Thursday, 9 March 2017

Kembara Jakarta - Makam Belanda Bogor

Entry sebelum boleh usha kat SINI...


Nampak? Nampak tajuk entry? Seram tak? Seram tak? Kah Kah Kah... Adoiiiii lahhhh... Apa kejadah aku terbang jauh jauh semata nak tengok kubur je kan? Ha Ha Ha...

Macamlah kat Malaysia ni tak de Makam Belanda kan? Pegi je la kat Melaka tu je haaaa... Ha Ha Ha...

Ada tu memang ada ye Aci... Tapi tak sebanyak bila kaw berada di Indonesia atau di Belanda... Al-maklumlah... Hingga sekarang Indonesia masih ada hubungan baik dengan Belanda terutamanya melalui perkahwinan campur...

Kat Malaysia dah hampir pupus kawin campur mat saleh nih... Boleh dikira dengan jari... Kalu ada mix pon... Tu haaaa... Spesis King Coco... Dah macam keturunan Zirafah pulak... Ha Ha Ha... Badan macam kuda... Kepala macam kancil... Kulit capuk capuk macam rimau kumbang... Banyak beno mix nyaaa... Kah Kah Kah...

Honestly... Aku tertarik dengan wajah orang Indonesia yang mix Belanda... Memang lawa lawa semuanya... Tutur kata They'ouls lebih lembut membuatkan aku rasa berada di syurga.... Ehhhhhh! Dah kenapa aku tak habis dirasuk movie Surga tak dirindukan pulak nihhhh! He He He...

Sebut pasal rasuk merasuk nih... Sebenarnya... Aku nyesal nak mampos pegi Makam Belanda Bogor tu... Sebab????... Sila lah scroll lagi... He He He...



*** Bambu Raksasa ***

Sebelum aku sampai ke Makam Belanda... Aku singgah sebentar di Bambu Raksasa... Memang besau besau buluhnya... Dan merupakan antara buluh terbesar di dunia...

Buluh ini di datangkan dari Myanmar... Tingginya mampu mencecah lebih 30 Meter... Diameternya around 25 centimeter dan lebih... 

Aku tak boleh berada lama kat Bambu Raksasa ni... Sebab... Gatal... Miang... Merenyam giler... Padahal bukan aku pegang pon buluh tu... Just lalu je pon... Tetiba kulit aku jadi alergy... Aku tahan dari mengaru... Kalu tak nanti jadi gegata... Adehhh...

Geng 3 Panda... Yang kiri tu Puteri Pucuk Rebung... Yang tengah tu Puteri Buluh Betong....  Kanan sekali Menteri Pasola... Muka control gatal merenyam nak mampos... Adoilahhhh....

Kecik kan aku? Kalu HH yang gambar dengan Bambu Raksasa ni... Dah boleh jadi anak buluh betong.. Keh Keh Keh...

Ini pulak spesis pokok balak... Memang banyak di sini...



*** Makam Belanda ***

Sebenarnya... Agak susah nak cari Makam Belanda ni... Berkali ronda pon tak jumpa jumpa... Tempatnya agak suram dan tersembunyi... Kalu harapkan aku yang mencari... Confirm sampai ke pagi subuh tak jumpa... Sebab... Aku cari tak pakai mata... HH yang berjaya temukan tempat ni... Patut tak aku beri pingat kat HH? Ha Ha Ha...

Memang seram skit tempat ni... Masa aku sampai... Tak ada orang kat sini... We'ouls je... Banyak daunan buluh bersepah atas tanah... Sekali lagi badan aku rasa miang buluh... Adehh...

Komplek pemakaman tua ini telah ada jauh sebelum Kebun Raya Bogor didirikan tahun 1817 oleh C.G.C Reinwardt. Bentuk nisan, ornamen dan tulisannya sangat menarik untuk anda amati.

Di sini terdapat 42 makan, 38 di antaranya mempunyai identitas sedangkan sisanya tidak dikenal. Kebanyakan yang dimakankan di sini adalah keluarga dekat Gubernur Jenderal Hindia Belanda. Ada makam D.J de Eerens, seorang Gubernur Jenderal yang menjabat tahun 1836-1840. Juga makam Mr. Ary Prins seorang ahli hukum yang pernah dua kali menjadi pejabat sementara Gubernur Jeneral Hindia Belanda.

Ada pula dua orang ahli ilmu burung (ornitologis) yang meninggal tahun 1820-an dalam usia muda dan dikuburkan dalam satu makam. Mereka adalah Heinrich Kuhl dan J.C Van Hasselt, anggota "Commission for Natural Sciences" yang dikirim ke Indonesia untuk bekerja di Kebun Raya Bogor.

Makam tertua di kompleks pemakaman ini adalah makam seorang administrator toko obat berkebangsaan Belanda yang bernam Cornelis Potmans, wafat 2 Mei 1784. Sedangkan yang paling baru adalah makam Prof. Dr. A.J.G.H Kostermans yang meninggal tahun 1994, seorang ahli botani terkenal dari Belanda yang menjadi warga negara Indonesia sejak 1856. Kostermans dimakamkan dekat lingkungan tumbuhan yang ia cintai sesuai keinginannya, selain sebagai penghargaan pemerintah Indonesia atas jasa-jasanya untuk ilmu pengetahuan. Hingga akhir hayatnya ia bekerja di kantor Herbarium Bagoriense yang terletak di seberang Kebun Raya Bogor.

Gigih aku salin info ni masa kat sana... Aku salin ok!

Kawasan kubur sunyi sepi... 

Tinggi batu nisannya...

Zoom In....

Apa yang misteri sangat Makam Belanda ni? Misterinya... Lepas aku balik dari sini... Hantu Belanda ikut sekali balik ke Hotel... Dah boring agaknya dia duduk kebon... Kah Kah Kah... 

Masa kat hotel... HH tido lambat... Dia duduk sorang kat katil kecik... Aku dan Jay Emm dah tido dengkor kat katil besar... Penat giler wehhh... Dan seperti biasa si HH akan dok kira kira budget... Hilang serupiah pon dia korek sampai dapat... He He He... Dan sambil baring... Dia akan check email kerja... 

Masa HH dok elok  atas katil... Tetiba... Suis lampu katil yang sedia terbuka... Tetiba tertutup... Dan HH terdiam... Pastu terbuka balik... HH buat tak tahu jek.. Terus sambung tengok email... Then... Agaknya dia tengok HH buat logoi... Dia kacau lagi... Main lampu lagi... Serious memang macam ada orang main suis lampu... Bukan power trip ke pe... Sebab kalu power trip tak macam tu... Aircond ok je...Lampu lain pon masih nyala..

HH dah rasa semacam... Dia terus jerit nama aku "SS SS SS... Aku nak tido dengan ko"... Then... Aku kejutkan Jay Emm "Ehh... Rapat sikit... HH nak tido sini"... Jay Emm tanya HH "Nape?"... HH pon citer lah pasal lampu tu...

HH cecepat kemas katil... Simpan handphone semua dan tido sebelah aku... Dia tutup semua lampu... Biarkan semua bergelap...

Tup... Tup... Seolah macam ada orang main kad kunci yang melekat kat dinding pulak...  Bunyinya kuat.. Seolah macam kad kunci di tarik then masukkan balik... Jadi... Aircond pon termati... Pada awalnya aku anggap mungkin power trip kot... 

Bila aircond dah tertutup tu... Kenalah bangun cari remote untuk on balik aircond... Aku suruh HH bangun dan on balik aircond... 

Selang 5 minit... Menda sama berulang! Wahhhhhh! Dia main kasar nampak! Time ni bulu tengkok memasing dah meremang! Serammmm giler aku rasa masa tu...

HH bangun... Dan aku suruh dia on balik aircond... Dan on sekali lampu bilik air... Biar terang... Tengok akan jadi lagi tak macam tu... Kalu jadi lagi,,, Memang aku panggil orang hotel je tengokkan bilik tu...

Alhamdulilah... Sebelum tidur... Baca segala ayat... Tidur bertiga satu katil sampai ke pagi tanpa gangguan... Walaupun hari berikutnya tak ulang kejadian yang sama... Tetap jugak aku tak benarkan HH tido sorang....

Tips aku yang pertama... Kalu U'ouls pergi travel bertiga atau berempat... Better pilih bilik yang ada salah satu katil mesti katil besar... Jangan amik semua single bed... Sebab... Kalu jadi kes macam aku ni...  At least boleh lagi tidur sumbat semua satu katil yang lain...

Yang katil kosong tu... Biorlah hantu yang baring... He He He... Senang betul jadi hantu... Dah lah tak payah bayar sewa... Ehhhh... Sedap je satu katil kita bayar untuk dia... Ha Ha Ha....

Perkara macam ni... Boleh terjadi kat memana je ye... Memang tak ada logika... Susah nak dirungkaikan... Sebab kita tak nampak dengan mata kasar... Hanya hati je boleh rasa...

Even kat Mekah sekali pon ada juga berlaku kejadian misteri ini... Jangan jadi macam abang aku... Tido hotel masa kat Mekah... Ada satu katil tu... Sesapa tido mesti kena kacau melalui mimpi... Mimpi yang sama jek tiap malam... Bila pindah katil lain baru lah ok...

Kalu tidur kena tindih atau still kena kacau... Silalah mintak tukar bilik lain... Bahaya wooo.... Jangan sampai kena rasuk sudah...

Tips kedua... Balik dari mana mana... Jangan sesekali terus guling landing atas katil... Memang kepantangan ok! Terus cuci kaki... Atau sebaiknya bila badan dah tak panas... Teruslah pi mandi...

Tips ketiga... Baca atau bukalah ayat suci Al-Quran... Insyallah... Terpelihara kita dari sebarang gangguan...

Cuma... Kadang pelik jugak... Kalu aku pegi 4 country season... Tak pernah pulak kena kacau... Ha Ha Ha... Kat Indonesia paling kerap aku kena... Jerangkung dalam almari pon hadooo... Adehhh...


BERSAMBUNG...

40 comments:

  1. hahaha.. kat negara Asean je banyak benda cenggitu.. agaknya hasil pujaan hati mereka

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hasil pujaan hati mereka dan keluarga mereka... He He He...

      Delete
  2. mistik...selalu kalo kena mcm ni...I on jer semua lampu yg ada...pastu bukak tv...

    ReplyDelete
    Replies
    1. He He He... Itu lah yang kita org selalu buat jugak...

      Delete
  3. Replies
    1. Kat Jogja.. Mambang main almari... Keh Keh Keh... Aku rasa termasuk Jakarta ni... Ada 3-4 kali hotel kita stay mambang main kunci... adehhh...

      Delete
  4. Replies
    1. Meremang segala bulu... Keh Keh Keh...

      Delete
  5. Huhuhu. Ok seram.
    Mujur ber 3.

    Sy dok hotel sorang2 kat genting jadi benda mambang main lampu ni pkl 3 pg.
    Dan sy msh lg tgh buat kerja.
    Adoiiii lah.
    Dah lah sorang.
    Pkl 3 pg.
    Nak meraung pgl sapa x tau.

    Last2 berani kn diri ambik wuduk.
    Buat solat.
    Baca yaasin kuat2.

    Allah lebih powerful.

    Lps tu baru ok.alhamdulillah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Genting tu mmg ramai mati bunuh diri..

      Delete
  6. Tp mmg betul lh. Malaysia pun bnyk haunted hotel ni.

    Pasai pa ha...
    Huhuhu

    ReplyDelete
  7. Bnyk gak pengalaman seram tdo hotel2 kt msia ni.

    Penah terfikir nk buat entri psl hotel2 seram kt msia ni. Tp xde keberanian. Hihihi

    Indon pnh p gheja skali je kt jakarta... tp alhamdulillah xde pape.

    ReplyDelete
    Replies
    1. SS dah banyak kali gak kena... paling seram kat jogja

      Delete
  8. Btw... apa motif sbnr g makam belanda ni?

    Mmg saja visit?

    Uish tgk xde org pun dh seram... huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kubur yg agak lama... dan penuh sejarah..

      Delete
  9. Aku teringin sggh pegi Bogor ni. Selalu niat aku dipatah kan oleh jemaah & supir. thanks for the sharing, br aku tau Bogor blh pegi sendiri naik tren..Hahaha kalau ada rezeki aku nak dtg sini.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pasni x yah guna supir... redah jek... Jimat! Ting! He He He...

      Delete
  10. adoiii, kenapa lawak sangat nih?? berdekah2 ketawa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haip haip tutup skit mulut tu.. he he he

      Delete
  11. kira korang nih berani lah gi kubur, kalau saya memang tak jejak lah jawabnya

    ReplyDelete
    Replies
    1. SS tiap bulan pi kubur... masuk kubur je belum... kah kah kah

      Delete
  12. saya pun sensitip bab buluh, mula2 bila sis sebut buluh saya ok lagi, bila sis sebut merenyam, saya pun tiba2 merenyam kat siku adoiii

    ReplyDelete
    Replies
    1. Marilah kita merenyam sambil menganyam.. ha ha ha

      Delete
  13. saya pernah tido kat tempat kursus kepimpinan yang dibuat dari buluh, merenyam bukan main weh, tobat tak nak duduk situ lagi

    ReplyDelete
  14. Fuh sungguh menyeramkan... boleh buat seramidi... macam wan peah tu... tapi selalu pi indon ni memang banyak lah tempat yang menyeramkan.... apa lagi kalau tempat yang banyak bangunan lama apa lagi kubur lama... huhuhuhu .... ni kena sergah je tak cukup kaki lari

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ni bukan wan peah... ni wan to three... ha ha ha

      Delete
  15. Mmg seram! Bila tutup semua lampu dia main suiz aircond plak kejap aircond bunyi kejap diam kejap bunyi kejap diam adeh! Kalau sensorang mmg dah lari turun lobi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu sensorang.. mahu terjun tingkap!

      Delete
  16. Sib baik dia x tdo sebelah HH tu 😜

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu dia tido sebelah HH siap pelok2... 🤣🤣🤣

      Delete
  17. Kalau pegi tempat2 mcm ni bila balik masuk bilik jgn sesekali duduk atas katil or baring ke make sure dah mandi baru boleh landing atas katil..masuk bilik beri salam dulu...mmg seram la hai

    ReplyDelete
  18. misteri nusantaralah ni SS..tapi pokok buloh tu memang cantik dan unik..Tapi memang jenis alergik gi dekat-dekat je dah menggaru. Saya yang baca ni pun dok gatal jugak..kah kah

    ReplyDelete
  19. Menarik Perkongsian saudari... Smoga semua selamat..

    ReplyDelete
  20. Dah bwk si JM mesti kena kacau..manis sgt dia

    ReplyDelete
  21. seram nya..main2 lampu lak..

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...