Friday, 31 March 2017

Kembara Paris - Cuak di Kota Paris

Entry basi di SINI...


Tempat pertama yang We'Ouls ingin kunjungi adalah Eiffel Tower... Jadi We'Ouls ingin menggunakan train laluan Rer B dan buat transit di St Michael...

Jadi bergeraklah We'Ouls mendapatkan Rer B... Hanya ada satu satunnya logo 'B' di situ... Jadi We'Ouls pon masuk...

Masa tengah tunggu train sampai... Ada pengemis pompuan negro tua menghampiri We'Ouls... Ingin meminta wang dari We'Ouls... Pengemisnya berpakaian biasa saja.. Tidak pula nampak lusuh dan selekeh... Tak macam pengemis di Malaysia yang compang camping dan busuk... Yelah kan... Euro dengan Ringgit mana sama... Matikkkk lahhhh hina negara sendirik! He He He...

Ingat ye korang! Jangan layan pengemis di mana mana pon di Paris ni... Buat tak tahu aje... Tak lama lepas tu train pon sampai... We'Ouls main bantai naik aje masa tu tanpa rasa sangsi... Dengan harapan train ini akan bawa We'Ouls ke station yang We'Ouls mahukan...

Kaw bayangkan laaa... Backpacker busuk macam aku yang pertama dalam hidup aku ni... Kena terus hadam Train routes map macam ni????? Kaw rasa? Ini Paris ok! Bukan calang calang kota! Kegilaan apakah yang aku dah buat nih???? Dan yang lebih malang tu... Routes Map ni aje yang aku bawa sebagai reference... Aku tak ada complete routes Map Rer B tu... Huh! Sedeyyy!

We'Ouls pon duduklah dalam train yang mula bergerak tu... We'Ouls berbual sesama sendiri... Tetiba... Timbul rasa pelik dalam hati aku ni... Eh! Betul ke train kita naik ni? Nape dah berapa minit perjalanan masih tak berhenti kat mana mana station lain? Kalu tengok dalam map sepatutnya train akan berhenti di beberapa station...

Arghhh! Sudah!  Macamana kita nak tahu laluan kita ke St Micheael atau tak? Macam macam persoalan bermain di kepala otak We'Ouls berdua...

Dalam train tu ada dipaparkan laluan train... Masalahnya nape train tu tak berhenti... Then.... Tunggu punya tunggu... Akhirnya train tu berhenti juga... Sekali jenguk luar... Rupanya train ni stop kat hujung station Airport... Hah! Airport?????????? Apa ke jadah plak dah berada kat airport! Dan setahu aku Airport berada di zone 5! Mampos! Seyes rasa nak mampos!

Mampu tersengih lagi... Ha Ha Ha...

Fikiran aku dah mula serabut! Tiket We'Ouls hanya boleh access sampai Zone 2 sahaja... Kalu ada ticket checker... Mati lah aku kantoi macam ni! Train berhenti di hujung station paling akhir... Suka tak suka We'Ouls kena turun untuk berpatah balik... Dan sudah tentulah We'Ouls tak boleh swipe keluar dengan tiket mobilis We'Ouls ni... Rasa nak matik sekian kali! Ha Ha Ha...

Jadi.... We'Ouls pon bertanya pada orang orang kat situ... Nasib baik ada seorang pompuan minah saleh ni tahu cakap inggeris... Dia tunjukkan satu lagi train yang kebetulan menunggu... Then We'Ouls pon masuk ke train tu... Pelik! Train yang ni berhenti henti di banyak station pulak! So bermakna train ni betul... Dan kalau ikut laluan train ini akan ke St Michael... 

Arghhhh! rasa betul betul buang masa.... Dah la train Rer B ni lembab nak mampos! 'B' stand for Bangang! Lebih keji dari Komuter kat Malaysia! Train tu bawa We'Ouls berpatah balik ke Gare Du Nord... Jilakeeee!

Sepanjang perjalanan tu... Tetiba aku dengar bunyi music... Aku toleh belakang... Ada sorang pompuan minah saleh ni buat baskin dalam train... Erk! Terkejut jugak aku.... Ingatkan bunyi radio... Rupanya minah tu nyanyi... Siap bawak alat music bagai macam karoeke bergerak... Karoeke bergerak tu ada besarnya macam luggage dan boleh diheret sana sini... Wah! Kretifnya!

Pompuan minah saleh tu nyanyi lagu Sorry Seems To Be The Hardest Words! Arghhh! Lagu tu seolah olah sedang memujuk hati aku yang tengah mendidih saat ini... Susah aku nak maafkan Train Rer B nih! Aku tengok minah saleh duduk sebelah aku ni beriya nyanyi sekali mengikut lagu tu...

Aku dan Minah Saleh layan Sorry Seem To Be The Hardest Words! Ha Ha Ha...

Lagu habis dinyanyi dan tiba kat satu station minah saleh baskin tadi mintak bayaran dari penumpang... Tiada paksaan untuk membayar atau tidak tapi keiklasan anda tanda U'Ouls menyokong seni pemusic jalanan yang di iktiraf di Paris ini...

Kadang kesian jugak tengok nasib mereka ni... Sebenarnya ramai pemusic jalanan seperti ni... Ada yang bersuara sedap dan ada jugak yang hampeh... Tapi tulah pekerjaan mulia yang mereka mampu lakukan... Kurang kurang mereka berniat untuk menghiburkan dan bukannya meminta sedekah...

Then akhirnya We'Ouls berjaya juga turun di St Michael tu... Satu lagi cabaran menanti We'Ouls... Timbul satu big question... Macamana nak ke Charm De Mars... Nak naik train apa? Kalau U'Ouls perhatikan dalam map train semuanya nampak senang kan? Dia memang tulis Rer B... Tapi.... Bila dah naik sendiri Rer B ni... Rupanya Rer B ni adalah lagi pecahan Rer B1, Rer B2, Rer B3 dan seterusnya... Dan aku tak ada print map Rer B tu... Dan semua laluan dalam bahasa France! Mampos memang rasa nak mampos time tu jugak!

Dugaan apakah ini?????? Dah lah laluan train bawah tanah... We'Ouls tercari cari jalan macam tikos mondok merangkak bawah tanah! Arghhhh! Aku tekanan jiwaaaaa!

Kebetulan masa nak mencari tu... Ada seorang pompuan tua minah saleh ni tengah tunggu train... Jadi We'Ouls pon tanyalah macamana nak ke station Charm De Mars tu.... Rupanya pompuan tu Pompuan France! Dia bantai cakap France dengan We'Ouls sambil tunjuk isyarat tangan arah laluan.... Dia pon confius juga sebenarnya tapi tetap jugak nak menolong... Dia cuba jugak tanya orang lain kat situ...

Dan kebetulan ada minah saleh tu pon mencari juga... Eh! Dia pulak tumpang semangkok nak bertanya pulak... Dia cakap dia pon nak cari jalan nak ke Airport... Tak pasal pasal pompuan tua France tu terpaksa bukak kaunter pertanyaan... Jadilah itik dengan ayam kat situ...

So, aku dan HH amik keputusan naik tangga yang berhampiran dan We'Ouls naik ke atas.... Tengok apa yang ada kat atas... Tak boleh jadi ni! Kalau tanya orang pon They"ouls tak akan faham Bahasa Inggeris...

First step kena cari information counter... Masa tengah tercari cari tu... Aku ternampak exit ke St Michael... Tak jauh dari Station St Michael ni ada Notre Dame... Actually, aku memang ada plan nak pegi Notre Dame... Dalam schedule pon ada aku masukkan Notre Dame ni...

Kalu ikutkan hati nak aje aku ke Notre Dame ni dulu... Kat sini pon ada Metro Station St Michael... Tapi disebabkan dah running out of time dan takut dah lewat petang sangat... Maka terpaksa jugak lah gigih cari jalan nak ke Eiffel Tower... Aku just takut tak sempat dan aku tak nak spoil kan mood HH yang nak tengok Eiffel Tower tu dulu...

Akhirnya berjumpa juga We'Ouls dengan information counter... Staff tu beritahu dari information counter tu kena ke arah kiri dan cari platform A... Then berjalanlah We'Ouls ke platform A...

Bila tiba aje kat platform A nasib baik ada information counter lagi kat situ... Jadi We'Ouls betul betul nak pastikan dan We'Ouls tanya sekali...

Akhirnya We'Ouls naik train untuk ke Charm De Mars...

Dalam perjalanan tu... Tetiba train tu stuck di Musee D'Orsay... Lama giler stuck dan tak diberitahu sebab nape dia stuck... Arghhhh! Ya Allah dugaan apakah ini???...

Saat train tengah stuck!

Aku pernah terbaca dalam blog... Rer B ni kadang stuck dan aku tak sangka plak... Aku ni jadi mangsa pada hari tu.... Ada penumpang yang tak sabar dan mereka turun dari train tu... Dan We'Ouls berdua masih lagi termanggu nak turun ke tak...

Last last We'Ouls turun... Dan ada train lalu... Sebelum naik We'Ouls tanya penumpang dalam tu... Kebetulan ada penumpang lelaki kat situ.. Tanya dia betul tak train tu pegi Eiffel Tower???... Dia pon macam lembab nak jawap sedangkan train tak akan menunggu jawapan tu... Yang tunggu tu adalah aku... Tak kan nak tengok aku tersepit pintu baru ko nak jawap.. Hadoi!

Mood aku betul betul swing 360 darjah gara gara train Rer B bangang nih! Dalam train aku memaki sekuat hati... HH pon dah tergamam tengok aku meroyan menahan geram kat situ...

Seriously, aku bazirkan waktu hampir 2 jam dengan begitu saja... Dan We'Ouls short period of time untuk menikmati Eiffel Tower...

Dalam perjalanan... Bila aku dah rasa dalam hati ada cool skit... Aku mula muhasabah muhasarawak wan maimunah... Ahhhh! Semualahhhh! Ha Ha Ha... Aku salah salahkan diri aku... Nape aku tak study abis... Kalu aku tahu nak jadi macam ni... Baik aku plan naik Metro jek! Ingatkan naik Rer B ni lebih senang sebab tak perlu berjalan kaki jauh ke Eiffel Tower tu... Rupanya lagi banyak cabaran bangang yang aku kena! Sedih!

Dan sepanjang jalan juga... Aku asik terkenang pengemis yang aku abaikan tadi... Pengemis tu maki hamun aku kat belakang ke? Doakan bebukan ke? Atau Allah nak duga aku sebab aku buat tak reti je pengemis tu? Adakah mungkin pengemis tu betul betul susah? Hadoiiiii! Aku serba salah! Sebab aku dah diingatkan jangan layan spesis mereka... Kalu aku tolong... Kang dorang amik kesempatan ke atas aku lagi susah dari aku terkandas Rer B bangang nih! Mana aku nak???? Arghhhhhh!

Jenguk jenguk luar tingkap... Adakah train Rer B yang aku naik kali ni berjaya bawa orang kampungan ulu macam aku ni jejakkan kaki di Eiffel Tower yang menjadi impian semua orang tu?Atau aku sebenarnya dah berputus asa??????
* Sambil kesat airmata dibucu kerusi Rer B bangang...



BERSAMBUNG...

53 comments:

  1. banyaknye rintangan nak smpai eifiel tower....

    ReplyDelete
  2. tu dia..ni bukan citer Eiffel I'm in love, tapi Eiffel I nak maki orang

    ReplyDelete
  3. Debor baca citer SS..dahsyat boleh ingat detail. Silap naik tren ni memang horror. Teringat kenangan sesat barat kat Jepun. Penat sebab habis tenaga kat situ

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jepun punya station leh tahan gak menapak...

      Delete
  4. Datang nak baca citer Parisss :)

    ReplyDelete
  5. lahaiii. dah ke sana pulak. akak mmg tak terkejar u all ni kannn.. habis seantero dunia dipegi nya ye.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jangan kejar nti semputtt... ha ha ha

      Delete
  6. tertengok wajah awal remaja SS...........haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Nieda..kalau compare SS dulu dan sekarang..skrg makin sweet 💋

      Delete
  7. Replies
    1. Kalu u ada... U mesti x henti doa kan? Kah kah kah

      Delete
  8. SS mmg terbaik lah..kalau JM mmg tak leh hadam route tren tu..mcm ular kena palu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ni zaman bangang bangang baca map... hadoiii laaa... ha ha ha

      Delete
  9. Pergh debar2 baca entri ni..bab salah naik tren tu mmg kecut saluran urut rasa sesak dada..dugaan betul..dah la kat Paris..x faham Inggeris..adeh!

    ReplyDelete
  10. Rer B ada pacahan lagi? Matik! Nak hadam

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup... bila smpi kat st michael tu ada pecahan lak...

      Delete
  11. Fuhh! Tren plak buat hal! Mmg bangang bin bongok laaa..kalau JM pun mengamok..byk buang masa kat tren jek..adeh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Stuck lama tanpa announcement! Tensen giler

      Delete
  12. banyaj bebenor pechan Rer B tu. poning palo otak nak hadam 😂 sy tengok pon macam lakaran ukar ja

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu dah biasa travel dgn train mungkin x jadi masalah... tp... SS ni pertama kali travel sendiri tahun 2013... dan destinasi pertama adalah europe... bayangkan laa susahnya camne...

      Delete
  13. best kann SS gi Paris walopon byk rintangannyer., ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Best tu best laa... sebab dpt tgk depan mata.. alhamdulilah...

      Delete
  14. Erkkk..xper laa saya try hadam train dekat kl nie dulu yerk..lps tu baru bleh hadam train negara lain..hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. SS pon dah berzaman x naik train kl... best jugak kan... nak ajak jay emm lah... ha ha ha

      Delete
  15. Stress pulak sy baca. Boleh bayangkan tahap stress tu.

    Bila lah rezeki sy nak sampai ke sana 😊

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insyallah SS doakan ye... tapi... jgn naik Rer B taw! Kah kah kah...

      Delete
    2. Pengemis malaysia ada sendiket

      Delete
  16. Tak nak kalah tu..backpack busuk pertama nak ke Paris hehe..mampu??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ni namanya Nafsu beso mak... kudratnya x de! Orang lain mula kota kecik dulu... SS? Amek kaw Paris terus! Rasainnn lorrr sesat barat macam rusa masuk bandor! Nak sangat kan! Kah kah kah

      Delete
  17. Akhirnya ku tahu sebab utama wujudnya kitab busuk setiap trip..terkono sesat kat Paris rupanya..tu yang skrg study bebetul sblm backpack kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kitab busuk wujud sejak backpack ke amsterdam paris... tapi dari masa ke semasa... kitab busuk makin improve... setiap perjlanan berbeza... seakan dah ada formula... bila kita dah bermula dgn yg besar... yang kecik kecik kita rasa small matter... tapi... x boleh take things for granted!

      Delete
  18. Subway kt Europe dah wujud berpuluh tahun dah sblm merdeka..sb tu antik dan ada bunyi keriut-keriut..depa dh lama maju

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul mak... rasa seram pon ada terutama waktu malam...

      Delete
  19. Mampu senyum lagik dlm kesesatan tu kira jiwa tak kacau sgt la haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak nunjuk kat orang kampong kononnya... padahal nannnn hadooo! Kah kah kah

      Delete
  20. ya allah, berseliratnya peta tuh

    ReplyDelete
  21. nasib baiklah ss nih kental, kalau saya hurmmm, entahlah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak hidup kena kental! This is not about travel... But life!

      Delete
  22. St Michael tu adalah sebuah sekolah di Ipoh

    hahaha... #tetiba

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jauh beno St Michael smpi ke ipoh! Patut x jmpe! Ha ha ha

      Delete
  23. fuh cabaran sungguh.... kalau akak pun huhuhuhu nangis balik train kalau kena camni huhuhu

    ReplyDelete
  24. semalam baca entri ni time nak bukak pose. so tgh2 nak komen tu dah nk azan.
    stop jap.

    hrni sambung balik

    ReplyDelete
  25. semalam baca entri ni time nak bukak pose. so tgh2 nak komen tu dah nk azan.
    stop jap.

    hrni sambung balik

    ReplyDelete
  26. Oooo ptt le namanya eifel memaki.

    mmg patut pun ... dah nak sampai ke epot katanya.

    huhuhu

    ReplyDelete
  27. sama lah macam kes g NZ hrtu.

    mmg baca gak kadang2 flight x blh landing kat queenstown sbb cuaca.

    tapi tak sangka lah daku yang terkena.

    huhuhu...sungguh bengang juga kurasakan.
    burnt 1 HARI.

    1 hari tau
    1 hari ...
    bukan 1 2 jam lagi dah...

    huhuhu

    ReplyDelete
  28. tp itulah namanya kehidupan. tak semua benda yang kita nak dan rancang itu akan smooth every time every now n then.

    ada hikmah semua yang Allah takdirkan.

    setelah kita berusaha - yakin dan berserah kepada Nya.

    ReplyDelete
  29. B stands for 'bersabar'..sbb train ni lembab..hihi..
    huh!! perjalanan berliku nk ke Eiffel Tower..mmg stress kalo jd begini..

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...