Wednesday, 29 March 2017

Kembara Paris - Dari Amsterdam ke Paris

Catatan kembara dari tahun 2013... Entry sebelum boleh godeh kat SINI...


Hari ini 02 Mei 2013... Horeeyyyy! Hari yang di tunggu akhirnya muncul juga... Satu catatan sejarah baru dalam hidup aku dan HH bakal bermula... Sekaligus impian We'Ouls dari kecil untuk menjejakkan kaki di Eiffel Tower akan terlaksana dalam beberapa jam saja lagi...

Pagi ni We'Ouls  bangun seawal 4 pagi... Persiapkan apa yang patut... Prepare food untuk breakfast dan bekalan We'Ouls di Paris nanti... Menu hari ini... Nasi Briyani Ayam... He He He...

Disebabkan We'Ouls  dah tahu di FM Hotel, Paris ada disediakan kettle... So, We'Ouls  decide untuk tak bawa Water Immersion... We'Ouls tinggalkan aje di Zaan Inn walaupun hati macam berbelah bagi antara nak bawak atau tidak... Just bawak dry food untuk masak esok punya sekali...


Pagi ni cuaca amat baik sekali... Lepas bersiap We'Ouls terus turun menapak ke Zaandam Station... Lebih kurang jam 07:20 We'Ouls dah tercongok menunggu train datang dan bawa We'Ouls ke Schiphol Airport...

Lebih kurang jam 07:45... We'Ouls dah berada di Schiphol Airport... We'Ouls ke tingkat atas dan menuju ke Train Service Information untuk dapatkan maklumat tentang platform yang patut We'Ouls tunggu untuk menaiki Thayls Train ke Paris hari ini...

Lepas dapatkan info... We'Ouls terus ke platform 5-6... Dan tunggu Thayls train sampai... Train dijadualkan akan sampai jam 08:34... So banyak masa lagi... Tapi We'Ouls tak ke mana mana... Sebab HH bawak bag yang sarat dengan food dan baju... So malas nak bergerak sangat... We'Ouls just lepak di Platform aje...

Untuk U'Ouls yang berminat untuk kembara sendiri menaiki Thayls train ni bolehlah baca tips dari aku kat entry Thayls Train

Apsal tangan aku dah macam orang nak nasyid pulak ni? Kah Kah Kah... Sejukkkkk!

Akhirnya Thayls train yang ditunggu pon tiba... Berdesup laju datang! Yeahhhh! Train inilah yang We'Ouls naik untuk bawa We'Ouls menjelajah Paris...

Bon Voyage France!

Aku sangat puas kerana dapat menikmati pemandangan sepanjang perjalanan... We'Ouls merentas Brussels... Walaupun hanya berada di dalam train saja tapi sekurangnya mata ini dapat juga melihat Brussels...

Pernah juga merancang untuk singgah Brussels sebab perjalanan dari Amsterdam ke Brussels hanya mengambil masa lebih kurang 1 jam lebih saja... Tapi memandangkan cuti pon tak lama... So, lain kali aje lah ek... We'Ouls nak berpoya di Paris dulu... He He He...

Thalys Train ni antara train terpantas Europe... Cuma wajahnya agak buruk skit... Train ni semuanya berwarna merah... Dari luar train hinggalah ke kerusi dan tandas pon warna merah... He He He... Selesa sangat... Kerusi dia pon besar... Ada meja makan yang selesa... Macam dalam kapal terbang plak...

Kalau first class lagi best...  Siap dengan steward dan stewardess macam kapal terbang... Kalau train tak tahu plak pelayan tu dipanggil apa.... Train Assistant kot.... Atau penjamusaji keretapi? He He He...

Pintu antara gerabak pulak adalah automatik... Teringat cerita HH... Dia buka pintu antara gerabak tu... Lepas buka.. Dia nak tutup balik... Tapi tak tahu macamana nak tutup... So, dia tanyalah Mat Saleh yang kebetulan duduk hampir dengan pintu... So, Mat Saleh tu dengan mulut malas hanya cakap "It's automatic close"... He He He... Lawak betul laa ko ni HH... Mende tu pon ko nak tanya... Prihatin sungguh! Kalau aku... Lantak situlah pintu tu nak nganga luas atau tak... Pepandailah pintu tu nak menjaga dirinya sendiri... He He He...

Perjalanan dari Amsterdam ke Paris hanya mengambil masa lebih kurang 3 jam saja... Separuh jam pertama... Aku ajak HH makan... Dan HH terasa nak minum hot chocolate... So, dia pergi beli hot chocolate kat dalam train...

Untuk pengetahuan U'Ouls... Dalam train ni ada cafe... HH pegi lama gila... Aku dah risau jugak... Mana dia pergi? Tak kan dia turun dari train pegi petik biji koko kot? Ha Ha Ha... Sebab masa tu dah nak menghampiri station Brussels... Dah berapa minit lamanya barulah HH muncul tekedek bawak hot chocolate tu...

Aku dah agak dah... Bukan takat hot chocolate aje... Mende sampingan confirm ada punya... Dia beli Croissant... Total harga adalah Euro 4.10...

Ermmm... Aku tanya pesal lama sangat... Dia cakap ramai menunggu dan cafe tu agak jauh... Patutlah! Then We'Ouls pon makan sama sama...

Trust me... Alang croissant dalam train pon dah sedap... Kat Paris nanti camnelah rasanya kan...

Dalam train We'Ouls pon makan bekalan We'Ouls iaitu Nasi Briyani Ayam... Bau Nasi Briyani ni agak kuat... Then dengan tak sengaja aku cakap dengan HH "bau nasi briyani ni dah macam bau nasi keling".. He He He.... Tapi HH diam aje...

Satu bungkus Nasi Briyani tu macam banyak sangat untuk di habiskan seorang... So, We'Ouls kongsi makan berdua... Lagi satu bungkus boleh makan bila dah sampai hotel nanti...

Nampak tak cemana jimatnya We'Ouls kat negara orang... Kalu kat negara sendiri tak abis main buang jek! Ha Ha Ha...

Besar giler kan seat dia... Dan time ni aku gemok plus 10 KG ditambah pakai baju berlapis... Serkop kepala aku pakai pon dah macam Mak aji Mak datin lak... Cis! Hilang tampan anggun kacak jelita Ah Kak! Ha Ha Ha... Sejok giler wehhh... Bila dah lama dlm train baru rasa panas skit... Bila dah panas baru boleh bogel... He He He...
Besarnya lens Mak Aji... He He He...

Dah separuh perjalanan... Train ini akan turunkan dan ambil penumpang di beberapa station... Antaranya adalah Brussels... Sebelum nak sampai Brussels... Ada staff ticketing akan ke tempat duduk kita dan periksa tiket... Tiket akan ditebuk... Dan staff ticketing tu ada ingatkan... Lagi beberapa minit train ni akan berhenti di Brussels... So, dia suruh perhatikan bag dan berhati sebab kat Brussels ni ramai pick pocket... 

Actually, aku memang pernah baca pasal teknik licik pick pocket atau pencuri dalam train ni... Mereka akan jatuhkan duit syiling yang banyak untuk melekakan penumpang dan dalam masa yang sama sambil kutip duit syiling tu sambil curi bag penumpang dan bawa turun dari train... Teknik ni aku panggil 'modal sposen untung berjuta'... Kah Kah Kah... So kena berhati... HH akan perhatikan bag setiap kali train berhenti kat mana mana station ... 

Tepat jam 11:35 We'Ouls sampai di Station Gare Du Nord atau juga disebut Paris Nord... Alhamdulilah akhirnya kaki ini jejak juga di Paris... 

Yeahhh! Dah sampai Gare Du Nord!


BERSAMBUNG...

28 comments:

  1. cantik kaler train ni..merahh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Semua merah... Meyah meyah delimaaaaa... he he he...

      Delete
  2. Bagus lah SS..travel bertahun masih ingat detail segala

    ReplyDelete
    Replies
    1. bau nasi beriani pun ingat..bagus

      Delete
    2. hahaha...kan sal.

      bau nasi briyani pun hingat

      Delete
  3. Tak amik gambar view dari train ke SS, lens dah besar boleh tangkap dinosour tu

    ReplyDelete
  4. HH ni rajin bab beli+mkn..kalo travel dgn dia, tak susah hati dah..siap tlg angkut criossant sekali

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masa travel hh yg prepare semua food... bekal... order makan... semua lah...

      Delete
  5. Excited woh kalo sampai Paris..bila la dah jejak nih

    ReplyDelete
  6. cantiknye train dia...mna eifiel tower....xsabar nak tgk....hehehe....

    ReplyDelete
  7. SS;

    Ari tuh ada kawan dari Malaya datang sini, dia ada macam pressure cooker plastic, yang kita boleh masuk dalam microwave ... dia masak nasi dalam microwave dan macam macam lagi ....

    Kata nak tinggalkan alatan/benda tuh kat I, tapi sebab sibuk sibuk, dia terlupa hahahhaha

    (Sebab mostly kat motel/hotel boleh dapatkan microwave ...)

    Itu jer ... bila ternampak heater air panas zaman sekolah asrama dulu dulu hahahhahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Water Immersion SS tu dah banyak berjasa... Senang nak bawak... Kadang share kettle dan microwave ni tengok jugak hotel untuk masak2... sebab... kawan pernah keje bahagian hotel... even 5 star pon memacam dorang pedajal dengan kettle tu... so kena check tahap kebersihannya... tapi... untuk masak... SS beli air mineral kat luar... x guna air sinki toilet... Ahaksss...

      Delete
    2. SS ...

      Nanti kalau datang CANADA, air pipe dia safe dan segar !!! Sebab katanya Canada nyer bekalan air adalah yang terbaik dan tersegar gitu ... kata orang ler kaannn

      Hehhehehehee

      Delete
    3. Baik En Li... Akan ku usahakan... ha ha ha

      Delete
    4. wah en li dah ajak g canada tu...

      bila lagi ss...


      teringat blog dak farahshamela yang study kt canada tu.

      best nye alahai...

      Delete
  8. punya lama tggu ss update pasal europe ni.. igtkan x nak sambung dah.. heheheh

    ReplyDelete
  9. Lain tu means kalau nk berpoya kat brussel tu jgn lupa JM tau 😬

    ReplyDelete
  10. Kalay Thayls tu luar warna biru pastu seat dlm warna pink mesti lg sweet kan 😜

    ReplyDelete
  11. HH kan peramah..memang kalau dia nak tanya, dia tanya je..hehe

    ReplyDelete
  12. perh water immersion tu ada lagi.
    cayalah.
    ss ni memang cermat jaga barang ea

    ReplyDelete
  13. seriously seat tu besau giler weih.

    and paling penting - seat pon kaler merah.

    hihihi

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...