Thursday, 30 March 2017

Kembara Paris - Mobilis

Entry sebelum boleh jentik kat SINI...


Untuk pengetahuan U'Ouls yang ingin ke Paris dari Amsterdam... Tidak ada pemeriksaan kastam atau imegresen... Tak perlu tunjuk passport pon... Dan tak perlukan visa... So, tak perlu risau...

Then... Langkah We'Ouls seterusnya adalah untuk dapatkan Paris Visite Pass untuk menggunakan train di Paris... Actually, aku dah print siap siap tempat yang We'Ouls ingin kunjungi dan hanya perlu tunjukkan kepada staff ticketing...

Jadi pencarian ticket pon bermula...  Kat Gare Du Nord Station ni memang besar giler... Banyak bahagian... Orang ulu kampungan macam aku ni memang jadi keliru Nurul Ajai kat sini! Ha Ha Ha...

Pening terpusing memusing jugak nak mencari di mana Information Counter berada... Berkali pusing tak jumpa... Ahhhh! Pening! Tup.. Tup... Ada satu penunjuk arah information counter... Tapi bila sampai information counter tu hanya tinggal meja aje di bawah tangga... Aik! Macam dah tak berfungsi aje! Masak lemak aku macam ni!

Nak tanya orang mesti susah sebab orang France tak akan jawap pertanyaan kita dalam Bahasa Inggeris... Ingat ye U'Ouls... Orang Perancis ni sama ada mereka benci atau sememangnya bodoh abadi bertutur dalam Bahasa Inggeris! Baik U'Ouls cakap Bahasa Melayu aje lah dengan mereka... Seyes bangang!

Semua signboard kat Gare Du Nord ni berbahasa France... Huh! Peluh cuak dah mula nak membasah ketiak dah ni! Macam dah rasa nak jalan kaki balik Malaysia... Kah Kah Kah...

Then aku ternampak ada sederet kaunter tiket... Semua sama aje... Tapi agak pelik ada pelancong beratur... Ada yang kosong... Last last We'Ouls beratur kat kaunter yang ramai pelancong...

Masa tu main belasah aje beratur.... Tapi We'Ouls masih tak puas ati lagi... Tak kan tak ada langsung Information Counter kat sini???? Then aku dan HH terpaksa berpecah...

Memula aku round dulu sampai puas sedangkan HH masih beratur kat kaunter tiket tadi.... Then dah puas pusing still lagi aku tak jumpa... Then gilir dengan HH... HH plak cari information counter tu...

Last last... HH tanya kat orang yang kat deret kedai situ... Orang tu cakap ada kat hujung sekali... Then HH pegi...

Dia dah beratur kat tiket mobilis sebenarnya.... Tapi disebabkan beratur lama... Dia tak nak aku risau menunggu lama... So, terpaksa dia patah balik dapatkan aku dulu dan beratur semula... Haiyakkk...
Mobilis Ticket Counter

Bila HH jumpa aku... Dia terangkan apa yang berlaku... Dan We'Ouls sama sama beratur dulu kat Information Counter...

Rupanya Information Counter tu berada dihujung sekali... Pelik! Macamana aku tak nampak dan tak perasaan... Mungkin sebab terlindung dari deretan kedai kot sebab tu aku tak perasaan... Alhamdulilah lah... Nasib baik jumpa! Huh!

Then masa nak dapatkan info tu... Staff info tu cakap lebih baik ko amik mobilis ticket... Jika compare dengan Paris Visite pass... Mobilis lagi murah dan dia akan pergi ke tempat yang We'Ouls mahukan... Then dia tunjukkan Counter Mobilis yang HH beratur pada awal tadi...
Ticket dan Information Counter

Cabaran mendapatkan ticket

Dan HH pon beraturlah untuk beli ticket mobilis tu... Ticket mobilis ni kecik aje... Valid selama satu hari dan bukannya 24 jam ok! Jangan salah faham lak... Harganya adalah Euro 6.60 sahaja untuk Zone 1-2... So jimat!

Alhamdulilah segalanya dapat diselesaikan dengan mudah... Dengan adanya tiket ini akan memudahkan We'Ouls untuk ke tempat yang menjadi pilihan... Dan bermulalah detik cabaran kembara We'Ouls di Paris!

Cara guna tiket Mobilis ni just masukkan kat gate aje... Mende ni bukan jenis swipe... Masukkan ikut belakang dan tiket tu akan keluar ikut depan bahagian atas... Korang kena perhatikan betul betul... Lubang nak masukkan Mobilis tu kecik aje...

BERSAMBUNG...

38 comments:

  1. susah la kalau diorang tak nak cakap english. kita la yg susah nak tnya information

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dorang benci cakap english... Ha Ha Ha...

      Delete
  2. parking dulu, nanti sambung baca....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Metro parking ke? he he he....

      Delete
    2. Tiket parking kat sini kecik ke besau?!

      Delete
  3. Bab nk jalan kaki balik Msia tu lawak eheeheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. He He He... Cuak beb... Dah laa pertama kali backpacker sendiri... Kalah woodywoodpacker! Ha Ha Ha...

      Delete
  4. Adeh! Mmg kecut perut laaaa kalau semua x reti nk ckp english pastu signboard pun franch perghh mencabar otak tul..waktu tu mula la sel sel otak berhubung 😬

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bila dah cuak... Sel otak udang je ada... kah kah kah...

      Delete
    2. Haha..sel-sel semua mengecut..

      Delete
    3. Lebiih baik mengecut daripada mengembang kan,..

      Delete
  5. Dorang mmg x belajar bahasa inggeris kat sekolah kot

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mengikut sejarahnya... Dorang benci org inggeris... he he he

      Delete
  6. Kalau mcm ni lah kan dah la besar station tu pusing cari almost 10min pun belum tentu jumpa kan..cabaran betulz..tp kan kalau nanti kd sana lag SS dah tahu kaunter tu kat mana..yahoooo 😬

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amboihhh! Jalan mudah nampak... ha ha ha...

      Delete
  7. Mau bilis tak? Pastu sebut laju2 mobilis tak? 😜

    ReplyDelete
    Replies
    1. SS nak tengok sape akan komen mcm ni... Kah Kah Kah...

      Delete
  8. Nasib baik la ada org faham apa HH tanya tu kalau x?

    ReplyDelete
  9. Biasa information counter lambang 'i' senget tu, tapi ni memang tak..siksa betul. kalau sal memang dah nangis kat bahu pakwe perancis

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sempat lagi nanges kat bahu pakwe perancis tuh kahkahkah!

      Delete
    2. Jenuh aihhh. Sikit punya besar tempatnya,..memang pusing memutar keliru terharu semua adalah!

      Delete
    3. hamboiii sempat lagi tu sal

      Delete
  10. Gigih betullah u all berdua ni,...kalau saya, kat tempat orang yang tak bertutur bahasa kita camtu, mahu terkucil terberak dulu baru terfikir nak cari solution ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak sempat cari jamban... Ha Ha Ha...

      Delete
  11. kalau x tau cakap inggeris biarpun sedikit, susah tu nak bagi info & nak terima info 😂

    ReplyDelete
  12. SS;

    Iya memang betul ... kita pun berpengalaman macam tuh gak ... sebab bila sampai kat Gare Du Nord nih serabut giler !!! Ngan nak heret beg lagi, anak anak lagi .... ngan org ramai nyer .... hehehhee

    Tapi itu semua kini menjadi semua memori yang indah

    ReplyDelete
  13. weih...kontot nye entri ni

    ReplyDelete
  14. baca drama ni...

    terus rasa nk padam paris dari wish list.
    huhuhu...

    (psss: I baca dari entri terkini ke belakang) tu yang komen ntah pape je.

    hahaha. jgn marah

    ReplyDelete
  15. mudahnya..takyah viaa, takde imegresen..serumpun EU..

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...