Tuesday, 28 March 2017

Kembara Paris - Thayls Train

Catatan entry basi tahun 2013...


Aku dan HH beli ticket Thayls Train melalui web http://www.raileurope-asean.com/ pada 03 February 2013... Dan tiket tersebut dihantar ke rumah lebih kurang 2 hari selepas pembelian... Huh! Memang pantas! Tak perlu tertunggu!

Actually kalau U'Ouls ada kad debit atau kad kredit yang diterima di Europe seperti American Express atau sebagainya adalah lebih mudah dan murah untuk beli tiket train ni... Direct beli dari web Thayls tu sendiri iaitu http://www.thalys.com/... Harga belian tiket di web ni jauh lebih murah dari Rail Europe...  Kalau beli dari Thayls hanya Euro 70 sahaja pergi dan balik seorang... Sedangkan harga dari Rail Europe selalu berubah..

Disebabkan We'Ouls tak ada kad debit atau kad kredit Europe maka terpaksalah We'Ouls beli melalui Rail Europe yang menerima kad kredit Malaysia... Entah kenapa tiket We'Ouls beli pada tarikh We'Ouls pergi dan balik ni tetiba naik mahal walaupun waktu We'Ouls beli tu adalah waktu jam dan hari pertama dibuka untuk pembelian... Namun harga itu masih We'Ouls mampu bayar lagi berbanding kalu last minutes beli... Kalau U'Ouls beli lambat harga akan naik berkali ganda dan lebih malang lagi sold out...

Train ticket ni terbahagi kepada dua kelas... Kelas pertama dan kelas kedua... Kelas pertama ni lebih baiklah dari segi layanan dan kemudahan... Including makan dan wifi adalah percuma... Berbanding dengan 2nd class... Tapi bagi aku dapat 2nd class pon dah cukup baik... Lagi pon aku tak perlukan makanan dalam train yang belum tentu halal...

So total harga tiket We'Ouls untuk berdua adalah Euro 258.90 pergi dan balik... Not bad lah harga tu... Pernah jugak riki dengan agent dari Singapore untuk beli tiket tu dari mereka tapi harga lebih mahal... So better urus sendiri lagi senang... 

Pernah jugak terfikir untuk beli tiket bila sampai sana tapi dari pengalaman seorang kawan... Harga tiket walk-in adalah lebih mahal... So We'Ouls tak nak ambil apa risiko... Lagipun hotel harus juga dibooking awal untuk elakkan harga bertambah mahal...

Kepada U'Ouls yang berminat untuk urus sendiri beli tiket melalui Rail Europe bolehlah ikut print screen di bawah ni... Register terlebih dahulu maklumat korang dan barulah uruskan pembelian tiket secara online... Tak susah pon.. Very easy!








Beginilah rupa tiket Thayls train yang dipos ke alamat U'Ouls... Nama U'Ouls pon turut dicetak pada tiket ini... He He He...



Inilah laluan perjalanan dari Amsterdam ke Paris yang merentas Brussel...

Sebelum U'Ouls naik train... Tengok betul betul nombor tempat duduk... Dan juga nombor coach... So macamana nak tahu nombor coach U'Ouls? Senang aje... Perhatikan tiket U'Ouls... Contohnya tiket aku ada tertulis Class 2... Nombor coach aku adalah 18... Dan seat aku adalah 71... 

So kalau U'Ouls tengok diagram bawah ni... Comfort aku adalah 2... Carriage aku adalah 8-18-28 bersebelahan dengan kepala keretapi tu di bahagian hujung... So carilah nombor seat 71 dalam gerabak tu.... Senang kan? Jangan risau... Nombor coach ada dipamerkan dibahagian pintu masuk tapi di bahagian dalam dan atas... Begitu juga nombor seat.. Kalau tak pasti boleh aje tanya dengan petugas yang jaga train masa train sampai... Perlu di ingat ye train tak akan menunggu kita jika kita lewat..



BERSAMBUNG...

40 comments:

  1. wahh fandainyer urus sendiri jalan2 europe tuuuuh., huhu2

    ReplyDelete
  2. SS;

    Thanks for sharing ....

    Iya memang betul, advance purchasing memang jauh lebih murah .... and kalau nak murah lagi, usually kena pandai pandai google hahahahhahaa

    Suka naik train kat Eurpoe .... tak suka nyer kalau ada beg besar ....!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. SS tinggalkan bag besar di Amsterdam... Just bawak bagpack je...

      Delete
  3. Detail! I like! Ni baru traveller sejati

    ReplyDelete
    Replies
    1. Travel pertama sendiri dinegara org... mmg banyak koje

      Delete
  4. Nanti JM kumpul duit SS bwk JM jln2 armsterdam eh

    ReplyDelete
  5. JM pun mcm SS jgk better booking awal jgn sampai sana gigit jari tp jgn gigit Jari Manis eh 😜

    ReplyDelete
  6. Belum basi laaaa entri berinformasi ni...ramai yg cari cara nak book tiket tren ni....nanti sambung entri Paris tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kena cari latest info sendiri laa ye pada sape yg nak pegi... Mungkin skrg dah boleh direct beli dari thayls train... Boleh cuba sendiri... System mungkin berubah ikut semasa... Tapi kekdahnya more or less...

      Delete
  7. Mcm seat flight pulak ye kekdahnya..takde nk dok bersepah hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memana fast train mmg x dok sepah... tapi europe punya train hampir 2 kali ganda seat dari asia... sbb badan mat saleh beso2...ha ha ha..

      Delete
  8. Tak pe dah basi tapi masih valid lagi kan infonya. Syioknya pi jenjalan pi Paris. Mudahan satu masa nanti dapat jejak tapak kasut kat sana. Aamiin

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh click official website... Formulanya tetap sama...

      Delete
  9. Hadoih..rasa mahal giler 258 euro tu..skrg lagi la terasa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Korek mak hanyam tabung sambil kesat airmata... ha ha ha

      Delete
  10. Tak sampai tapi rasa macam dah melancung sambil dok ketapi layan pemandangan kat luar...*sambil clik sana clik sini*

    ReplyDelete
  11. Diorg punya courier kalah pos laju nih..dari Europe leh sampai 2 hari..kita pos laju Sabah Sarawak pun dah lebih

    ReplyDelete
  12. SS beli 4 feb 2013..travel May..betul gituh?? beli awal tu agk mahai jgk..klu mak pergi walk in ni harus mengemis lps beli tiket

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup... hari hari check open tiket... walk in? Lupakan je laa... kalu ada tix pon mahal berganda!

      Delete
  13. x pernah naik train lagi erk krik krik krik
    saya budak kampong ... kat kampong tak der train ;(

    ReplyDelete
  14. kitew dah naik komuter ;)
    hik hik hik
    jangan marah yer tuan Tanah

    ReplyDelete
    Replies
    1. SS dah lebih 10 tahun kot x naik komuter... ha ha ha...

      Delete
  15. well , hope tuan Tanah sihat dan gembira selalu ;)

    ReplyDelete
  16. memang kuat memori SS...2013 pun boleh tulis lagi

    ReplyDelete
    Replies
    1. thank you for the compliment... ha ha ha...

      Delete
  17. best travel naik ketapi di Europe..view mesti cantik..

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...