Friday, 14 April 2017

Kembara Amsterdam - 100 Highlight Cruise

Entry sebelum boleh jengah SINI...


We'Ouls patah semula ke Dam Station... Amik tram ke Amsterdam Centraal semula... Boleh aje jalan kaki tapi aku malas sebab banyak lagi tempat nak pergi... So, kena jimatkan tenaga kaki... Lagi pon apa gunalah ada GVB 24 hours ni kan... So, gunalah semahunya hingga ke titisan waktu yang terakhir... Cewah! He He He...

Sekitar Damrak..

Landasan Tram...

Aku suka suasana kat sini...

Sampai di Amsterdam Centraal... We'Ouls cari 100 Highlight Cruise... Terpinga pinga jugak lah nak mencari sebab kat area depan Amsterdam Centraal ni memang banyak company cruise...

Kebetulan ada sorang kapten cruise yang lengkap beruniform ada tercegat kat jetty... Ada beberapa orang jugak yang datang kat kapten tu untuk bertanya pasal cruise... Then aku pon menompang sekaki bertanya... Aku tanya kat mana 100 Highlight Cruise.... Dan dia tunjuk arah ke depan... Lor depan tu aje... Tak jauh pon... Cuma kaunter tiket tu tersorok sikit... Dan orang ramai beratur panjang...

Beratur lah kaw nak naik... Jangan risau... Cruise pon banyak...

We'Ouls pon beraturlah seperti orang lain... Aku suruh HH pergi kat kaunter sementara aku jaga bag... Tanya sama ada Holland Pass yang We'Ouls ada ni boleh dapat express que ke tak.. Sebab experience We'Ouls guna Holland Pass sebelum ni tak perlu beratur panjang pun...

Dua kali HH turun... Nak tanya kat kaunter pon susah... Lama jugak menunggu... Akhirnya dapat jugak jawapan... Even ada Holland Pass pon tetap kena beratur... Sebab Holland Pass tu kena tukar dengan tiket 100 Highlight Cruise... Huh! Leceh betul!

Nasib baik lah tetiba ada banyak cruise sampai... Jadi We'Ouls tak menunggu lama... Alhamdulilah! We'Ouls dapat jugak naik cruise tu... Suka tak suka memang kena tunggu pon sebab We'Ouls perlu habiskan tiket Holland Pass ni...

Inilah tiketnya...

Jom naik...

Kat sana pon orang naik Cruise...

Sini pon beratur juga...

Tour dengan cruise ni mengambil masa lebih kurang sejam... Dapat jugak menikmati pemandangan Amsterdam dari atas air... Rasa tenang dan releks aje...

We'Ouls lalu lebih dari 40 buah canel... Dan sepanjang perjalanan We'Ouls diberi pendedahan dan maklumat menarik tentang attraction place di sekitar Amsterdam...

Aku mengkacakkan diri dalam Cruise... He He He...

Cruise penuh dengan mat dan minah saleh semua... Aku dan HH jek muka jawa... Ha Ha Ha...

Lalu bawah canel...

Memang seronok...

Double canel...

Bersusun basikal...

Unik kan bangunan bentuk kapal tu...

Dihujung tour We'Ouls lalu di tempat parking basikal... Huh! Besar gila tempat parking ni... 3 tingkat ni penuh dengan basikal saje...

Parking basikal sampai 3 tingkat!

Tak sure ni bangunan apa...


Tamat sudah tour We'Ouls ... Dan We'Ouls sampai semula ke jetty tempat We'Ouls  naik tadi... So, ke manakah hala destinasi seterusnya?


BERSAMBUNG...

35 comments:

  1. amboi..entry ni lagi vintage.gambar black n white je..mesti best naik cruise, angin sepoi-sepoi, pakwe mat saleh kiri kanan..huhuhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amboihhh pakwe aje yg cik sal nampak eh... ha ha ha

      Delete
  2. yuhuuuu ada entri baru lagi...x boleh jadik ni

    ReplyDelete
  3. beratur nak naik cruise tu teringat masa JM beratur nak naik curise kat Gold Coast..ahakss..tu pun nk bg tahu

    ReplyDelete
    Replies
    1. teringat masa I nak naik Titanic dengan abang Jack. Tapi Jack Sparrow le

      Delete
  4. mmg best la naik cruise kat armsterdam ni...paling best bila lalu bawah chanel tu...klasik

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lalu bawah canel tu mcm duduk bawah tempurung... ahakss

      Delete
  5. mak aih..parking basikal bertingkek-tingkek...ye lah kan..ramai yg berbasikal kat sana..kalau vietnam penuh dgn motosikal..kalau kat masia penuh dgn kereta...adeh!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Basikal kat malaysia dah hampir pupus...

      Delete
  6. Bangunan dlm last picture ada iras-iras bangunan SPRM kat Putar jaya hihihih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bangunan SPRM tu nanti berputar-putar ke JM.

      Delete
    2. Basikal banyak camtu tak kena curik ke? Basikal dia ada lesen juga ke? Mesti tuan punya basikal letak nama takut tersalah ambil orang punya.

      Delete
    3. Air dia bersih je kan sampaikan boleh buat lawatan cruise lagi kalau malaysia...huhuhu

      Delete
    4. yang last tu Komtaq kot..haha

      Delete
    5. Jangan tabung haji sudah! Ha ha ha

      Delete
  7. parking basikal jer 3 tingkat
    terbaik...
    malaysia kena buat ni...hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Malaysia dah tak pandang basikal.... bas pon kalu boleh nak dihapus... ha ha ha

      Delete
  8. menarik naik cruise di Armsterdam... naik sampan di Vietnam pun best inikan pulak di Eropah katanya. pergalaman berbeza kan..?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sampan vietnam tu mmg rare... but touching my heart...

      Delete
  9. Replies
    1. Time M datang hape pon x de... ha ha ha

      Delete
  10. X puas betul mata mak tgk black and white theme ni...

    ReplyDelete
  11. Dulu mat saleh g jawa buat mcm tanah dia punya..skrg elok la muka jawa dikeliling mat saleh pulak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Keh keh keh... tinggi bagak dorang mak...

      Delete
  12. bestnya..byk sampai 40 buah canel..
    tak naik tram ke..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tram dah banyak kali naik... ikut sungai lak...

      Delete
  13. bestnya dapat gi holland ... teringat lak entry SS yang jakun first time travel negeri omputih tu ahhaha :p

    ReplyDelete
  14. suke ahhhhh view dia..esp bangunan2 tu..cantik sgt aihhhh...

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...