Thursday, 20 April 2017

Kembara Amsterdam - Flower Market

Entry sebelum boleh perah kat SINI...


Destinasi seterusnya adalah Flower Market... Actually, aku tak berapa sure macamana nak ke Flower Market dari Westermrkt ni dengan tram... Then We'Ouls tanya orang yang ada kat tram stop tu... Orang kat situ kata just jalan kaki ke kiri dari tram stop Westermrkt ni... Jalan terus dan mesti jumpa  2 canel then baru ke kanan...

So, We'Ouls pon ikutlah guide yang diberi... Tiba kat satu tempat tu betul betul rumah orang... Kebetulan tuan rumah tu ada kat luar.... Then We'Ouls tanya soalan yang sama kat orang tu kat mana Flower Market tu... Dia guide terus lagi...

Sepanjang perjalanan kita akan jumpa bangunan seperti University Amsterdam, Lomography Embassy dan Braggiotti Gallery...

University Amsterdam

Lomography Embassy

Braggiotti Gallery

Tiba kat satu canel... We'Ouls tanya lagi kat Minah Saleh yg tengah lepak kat satu canel tu... Minah tu siap bawak anak kecik comel aje duduk kat bakul basikal... He He He... Dengan senyuman dia jawap pertanyaan We'Ouls... Dan We'Ouls teruskan perjalanan...

Walaupun nampak leceh tapi sekurangnya dengan berjalan tu lah We'Ouls dapat menikmati pemandangan... Jauh berjalan luas pandangan... Which is memang awesome...

Seingat aku laa... Basikal sejenis ini... Kalu kat Malaysia... Lebih banyak digunakan kat Pejabat Pos zaman dulu kala jek...

Nampak? Aku rasa aku dah cukup tinggi... Tapi basikal tu lagi tinggi dari aku... Adehhh...

Dia punya besi kat canel ni... Padu giler... 

Pemandangan sekitar...

Akhirnya... Sampai jugak aku kat market... Lor ada tram stop rupanya.. Aku tak ingat nama tram stop tu... Tram tu betul betul nak masuk jalan market ni... Kat sini memang meriah... Macam macam jualan ada... Tapi yang paling banyak tentulah bunga...

Geram aku nengok magnet tulip ni... Tapi tak beli... Nyesal!

Bila dah sampai sini... Lupa segala penat ku... Hilang segala rajuk ku... Kini aku mampu tersenyum riang... Terima kasih HH sebab menjadi companion yang sangat memahami aku... Memahami segala yang aku inginkan... Faham rajuk dan marah ku... Dan menerima perangai dan kerenah aku yang banyak cekadak ni seadanya aku... He He He... I owe You one!

Mari kita tinjau apa yang ada di sini... First benda yang aku nampak adalah benih pokok bunga Tulip.. Benihnya besar... Dan benih pokok yang paling menjadi perhatian aku adalah benih pokok ganja... Bersepah jual kat sini... Memang rasa tak bersalah langsung... Kalu kat Malaysia wajib sudah ke tali gantung...

Benih ganja pon hado...

Benih pokok tulip...


Cerita bab ganja ni... Masa aku shopping kat Flea Market tempoh hari ada satu bekas hisap ganja rupa dia macam paip kecik tapi ada disertakan sekali ganja tu... Harga pon tak mahal dalam Euro 3 aje... Takat nak beli bekas macam paip tu tak pe laa... Tapi jangan pulak bawak balik ganja tu ke Malaysia... Memang nak tempah maut namanya... Aku pon memula tak perasan jugak mende tu... Bungkusan kecik ganja tu sebijik macam pembungkus pisau cukur yang keping keping tu...

Kat kedai Euro 5 pon ada jual paip tu tapi tak ada ganja la... Ingatkan nak belikan untuk abang ipar aku yang merokok tu... Sebab bentuk paip tu unik... Kecik dan senang di bawa ke mana mana... Kalu orang tak perasan mungkin akan ingat mende tu key chain... Then aku fikir balik malas nak tanggung apa risiko... Buatnya kastam check even aku beli paip tu je... Kang tak pasal bag aku kena geledah sekali... No! No! No!

Tak banyak yang aku dapat story mory kat sini... Just enjoy the photo laa ek... He He He...

Lawa kan tingkap dia...

Memacam benih pokok ada... 

Memang shopping heaven untuk backpacker sebab... Murah!

Bersepah souvenir... Fridge magnet murah dan banyak!

Aku suka bangunan ini...

Kat sini aku usha barang dulu... Dari pangkal ke hujung... Kemudian kembali ke pangkal jalan... He He He...  

Aku beli sebiji Fridge Magnet Flower Market berharga Euro 2.00... Fridge Magnet Red Light District kat sini 2 kali ganda besarnya dari aku beli kat Damrak semalam... Kalu nak beli Fridge Magnet harga Euro 1.00 pon ada... Alahai tak perlu pergi jauh sampai Flea Market nak dapatkan fridge magnet murah pon tak pe... Kat sini pon ada... Melambak dan lebih elok... Tak macam kat Flea Market yang banyak pecah...

Murah... Euro 1...

Aku beli yang pompuan bogel terbaring tu... Keh Keh Keh...

Selain tu aku beli 2 biji bag berharga Euro 17.50... 2 biji topi berharga Euro 13.00 dan sebatang pen Tulip berharga Euro 2.00... HH menyesal gila tak beli pen Tulip tu... Sebab pen tu murah berbentuk bunga Tulip... Dan sudah tentulah warna purple menjadi pujaan hati ku... He He He...

Dah puas shopping kat sini... We'Ouls pon pergilah ke tram stop berdekatan yang We'Ouls nampak masa memula masuk tu... Dan tunggu tram depan market untuk  balik semula ke Amsterdam Centraal... 

PAUSE : Actually, bila dah balik Malaysia... Aku tengok map... Check balik perjalanan ke Flower Market... Rupanya market yang We'Ouls pergi ni bukan Flower Market tapi Bloemenmrkt... Dan tram stop yang We'Ouls naik semula dari market untuk balik ke Amsterdam Central adalah Koningsplein... 

Sepatutnya, untuk ke Flower Market... Bila dah melepasi 2 canel tadi... Patut amik arah kiri dan terus aje.. Bukannya ke kanan... Lagi dekat sebenarnya... Hadoilah!... Pelik! Nape semua orang yang aku tanya dengan soalan yang sama akan guide aku ke Bloemenmrkt dan bukan Flower Market seperti dalam map... Atau Bloemenmrt pon juga di panggil Flower Market

Dan mungkin semua market yang ada jual bunga kat Singel ni dipanggil Flower Market?... Huh! Susah aku nak jawap... Confius!... Patutlah They'Ouls pon macam tercangak jugak nak jawap... Sebab kalu aku jadi They'Ouls pon sudah tentulah aku akan guide ke tempat yang paling dekat dengan tempat kita sedang berdiri...

Tulah bahananya tak beli map Amsterdam secara keseluruhan... Map yang ada kat tangan cuma area yang aku nak cover aje... Aku rasa ini mungkin jugak takdir yang telah membawa aku ke sini... 

Sebenarnya aku silap... Bag Amsterdam yang aku tengok di web dan aku dah beli tu memang dijual kat kedai di Bloemenmrkt dan bukan di Flower Market... Alhamdulilah! Tanpa aku sedar Allah yang bawa aku ke sini untuk memenuhi apa yang aku hajati...Sedar tak sedar juga... Sejauh 1.6 kilometer rupanya aku berjalan... Ha Ha Ha...

Jauh giler aku jalan...

Sampai kat Amsterdam Central lebih kurang jam 11:00... Masih awal lagi dan aku sempat amik gambar kat area sini... Sesuatu yang sentiasa menjadi perhatian aku sepanjang berada kat Amsterdam ni adalah toilet awam... Ha Ha Ha... Toilet macam gambar kat bawah ni khas untuk lelaki sahaja... Perempuan tak akan gunakan toilet ni... Nanti kang kantoi pulak ko kencing berdiri... Kah Kah Kah...

Toilet ni untuk kencing berdiri bukan duduk atau cangkung... Dan bau toilet ni tersangat laa hancing... Adeiilah... Mungkin toilet diletakkan di merata tempat untuk kes break emergency kot...  He He He... Dan selalunya diletakkan di sekitar berhampiran canel...

Gini ler bentuk Jamban kat Amsterdam... Kaw mampu kencing diri? Silakan.. He He He...

Tibalah masa untuk melambai tangan pada Amsterdam Centraal ni... Rasa terharu pulak... Maklumlah dah rasa terbiasa pulak dengan area ni... Dah macam kampung aku... Tapi apakan daya... Aku kena jugak balik ke tempat asal ku.. He He He..

Jadi bergeraklah We'Ouls ke Zaandam Station semula...


BERSAMBUNG...

14 comments:

  1. Replies
    1. Aku buat2 tak nampak komen ni... ha ha ha

      Delete
  2. fuhh mmg hebat Scdha boleh jalan sejauh tu..kalau sy ya ampunnnn...minta oksigenn haha

    ReplyDelete
  3. Cantiknya.

    Di europe ada dua tempat saya akan pergi. Grannada dan amsterdam.

    ReplyDelete
  4. wah tempat feveret ni....rambang mata tenguk

    ReplyDelete
  5. Lain kali biar menyesal beli daripada menyesal tak beli....hehehehe sebab tempatnya jauh kalau dekat takpe boleh pergi lagi....tapi agak-agak repeat lagi ke

    ReplyDelete
  6. Kalau akak le masuk flower market ni huh memang ralit lah sampai lupa dunia jab....seronok layan mata

    ReplyDelete
  7. Basikal tu macam aruah bapak akak punya transport bawa pi kerja cuma takde yang depan je lepas tu berpalang tengah. Kalau kita orang buat rempit area palang je tak sampai nak naik tempat duduk dia.

    ReplyDelete
  8. Time berjalan memang seronok jika ke tempat yang kita suka... berkilometer pun tak rasa bila dah balik baru rasa sakit kaki....huhuhu

    ReplyDelete
  9. Byk nye fm kat flower market ni rasa nk borong byk bwk blk

    ReplyDelete
  10. HH dah memahami sikap SS..bila SS mencuka sikit pun dia dah tahu ada x kena

    ReplyDelete
  11. They are compliment each other...mmg best dpt partner yg memahami dan saling compliment each other

    ReplyDelete
  12. Murahnya FM..untung jumpa tp rugi tak beli hehe

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...