Tuesday, 18 April 2017

Kembara Amsterdam - Red Light District

Entry merapu boleh jolok SINI....


Melangkah keluar dari pintu Sex Museum... We'Ouls menuju ke arah kanan... Jalan terus sehingga jumpa kedai Manneken Pis...

Kedai ni menjual kentang goreng dan paling famous kat Amsterdam ni... Nak beli pon kena beratur... Ada macam macam saiz... So, pilihlah yang kita mahukan... Macam aku just amik saiz paling kecik aje... Makan berdua pon tak habis... Kentangnya besar bagak kaww... Harga Euro 3.50...

Bila dah beli... Si HH ni tetiba geli pulak nak makan... Hanya sebab pembalut kentang tu ada gambor patung budak kencing... Ha Ha Ha... Adeiiilah HH... Gambo logo aje pun bukan kentangnya... Masa ko masuk kat Sex Museum tak geli plak... Ha Ha Ha...

Tapi bagus jugak kaw geli sebab portion aku jadi lebih... He He He... Makan kat sini tak berapa nikmat sangat sebenarnya sebab ada sampah berlonggok kat depan kedai... Tetiba lori sampah plak datang kutip sampah... Walaupun tak berbau tapi tetap tak nikmat... Rosak pemandangan...

Masa tengah makan makan tu... Si HH beramah mesra dengan anak mat salleh local yang kebetulan semeja dengan We'Ouls di situ... HH tanya kat mana Red Light District.... He He He... Budak tu pon macam terpingga macam tak faham bahasa... Dan tak reti nak jawap... Dia tanya kawan dia yang lagi sorang tu... Dan kawan dia yang tunjukkan arah... Actually, Red Light District tu tak jauh dari kedai ni...

Maneken Pis... Jenuh beratur...

Besar giler kentang dia...

Lepas makan cepat cepat We'Ouls blah dari situ... Sebelum ke Red Light District... We'Ouls ke H & M dulu... H & M ni tak ada dalam plan aku pun... Tapi disebabkan HH dah ternampak H & M masa kat Madame Tussauds ari tu jadi We'Ouls pon pergilah.. 

H & M ni berada betul betul depan Madame Tussauds.. Disebabkan HH nak sangat pergi jadi aku ikutkan aje...  Cuci mata dan tengok apa yang best kat H &M ni... Maka berjalanlah We'Ouls sepanjang Damrak Street tu... 

Tetiba kaki ni terhenti di satu kedai di Damrak Street tu... Apa lagi boronglah 3 bij fridge magnet berharga Euro 5.00 kat sini... Fridge magnet yang menjadi perhatian aku adalah yang 'Extra Ordinary'... He He He... Fridge magnet Red Light District, Perempuan bogel dan Penis bersepah di sini... Meh bawak balik kita tunjuk kat orang kampung... He He He...


We'Ouls teruskan berjalan kaki di sepanjang Damrak Street tu hinggalah sampai di H & M... Bangunan H & M ni besar dan ada 4 tingkat... We'Ouls usha barang dulu... Pergi dari tingkat ke tingkat... Dah usha barang mana nak beli baru lah We'Ouls turun... 

Masa nak turun ni ada confius skit.. Sebab ada satu tingkat tu akan jadi pemisah... Berpusing jugak lah We'Ouls dalam tu... Kadang sampai satu tahap We'Ouls decide kalu tak jumpa jugak level yang We'Ouls nak tu better keluar aje lah... Nasib baik jumpa jugak... 

Kat sini aku tak beli apa pon... HH saje yang borong handbag kat sini... Actually, bag kat sini memang murah even dah convert ke RM... Memang berbaloi dan berkualiti... Harga bag HH Euro 29.95... 

Memacam design... Tapi... Bukan aku punya... Ha Ha Ha...

Baju pon banyak...

Beratur untuk bayar...

Bila dah lama berada di sini maka terlepaslah peluang aku nak ke Flower Market dan Anne Frank House... Kalu pergi pon dah tutup... Flower Market tutup jam 18:00... Mood aku agak down laa sebab aku masih tak dapat apa yang aku nak... Mungkin dah tak ada rezeki kot... We'Ouls lepak di sekitar Damrak saja... 

Dalam hati masih tak puas sedangkan hari ni adalah hari terakhir aku di Damrak ni... Sekarang dah jam 19:30... Dah malam... Tapi langit masih membiru dan awan masih berkepol... Kadang aku rasa tertipu dengan langit cerah tu... Bila tengok jam terasa masa amat mencemburi aku...

Ingat ye U'Ouls... Kalu nak ke Europe... Pergilah musim Spring... Sebab... Siangnya lebih panjang dari malam...
Dah malam buta... Tapi... Langit cerah kawww... Biru lagi... Adehhh...
  
We'Ouls teruskan perjalanan di Red Light District... Sebenarnya nak ke Red Light District ni langsung aku tak nampak signboard pon... We'Ouls just redah jalan aje... Sehinggalah We'Ouls jalan kat satu area yang agak semacam dan menyeramkan... 

Banyak kedai berunsur sex ada di situ... Panggung wayang bogel pon ada... Sex live show pon ada... Kedai menjual peralatan sex pon melambak... We'Ouls jalan ke depan lagi... Tup tup ternampak pompuan berpakaian '2 piece' aje dalam kaca... Dah macam ikan Duyung dalam aqurium... Maka secara automatik sedarlah We'Ouls bahawa We'Ouls sudah jejak di zone panas Red Light District ni... Inilah sisi gelap tentang Amsterdam...

Aku suka tengok pemandangan canel... Cuma... Kadang... banyak sampah atas jalan...

Itik berenang...

Itik itam...Itik putih...

Pemandangan yang mendamaikan...

Basikal menjadi tarikan...

Sedari awal aku memang dah tahu... Tak boleh amik gambar kat area ni... Camera akan dirampas... Aku malas nak masukkan camera dalam bag... So, aku sorokkan camera dalam baju... Sorrylah aku tak dapat nak rakamkan apa apa gambar atau visual kat area ni... Kalu U'Ouls nak tahu tentang Red Light District bolehlah google sendiri... He He He...

Actually, HH tak berapa suka tempat ni... Walaupun langit masih cerah... Tempat ni tetap mengundang rasa takut dan gelisah buat We'Ouls... Terutama bila lalu di lorong yang sunyi... 

Kat restoran terpencil pon They'Ouls lepak sambil minum arak dan hisap ganja... Seram tiap kali menghampiri tempat macam tu... Memang rasa tak selamat... Maklumlah They'Ouls ni mabuk dan khayal... They'Ouls tak ingat apa yang They'Ouls buat... Lagi pon dadah dan sex bebas adalah halal di Amsterdam ni... Malah dadah dan pelacuran adalah industri yang menjadi penyumbang kepada ekonomi negara...

Museum dadah... Adehhh...

Walaupun dadah dihalalkan di Amsterdam ni.. Aku belum pernah nampak penagih terdampar bergelimpangan di tepi jalan... Atau khayal sampai terjun dari canel ke... Atau menjadikan lorong sebagai tempat tidur mereka.. 

Tak macam di Malaysia di mana kita tahu penagih ni bukan takat penagih malah lengkap package sebagai pencuri, peragut dan lelain... Besi buruk pon sanggup curi asal dapat duit beli dadah... So, di manakah silapnya? Itu Motif Viral kena jawap... Ehhhh... Ada kena mengena ke? He He He...

Gereja...

Tunggulah kaw kat tram...

Dari Red District We'Ouls jalan sampai ke Amsterdam Centraal... Huh! Jauh jugak We'Ouls berjalan... Memang seronok jalan kat Damrak ni... Cuma yang tak bestnya sampah merata... Semak jugak mata memandang...

Naik tram paling senang...

Station Tram simple jek... Tunggu nombor tram berkaitan di sini...

Tiba masa untuk ucap selamat tinggal kepada Amsterdam Centraal... Secara keseluruhan inilah perjalanan We'Ouls... Bila tengok map... Wah! jauh jugak aku menapak rupanya.. Patutlah kaki aku sakit....

Jauhnya aku jalan kaki...

We'Ouls naik NS train balik ke Zaandam... Jam dah menghampiri 20:30... Masa sampai kat platform tetiba train pon jalan... Huh! Terlepas train lah nampaknya... Jadi We'Ouls tengok schedule train seterusnya di platform yang sama... Kena tunggu setengah jam... Huh! Lamanya... 

Jadi We'Ouls check balik dan tengok ada train nak ke Zaandam lebih kurang beberapa minit saja dari sekarang... So, cepat cepat We'Ouls bertukar platform... Just turun tangga semula dan naik tangga di platform yang lain... Senang!

Amsterdam Centraal...

Tengah lepak sementara menanti train ke Zaandam... Tetiba terpancul pelakon Didie Alias di depan We'Ouls... Aikkk! Apa Didie Alias buat kat sini? Melancong jugak ke? Jeng Jeng Jeng... Acah aje! Tu bukan Didie Alias tapi klon Didie Alias... Minah Saleh ni sebijik muka dia macam Didie Alias... Terperanjat aku! He He He... 

Train sampai aku pon naik... Nikmati pemandangan dari Amsterdam Centraal ke Zaandam buat kali terakhir.. Sepanjang perjalanan tak ada pulak staff ticketing datang check tiket... Selamat! He He He... 

Dari Zaandam Station ke Zaan Inn... Aku menapak dengan langkah yang longlai... Rasa kurang bersemangat untuk tinggalkan Amsterdam pada hari esok... Sebabnya... Aku masih tak puas selagi aku tak dapat apa yang aku mahu...

Malam tu aku kemas apa yang patut... Susun apa yang We'Ouls beli sepanjang kembara We'Ouls... Inilah hasil tangkapan We'Ouls...  Bila aku renung... Tak ada satu bag pon aku beli di sini... Semua bag yang ada ni bukan aku punya... Sedih! Aku masih tak dapat lagi bag Amsterdam yang aku plan nak beli sejak dari Malaysia lagi... Dan aku terkilan sebab tak dapat sampai di Flower Market dan Anne Frank House seperti yang aku susun dalam itenary.. 

Malam tu aku jadi bad mood... Langsung tak dinner... Susah nak tidur... Last entah jam berapa aku terlena juga... Lena hingga ke pagi esoknya...

Hasil rembatan yang tak seberapa...

BERSAMBUNG...

17 comments:

  1. selalu dengar orang malaysia ramai try weeds tuu masa travel ke Amsterdam :D pasal sampah tu pulak, setuju jugak SS! sy pernah keluar jalan2 kat bandar tu seawal 7 pagi lebih, fuhhh sampah banyak, lori sampah pun banyak. Tapi hebat la diorang buat kerja, sbb masa nak dekat 10 lebih, memang nampak bersih sikit. Canals tu buat Amsterdam special sangat!

    hanisamanina.com

    ReplyDelete
  2. rasenye macam dapat jer pergi ke tempat yang dihajati tu..hehhehehe

    ReplyDelete
  3. Replies
    1. Mak nak ke? Nanti SS carikan! Kah Kah Kah...

      Delete
  4. rasa terbakar je keinginan nak ke sana ni.
    ntah bila lah boleh.

    ReplyDelete
  5. Kenapa canal tu diwarnakan black n white...kalau tak mesti cantik...suka tenguk sungai dia yang bersih

    ReplyDelete
  6. Rambang mata bila masuk H & M ni...semua pun nak tapi bila congak2 terus tak jadi....huhuhuhu

    ReplyDelete
  7. Cantiklah tram tu... teringin nak naik

    ReplyDelete
  8. Saya pegi Sex Museum tapi tak masuk. Hubby je masuk. Sy lepak luar duduk tepi tangga dukung anak tido..apa pun tak bleh hihi

    ReplyDelete
  9. Banyak juga hasil rembatan tu..
    Gambar-gambar yg black n white tu nampak cantik sangat..

    ReplyDelete
  10. HH geli nk mkn kentang tu sbb ada logo budak kencing? Ahaahah lawak! Kalau logo budak tgh berak? Mesti dia x jadi beli

    ReplyDelete
  11. HH..HH...penggeli org nya eh 😜 Kalau JM la kan...kalau ada logo tu lg JM suka sbb? Mesti sedap sbb ada perisa tambahan heeheh

    ReplyDelete
  12. SS x sesuai pakai handbag ladies like seyes x sesuai tau

    ReplyDelete
  13. Terus JM google red light distirct tu...merah! Ada ikan duyung dlm cermin kaca..mesti mahal tu

    ReplyDelete
  14. Barulah tahu real life di armsterdam

    ReplyDelete
  15. Sian SS x dpt brg yg dia nak..x dpt pegi tempat dlm itie..x pe nanti kita plan ke sana kita pegi tempat2 yg x sampai lg tu eh

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...