Saturday, 22 April 2017

Kembara Amsterdam - Schiphol Airport

Entry sebelum boleh imbau kat SINI...


Sepanjang jalan ke Schiphol Airport aku memandang jendela train melihat keindahan di luar dengan sepuasnya... Pastinya kenangan terindah ini akan aku abadikan sepanjang hayat aku... Cewahhhh! Dah macam bersajak pulak aku nih... Ha Ha Ha...
* Sebut betul betul ye Schiphol dalam Dutch... Schiphol disebut Si Pol... Bukan Sip Pal... Si Pal (Sibal) tu dalam bahasa Korea adalah Fuck! Ha Ha Ha...

Sampai di Schiphol Airport... Aku terasa macam fobia dengan lift... Aku lebih rela naik escalator usung bag... Just takut escalator stuck... We'Ouls terus ke kaunter Emirates di Tingkat 1... Check-in bag... 

Masa pergi semua bag atas nama HH... Masa balik guna nama aku dan juga HH sebab berat dah lebih muatan... Berat maksimum free adalah 30 kg seorang...

Lepas check-in We'Ouls terpaksa jugak turun guna lift... Nasib baik tak apa apa... Kadang suspen juga sebab lift tu lembab... 

We'Ouls ke luar Schiphol Airport... Bergambar kat area situ... Masa keluar tu rasa nyaman pulak... Ada bunga tulip merah kembang mekar... Bila aku cium bunga tulip tu... Huh! Wanginya bunga tulip ni... Sedap sangat bau dia... Macam nak petik bawak balik... He He He...

Aku dan Schiphol Airport...

Aku suka Airport ini... Segalanya ada disini...

Pemandangan sekitar...

Tiba masanya untuk boarding... We'Ouls menapak jauh untuk ke kaunter pemeriksaaan imegresen sebelum masuk boarding room... Macam seram plak...

Masa beratur tu... Si HH beramah mesra dengan sorang makcik dari KL... Pelik jugak... Pesal ko nak balik KL semula naik kat platform sama macam We'Ouls? Ko salah platform ke? Ke aku yang salah?

Rupanya dia transit kat Dubai dan amik flight ke Cairo... Belum nak balik lagi dan belum puas berjalan katanya... He He He...

Bestnya kalu ada cuti panjang kan... Dari Dubai atau Amsterdam boleh transit ke mana juga negara pon... Very easy! Kalulah aku ada cuti panjang... Sudah tentu negara yang aku nak pegi adalah Mekah untuk tunaikan umrah... Tapi aku pon ada masalah lain jugak which is aku kena ada mahram... So sad... 

Tiba giliran We'Ouls untuk checking... Checking kat sini agak ketat jugak... Ada beberapa pegawai imegresen yang jaga... Salah seorang pegawai tu pompuan berbangsa Arab... Tapi seksi... Segala laptop, ipad, belt kena tanggal... Mineral water bersepah kat situ... Tak dibenarkan dibawa masuk... HH tanya kat kastam lelaki "Can we bring empty bottle?" Then kastam tu kata "Sure"... Selamat bottle air aku yang kaler purple tu... He He He...

Ada satu laser room ala ala dalam citer star wars... Siap berpusing lagi... Kena angkat tangan masa masuk dalam laser room tu... Masa keluar pon kena manual check dengan kastam pompuan Arab... Macam haram dia meraba... Kasar gila!

Masa tiba giliran HH... HH kena marah dengan kastam pompuan tu... Dia bebelkan HH yang tak tahu ada pemeriksaan secara manual kat depan laser room tu... Hello! Kalu salah pon ko cakap baik baik tak boleh ke? Macamlah We'Ouls ni hari hari datang sini nak kasi ko meraba free...

Kadang aku tak faham dengan kastam ni... Tak kiralah dalam Malaysia atau luar negara... Apa faedah ko dapat dengan garang garang macam tu? Tegurlah bebaik... Jangan racist sangat laa ek... Hormat skit orang...

Kadang orang ingat kita ni budak kecik sebab saiz badan kita kecik... Tapi ko kan ada otak boleh fikir... Mana ada budak kecik datang melancong sorang sorang... Bodoh betul laaa!

Ko pon kuli batak aje... Beli Coli pon dari gaji... Gaji ko pon kerajaan yang kasi... Kerajaan bayar pon guna tax yang dikutip dari orang awam macam aku yang menggunakan perkhidmatan... Jangan nak perasaan sangat lah wei! Kalu tak ada pelancong datang... Ko pon tak ada keja... Coli pon tak mampu nak beli... Berjalanlah ko tanpa coli... Kah Kah Kah... Ehhh... Panjang pulak perenggan aku cakap pasal coli... He He He...

We'Ouls menunggu dalam boarding room sehingga dipanggil untuk masuk flight... Macam biasa nombor akan dipanggil mengikut zone... Dan We'Ouls pon masuklah... Dan duduk di tempat masing masing sambil melayan perasaan...

Tepat jam 15:30... Flight EK 148 membawa aku terbang meninggalkan bumi Amsterdam... Maka berakhirlah episode kembara aku di Amsterdam ini...

Topi Paris semakin berkepam... Ha Ha Ha...

Mari pilih menu apa nak mencekik...

Setiap kali teringat Schiphol Airport... Aku pasti akan kenangkan peristiwa MH370... Di mana MH370 memulakan perjalanan dari Schiphol Airport menuju ke Kuala Lumpur tetapi  terhempas di Ukraine... Disebabkan peristiwa itu... Penerbangan MAS ke Amsterdam turut dihentikan...

Mari kita hadiahkan Al-Fatihah buat mangsa MH370 yang terkorban... Al-Fatihah...


BERSAMBUNG...

16 comments:

  1. ketat betul noh pemeriksaan kt sana noh

    ReplyDelete
  2. Al fatihah buat mangsa MH 370. Dan date tersebut akan tetap di kenang sampai bila-bila...termasuk akak yang akan sentiasa menyambutnya kerana birthday akak. huhuhuhu

    ReplyDelete
  3. Ketat sungguh pemeriksaan dia ya. Kalau akak memang fobia lah kalau asyik kena sergah semasa depa check.

    ReplyDelete
  4. Pemeriksaan kastam setiap country berbeza sib baik x kena buka suar dlm n coli kalau kena bukak tempek kat muka kasi dia cium eheheeh

    ReplyDelete
  5. Bestla laa kakak arab tu leh raba free 😬

    ReplyDelete
  6. JM pernah kena dgn kastam malaysia...dia suruh cepat scan luggage pastu JM jawab m 'sabar boleh tak?' Pastu dia bisik kat kwn sblh minta JM buka luggage..dia sakit hati nye pasal..geram tul

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kastam mesia ada yg bangang... tp ada gak yg baik... tp rasanya tu polis kot... bukan kastam

      Delete
  7. Pejalanan balik dgn selamat tu rs best sgt kn...berjaya redah semua pancaroba kembara

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bila nak balik mmg rasa x sabar... cuma yg x best sebab masa terlalu lama...

      Delete
  8. paling tak rajin nak mengadap kastam lah, lagi-lagi yang muka ketat.

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...