Sunday, 23 April 2017

Kembara Amsterdam - Transit Dubai

Entry sebelum boleh ngendap kat SINI...


Destinasi We'Ouls adalah transit di Dubai... Aku sempat layan citer pastu makan dan tidur sekejap... Akhirnya aku tiba di Dubai pada jam 23:59... Macam biasa kena jalani pemeriksaan kastam... 

Nasib baiklah flight landing kat Terminal A dan flight lepas ni pon di terminal yang sama... Jadi tak lah jauh aku menapak... Dan tak perlu naik Skyway train pon...

Monitor yang selalu temani aku...

Makan makan... Memang sedap! Banyak pulak tu...

Peluang yang ada di Dubai Airport We'Ouls gunakan sebaiknya... Habiskan balance duit dirham UAE yang ada... 

Kat sini aku beli rantai gelang silver 925 made in Italy berharga UAE 33.70... HH yang tukang pilihkan sebab aku macam tak larat... Then aku beli sebatang pensel UAE 10.00...

Balance duit dirham...

Cantik semuanya...

Hasil rembatan aku... Keh Keh Keh...

Masa tengah jenjalan tu ada tester Kurma Chocolate... Huh! Memang sedap kurma tu... Jadi, We'Ouls pon beli... Kurma chocolate berharga UAE 35.00... Dan disebabkan tak dapat beli perfume kat France jadi aku rembat perfume Pier Cardin made in France kat sini... He He He... Janji dari France... Sama jugak kan? He He He...

Playboy kat sini memang berkualiti... Bau yang tahan lama...

Memacam pon hado... Murah!

Sementara menunggu masa untuk boarding semula ke Singapore... We'Ouls meronda sekitar airport dan refreshing diri...

Usha Info kat sini...

Dubai Airport yang sentiasa ramai orang...

Pak Arab tak de muka... He He He...

Cuci mata...

Sekitar Airport...

Banyak Duty Free...

Aku rembat kurma chocolate kat sini...

We'Ouls berada di Dubai Airport ni lebih kurang 3 jam... Tepat jam 03:25... Flight EK 354 pula membawa We'Ouls terbang ke Singapore... 

Adeiii... Pepagi buta... Sebelum terbang... Aku dah mengulit mimpi dulu... Kebetulan ada seat kosong... 3 kerusi aku dan HH aje yang conquer... Jadi aku suruh HH duduk tepi sebab aku nak baring... 

Seriously aku jet lag... Mata terlampau mengantuk... Sampai aku tak sedar bila flight mula terbang dan HH terpaksa kejutkan aku bila stewardess datang hantar makan... Aku makan pon dalam keadaan mata hampir separuh tertutup... Rasa macam nak suruh stewardess tu suapkan aje... Dah memang waktu macam ni adalah waktu tidur aku... Aku tak mampu menahan lagi...

Menu aku yang terakhir...

Setelah menempuh perjalanan selama 17 jam 35 minit... Akhirnya, We'Ouls selamat sampai di Changi Airport, Singapore pada jam 15:00... 

Syukur ya Allah! Sepanjang perjalanan tiada apa yang berlaku... Dan cuaca sangat baik... We'Ouls amik bag... Beratur untuk checking passport dan beredar... Masa kat luar tu terus cari information counter... Dapatkan info untuk bus Transtar... Tak larat dah nak naik MRT dan naik bus SBS... Better naik Bus Transtar aje terus balik JB... 

Tetiba staff Info kata Transtar ada pada pukul 17:25... Hadoi! Patutnya sejam satu... Entah lah! Mungkin tak ada orang sangat kot nak balik JB dari Changi ni... Terpaksalah jugak tunggu... Bus stand ada di sebelah kiri dari pintu keluar Airport... Menapak dalam beberapa langkah aje... Tunggulah bas tu sampai... Melangutlah We'Ouls membusuk selama 2 jam menunggu bas datang....

Bus sampai We'Ouls pon naik... Harga ticket SGD 7.00 sahaja seorang... Dapatlah aku rest skit dalam bas...
Inilah ticket Transtar...

Akhirnya sampai juga We'Ouls di BSI Johor Bahru... Masa sampai kat BSI... Ada 2 orang pegawai kastam perempuan kat situ... Langsung tak tengok We'Ouls ... Dua dua sedang sibuk melayan Facebook di handphone agaknya... Amboi! Senang betul hidup korang ek... Ikutkan aku malas nak scan... Bukan dia pandang aku pon... Tapi disebabkan rasa tanggungjawap dan tak nak disuruh baru buat jadi aku bertindak sendiri... Kalu ada 100 orang macam aku maka sedaplah korang makan gaji buta.. Tak kisahlah berkat rezeki memasing... Kubur pon memasing... Lantak koranglah... Mummy don't care!

We'Ouls amik kereta di Tingkat 3... Harga parking dari 29 April hingga 5 May adalah RM 105.00 saje... Sehari cuma RM 15.00... Murah kan? He He He...

Rasa lega... Rasa penat... Rasa lapar... Semua ada... Perkara yang We'Ouls sangat rindui adalah Tom Yam... Jom pekena Tom Yam sebelum balik rumah... He He He... 

Untuk basic budget... Bolehlah refer Entry budget di SINI ye... Prinsip hidup aku dalam kembara sangat mudah... No Ticket No Talk... I wanna buy Bonia but looks like Prada.. I wanna go Paris but the budget is like going to Indonesia... Ehhh...Macam mustahil jek? Ke aku kena korbankan 2 atau 3 kali ke Indonesia baru boleh dapat 1 Paris? He He He... Ahhh! Tak kisahlah... Janji aku dah sampai... Mummy don't care!

Sehingga bertemu lagi...


Tiring? - Yes!
Regret? - No!
Experience? - Priceless!


- TAMAT -

46 comments:

  1. airport Dubai mmg seronok utk dijelajah dan perfume kat Dubai mmg murahhh..hehe

    ReplyDelete
  2. Kastam kat Singapore mmg buat kita menyirap jugak kan..#jangankecamsaya hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada yg menyirap sirap... tp ada jugak yg baik

      Delete
  3. Comel hasil rembatan tu.. Macam2 pengalaman bila berkembara nie ye sis.. seronok baca..

    ReplyDelete
  4. OKAY. SCHA RINDU KAK SS. KENA BACA BALIK BLOG AKAK SBB TETIBA DH BALIK DARI DUBAI! KAHKAHKAH

    ReplyDelete
    Replies
    1. Miss u too dear... mana mengilang????

      Delete
  5. haahaha... experience is priceless... sampai jugakkan walaupun sekejap

    ReplyDelete
  6. sedapnye menu dia...pinggan dia pown unik je....kurma coklat, mm sedapnye...teringat makan time sahur...pierra cardin nye perfume best erk? xpernah try lagik...

    ReplyDelete
  7. tom yam jg yang dirindui..hehe...

    tagline baru 'mummy don't care'...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Atau "ada mak kesah?"... Kah kah kah

      Delete
  8. wah dah jejak dubai... ok tak harga barang kat airport Dubai tu...mesti mahal kan tapi masih dapat yang kecil dan murah

    ReplyDelete
  9. Gelang silver dah x pakai kan..kasi JM 😬

    ReplyDelete
  10. Alaaa kita teringin nk fly dgn emirates leh mkn mewah...

    ReplyDelete
  11. Playboy berkualiti? Kalau yg jenis x tahu cam JM ni mesti dah fikir benda lain eheeh

    ReplyDelete
  12. Yess, emirates memang byk makan ....kenyang

    ReplyDelete
  13. Pegawai tu kalau nak main facebook baik balik tdo lg bagus adeh!

    ReplyDelete
  14. Sape ckp nak travel perlu budget ribu riban paling penting kena pandai budget kena bijak planning setahun boleh travel 2-3 country

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ribu riban tu confirm... cuma ada part masih boleh jimat!

      Delete
  15. Mommy dont care? Mak mana mak eheehhe

    ReplyDelete
  16. unik bentuk pinggannya, segitiga. ramai gak yang suka transit ke dubai, sambil2 boleh singgah cuci mata kat dubai kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu byk masa boleh kuar dari airport

      Delete
  17. Ok la untuk pengalaman ke Dubai hehe.. especially dapat naik Emirates. Emirates got nice service.

    ReplyDelete
  18. Berjaya jgk abiskn entry lama tuh!

    ReplyDelete
  19. Sedih baca ayat no ticket no talk.spesis mak tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Releks laa mak... luas lagi bumi allah ni... 😅

      Delete
  20. Bwk duhet byk lah ni boleh beli perfume..klu mak beli minyak masak lum tentu

    ReplyDelete
  21. Kalau naik flight mcm ni, mkn bun dgn cheese+butter dia sedapp..

    ReplyDelete
  22. ehhhh lar dah sampai entri balik dah.

    fuhhh akhirnya habis gak.


    banyak kita nak kena baca balik ni...

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...