Wednesday, 5 April 2017

Kembara Paris - Arc De Triomphe

Entry sebelum boleh imbas kat SINI...


We'Ouls berjalan kaki ke Metro Station Chateau Rouge... Destinasi We'Ouls adalah untuk ke Arc De Triomphe... 

Untuk ke sana We'Ouls naik Metro menuju ke Station Charles de Gaulle Etoile... Dan We'Ouls kena buat transit di Barbes Rochechouart terlebih dulu... 

Masa yang di ambil pon tak lama... Sekejap aje... Cuma yang leceh adalah masa nak buat transit... Terpaksa naik turun escalator jugak lah dan berpusing dalam station tu...

Akhirnya We'Ouls sampai jugak di Arc De Triomphe... Mak oiiiii! Besarnya Arc De Triomphe ni... Kejakunan aku membuak buak... Ha Ha Ha... 

Persoalannya... Macamana We'Ouls nak ke bangunan Arc De Triomphe tu???? Bangunan tu betul betul berada di tengah tengah rounabout... Arghhh sudah! Satu hal pulak! 

Kalau nak melintas pon susah sebab ada banyak lane... Dan kenderaan non stop... Kenderaan datang dari pelbagai arah... Huh! Pening tengok laluan rounabout tu... Boleh ke We'Ouls melintas macam tu je???... Hadoi! 

Then We'Ouls cuba dari sudut yang lain... Cari jugak jalan macamana nak ke bangunan tu... Masuk laluan bawah tanah tetap jugak tak tembus tembus untuk berada kat bangunan tu... 

Perghhh! Dugaan betul.... Hampir give up jugak We'Ouls di buatnya... Nampak senang tapi susah! Seyes!

Haaaa... Dah sampai sana baru aku tahu... Arc De Triomphe tu tak boleh nak main lintas gitu jek... Dan aku tak study langsung laluan sebenar nak ke sana... Adehhhh... Menyesal!

Nak tahu tak? HH punya gila... Dia pimpin aku dan ajak aku melintas roundabout yang non stop kereta dari pelbagai arah tu... Giler!

Masa We'Ouls cuba melintas tu... We'Ouls hampir dilanggar... Kereta non stop horn... Hadoi la HH... Nyaris tak kena langgar... Aku dah cuak gila masa tu... Jadi... Berbakol bakol lah HH kena bebel dengan aku... 

Last last... Dalam keadaan hati yang tenang... We'Ouls turun tangga... Ikut terowong bawah tanah semula... We'Ouls ikut aje arah tuju orang ramai... 

Dalam terowong tu ada macam macam kedai souviner rupanya... Ada jual pelbagai t-shirt dan macam macam lagi... Tapi We'Ouls tak beli sebab tak ada size... 

Then akhirnya... We'Ouls berjaya tembus jugak bangunan Arc De Triomphe tu... Horeyyyy! 

Masa ni HH dah bad mood... Minah ni... Kalau pegi tempat yang dia tak berapa gemor dan ditambah pulak aku bebelkan dia pasal lintas maut tadi... Memang dia akan buat muka ketat! 

Last last... We'Ouls buat hal memasing... HH ke kiri... Aku ke kanan... Tapi masa bergambor berpaksa jugak kena senyum... He He He... 

Terjadinya perselisihan faham adalah perkara biasa dalam travel... Tak trill laa hidup ni kalu tak gadoh kan... Banyaklah ko punya tak trill... Aku dah nak habis nyawa dah tadi... Ampeh punya HH!

Di sudut ini...

Ukiran yang super details...

Sangat berseni... Boleh naik ke atas kalu nak...

Masa tengah lepak lepak tu... Tetiba ada terdengar bunyi pancaragam.. Ada askar berkumpul sambil letakkan kalungan bunga dan nyalakan api... Macam upacara memperingati orang mati... Semua orang berada kat luar pagar tengok upacara tu... Upacara tu tak lama... Hanya beberapa minit saja.. Selesai upacara semua bersurai dan pelawat dibenarkan masuk seperti biasa...

Nampak kecik... Tapi besau gilak...

Aku dan Arc De Triomphe..

Serabai dah aku nih...

Posing laa kaw sampai muntah! Ha Ha Ha...

Bila dah puas bergambo... We'Ouls turun semula ikut terowong tadi... Dan We'Ouls naik ke atas semula... Then... Aku try recover untuk lupakan peristiwa yang hampir meragut nyawa We'Ouls tadi dan tak nak membiarkan HH terus rasa bersalah... 

Aku cakap kat dia... Jalan yang kita tengah berdiri ni adalah jalan Champs Elysees...Tak jauh dari sini ada Louis Vuitton... Terus bersinar sinar balik mata si HH ni... Kalau bab shopping memang serah! Tu je laa terapi yang boleh buat We'Ouls happy balik... He He He... 

Sepanjang jalan Champs Elysees tu berderet tempat shopping... Bangunan kat situ pon cantik cantik... So U'Ouls layan gambar aje laa ek... He He He...

I Love Paris katanya...

Fridge Magnet pon hado...

Paris yang sentiasa sibuk...

Jalan punya jalan... Maka sampai lah We'Ouls di Louis Vuitton... Actually, Louis Vuitton tak jauh dari Arc De Triomphe tadi... Mudah di cari... Orang punyalah ramai beratur panjang... Non stop ok! 

Tujuan aku ke sini hanyalah nak ambil gambar... Ada hati jugak nak masuk walaupun tak membeli... Tapi disebabkan orang terlalu ramai... Al-maklum backpacker miskin lah katakan... Ha Ha Ha... Jadi We'Ouls hanya bershopping murah murahan aje di depan Louis Vuitton tu... He He He... 

Ada satu kedai souvenir kat sini... Aku beli satu cap Paris berharga Euro 9.00 dan HH beli rantai gelang tangan Paris berharga Euro 5.00... Jadilah kan... Dari tak ada... Ha Ha Ha...

Louis Vuitton... Panjang gilak beratur... Tak larat der...

Untuk pengetahuan U'Ouls yang di luar sana... Mana yang bermuka ala ala Cina sepet... Kalau nak beli barangan Louis Vuitton ni dikehendaki tunjukkan passport... Kalau didapati ada orang Cina dari China maka jangan haraplah dapat membeli barangan Louis Vuitton ni ye... Nice to see... Nice to hold... Once broken consider sold???? No! No! No! You can see but cannot buy! Gitew lah kekdahnya... 

Kiranya... Malang lah kan orang dari China ni... Bukan kerana mereka tak berduit tapi kerana kepandaian mereka dalam ciplak menciplak boleh menghancurkan business LV..... Maklumlah barangan ciplak kan banyak kat China... So... Orang Perancis ni tak mahu barangan new arrival mereka diciplak pantas oleh orang China ni... 

Maka barangan Louis Vuitton ini diharamkan untuk dibeli atau dijual kepada orang China... Tapi kalu U'Ouls rasa nak buat part time cari duit lebih bolehlah U'Ouls tolong belikan barangan Louis Vuitton  ni kepada orang China ni... They'Ouls biasanya akan tunggu kat luar kedai dan mintak orang belikan bag kat dalam tu... He He He...

Motif? Bukan nak tayang kuak dada yang sado tu... Ha Ha Ha... Tapi "S"... Stand for Scdha Sein... Ha Ha Ha..


BERSAMBUNG...

54 comments:

  1. Ada entri baru!!! Nk baca japlah sambil berbuka 😬

    ReplyDelete
    Replies
    1. berbuka baca doa la JM..bukan baca blog..hehe

      Delete
    2. Tah! Sempat doa ke tak tu? Kah Kah Kah...

      Delete
    3. Ekekekeke Sal! Baca dlm hati

      Delete
  2. Titiew hanya mampu tgk bangunan tu kat shenzhen jek

    ReplyDelete
    Replies
    1. Window Of The World ke? SS tak masuk! Tak mampu!

      Delete
  3. Laaaaa duduk betul2 tgh roundabout besar tu ke? Adoiii mmg cari maut la klau nk melintas lain la sedia jejantan kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jejantan....emmm ada istilah baru dalam kamus dewan ke?

      Delete
    2. Jejantan tu bukan ke jantan-jantan??? Keh Keh Keh...

      Delete
    3. jejantan Paris? OK, tu saya nak join?haha

      Delete
    4. Kah kah kah! Kak notie ni cubit kang...itiew ratu typo

      Delete
  4. Ubat merajuk HH ajak pegi shopping je terus senyum lebo berjam pun x pe hahaha..JM pun dh terjebak 😬

    ReplyDelete
    Replies
    1. Adehhhh... Abislah SS... When the two ladies go shopping...

      Delete
    2. Tp SS tolong pilih 😬 Mana yg cantik baru JM rembat

      Delete
  5. SS ngan HH gaduh jap je pastu ok blk gaduh tanda syg tu x SS 😍

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu SS gado dgn Jay Emm tu tandanya meroyan... ha ha ha

      Delete
  6. Orang cina dari china ni apa brg dorang x duplicate..kwn blk umrah bg replika kaabah ngan tasbih sekali tgk made in china huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. China muslim agaknya... positive thinking... keh keh keh

      Delete
  7. Klau mcm mmg x jumpa la org cina akai beg LV kan melainkan mcm SS ckplaa minta org lain belikan

    ReplyDelete
  8. Perghh beratur panjang nk beli beg LV cam nk beli goreng pisang..kaya2 betul la hai

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kat koya org beratur panjang semata nak minum kopi... Lagi bangang!

      Delete
  9. Replies
    1. yang banyak duhet... kita ni dok tepi je laa... mampu perhati...

      Delete
  10. Dlm travel mesti ada bengang..mrh..sakit ati..baik cmna pun mesti gadoh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cemana SS gado dgn org... Susah nak bermusuh dgn hal remeh...

      Delete
  11. Ingt supermeng mana tadi lalu lam terowong..hehe

    ReplyDelete
  12. Scdha sein tu jgn tiru 'S' superman boleh tak..buat s pesen lain..kang x memasal xleh beli baju superman dh lps ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok... kita cari logo bulat... baju ropol2 renda2... ha ha ha...

      Delete
  13. Fuh Supergal datang menyelamat Paris...hehehehe takde ke lambang S tu warna biru.... merah sakit mata le kena pakai spek mata biru ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok... kita amik biru... siap belakang ada cengkerang... ha ha ha

      Delete
    2. amboi SS, berani betul main lintas2 jalan gitu. mencabar betul ye.gaduh2 manja tu biasa..tak touristlah kalau x gaduh.haha

      Delete
    3. Roundabout tu ada lebih dari 10 lorong... Bayang lah... Hadoii... Rasa bodoh giler masa tu pi main lintas2... ha ha ha

      Delete
  14. Replies
    1. tengah buat aksi fear factor time tu, tak sempat fikir gambar..hehe

      Delete
  15. kalau Firah pun main redah je jalan tu, dah tak tau hala punca... hahaha

    ReplyDelete
  16. sentap tau kena marah time excited nak pi tempat best.. sian HH

    ReplyDelete
  17. hehehe.. orang Siam cemana pulak ?

    ReplyDelete
  18. kenapa Q panjang ngat ?? berwang betoi oarng Parih ni kan

    ReplyDelete
  19. alaaa... pantang komen banyak sikit, robot mula la jeles.. len kali Firah singgah lagi.. baii !

    ReplyDelete
  20. Nakal tau SS ni lintas jalan camtu. Kena hon tu biasalah kan. Buat tak bersalah je sebab pelancong. Hello. Hihi

    ReplyDelete
  21. cantik pulak tengok roundabout tu dlm map..seimbang...ada yg byr personal shopper pi beratuq kt butik2 handbag kt Paris..orang beruang..

    ReplyDelete
  22. SS,

    Nak tanya, laluan bawah tanah tu kat area Champ Elysees kan? Ada landmark kedai apa-apa tak untuk ke laluan tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu x silap SS... ikut lorong yg nak ke LV...

      Delete
    2. ok SS. nanti nk refer blk google street view.
      TQ.

      Delete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...