Friday, 7 April 2017

Kembara Paris - Basilica Sacre Coeur

Entry membasi di SINI...


Sampai kat Musee Du Louvre Metro Station We'Ouls lepak kejap tapi tak lama sebab train pon sampai... Kembara We'Ouls diteruskan... Waktu ni pon dah menunjukkan jam 20:30... Destinasi We'Ouls yang seterusnya adalah Basilica Sacre Coeur... Caranya adalah buat transit di Charles de Gaulle Etoile dan ambil train ke haluan Nation dan stop di Anvers... Very easy!

Berbelit lidah nak nyebut... "Sortie" tu maksudnya Exit!

Rupa station...

Beberapa minit kemudian... Tibalah We'Ouls di Metro Station Anvers... Masa sampai  tu tercangak cari kat mana Basilica Sacre Coeur... We'Ouls jalan punya jalan akhirnya jumpa... Dari jauh nampak kecik gila Basilica Sacre Coeur tu... Bangunan tu terletak atas bukit... Huh! Tak sanggup aku nak panjat bukit tu.... Entah berapa ratus anak tangga untuk ke atas tu... 

Waktu dah gelap macam tu pon masih ramai lagi orang... Seriously, aku tak sanggup nak naik... First sebab hari dah makin gelap... Second sebab kaki aku dah sakit giler... Selebihnya sebab AKU MALAS! Kah kah kah... 

Aku sebenornya fobia naik bukit... Aku rasa tertipu... Nanti jadi macam kes Telaga Tujuh di Langkawi... Naik punya naik nampak dekat tapi sebenarnya makin jauh... Taubat! So... Sebelum tenaga aku habis baik tak payah naik... Tengok dari bawah aje... He He He...

Basilica Sacre Coeur dari jauh...

Malas aku nak manjat... Lagi pon tempat tu gereja... Aku bukan nak masuk tapi aku nak nikmati pemandangan sekitar...

Dalam kepala otak si HH pulak tak abis nak shopping... Depan Basilica Sacre Coeur tu ada berderet kedai jual macam macam... Dan harga pon ada yang murah dan ada yang mahal... 

Hadoi menyesal betul beli cap kat depan Louis Vuitton tadi... Kat sini pon melambak... Harga Euro 7.50 plak tu... Haishhh! Rugi duit aku Euro 1.50... He He He... Fridge Magnet kat sini pon cantik dan besar... Tapi aku malas nak beli... Niat di hati nak jimat Euro... He He He... Cuma bag kat sini agak mahal nak banding dengan Amsterdam walaupun kualiti yang sama...

Nyoping...

Masa aku nak keluar dari salah satu kedai yang jual topi yang sama macam aku tu... Orang kedai tu tengok aje aku... Mungkin sebab topi yang aku pakai sama macam topi kat kedai tu... Nasib baik dia tak tahan masa aku keluar kedai tanpa bayar ke pe... He He He... Kalu kaw nak buat DNA ke atas topi aku tu pon aku rela... Sah sah kepala aku dah berkepam selama lebih 5 jam... He He He...

We'Ouls singgah kat satu lagi kedai... Tengah nak pilih bag... Tetiba kedai tu nak tutup... Dan secara spontan aku pon kata... "Why close?"... Then kata kata aku didengari oleh orang kedai tu... Dia tanya aku balik.. "Why you come late?"... He He He... Nak aje aku jawap balik... Kalau boleh aku tak nak datang lagi!!!.. He He He... 

Most yang berniaga kat sini adalah berbangsa India... Ada sorang India tu saja beramah dengan We'Ouls... Dia tanya We'Ouls ni dari Malaysia ke? We'Ouls ye kan aje... Nasib baik kaw cakap Malaysia bukan Indonesia... He He He... 

Dia citer kat Paris ni ramai sangat orang dari Malaysia datang sini jalan jalan... Tetiba rasa bangga plak... Orang Malaysia sekarang dah ada kemampuan untuk jalan sampai ke sini... Bukan Rosmah Mansur sorang aje mampu shopping sampai ke Paris... Kiah Pekasam pon mampu... Keh Keh Keh...

Kat sini We'Ouls borong 2 helai t-shirt Paris... Very good quality... Harga pon lebih murah dari tempat lain... 2 helai hanya Euro 16.00 je... HH borong handbag berharga Euro 10.00... Cantik jugak bag tu... Cantik sebab aku jadi tukang pilih... He He He...

Dah puas shopping... Langit pon dah gelap... Actually, Basilica Sacre Coeur ni tak jauh dari FM Hotel... Boleh aje kalu nak menapak... Tapi disebabkan aku dah sakit kaki plus malas dan penat... Maka We'Ouls pon gerak balik ke Metro Station Anvers tadi... Dari Anvers menuju ke Metro Station Chateau Rouge... Easy!

Boleh refer map ni...

Sebelum menapak balik ke FM Hotel.. We'Ouls makan kat Restaurant Kebab halal... Dekat dengan Chateau Rouge ni... Kebabnya biasa aje... Dah lapar so makan lah... Dan saiz kebab ni besar... So boleh kongsi 2 orang...

Banyak... Tak abis sorang...

Jom mamam...

Topi dan garam... Sama masin.... Ha Ha Ha...

Masa tengah makan jam pon dah menunjukkan 22:30... Tetiba dengar suara azan dari Masjid terhampir... Huh! Dah waktu Isyak rupanya... Inilah azan pertama yang aku dengar di Paris ni... Syahdu je rasa... Isyak kat sini lewat malam...  

We'Ouls teruskan makan... Dan HH tak habiskan makanan... So, aku sorang aje yang telan semua... Sebab aku dah lapar dan aku tak suka membazir... Kebab ni pon berharga Euro 5.50... Kalu convert duit Malaysia dah berapa hengget ok! Mak aku kata membazir itu kawan syaitan... So, jangan jadi kawan syaitan... He He He...

Lepas makan... Menapak lah We'Ouls terbongkok bongkok menahan ketar balik ke FM Hotel... Dah macam nenek kebayan! Ha Ha Ha... Suhu kat luar ni terlampau sejuk.. Tadi petang panas... Malam plak melampau sejuknya... 

Aku hampir tak boleh nak berjalan... Kaki aku cramp... Hadoi! Sejuk giler! Lebih sejuk dari Amsterdam... Jalan kat situ dah sunyi waktu macam ni... Seriau plak rasa...  Akibat terlalu menahan sejuk... Aku terbabas jalan melepasi FM Hotel tu... Aku cuba nak elak dari orang yang tetiba berkumpul ramai kat situ... Pelik pesal ramai orang plak!...

Then aku toleh HH yang panggil nama aku... Dia tanya "Ehhh! Kaw nak ke mana?... Sinilah..."... Aku toleh belakang... Lor! Ada Masjid rupanya sebelah FM Hotel ni je... Patut aku terbabas... Tak perasan..

Petang tadi waktu aku amik gambo hotel ni... Aku langsung tak perasan masjid ni... Sempat jugak lah aku curi pandang dalam masjid tu... Kuat betul community umat Islam di kawasan ni... Sampai aku dah masuk bilik pon orang ramai tu masih belum balik lagi... Tetiba aku rasa secure plak walaupun siang tadi penuh dengan rasa curiga... Alhamdulilah...

Lepas mandi... Kami rehat sambil tengok tv... Dan terus masuk tidur... Sudahnya aku sambung berjalan ke Notre Dame hanya dalam mimpi... Tak sempat nak terjah siang tadi... He He He...

Lena sampai ke pagi... Sedar sedar azan subuh dari Masjid sebelah...


BERSAMBUNG...

31 comments:

  1. SS;

    Kalau SS ke Europe lagi sekarang nih, lagi ramai community Islam di sini. Kita pernah tersesat kat small kampung, yg hairannya, kampung tuh kecik jer, tapi siap ada masjid dan kedai jual daging halal ... tak tau ler samada mimpi ker kenyataan ... tapi bila google balik, memang betul, sebab ramai org dari North Africa migrate utk kerja pembalakan dan kilang besi kawasan berdekatan.

    Jauh perjalanan .... luas pemandangan gitu !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebab tu orang kata... Kita akan nmpk islam bila berada dinegara bukan islam...

      Delete
  2. Waaahhhhhhhhhhhhhhhhhhhh terkejuutttt !!!!!!!!!!!!!! Sebab menjadi orang yang pertama letak komen !!! Hahahahhahahaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tepuk tepuk tangan skit... ha ha ha...

      Delete
  3. wowww, jauhnya SS gi jalannnn... bestnyaa
    dalam ni tk de lawak plak, biar ada juga cerita lucu ss.hehe

    ReplyDelete
  4. Kaalu dah MALAS mmg x de ubat 😬

    ReplyDelete
  5. Jam 8 cam jam 7 mlm lambat gelap

    ReplyDelete
  6. Its means orang Indonesia kurang ke Parihhhh tapi ramai ke Seoul....kat Seoul mesti dorang ckp dari Indonesia ke? Iskkkkk

    ReplyDelete
  7. Topi parihh tu ada lagi x? Pinjam!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Still ada bau parihhh... he he he... tak boyehhhhh...

      Delete
  8. Seronok baca perjalanan Ss dan HH terasa JM sama travel dgn korang bukan dlm mimpi tp dlm blog 😬

    ReplyDelete
  9. kiranya kwsn ni mmg sgt strategik utk travellers Muslim..noted. leh ddk sini bila gi Paris..hehe..

    ReplyDelete
  10. next trip ke PAR boleh la dok kat FM Hotel ni sbb dkt dgn masjid kan...xpyh ada alarm camni sbb bila dgr azan mmg sah2 boleh bangkit..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cari hotel lain laa... Banyak lagi hotel kat situ... tp kawasan dia strategik..

      Delete
  11. Memang terbelit lidah sungguh nak sebut tempat-tempat kat sini..kalo nak tnya orang direction mampuih depa tak paham kita ckp apa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang tak pernah sebut pon mak... Tak reti... menyembor nanti... ha ha ha...

      Delete
  12. Amik gambar dari luar basilica pun kira aci jgk lah SS..janji dah sampai..mak tak mampu!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ececeh tak mampu katanya.... Mak dah sampai Budapest.. Istanbul... jeles!

      Delete
  13. Sejuk-sejuk pun masin dan berkepam jgk topi tu ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sedap bau dia... bau kepala tak mandi... he he he

      Delete
  14. haha..terbongkok-bongkok macam nenek kebayan tu lawak. Sabar jelah. dah sejuk mesti seret je kaki..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah tahap nak merangkak... Seyes sejuk... Padahal spring je kot... adehhh

      Delete
  15. kot kalau kedai tu tahan SS, suruh dia cium topi dah kepam lima jam tu sebagai bukti.haha

    ReplyDelete
  16. Wah kebab dia besor bagak tu...memang konyang makan berdua. Seronok kan bila dengar azan di tempat negara bukan islam.

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...