Monday, 3 April 2017

Kembara Paris - Eiffel Tower

Entry sebelum boleh cari kat SINI...


Akhirnya We'Ouls sampai jugak station Charm De Mars tu.. We'Ouls jalan kaki keluar dari station tu... Tanya orang lagi mencari jalan betul...

Masa keluar dari station tu... Nampak orang beratur panjang... Ada apa tuh? Beriya benor beratur... Aku pon kepoh dok jenguk... Ingatkan apa.... Rupenya beratur nak masuk jamban tepi jalan... Ceh! Beratur nak memerut rupanya... Busuk! Ha Ha Ha...

Jalan punya jalan... Eiffel Tower tak muncul muncul... Jangan... Jangan... Jangan cari pasal lagi... Aku dah penat dah nih... Jalan lagi... Hinggalah Eiffel Tower memunculkan dirinya sendiri.. Ha Ha Ha... Nasib baik jumpa... Kalu tak... Aku ngamok bakor seluruh Paris nih... Ha Ha Ha...

HH cakap dengan aku dengan nada perli... "Hah! Dah puas ati dah nampak Eiffel Tower?"... Ehhh... Sape yang beriya sangat nak ke Eiffel Tower??? Aku ke???? Dan soalan perli aku pulak kepada HH... "Ini je ke Eiffel Towernye nih???"... Keh Keh Keh...

Orang lain sampai Eiffel Tower bercinta cintan... Bergomol sakan... Beromen romenan... Aku???? Berkeji makian... Kah Kah Kah...

Walaupun marah aku kian pergi... Tapi... Bila nampak Eiffel Tower tu... Dan sesekali ingatan aku pada Rer B Bangang itu datang... Mesti aku rasa nak memaki lagi... Semuanya gara gara Rer B Bangang! 5I4L!

Lihatlahhhh... Langit biru... Awan mengebu dibalik Eiffel Tower... Ha Ha Ha...

Terus teranglah ye aku katakan di sini... Orang orang kita ni... Terlalu OVERRATED Paris! Bagi aku lah... Tak ada apa sangatlah yang menariknya tentang Paris ini hingga ke tahap harus dipuja dipuji sebagai kota cinta... 

Paris bersamaan dengan BURUK! Train buruk dan lembab... Bangunan yang ada pon semua dah buruk... Kiranya semuanya adalah sejarah! Paris ni more pada tinggalan bangunan bersejarah... Mungkin lebihnya kerana tinggalan lama itu mampu kekal tahan hingga ke zaman ini dan buatan senibina itu menjadi contoh kepada arkitek muda hari ini... 

Masalahnya aku bukan arkitek!!! Aku hanyalah seorang pengembara yang nak menikmati kemudahan awam yang menyenangkan dan bukannya menyusahkan! Somemore orang Paris bodoh berbahasa Inggeris...  Bagi aku mereka ni kekal wujud hanya kerana gabungan Euro saja... 

Dan aku minta maaf sekiranya dalam blog aku ni kurang bercerita tentang sejarah tok nenek tempat yang aku kunjungi sebab aku rasa butir sejarahnya U'Ouls boleh baca dari web... Blog aku ni more kepada tips dan cara untuk korang sampai mengikut pengalaman aku sendiri... Cara yang senang U'Ouls boleh ikut... Cara susah U'Ouls tinggalkan... Ok?

Paris ni kebanyakkannya dipenuhi oleh orang kulit hitam atau Negro... Huh! Entah dari mana asal They'Ouls pon aku tak tahu... Pastinya rambut They'Ouls menjadi perhatian aku... Ada rambut macam berus sabut dan nampak kusut... Dah boleh buat sental lantai... He He He...

Paris ni ramai pengemis dan penyeluk saku... So, berhati lah walau di mana tempat kita kunjungi... Masa di Malaysia lagi aku dan HH dah fikir cara dan di mana We'Ouls nak sorokkan duit... Nasib baiklah bag camera LowerPro dan National Geographic banyak membantu... Memang berbaloi aku beli 2 bag ni... Sebab banyak compartment dan secret pocket... Kedua bag ni memang di design untuk travel.. Tak mudah koyak... So... Dapatlah kurangkan masalah...

Walaupun aku kurang berminat pada Paris sebaik jejakkan kaki... Namun... Itulah juga yang pernah menjadi impian We'Ouls bersama untuk menjejakkan kaki We'Ouls di sini biarpun hanya sekali seumur hidup...

Yang tak bestnya sebab... Ada renovation area sini... So pemandangan agak terbatas... Tak ada apa yang aku mampu ceritakan di sini... Silalah layan gambar yang ada ni sampai muntah hijau! He He He...

Aku dah HH dah pegang Eiffel Tower... Eiffel Tower I'm in love katanya... Ha Ha Ha...

Pandang ke atas... 

Aku di musim bunga...

Lagi...

Angin bertiup... Serabai rambut aku... Ha Ha Ha...

Ramainya orang...

Mengkacakkan diri lagi... Kah Kah Kah...

Aku dan HH tak naik Eiffel Tower ni... We'Ouls just tengok dari bawah aje... Kalau nak naik ada 2 option.. Guna tangga atau naik lift... Kalau tengok dari bawah ni... Lift tu bergerak agak laju dan condong... Huh! Seram jugak...

Kalu nak naik kena bayar... Bayaran adalah mengikut tahap ketinggian... Paling maksimum bayaran yang dikenakan adalah Euro 14.50... Dan paling rendah adalah Euro 3.00 saje... Nak beli tiket bolehlah beratur panjang... Tapi lebih senang beli melalui online saje...

Tak sanggup aku nak beratur panjang macam tu... 

Sekitar Eiffel Tower ni ada kedai sourviner tapi mahal... Kalu banyak duit boleh lah beli... He He He...

We'Ouls tak berada lama di sini sebab perlu check in hotel... Dan We'Ouls tak nak lari dah schedule We'Ouls yang sangat pack tu... Then bergeraklah We'Ouls ke Trocadero Station....

Sebelum pergi tu... Muka HH dah ketat semacam... Aku tanya dia "nape nih?"... Then dia cakap "Aku tak jumpa lagi key chain Eiffel Tower yang murah kat sini"... Tak ada pulak budak negro yang menjual lalu sini...

Kalu ikut pembacaan aku.. Kat sinilah bebudak negro jual key chain dan replika Eiffel Tower yang harganya lebih murah  banding kedai souviner... Tapi tak deeeeeeeeeee! Then aku try cool kan HH "Mungkin kejap lagi kot"...

Gerai souvenir...

So... Tibalah We'Ouls kat satu kedai Souviner ni.. Ada jual key chain Eiffel Tower sebijik hanya Euro 0.50... Ermmm... HH nekad jugak nak beli walaupun harganya tak lah semurah budak negro jual.... Dan aku pulak sibuk terpandangkan Fridge Magnet....

So... Masa nak pilih barang kat kedai tu... Tetiba lalu budak negro datang dengan berbondong souviner di tangan... Pastu aku cakap dengan HH try tahan budak tu... Dan budak tu dah nampak We'Ouls...

HH dengan tak sabar... Terus letak bakul key chain kat kedai tu.... Dan keluar kedai... Sedangkan aku masih teruskan pilih Fridge Magnet dalam kedai.... Adehhh...

HH bincang dan try nego harga dengan budak negro tu kat belakang kedai... Ada staff souviner tu cuba halang budak negro tu dari hampir kat kedai diorang... Negro tu buat bodoh je dan terus jual dengan HH...

Apa lagi HH borong banyak giler key chain dengan budak tu... 40 biji hanya Euro 10... Bermakna sebiji keychain berharga Euro 0.25... Lebih murah dari kedai souviner.... Barulah aku nampak muka HH ceria dalam kepuasan dapat key chain murah...

Actually, boleh dapat lagi murah sebenarnya.... Tapi disebabkan We'Ouls takut tak jumpa lagi... Jadi nekad beli je lah... Ha Ha Ha...

Masa aku nak bayar Fridge Magnet kat kedai souviner... Cashier pompuan negro tu tanya aku "English?".... Tetiba aku rase clueless... Kenapa tetiba dia tanya aku English? Then aku terfikir.... Ooooo ko nak tahu aku boleh speak in English atau tak... Ha Ha Ha...

Then spontan aku jawap "Yes!"... Then dia beritahu tentang harga Fridge Magnet kat situ... 3 biji berharga Euro 10... Then aku terambil lebih 1... Then aku pulangkan satu... Letak balik kat tempat asal...

Masa aku nak pulangkan tu... Aku terpandang Fridge Magnet lagi lawo... Adusss! Tapi harganya 2 biji Euro 10... So beli saja sebab takut tak sempat jumpa kat tempat lain... Lagipun aku tak biasa lagi dengan Paris ni...

Masa nak blah dari kedai souviner tu... We'Ouls masih lagi dikejar oleh budak Negro yang jual keychain pada HH tadi... Dia offer untuk jual replica Eiffel Tower dengan harga murah...

Pujuk punya pujuk... Akhirnya aku termakan jugak pujukan... Kah Kah Kah... Aku ambil satu yang besar  dan satu yang kecil dan dapat percuma 3 biji keychain lagi... Total semua hanya Euro 9.00...

Masa nak blah dia offer lagi dan lagi... So, aku tak nak termakan lagi pujuk rayu tu... Bahaya juga kalu layan lama dengan They'Ouls ni... Takut tak balik Malaysia pulak kang... Ha Ha Ha... So, aku cakap "Enough!"... Ha Ha Ha...

Posing sakan lagi... Ha Ha Ha...

Sesudah itu... Berjalanlah We'Ouls menuju ke Metro Station Trocadero... Sambil berjalan tu We'Ouls nikmati pemandangan di sekitarnya... Semakin We'Ouls dekat dengan Trocadero semakin jauh Eiffel Tower We'Ouls tinggalkan....

Semakin jauh... semakin mengecil Eiffel Tower tu... Dah macam sebijik key chain keciknya Eiffel Tower tu... Ha Ha Ha...

Aku tak tahu nak gambarkan rasa pilu atau gembira sejurus We'Ouls tinggalkan Eiffel Tower tu... Yang pasti fobia aku pada Rer B Bangang tu masih belum mereput dari ingatan... Ngok!

Terpaksa amik dari sudut jalanraya ni... Sebab kat arah lain ada renovation dan terhalang pemandangan.... Cis!

Semakin jauh ku tinggalkan kenangan di sini... He He He..

Selamat tinggal... Entah bila akan datang lagi... Ada ke?

Aku dah hilang mood nak bergambar lagi...

Dah macam key chain... He He He...

Cuaca dari sejuk kini dah mula panas... Tak seperti di Amsterdam di mana suhunya maintain sejuk.... Aku dan HH dah mula nak bukak baju sejuk... Panas tak boleh tahan... Terpaksa pulak naik tangga yang tinggi... Berkira juga We'Ouls nak naik tangga tu... Betul ke Train Station berada di atas? Kang dah penat naik tetiba bukan... Arghhh!

Then We'Ouls tanya kat sorang minah saleh ni... Pengalaman berada di kedai souviner tadi aku kitar semula... "Speak English?"... He He He... Minah saleh tu tak pandai cakap english... Tapi dia panggil kawan dia yang pandai cakap English... Then We'Ouls tanya di mana letakkan Metro Station.... Dia jawap kena naik tangga dan station tu berada di kanan...

Huh! Lega hati bila mendengar jawapan tu... Sambil mengucapkan terima kasih We'Ouls pon mendaki tangga itu... Mengah gila ok! Berpeluh bacin We'Ouls dibuatnya... Dah lah baju sejujk aku cuma ada satu jek... Adehhh....

So, kepada U'Ouls... Metro Station tu berada di belakang bangunan besar seperti gambar di bawah ni... He He He...
Sekitar sini memang banyak statue tinggi macam ni...

Akhirnya sampai juga We'Ouls di Trocadero Station tu... Dalam Trocadero Station tu pon banyak lagi kedai sourviner... Dan boleh juga dapat dengan harga yang murah... Key chain Euro 0.25 pon boleh didapati di dalam tu...

Cis! Buang masa aje nego harga dengan budak negro tadi... Patut boleh dapat lagi murah! Tu lah bahana kalau tak menyabor! He He He... Menyedari keadaan itu maka We'Ouls tak nak terburu lagi...

Di Torcadero Station ni menggunakan Metro Train dan bukan Rer Train lagi! Lebih senang naik Metro... Tak perlu We'Ouls nak tanya orang lagi... Tengok signboard kat dinding pon dah faham arah dan train yang patut We'Ouls naik...

Rasa kesal gila tak naik Metro dari awal... Haishhh! Tak pelah... Inilah pengajaran buat We'Ouls hari ini...

Orang kampung hanya nampak... Wahhh! Kawww dah sampai Eiffel Tower... Bla bla bla... Orang nampak yang indah indah aje... Orang ingat aku banyak duit... Tapi orang tak tahu macamana kisah belakang tabir deritanya aku nak menyampaikan diri kat Eiffel Tower tu! Sedih! Merengkeh! Gigih! Menyampah! Ha Ha Ha...


BERSAMBUNG...

62 comments:

  1. Apesal gambar nampak sephia je semua? nostalgia katanya hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak nampak kePARISan katanya... kah kah kah...

      Delete
  2. hadoi..tak sempat nak merecik kat Eiffle dah kena balik

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gini ler orang mengembara tak banyak duhet mak... Zaman ni duhet Euro 4 kali ganda!

      Delete
  3. Backpack yang hazab tu la menjadikan backpacker dasat rini..bravo SS!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kembara ubat kebodohan usia katanya.... kah kah kah

      Delete
  4. Betul la..blog ni sebagai panduan..tulis sejarah panjang penat2 pun nanti tang komen diorg tnya 'camne nak pergi dari sini ke situ' jugak akhirnya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu tempat kita pegi tu kurang popular... Ok lah kalu nak citer skit psl sejarahnya... Tapi kalu tempat kita pegi tu memang semua orang tahu... Buang masa je nak taip panjang2 kan... Betul mak... Orang akan tanya camne nak tuju... Tapi jarang orang tanya camne nak balik.. Ha Ha Ha...

      Delete
    2. Kah kah kah..tang balik reti pulak yek

      Delete
    3. Tahu pulak ke pangkal jalan... Lawakkkkk!

      Delete
  5. #eifelI'mInLove

    gittew konsep dia.

    hihihi

    ReplyDelete
  6. yang penting sampai SS.

    hihihi...

    ReplyDelete
  7. betullah tu ramai cakap paris ni bengap.

    hihihi... dahlah tu busuk pulak.

    orang kencen merata member ai.

    ye ke?

    errrr ingatkan negara dunia ke 3 je kencen bersepah.

    Apa komen mbak ss

    cer citer cer citer

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kencen merata mmg ramai... berak merata x jumpa lagi...

      Delete
  8. tuh dia sekali borong 40 pcs.

    perrhh macam bagi se opis ni

    ReplyDelete
  9. errr FM ada lagi tak?

    hahaha #tetiba

    ReplyDelete
  10. hahaha...

    ending tu win

    #OrangKampung

    ReplyDelete
  11. Assalam SS, yana datang jenguk, maaf lama sangat tak datang baca baca. Baru nak start balik!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm... sila laa baca yana... entry basi.., ha ha ha

      Delete
    2. basi tapi detail...sis power!

      Delete
  12. SS sihat ? hehehe
    Kat mana pun SS jaga diri !

    ReplyDelete
  13. kalau JM kena beratur panjang nk memerut tu..sah dok kepit2 la kat situ silap haribulan basah seluar hehehehe

    ReplyDelete
  14. PARIS tu mmg RAMAI penyelok saku penyelok poket terutama dari org kulit hitam..psst..kat mana beli beg yg byk secret compartment tu

    ReplyDelete
  15. PARIS ni glemer sbb Eiffil Tower (besi burok) tu je..buatnya kalau tak ada mercu tanda tu...tak ada nya org nak pergi..dgn tren mcm tu

    ReplyDelete
  16. baru tahu...rupanya Eiffil Tower di tengah2 jalan raya lah ek..tu ha kenderaaan lalu bwh

    ReplyDelete
  17. kat mana lah budak negro tu dapat stock keychain tu eh..leh jual murah plak tu...mgkin dah besar kan dak negro tu skrg..agak2 dia menjual lagi tak hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tah Tah dah jadi tokei.... ha ha ha

      Delete
    2. mesti dah jadi pemain bola terkenal..eh.haha

      Delete
  18. haaaaa dah tahu jawapan...mesti dak negro tu dpt stock keycjain dari Trocadero Stn :-)

    ReplyDelete
  19. kan!!! org ingat bnyak duit baru boleh pergi Paris tapi sebenarnya..tak perlu tunggu banak duit...tapi kena pandai menabung..mkn ala kadar..lain la kalau kita ni Cik Ta

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau cik ti x dapat la pakai baju sedondon anak-beranak..haha

      Delete
  20. ss.. ai g baca entri mangkuk tingkat kat netherland tu.

    napa semua picture dah tak ada.

    alaaaa macam mana ai nk rujuk.

    mana p semua gambar2 tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah betulkan... Leh pulak hilang link pic tu... Adeii... Sorry...

      Delete
    2. adeh, ganti mangkuk tingkat melaka jelah huda..hehe

      Delete
  21. Paris ni banyak citer pickpocket yang lagi seram dari kat Malaysia. berani la HH beli kat budak negro sebab selalu gak baca time kita dok sibuk membeli, geng dia diam2 seluk poket kita.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebab tu tak kasi dia berlama... Dapat apa nak... Blah..

      Delete
  22. haha..indeed overrated. lagi minat nak pergi pekan kecik or kawasan kampung cam dalam Beauty and the Beast (pengaruh filem). Haha

    ReplyDelete
  23. teringat bawak member dari Spain tengok KLCC..ayat dia lebih kurang 'This is it?'..haha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Keh Keh Keh... Mesti muka Cik Sal kelat je kan?

      Delete
    2. agaklah..haha.dia pun rasa KLCC overrated kot.

      Delete
  24. Bestnyaaa tgk gambar SS gie Paris nie . Teringat masa honeymoon Nadia dulu-dulu. Hihi

    Sama lahhhh Nadia pun tak suka Paris sbb kotor and agree mmg ramai negro and scam. Nadia and husband kena scam kot masa nak beli tiket metro. Kuang asam tul dorang . Haih~

    If ada rezeki ke France , Nadia tak nak gie Paris dah , nak explore other places in France yang jauh lagi cantik.

    Bagi Nadia Paris bukan kota cinta yang org selalu ckp tue . Hihi .

    ReplyDelete
    Replies
    1. kitaorang smpai dkt apa nama station yg euro star berhenti tue ... Gare du nord ke ek ? lupa hahaha.. kitaorang smpai situ mlm dah semua kedai dah tutup then mmg masa tue rmai gilaaaaaa negro , serious cuak and maybe muka kitaorg masa tur tertera muka blur and penat mcm tercari-cari kot. dtg lah satu mamat nie nak tolong lah konon tnye kitaorg nak ke mana ? then dia kata dia leh tolong belikan tiket.

      tak tahu lah kitaorg bengong ke apa , tapi masa tgk dia belikan tiket metro bahasa france lah kan , apa ntah dia tnya kitaorg angguk je. masa tue tak tahu kena scam .

      bila next day nak beli ticket metro lagi baru tahu yang kitaorg kena scam which is dia tekan harga tiket yg mahal tak ingat apa harga tiket tue.

      mmg bahaya lah Paris , since that day mmg tak suka paris . hahaha =p

      hmmm =(

      Delete
  25. byk scam..huhu..tapi nak jg merasa jejak kaki di sini..ontah bila..

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...