Tuesday, 4 April 2017

Kembara Paris - FM Hotel

Entry sebelum boleh imbas kat SINI...


We'Ouls gunakan tiket mobilis yang sama untuk ke Metro Station Chateau Rouge tetapi perlu transit di Metro Station Barbes Rochechouart.. Adehhh.. Nak terbelit lidah aku ni nyebut Chateau Rouge tu... Kalu dah susah sangat... Sebut je Char Kuey Teow! Kah Kah Kah... 

Perjalanan pon tak lah memakan masa yang lama... Sekejap je dah sampai... Masa sampai tu... We'Ouls terpaksa buka map jalan ke FM Hotel... Dan nasib baiklah Map yang aku print dari google map tu berguna... We'Ouls langsung tak sesat... 

Satu tips berguna untuk U'Ouls ... Ingat alamat dan nama hotel saje tak cukup... Jika nak memahamkan peta... Perkara pertama yang U'Ouls perlu tahu adalah nama jalan dan bangunan bangunan yang ada sepanjang jalan... Itu akan memudahkan pencarian U'Ouls nanti...

Tak susah pon nak tuju...

Keluar dari Metro Station Chateau Rouge yang bawah tanah tu ambil arah ke kanan... Nampak ada KFC dan Eloile de Tunis... Nampak simpang pertama lorong ada nampak Multi Change dan jalan ke kiri... Terus aje masuk jalan Rue Myrha tu sampailah jumpa FM Hotel tu... Jalan kaki dalam 3-5 minit saja...

Berselirat giler kan map dia... Kalu tak faham memang boleh sesat sebab semua bangunan sini sepesen jek rupa bentuknya...

Aku ikut jalan ni...

Jam di tangan waktu We'Ouls sampai di FM Hotel lebih kurang dah jam 16:30... Terasa masa begitu pantas berlalu... We'Ouls benar benar kesuntukan masa... Banyak tempat lain lagi We'Ouls kena pergi... Tak tahulah sempat atau tidak nak ke Notre Dame di hujung hari ini... 

Masa nak check in... Kedatangan We'Ouls disambut mesra oleh seorang Uncle Mat Saleh... Dia seorang Muslim dan memberi salam kepada We'Ouls... Masa HH nak uruskan check in, aku pulak keluar kejap ambil gambar bangunan FM Hotel tu... 

Bangunan FM Hotel tu dicat baru... Kalau tengok dalam web memang buruk Hotel tu... Then... Sambil asyik mengambil gambar tetiba HH merenung aku... Aku ingatkan dia risaukan aku berada diseberang jalan... Rupanya dia panggil aku tak dengar... Dia mintak kitab busuk aku.... Dalam tu ada aku printkan maklumat lengkap booking number... He He He... Boring je HH dengan aku... Sorry! 

Then Uncle Mat Saleh tu tanya ada cash tak? Sebab HH try nak kasi kredit card untuk full payment... Actually dari kat Malaysia lagi We'Ouls  dah boleh agak dan memang dah spend cash untuk bayar full payment... Kekadang lebih senang bayar cash dari swipe card... Nanti ada extra charge plak kan... Tapi... Kalu rasa nak keep cash... So... Swipe lah... Depend pada kemampuan U'Ouls waktu tu laa ye...

Inilah FM Hotel... Sebelah hotel ini adalah Masjid! Memula aku tak perasan ada mesjid... Lelama... Aku rasa selamat berada area sini...

Menyentuh soal hotel di Paris ni... Aku booking FM Hotel ni melalui booking.com pada 03 February 2013... Selepas urusan Thayls Train selesai, We'Ouls terus aje booking FM Hotel ni... Actually, hotel ni je antara hotel paling dekat dengan Gare Du Nord dan paling murah... Total harga untuk satu malam cuma Euro 60...

We'Ouls diberi kunci dan satu botol mineral water besar... Mineral water????? Ooo mungkin welcome drinks je kot? Kot??? Then We'Ouls pon pegi lah tingkat 1 di atas... Tak ada lift... Tangga dia menyeramkan... Berpusing, sempit dan curam... 

Bila masuk aje... Ada satu pintu dan We'Ouls pon buka... Aikkk! Pesal gelap semacam ni... Tak nampak apa... Then aku keluar balik... 

Then baru perasan ada satu switch lampu... We'Ouls pon buka... Dan cari bilik We'Ouls betul betul bahagian depan... We'Ouls pon masuk dan lampu di luar tu automatik terpadam sendiri... Huh! Macam ni pon boleh... Nak jimat letrik agaknya... 

Keadaan bilik ni biasa saja tapi boleh tahan juga la azabnya... Sampaikan aku pon tak sampai hati nak amik gambar keadaan hotel ni... Bukan lah teruk sangat tapi kurang selesa... Cadar berwarna merah menyala... He He He... Macam cadar kat rumah plak... So classic and old fashion... Dan macam ada bau lama... May be bilik tu dah lama tak ada orang tinggal... Arghhh! Lupakan saja keadaan bilik tu... Sebab aku cuma nak semalam aje... Bukannya sepanjang hidup... He He He...

Tangga yang berpusing...

Bila We'Ouls perhatikan sekeliling barulah We'Ouls sedar mineral water di beri untuk menggantikan kettle... Hadoi macamana nak masak? Then We'Ouls makan bekalan We'Ouls ... 

HH tak selera nak makan Nasi Briyani sebab dia teringatkan kata kata aku dalam Thayls train tadi... "Bau nasi Briyani macam bau nasi keling"... Kah Kah Kah... Ditambah plak keadaan bilik hotel yang kurang menyenangkan... So kami just telan murtabak maggi aje sekadar alas perut... Sebab perjalanan harus diteruskan lepas ni... 

Then aku hanya sempat refresh diri beberapa minit... Dan bila aku masuk toilet.... Boleh terdengar dengan jelas orang bilik sebelah berbual... Keadaan toilet pon boleh tahan hazab jugak... Bukan kerana kotor tapi kerana keadaannya tak macam hotel... Ianya tidak layak dipanggil hotel tapi hanya rumah tumpangan aje kot... Hadoilah! 

Macamana pun inilah dugaan kalau sewa bilik hotel murah di tengah kota Paris ni.... Nak murah punya pasal tak pe la... Terpaksalah bertahan juga hingga esok pagi... HH pon muka dah senget je... Dan dia asik membandingkan FM Hotel dengan Zaan Inn yang jauh lebih baik... He He He...

Kembara We'Ouls diteruskan... Masa nak keluar dari FM Hotel ni... Tetiba uncle hotel ni minta We'Ouls tinggalkan kunci bilik... Hadoi! Main tinggalkan kunci plak dah! Mungkin pihak hotel serik kot sebab customer selalu hilangkan kunci.... 

We'Ouls malas nak banyak cakap... Just folllow.. Dah lah hotel hazab... Lagi banyak rules cengkadak plak... Apa pilihan yang We'Ouls ada? Just serah kunci dan teruskan kembara We'Ouls di Paris yang banyak dugaan ini... Huaaaaa!


BERSAMBUNG...

32 comments:

  1. jarang jugak hotel takde sediakan kettle ni T__T

    hanisamanina.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Most hotel di Asia... Kurang sedia kettle... Dorang sedia small kitchenette kat luar...

      Delete
  2. Tangga berpusing... ehh.. kita yang berpusing naik tangga tu.. kan.. hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dengan badan badan sekali pusing... Amaakkkkk!

      Delete
  3. hazab jugak heret beg ke atas naik tangga pusing-pusing tu. perghhh

    ReplyDelete
  4. SS..alamat opis still sama. Belum kena pecat lagi..haha

    ReplyDelete
  5. Gambo bilik takde..kalo tak nak tumpang tgk keugliannya

    ReplyDelete
    Replies
    1. keugliannya cukup merecek mak... ha ha ha...

      Delete
  6. Backpacker pertama kali mmg nk jimat separuh mati kan..nak bilik semurah habis

    ReplyDelete
  7. Dari luar nampak not bad hotelnya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Luar ok... Dalam pon ok dari segi kelainan dan design... Tapi... Ada part yg hazab jugak...

      Delete
  8. kami pernah tempah hotel ni, pastu cancel. Masa book hotel ni, kami wat street view, tunjuk kat member. Macam seram jer lorong kat situ. Tu yg kami terus tukar...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waktu malam ada skit seram sebab sunyi... Tapi ok je... Sebab area muslim... Ada mesjid... pagi2 subuh ramai solat kat mesjid tu...

      Delete
  9. suka tangga dia...kiut plak pusing gitu....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiut mcm orang yang naik kan kan kan? ha ha ha...

      Delete
  10. Dah murah hazab plak eh tp x pr janji boleh jgn ada 'benda' kaco cam kat Jakarta tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. dekat ngan masjid, inshaalah hantu takde.hehe

      Delete
  11. Adeh! Pe la motif buat tangga mcm tu nk jimat space ke ape?

    ReplyDelete
  12. Nasi beriyani bau keling? Hehehe bila nk mkn nasi beriyani gam ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tunggu JM balik Johor baru boleh makan.. Nanti SS bawak pi BP...

      Delete
  13. Klau JM pun biar lokasi senang nk access klau boleh kuar stn terus masuk pintu hotel 😬

    ReplyDelete
    Replies
    1. Baik soh buat stn sampai katil jek... ha ha ha

      Delete
  14. Kitab busuk SS adalah terbaik! Complete

    ReplyDelete
  15. berselirat otak tengok map dia..hehe..google map sgt membantu..

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...