Tuesday, 11 April 2017

Kembara Paris - Gare Du Nord

Catatan basi 03 May 2013... Entry sebelum boleh usha SINI...


We'Ouls bangun awal... Pagi ni bangun dengan rasa segar... Cuma kaki masih lagi rasa sengal ubi... Banyak sangat berjalan maka urat di kaki pon dah bersimpang siur mintak di alignment... He He He...

We'Ouls bersiap... Mandi dan kemas bag... Makanan semalam ada yang We'Ouls terpaksa buang... Dan We'Ouls bawa semula dry food yang masih belum berusik ke Amsterdam...

Lebih kurang jam 07:30... We'Ouls turun ke lobby hotel untuk check-out... Pulangkan kunci dan terus blah dari hotel tu... Jalan kaki ke kanan dan terus menuju ke Metro Station Chateau Rouge...

Pagi macam ni jalan agak basah walaupun tak hujan... Huh! Mana datangnya air yang membasahkan jalan tu? Embun atau jerebu? Entah! Pagi ni suhu agak sejuk lebih kurang macam Amsterdam... Nasib baik lah tak hujan... 

Masa kat Metro Station Chateau Rouge tu... We'Ouls terus ke kaunter tiket... Malangnya tak ada orang jaga kaunter... OMG! Macamana ni? Tak kan nak tunggu? Mungkin pekerja tu belum masuk keja kot... Atau dia kuar kejap pegi breakfast...

Arghhh! Aku benci dengan teka teki! Aku tak peduli pon apa pekerja tu nak buat even nak buang kunyit basah sekali pon... Uwekkk! Yang penting bagi aku waktu tu aku nak beli tiket! Tiket! Tiket!

Mesin tiket...

Fikir punya fikir... We'Ouls pon mengigihkan diri untuk beli tiket dari mesin tiket yang ada kat depan kaunter tiket tu... Monitor touch screen... Nasib baik ada English language... Jadi We'Ouls cuba godeh dengan menekan menu yang ada...

Destinasi We'Ouls adalah Gare Du Nord... Harga tiket adalah Euro 3.40 sehala berdua... Huh! Rupanya macam macam tiket boleh beli dari mesin tu... Termasukkan Paris Visite Pass dan juga 1 day Mobilis... Harommmm tak? Punya aku susah payah mencari Mobilis semalam... Rupanya beli kat mesin lagi senang... Adehhh!

Masa nak confirm proses tu... Tetiba aku perhatikan mesin tu tak boleh masuk duit kertas... Arghhh! Sudah! Macamana ni? Then... We'Ouls cancel proses pembelian tu.. Sementara tu... HH pon trylah seluk poket dan korek bag sana sini cari duit siling... Kira punya kira... Nasib baik cukup...

Huh! Lega... Dan We'Ouls ulang langkah yang sama untuk beli tiket dari mesin tu... Bila dah masuk duit siling... We'Ouls berpandangan sesama sendiri... Eh! Pesal tak keluar lagi tiket ni?

We'Ouls cancel lagi proses... Dan ulang lagi... Rupanya... Kena tekan 'Select' dihujung proses untuk confirm pembelian... Button tu kat bawah dan aku tak perasan... Ha Ha Ha... Memang sengal ubi betul lah! Then barulah tiket mobilis keluar dengan jayanya... Yahooo!

Bila We'Ouls nak masuk pintu gate untuk masukkan tiket tetiba orang yang datang dari arah bertentangan dengan selambernya lalu tanpa memasukkan tiket.. Lor! Hampeh aje! Penat aje beli tiket! Tak kena bayor rupenya...

Then tunggulah We'Ouls di situ dalam beberapa minit... Dan Metro Train pon sampai untuk membawa We'Ouls ke Gare Du Nord... Perjalanan cuma beberapa minit saja... Dan tak ramai orang pon pagi tu... Syukurlah We'Ouls sampai ke Gare Du Nord tu tanpa halangan...

Sampai di Gare Du Nord... We'Ouls menapak ke Thayls Station pula... Agak jauh jugaklah menapak...

Masa nak exit... Tetiba ada gate untuk exit... Huh! Selamat aku beli tiket mobilis tadi... Dan nasib baik aku tak buang tiket tu.... Buatnya aku selamber tak beli macamana aku nak exit dari Metro Station tu? Huh! 

Sebelum exit tu... Aku ada ternampak satu kedai jual perfume... Tapi disebabkan We'Ouls kejarkan nak tengok jadual dan platform Thayls, jadi We'Ouls terus aje dan tak masuk pon kedai tu...

Sepanjang aku berada di Paris langsung tak terlintas nak pegi tengok perfume... Huh! Rasa rugi plak... Tapi tak pe la stock perfume kat umah banyak lagi... Ha Ha Ha... Ayat nak sedapkan hati padahal dalam hati tu nak... He He He...

Sampailah We'Ouls di tempat info train... Sila perhatikan board besar bapok kat atas tu ye dan carilah train yang kita nak naik... Take note nombor train, platform dan juga masa... Masa aku tengok board tu.. Train yang aku nak naik belum tersenarai lagi... So, dah nak dekat nanti baru tengok lagi...

Perhatikan info board ini ye...

Masa masih banyak lagi... Jadi We'Ouls pon menghabiskan masa berjalan lah kat luar station Gare Du Nord tu... Best jugak jalan kat area sini... Feeling macam berada dalam citer Mat Saleh plak... U'Ouls layan gambar je la ek... He He He...

Luar Gare Du Nord

Aku menjembet bag... Ha Ha Ha...

Amik peluang gambo depan station... Jalanraya basah...

Zoom in...
Terjumpa pulak dengan Carrefour... Tapi aku tak masuk pun... Lagipun tak ada apa nak beli... Leceh sebab We'Ouls bawak bagpack takut nanti bag besar tak dibenarkan dibawa masuk... Jadi We'Ouls nikmati pemandangan luar Carrefour aje la ek..

Carrefour seberang sana...

Di sinilah terletaknya Metro Station Gare Du Nord... Berada di luar seberang jalan bangunan Gare Du Nord... Bagi yang malas nak naik train yang berada dalam bangunan bolehlah naik dari sini saje... 
Terpacak hensem je Metro kat sini... Kalu aku tahu semalam baiklah aku naik metro jek... Nyesal!

Betul betul depan station...

Di sebelah Metro Station ni ada kedai pastry yang halal... Nama kedai ni Artisan Boulanger... Macam macam makanan ada dijual di sini... Antaranya croisant dan macaron... Macaron kat sini di jual dengan harga yang murah... Sementara tunggu HH masuk dalam, aku hanya berada di luar kedai untuk mengambil gambar di sekeliling Gare Du Nord ni...

Kedai Pastry Halal...

Keluar saja dari kedai tu... Aku nampak HH bawa 2 bungkos Croisant yang masih panas... Harga 2 biji cuma Euro 1.90... Huh! Belum pernah lagi aku rasa Croisant sesedap itu... Lembut aje... Memang sedap! Paris juga terkenal dengan croisantnya walaupun croisant lahir di Austria.... So, bagi U'Ouls yang kembara ke Paris... Jangan ketinggalan untuk mencuba Croisant di Paris ok... Carilah yang halal...
Croisant yang dibungkus dengan kertas lawo...

Dah puas berposing tampan anggun kacak jelita di luar Station Gare Du Nord... So, We'Ouls pon masuk semula ke dalam station... Lepak di satu kedai coffee kat sini... HH order hot chocolate... Not bad jugak Hot Chocolate kat sini... Harga Euro 4.50 secawan... Huh! Mahal giler... Nak minum punya pasal... Tutup mata beli.. Komor komor  telan... Kah Kah Kah... Tak senonoh punya perangai!

Hot Chocolate yang sedap..

Masa minum... Aku tanya HH... Apa maksud Sortie?... Sebab everywhere ada perkataan Sortie tu... HH kata Sortie tu bermaksud Exit... He He He... Dah nak balik baru aku faham maksud Sortie tu... Perkataan France yang aku tahu cuma Bon Voyage, Bon Appetite, Merci dan Bonjour aje... Lelain aku tak belajar lagi... :-P

Aku di sini... He He He...

Dah puas minum air mahal... He He He... We'Ouls pon pusing area situ... Just wanna killing time... Jam kat station ni dah menunjukkan pukul 09:20... Masih awal lagi... Aku pegi semula kat counter tiket yang aku beratur semalam... Pagi ni pon masih ramai lagi yang beratur... Kepada yang baru sampai di Paris ni... All the best laa ek... Azab aku semalam dah lepas... He He He...

Jam 9:20 pagi...

Ramai orang beratur nak beli tiket...
Memandangkan hari ni merupakan last day aku berada di Paris... Jadi, aku amik kesempatan untuk shopping... Harga barang tak lah murah tapi boleh lah dibeli dari tak ada... Actually, aku pusing usha kedai dulu... Then baru masuk... Mesti orang kedai ni dah cam muka aku asik kuar masuk aje kedai dia... He He He.. 

Kat kedai ni aku beli sebatang pensel berharga Euro 1.50 dan aku rembat lagi sebiji fridge magnet berharga Euro 5.50 seketul... Sesambil tu aku kutip segala pamplet yang ada di sini...

Suka kedai ni...

Masa untuk kami meninggalkan Paris sudah hampir tiba... HH pegi check balik waktu dan platform di info board yang besar tadi tu... We'Ouls pon pegilah ke platform tu... Siap posing posing manja dan jelita di tepi train...

Aku dan Thayls train...

Masa HH tengah pose tu... Tetiba ada sorang mat saleh nak lalu... Dan mungkin si HH ni dah halang jalan dia... Actually bukanlah salah HH pon... Sebab dia dah berdiri lama kat situ... So Mat Saleh yang lalu ni tetiba nak marah plak... Marah dalam bahasa France... Eh... Eh... Eh... Jalan sikit punya beso.. Kat tempat HH berdiri situ jugak ko nak lalu... Salah sendiri nak garang plak... Cakap elok tak boleh ke? WTF!

Kengkadang mat saleh yang tahap bawah tempurung ni ada perangai racist... Terutamanya kalu melihat wanita bertudung... Mereka anggap wanita bertudung ni macam golongan Al-Qaeda atau Osama Laden... Apa apa pon ada aku kesah?

Pose punya pose... Tetiba terdetik hati... Eh! Lagi 5 minit ni sepatutnya train dah ada orang masuk.. Nape train yang aku gambo ni tak bukak lagi pintunya? Try jugak godeh pintu.. Tak boleh bukak pon... Gelap aje! Then aku cakap dengan HH ntah ntah nanti kot dia bukak pintu...

Pastu aku dah rasa tak sedap ati... Tak kan nak tunggu kot??? Setahu aku train di Europe ni sharp... Then aku tanya HH... Betul ke ni trainnya? Apa nombor train kita? Huh! Memacam aku tanya... HH dah terdiam tak boleh jawap soalan aku... Arghhh! Sudah! Panik! Panikkkkkk!

HH pulak tak take note nombor train... Dia lupa! Mampos! Lagi gormal! Ada ni kang aku tetinggal train... Matikkkkk! Dugaan apa lagi nihhhhh????

Adakah aku akan tertinggal train balik ke Amsterdam????


BERSAMBUNG...

34 comments:

  1. comeiii kaunter tiket bentuk p....carefour dorg xde plak kaler biru mcm kt cni erk...

    ReplyDelete
  2. Betul lah...akak dengan kawan pun dah pernah kena masa tu kat Brisbane. Sedang tunggu traffic light bertukar warna tiba-tiba kena carut dengan Mat Salleh dan sebut Muslim banyak kali. Member akak pun marah balik...tapi lepas tu kita orang buat derk je tapi dalam hati mencarut juga sebab bengang...ingat kalau pakai tudung tu samseng ke.

    Tapi ada juga mat saleh yang baik sopan santun kalah orang islam juga.
    Apa pun pengalaman di tempat orang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bebanyak country SS pegi... Australia paling polite setakat ni...

      Delete
  3. Croisant kalau baru buat emmm sedap baunya dan lembut. Pertama kali akak rasa croisant sedap dan fresh dari oven masa kat hotel di UK. Panas-panas lagi ko. Sebelum ni tak minat tapi lepas makan terus jatuh suka. Lembut gebu emm apa lagi ya nyaman di tekak... hahahaha over sungguh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Croisant kat tempat SS keras melantun... ha ha ha...

      Delete
  4. Laaaa kena tinggal ketapi ke.... huh merah sangat mak ngah

    ReplyDelete
  5. La baru tahun 2013 dah kata basi.... akak punya tahun 2010 pun dah layak jadi sampah je...huhuhuhu bila lah nak habis N3 pi kojo tu....huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. 2010? SS tgh buat apa eh masa tu... Lupa... ha ha ha

      Delete
  6. Replies
    1. Sila laaa... Croisant je yg ada... ha ha ha

      Delete
  7. lama tak drop komen just bacejew fefeling ikut travel gitew

    ReplyDelete
  8. ari nie tangan gatai nak typing jugak

    ReplyDelete
  9. ada entri baru..nak ramas2 jap lah heee

    ReplyDelete
  10. kalau waktu ke Paris tu JM ikut...mesti urat2 tu dah d betulkan alignment heee

    ReplyDelete
  11. patutlah kaunter tiket tak ada org..rupanya boleh beli tiket kat mesin..tapi proses membeli tu mmg cuaklah eh..dah mcm kat Bangkok..kena tukar duit kertas ke syiling dulu baru leh beli tiket..adehh...sib baik korek2 kuar syiling

    ReplyDelete
  12. Haip! Perfume beli kat Jakarta tinggal berapa botol lagi..JM nye baru guna sebotol itu pun belum separuh..dah sembur hari2 tak susut2..kena mandi agaknya hahahaha

    ReplyDelete
  13. last part tu memang cuak...jgn tersalah train sudah..tapi kalau platform dah betul mana tren nya..pat sambung

    ReplyDelete
  14. Mahal jgk FM dia...skrg klu nk beli mau jual bulu segala nih

    ReplyDelete
  15. Mana croissant yg vogel tu? Baru nk lap air liur

    ReplyDelete
  16. sedapnya croissant panas2..hot choc lagi..huhu.

    ReplyDelete
  17. tertinggal train ...haru la .dah tiket mahal.
    bikin suspen la SS ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nanges tepi roda ketapi... ehhh ketapi ada roda?

      Delete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...