Thursday, 6 April 2017

Kembara Paris - Musee Du Lourve

Entry sebelum boleh scan kat SINI...


Terlebih dulu aku minta maaf kalu ada yang kurang selesa dengan tone warna gambar aku kat Paris ni yang aku set semuanya sepia... Bukan pe... Aku teringat Shiela On 7! Ha Ha Ha... Tak! Tak! Acah jek! Aku sebenarnya plan nak hantar printing untuk Photobook dan poster tapi sampai sekarang tak berhantar... Tujuan sepia tu hanya untuk printing... Dan tak berapa sesuai untuk web travel blog... Sorry ye kalu ada yang sakit mata... Ada masa nanti aku betulkan kepada standard tone... He He He...

Jom teruskan kisah kembara aku yang tak berhabis ni...

Dah puas jenjalan kat sini... We'Ouls pon bergeraklah menuju ke satu lagi attraction place yang wajib dikunjungi di Paris... Palais Royal Musee Du Louvre... Yeah! Perjalanan hanya mengambil masa beberapa minit saja...Sekejap aje dah sampai...



We'Ouls sampai kat Palais Royal Musee Du Louvre Metro Station hampir nak jam 19:30...Suasana kat situ agak menyeramkan jugak lah...

Masa nak melepasi pintu station tetiba angin bertiup kencang... Aku tak tahu mana datang angin tu... Sampaikan pintu station yang materialnya dari kaca dan besi tu pon boleh macam nak tercabut kerana angin kuat tu... Kebetulan yang lalu kat situ cuma aku dengan HH aje...

Actually, We'Ouls pon tak pasti laluan We'Ouls betul ke tak... Pelik waktu tu tak ada orang lain yang lalu... Huh! Tempat apa nih? Tapi We'Ouls tetap redah jugak...

Masa nak redah angin kencang tu... Dalam hati aku bertanya jugak... Eh! Kalu kat sini pon angin dah kencang macamana keadaannya di luar nanti... Boleh ke aku redah ni? Tak terhuyung hayang ke aku nanti? Huh! Macam macam soalan bermain kat fikiran aku masa tu.. Seriously, memang pelik tentang angin kuat tu... Sebab station ni berada di bawah tanah dan dalam bangunan... Bukannya tepi pantai yang banyak angin... Pelik!

Ikut map ni...

We'Ouls teruskan perjalanan... Akhirnya We'Ouls tembus bangunan shopping complex... Aku tak sure nama shopping complex ni... Tapi agak unik jugak...

Dalam shooping tu ada piramid kaca terbalik... Eh! Ni ke bangunan Musee Du Lourve dari pandangan bawah? Huh! Aku pon tak sure... Dan aku amik gambar kat sini...

Menarik jugak mende ni.. Ada skit skit macam batu citer Fifth Element... He He He... Tapi aku tak berani nak dekat apatah lagi pegang... Takut pecah... Tak memasal aje kang aku kena ganti... Duit dalam poket pon cuma ada beberapa Euro aje nak banding dengan kaca tu.... He He He...

Aku berangan macam dalam citer Fifth Element... He He He

Mengkacakkan diri... Tak abis nak menayang baju 'S' tu... Hi Hi Hi...

Kat sini pon ada macam macam pintu nak ke tempat tertentu... Yang tengah beratur tu nak masuk ke Studio Theater... Entah tak tahu apa citer yang They'Ouls nak tonton... Aku tak banyak masa nak riki lebih... Lepas gambo sekeping dua kupang maka teruslah We'Ouls beredar dari situ...

Unik kan?

We'Ouls keluar dari bangunan shopping complex tu... Menapak tak berapa jauh dari situ dah jumpa Musee Du Lourve tu...

Wow! Nyamannya kat sini... Bangunan kat sini memang superb la... Cantik dan tersergam indah... Besau giler.... Piramid kaca tu pon menarik... Kat sinilah selalunya menjadi lokasi favorite filem filem mat saleh... Antaranya Da Vinci Code... Tak sangka aku boleh sampai kat sini... Biasa tengok kat TV aje... Yelah aku kan budak kampung... Belajor pon tak tinggi... Eh! Ada kena mengena ke dengan ini gambar? Tetiba je aku.... He He He..

Kat sinilah juga terletaknya museum seni lukis termasyur di dunia yang menempatkan lukisan hebat... Dan salah satu lukisan hebat tersebut adalah potret Monalisa... Aku malas nak masuk dalam dan hanya menikmati pemandangan kat luar saja... Untuk info lanjut bolehlah ke web http://www.louvre.fr/en/hours-admission

Depan pintu masuk dikawal ketat...

I'm Johorean! And I bring 'Johore' here... Luaskan Kuasa Mu hingga ke  Musee Du Louvre... He He He...
Orang kampung... Anak jati Johor... Ha Ha Ha...

Cantik bangunan ni...

Aku tak tahu nak cakap macamana... Tapi... Terasa aku dah masuk dalam filem Hollywood... Ha Ha Ha...

Terus melaram dengan topi yang aku beli depan LV tadi... Motif? Cover rambut terbang dari kena tiup angin... Serabai dah aku nih... Ha Ha Ha...

Masa aku nak gambo kat tugu ni... Ada satu pasangan suami isteri laa kot berbangsa Arab... They'Ouls berdua ni pon nak bergambo jugak kat sini... We'Ouls ni dah macam maraton amik gambar kat sini... Tiap kali tak jadi mesti amik lagi... 

Masa ni aku perhatikan... Si laki marahkan bini mungkin sebab amik gambar tak betul kot... So membebel lah si laki tu... Tiap kali si laki menjengah bini untuk tengok gambar yang menggunakan tab... Aku pon amik kesempatan menyelit suruh HH amik gambar aku sampai aku kata ok... 

Bila tengok gelagat laki bini tu bertekak sebab amik gambar tak betul... Teringat jugak aku pada HH... Kadang aku suke jugak buat muka ketat tiap kali HH salah amik gambar aku... Tapi aku tak lah bebel macam laki Arab tu... Then aku gelak gelak dengan HH... Aku cakap gini dengan dia "Ko tengok bini Arab tu... Sebijik macam ko dulu... Tiap kali ko amik gambo cam tu lah cermin diri ko... Memang selayaknya kena marah"... Kah Kah Kah... 

Tips dari aku... Tak kiralah apa juga camera yang kita gunakan...Walau guna handphone sekali pun... Masa nak tekan shutter mesti kena tahan nafas... Untuk elak gegar atau blur... Gambar banyak noise tak pe asalkan bukan blur... He He He...

Inilah hasil tangan HH... Ha Ha Ha...

Tibalah masa untuk say bye bye kat Musee Du Louvre ni... Kalu sekali lagi aku dapat jejakkan kaki ke sini... Aku nak masuk Museum Louvre... Tapi larat ke aku nak datang lagi???? He He He... 

Masa We'Ouls nak gerak balik... Tetiba terserempak dengan negro jual key chain Eiffel Tower... Dia jual sebiji hanya Euro 0.20 aje... Paling murah setakat ni... Adeiii! 

So... Pada U'Ouls yang nak beli... Harga terendah adalah Euro 0.20 ok! Hu Hu Hu... Key chain aku dah banyak so aku dah malas nak beli lagi... Lebih dari cukup... Kang berat bag bawak besi... He He He... 

Dalam perjalanan patah balik ke station metro... Aku nampak ada jugak orang Paris masih naik basikal... Aku ingatkan kat Amsterdam aje orang masih guna basikal untuk ke mana mana... Rupanya kat Paris pon sama... Basikal tua plak tu...  He He He...



BERSAMBUNG...

43 comments:

  1. memang suka design bangunan lelama.. nak p Hollywood Paeih jugak

    ReplyDelete
  2. Selalu kena marah dengan adik jugak sebab amek gambar tak ikut selera dia. Dia kata dia amek gambar elok ja, hakak dia.. T_T

    ReplyDelete
  3. negro jual Eiffel Tower ? Malay tak de ke ? kikiki

    ReplyDelete
  4. Kirim salam kat Eiffel, cakap ngan die tunggu Zafirah datang

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tapi SS dah balik camne nak kirim salam? ha ha ha

      Delete
  5. uniknye binaan tu....mafla erk nama benda tu....menariknye...

    ReplyDelete
  6. pun ada satu keychain menara paris tu ..hadiah dr blogger CV

    ReplyDelete
  7. ok je efek Sephia ni...sesuai sangat dengan bangunan Paris yang vintage tu

    ReplyDelete
  8. haah la SS, tempat ni macam dalam filem..

    ReplyDelete
  9. Sephia. Malam ini ku tak kan datang. Hihi. Bestnyaaaa tengok gambar SS pun jadilah. Nak pergi tak tahu bila. Hii. Lain daripada lain cara SS edit gambar kali ni 😬

    ReplyDelete
  10. Tone sephia pun okey baru nampak klasik sesuai dgn thn pic tu di ambil..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu utk printing jek sebenornya... bukan utk travel log... ha ha ha...

      Delete
  11. Panjang nya nama station..terbelit lidah nk sebut..mau tersimpul mati 😬

    ReplyDelete
  12. Ishh kalau dh dlm banguna mane dtg angin kuat mcm tu..ishhh seram tu..dah la jam 7.30 mlm..kalau JM doa x abis2 laaa hai

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau citer Narnia, tu tandanya Aslan nak datang..

      Delete
    2. Cik Sal banyak sgt nengok tv...

      Delete
  13. Bab ambik pic x jadi tu JM pernah lalui..bergaduh sbb pic yg di ambil...org x puas hati..bila ckp 'bwk la tripod' dah majuk plak...kita ni x pernah ambik course potography so ambik pic ikut suka hati 😬

    ReplyDelete
  14. Ohh tips kena tahan nafas eh? Leh praktis aaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah tahan kena lepas... kalu tak lemas.. he he he

      Delete
  15. Ingat kat taman bogor tu..'di sebalik foto yang cantik ada teman yang menderita' eheheeh tp kan betul laaa kalau dah masuk gambar mestila kena nampak cantik kan x senget center sbb nak simpan lama buat kenangan

    ReplyDelete
  16. Best travel dgn SS dan HH sbb? X perlu nak ambik gambo dorang...jadinya x la kena marah gambo x jadi..JM x perlu nk minta gambar di ambil sbb dah ada photographer profesional..heheeh jeling SS...

    ReplyDelete
  17. yg triangle tu unik..

    gambar blur mmg frustating..oo..kena tahan napas yek..ok, tq..

    ReplyDelete
  18. Da vinci code my fav film..beribu kali tgk pun tak jemu..besor gilo piramid kaca tu

    ReplyDelete
  19. Amboi..nak jgk johorean tu ditayangkan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. buat pertama kali mak... pastu... malas... ha ha ha...

      Delete
  20. OOO..itu tipnya ye jgn napas amik amik gambo..taktau pulak..mak mmg meyampah dgn travelmate yg mengada nak mrh kita klu gambo dia tak helok. Nak, ko amik sendiri len kali nak cerewet sgt..kalo amik gambar lebih dari 5 kali tak helok, Amran kata sudahlah tu..dah memang tak lawa muka ko hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mak setia betul dgn Amran eh... Keh Keh Keh...

      Delete
    2. Mak ... komen paling win... luv u mak hoiii!!!!

      Delete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...