Wednesday, 12 April 2017

Kembara Paris - Pulang ke Amsterdam

Entry sebelum boleh sedut kat SINI...


Dalam kekalutan takut tertinggal train... Aku nampak orang berpusu pusu ke belakang... Then... Baru aku ingat... Masa datang semalam train pon berhenti kat belakang jugak! Arghhh! Aku terpaksa berlari dapatkan train yang betul... Actually, main lari aje ni... Tak check balik pon nombor train kat info board...

Gara gara berposing sakan... Aku hampir tertinggal train... He He He...

Seriously... Aku panik... Peluh panik dah membasahi everywhere... Dah kembang hidung mengah aku berlari... Sebijik macam Mr Bean lari dapatkan train... He He He...

Dan aku tengok HH kat belakang dah macam siput sempot... Tak larat nak lari... Mungkin sebab bag berat... Apa apa pon biar aku ke depan dulu... Pastikan train yang betul... Kebetulan semua penumpang dah naik... Nasib baik kat situ hanya ada 2 train saja... Kalau ada train lain mesti boleh confius punya... Dahlah train tu panjang gila...

Nasib baik kat setiap gerabak ada crew jaga.. Aku tunjukkan tiket aku pada crew untuk tahu kat mana pintu aku... Then crew tu kata depan lagi... Aku berlari lagi... Ya Allah! Penat giler wehhh terlari kejar train!

Akhirnya selamat jugak aku dan HH naik train... Ya Allah! Hanya tuhan aje yang tahu betapa penatnya aku... Penat otak... Penat kaki... Penat segala... Ni semua gara gara tak take note nombor train... Dan aku leka bergambar! Aku tak salahkan HH sebab ini adalah pengalaman We'Ouls yang pertama...Cuma aku cuak habis...

Kalu aku fikir balik... Nasib baik lah We'Ouls tak tunggu train depan tu bukak pintu.. Kalu tak sampai ke sudah tak bukak... Jadilah We'Ouls Aci Aci bukak pintu membusuk pegang penyapu di situ... Hadoilah...

Macam macam bermain difikiran aku... Kalulah betul We'Ouls tertinggal train tadi macamana? Mesti We'Ouls kena beli lagi tiket... Harga tiket bukan murah... Kalu bernasib baik dapatlah harga Euro 35.. Kalu tak kena bayar lebih mahal lagi dan kadang boleh jejak beratus Euro...

Kalu We'Ouls dah tak ada duit lagi macamana? Tak kan nak jadi pemintak sedekah kat train station tu kot? Ha Ha Ha...

Tetiba terbayang muka pemintak sedekah kat sekitar train station masa We'Ouls memula sampai semalam... Agaknya masa aku tak kasi duit kat pemintak sedekah semalam lalu dia memaki aku kot? Tapi kalu aku kasi mesti dia naik lemak dan memanggil geng dia... Lama lama aku pulak jadi pemintak sedekah...

Arghhh! Tak mungkin! Allah masih sayangkan aku... Aku tak perlu rasa bersalah pada sesiapa... Ini memang salah aku sendiri!

Inilah pengajaran dan pengalaman berharga buat aku... Dari awal aku sampai hingga ke akhir waktu berada di Paris ni memang menguji kesabaran... Menduga akal... Syukurlah! Allah masih memberi pertolongan dengan menggerakkan hati ini...

Pengajarannya... 'Seteruk teruk di Malaysia Teruk Lagi Paris!'... Aku tak membenci Paris cuma aku perlukan sedikit waktu yang lebih untuk mengatasi kebodohan pada Paris...

Kalu toreh muka aku ni dah tak ada darah ok! Kecut pundi hampir tertinggal train... Ha Ha Ha...

Tepat jam 10:25... Thayls Train meluncur laju meninggalkan Paris dan membawa aku pulang semula ke Amsterdam... Dalam train aku amik masa untuk cool semula... Untuk menyibukkan diri aku pun keluarkan segala pamplet yang aku kutip masa kat Gare Du Nord tadi... Selak skit skit aje... *PAUSE : Masa kat Malaysia... Nak kemas bag... Aku jumpa pamplet yang mengandungi info dan map Rer B... Adeiii... Dah sampai Malaysia baru aku perasaan...

So, pengajaran untuk diri sendiri dan nasihat untuk U'Ouls... Next time kalu pegi mana mana silalah rajinkan diri kutip segala tok nenek pamplet... Mungkin ada info yang berguna sepanjang perjalanan nanti... Dan make sure U'Ouls spend skit masa membaca!

Jangan jadi macam aku.. Ni semua gara gara malas pikul pamplet tu ke hulu ke hilir... Apa pon aku tetap tak puas ati pasal Rer B... Sebab masa kat sana yang aku nampak hanya signboard B saje dan bukan pecahan B1 hingga seterusnya... So as conclusion... Aku tetap tak paham... Mungkin kena pegi lagi kot baru aku faham.... Keh Keh Keh...

Pamplet yang aku rembat tapi tak sempat nak baca...

Sepanjang perjalanan memang banyak kincir angin... Memang sangat luas mata memandang... Alhamdulilah... Nikmat mata yang Allah kurniakan dapat jugak aku melihat keindahan di luar sana...
Tak banyak yang aku mampu ceritakan tentang perjalanan balik dengan train ni.. Just enjoy the photos yeah.. He He He...

Aku dan topi Paris yang berkempam...

Berselisih dengan train... Laju giler...

Kawasan kilang kot...

Macam biasa sebelum sampai Brussels... Ada staff ticketing akan buat pemeriksaan tiket... Tiket akan ditebuk supaya tidak boleh diguna lagi...

Station Brussels...

Kawasan perumahan...

Rumah di Brussels

We'Ouls sampai Brussels Nord tepat jam 12:00... Dan kemudian meneruskan perjalanan... Tetiba train jadi perlahan dan berhenti... Adalah dalam beberapa minit berhenti dan kemudian meneruskan perjalanan ke Schiphol Airport... Alhamdulilah... Akhirnya We'Ouls selamat tiba pada jam 13:24... Syukur alhamdulilah...

Sekian sahaja kisah kembara aku di Paris selama 24 jam! Giler tak??? Orang lain pergi Paris berminggu... Aku???? Miskin... 24 jam je yang termampu...
* Nanges sambil sendawa Croissant...


Tiring? - Yes!
Regret? - No!
Experience? - Priceless!


- TAMAT -

26 comments:

  1. Hahahaha.. meh nak toreh muka tu rengok... kikiki

    ReplyDelete
  2. Mesti potong ,ood sebab dah penat kejor train kan

    ReplyDelete
  3. Nanges sampai sedawa croisant tu yang tak tahan....hahahaha apa pun pengalaman hampir di tinggal keretapi satu pengalaman yang tidak ternilai... akak dgn geng memang kena tinggal keretapi... terpaksa tukar plan b naik bas ekspress tiket burn duit rugi beli tiket bas baru....huwaaa tersalah masuk lane dan no train silap pandang

    ReplyDelete
    Replies
    1. SS tak suke naik bas... kalu boleh memang nak elak...

      Delete
  4. Train merah depan tu model posing kut... menarik orang supaya posing dan lupa train jadi boleh beli tiket baru dah tambah pendapatan tu

    ReplyDelete
  5. Larian mendapatkan train...mengalahkan orang olimpik berlari sambil kibas topi paris yang dah berkempam tu...hehehe tak cukup tanah kaki berpijak

    ReplyDelete
  6. sebab kat Paris mestilah sendawa croissant..kalau kat sini sendawa belacan je..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Belacan tu kena lenyek dengan timun kan... ha ha ha

      Delete
  7. kalau dalam citer Dilwale le jayange ada abam Shah Rukh Khan hulur tangan nak tolong naik ketapi. Tapi tu Kajol lah..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. SS nunggu gak kot ada roti perancis nak hulur tangan... musnah tak de!

      Delete
  8. Tak rela beli tiket memahal stay paris 24 jam je..jejak bernajis kena tinggal jgk hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak berak pon tak sanggup mak... ha ha ha

      Delete
  9. Rezeki SS dan HH sempat ligan train..kalo tak tak dpt ku bayangkan sahih entry bersumpah sepanjang tahun

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ku bersumpah sepanjang hayat... ha ha ha

      Delete
  10. dah tammat..dari Paris terus ke airport..mmg suspens kalu kena tinggal ketapi..huhu..

    ReplyDelete
  11. Adehhh boleh plak mcm tu eh rupanya ada 2 tren dok beratur sib baik x naik tren yg depan tu..pintu x bukak2

    ReplyDelete
  12. Ingatkan dah kena tggal tren adeh! Cuak tau..yg baca ni cuak 😬

    ReplyDelete
  13. Paris oo paris...rasanya cukup la 24jam kat sana sbb x de apa pun yg best...dgn transport mcm tu org2 yg yg x faham bahasa pick pocket lagi..tp dlm hati teringin jgk nk jejak sana..kite pegi eh 😬

    ReplyDelete
  14. Syukur blk ke arsterdam dgn selamat...

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...