Tuesday, 16 May 2017

Kembara Bandung - Belanjasawan Bandung

Entry sebelum boleh gomol SINI...


Dalam banyak banyak entry... Entry yang paling malas aku nak buat adalah budget... Aku pening nengok nombor rupiah banyak sangat... Aku tahu perabis duit aje... Keh Keh Keh...

Aku dan HH bawak cash in hand berdua sebanyak IDR 6,572,000.00 atau lebih kurang RM 1,924.086... Itu pun balance dari duit pegi Padang last year dan tukar duit skit sebagai tambahan... 

Selepas puas belanja sakan kat Bandung... We'Ouls hanya berjaya bawa baki sebanyak IDR 96,900.00... Dan balance duit yang tak seberapa ni akan di bawa ke Jakarta... Haaaa... Gitew ler cara aku buat pusingan modal... Pusing pusing situ  jugaklah... Dan aku tak pernah muak pergi ke Indonesia... Kalu boleh satu Indonesia aku nak pusing sampai muntah! Ha Ha Ha...



Berikut adalah belanjasawan aku dan HH berdua kat Bandung :

Flight Ticket (Including Seat dan Luggage) = RM 387.00
Parking Senai Airport =  RM 100.00
Pop Hotel (pay by credit card) = IDR 1,044,000.00
Supir Yudha (under Hayuka) = IDR 940,000.00
09 May 2015 = RM 18.90 + IDR 1,013,000.00
10 May 2015 = IDR 1,669,000.00
11 May 2015 =  IDR 2,702,100.00
12 May 2015 = IDR 151,000.00 + RM 12.00

GRAND TOTAL = RM 2,719.27 



09 May 2015 

Breakfast KFC = RM 18.90
Taksi Bandara = IDR 60,000.00
Angkotan 1 Telaga (IDR 3,000 x 2 Pax) = IDR 6,000.00
Angkotan 2 Kalapa (IDR 2,000 x 2 Pax) = IDR 4,000.00
Angkotan 3 Pasar Baru (IDR 4,000 x 2 Pax) = IDR  8,000.00
Kuih = IDR 5,000.00
Fridge Magnet = IDR 60,000.00
Beg Souvenir = IDR 110,000.00
Kain pasang = IDR 300,000.00
Kain Shawl = IDR 140,000.00
T-Shirt Bandung = IDR 100,000.00
Telekung = IDR 65,000.00
Air Soda = IDR 15,000.00
Air orange = IDR 15,000.00
Brunch = IDR 70,000.00
Pengamen = IDR 2,000.00
Angkotan 1 Kalapa (IDR 2,500.00 x 2 Pax) = IDR 5,000.00
Angkotan 2 hotel  (IDR 8,000.00 x 2 Pax) = IDR 16,000.00
Air kotak (IDR 4,000.00 x 4 Pax)  = IDR  16,000.00
Kek (IDR 8,000.00 x 2 Pax)  = IDR 16,000.00

TOTAL = RM 18.90 + IDR 1,013,000.00



10 May 2015

Pengamen = IDR 2,000.00
Kawah Putih Entrance (IDR 50,000 x 2 Pax) = IDR 100,000.00
Transport (IDR 15,000.00 x 2 Pax) = IDR 30,000.00
Mask (IDR 5,000.00 x 2 Pax) = IDR 10,000.00
Parkir  = IDR 5,000.00
Lunch  = IDR 148,000.00
Telekung sbnr  = IDR 65,000.00
Telekung  = IDR 35,000.00
Baju jubah Mum = IDR 110,000.00
Beg sebenior  = IDR 120,000.00
Pen SS (IDR 25,000.00 x 2 Pax) = IDR 50,000.00
Toilet  = IDR 2,000.00
Sandal HH  = IDR 15,000.00
Wedges HH  = IDR 60,000.00
Wedges HH  = IDR 75,000.00
Kasut SS  = IDR 239,000.00
Air cappucino  = IDR 10,000.00
Dinner pizza  = IDR 93,000.00

TOTAL = IDR 1,669,000.00



11 May 2015

Entrance Fee Tangkuban Parahu (IDR 200,000.00 x 2 Pax) = IDR 400,000.00 
Kereta Fee  = IDR 25,000.00 
Fridge Magnet = IDR 50,000.00
Snow Cap = IDR 35,000.00
Mee kocok (IDR 25,000.00 x 2 Pax) = IDR 50,000.00  
Tauhu = IDR 15,000.00 
es durian = IDR 25,000.00
Entrance Fee Floating (IDR 15,000.00 x 2 Pax) = IDR 30,000.00 
Parkir = IDR 10,000.00 
T shirt SS  = IDR 109,000.00 
T shirt SS  = IDR 109,000.00 
T shirt SS  = IDR 34,500.00 
Coconut Float = IDR 15,000.00 
Latte = IDR 9,000.00 
Bolu ubi = IDR 5,000.00 
Shawl HH = IDR 70,000.00
T-Shirt Bandung SS = IDR 54,900.00
Kasut Donatelo HH = IDR 165,000.00
Parfum 60ml (IDR 75,000 x 3 Pax) = IDR 225,000.00
Brownies Almond  = IDR 49,000.00
Kasut Crocs SS  = IDR 150,000.00
Donate  = IDR 2,000.00
Jeans HH  = IDR 88,000.00
Jeans SS  = IDR 296,900.00
Seluar  = IDR 260,000.00
Kemeja HH  = IDR 171,000.00
Sandal  HH = IDR 89,800.00
Diner  = IDR 139,000.00
Supir Tips = IDR 20,000.00
TOTAL = IDR 2,702,100.00



12 May 2015 

Taksi Bandara = IDR 40,000.00
Brunch  = IDR 111,000.00
Flight Bits (coffee = RM 6.00 + kacang =  RM 6.00) = RM 12.00

TOTAL = IDR 151,000.00 + RM 12.00


Bag dah mengandung di Bandung! Marilah kita balik... Ha Ha Ha...

BERSAMBUNG...

44 comments:

  1. Perghhh budget sgtlah detail..JM pun x mampu nk buat detail mcm ni..biasa serah tugas ni kag akauntan HH 😬

    ReplyDelete
  2. X nak share ke barang2 yg di belanja sakan tu

    ReplyDelete
  3. SS dan HH mmg bijak dalam buat budget..bukan x penah cukup tapi berlebih dan boleh bwk ke next destination

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu pon ada org tu smpi x cukup! He he he

      Delete
    2. Sbb x reti nk budget ��

      Delete
  4. X sampai rm1000 seorang? Perghhh mmg seronok beronok pegi indon ni sbb kita jadi jutawan kalau ke sana

    ReplyDelete
  5. Dzawinmm! Gi mana siiiiiihhhh 😜

    ReplyDelete
  6. Indonesia ni byk destinasi boleh di terjah so kalau nk pegi tempat yg JM dah pegi pun jgn lupa calling2x eh 😬

    ReplyDelete
  7. Byk nye SS beli tshirt..mmg borong sawan tu 😹

    ReplyDelete
    Replies
    1. SS ada belikan jm tshirt size L kan? Skrg sah jadi sarung nangka ke? He he he

      Delete
  8. Replies
    1. X pasti lak... blue bird dgn angkutan pon byk kosong... he he he...

      Delete
  9. ok...mujur reti nak balik...

    hahaha

    ReplyDelete
  10. Replies
    1. Jogja... bandung... padang... jakarta... dah...

      Delete
  11. nengok orang g jogja naik kete kabel kayu di tengah lautan tu macam sesuatu sangat. thrill glerz

    ReplyDelete
  12. Replies
    1. Susunan bag kena betul baru boleh sumbat banyak

      Delete
  13. wah jutawan malaysia tu buk kalau sampe Indon....pss pi Lombok jom jom...akak tengah berangan nak ke sana... kalau SS pergi dulu jangan lupa cerita ceritinya ya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. SS nak pi lombok tapi jm dah tinggalkan SS dulu... Laki lombok romantik katanya... he he he...

      Delete
  14. Indonesia banyak tempat menarik yang boleh di lawati... akak suka tenguk keindahan alam dia yang masih suci murni... tapi paling suka tenguk kerajinan depa bercucuk tanam disebabkan kesuburan tanah hasil letusan gunung berapinya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tanah indonesia ni memang subur kan...

      Delete
  15. Pergi pulau belitung lah cantik katanya tempat pengambaran filem Laskar pelangi tulisan penulis Andrea hirata

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu dah kaki novel tu... semua dlm novel nak pegi eh? He he he

      Delete
  16. tak mampu nak teruskan membacalah, SS...detel bebenor..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. SS tak suruh baca... SS suruh kira... keh keh keh...

      Delete
  17. memang sawan tengok nombor-nombor kat enty ni. Sal belanja berapa lunch kelmarin pun tak ingat dah..haha

    ReplyDelete
  18. bila pergi bandung
    2015 ke 2017..

    ReplyDelete
  19. Berpinau tengok nombor juta-juta nih

    ReplyDelete
  20. Syok repeat Indon sebab tak mahal sgt??atau sb cowok indon

    ReplyDelete
  21. Adoi.. sha pun pening nengok budget tuh.. hehehe.. Tapi best juga nengok SS buat budget cengginie.. Mana lah tahu tetibe nak gi bandung boleh rujuk sini..

    ReplyDelete
  22. banyaknya shopping.. pening tengok angka 0 tu banyak sangat

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...