Wednesday, 24 May 2017

Kembara Hanoi ~ Danang - Budget

Sebelum aku rasa nak muntah tengok budget berkepam lama lama dalam draft... Eloklah aku publish... Sebab... Aku tak tahu entah bila aku akan sambung kisah aku kat Hanoi dan Danang ni... 

Atau U'ouls boleh follow blog Jay Emm... Ha Ha Ha... Jay Emm sure mengamok setiap kali aku paksa dia update entry travel... He He He...

Secara ringkasnya meh nengok apa yang aku kutip sepanjang perjalanan aku di Hanoi dan Danang... Scroll...

Setiap tempat aku pegi... Aku kutip t-shirt... He He He...

Minyak Balm dalam plastik tu... Wajib beli... Best giler... Rasa lega kalu pakai...

Bag burung hantu tu... Jay Emm kasi... Itu pon dah last last baru dia ingat aku... Hu Hu Hu...

Sleeping bag dan kain pasang...

Ada banyak lagi barang aku beli... Tapi yang selebihnya... Kenalah refer entry aku ye... He He He... 

Sebelum terbang... Aku dan HH tukar VND 5,110,000.00 RM 1,003.65... Dan bawak sekali balance dari Siem Reap yang lepas sebanyak USD 284.00 RM 1,243.92...

Meh... Kita buat kunci kira kira pulak... Di sebabkan belanjasawan aku kat Vietnam ni menggunakan banyak currency... Jadi... Aku terus make total conversion ke Ringgit Malaysia je laa eh... Senang kira...


Berikut adalah belanjasawan aku dan HH berdua kat Hanoi ~ Danang :

Flight Ticket JB – KLIA2 (Including Seat dan Luggage) = RM 135.43
Flight Ticket KLIA2 – Hanoi (Including Seat dan Luggage) = RM 376.00
Flight Ticket Vietjet Hanoi – Danang (Including Seat dan Luggage) = RM 289.70
Flight Ticket Danang – KLIA2 = RM 555.24
Parking Senai = RM 120.00
22 April 2017 = RM 1,015.70
23 April 2017 = RM 79.13
24 April 2017 = RM 663.84
25 April 2017 = RM 289.21
26 April 2017 =  RM 170.41

GRAND TOTAL = RM 3,694.66



22 April 2017

Pay By Credit Card
Hanoi Blue Sky Hotel (3 Person) = USD 36.00
Airport transfer (3 Person) =  USD 30.00
Halong Bay (USD 35 x 3 Person) = USD 105.00
Total = USD 171 @ VND 3,933,000.00 (Conversion to VND at 23,000)
Credit Card Charges 3% = VND 117,990 @ RM 23.24
TOTAL  SS & HH = RM 555.24
Cash in VND
Kain pasang SS = VND 353,000.00
Kain pasang HH = VND 353,000.00
T-shirt SS = VND 50,000.00.00
T-shirt HH = VND 50,000.00.00
Sleeping bag (3 pcs) = VND 150,000.00
Fridge Magnet small (15 Pcs) = VND 150,000.00
Bag Souvenir = VND 150,000.00
Fridge Magnet big = VND 60,000.00
Fruit = VND 25,000.00 
Lunch = VND 120,000.00 
Donate Masjid Al-Noor = VND 100,000.00
Toilet = VND 3,000.00
Bag purple HH = VND 200,000.00
Coffee = VND 180,000.00
Plain rice = VND 26,666.67
Pen SS (VND10,000 X 2 Pcs)  = VND 20,000.00
Wallet SS = VND 130,000.00
Stokin SS (10 Pcs)= VND 150,000.00
T-Shirt Souvenir = VND 50,000.00
Mineral Water = VND 16,666.67
TOTAL VND 2,337,333.34 @ RM 460.45

GRAND TOTAL = RM 1,015.70



23 April 2017

Mango = VND 26,666.97
Fanta Orange = VND 20,000.00
Bamboo boat trip (VND 130,000.00 x 2 Person ) = VND 260,000.00
Tips crew = VND 5,000.00
Tips bus & tour guide = VND 90,000.00

GRAND TOTAL= VND 401,666.97 @ RM 79.13



24 April 2017 

Cash in VND

Mineral Water = VND 13,333.33
Soya Milk = VND 13,333.33
Strawberry Milk (VND 20,000.00 x 2 box) = VND 26,666.67
Pencil In VietJet = VND 20,000.00
Biscuit = VND 6,666.67
Fridge Magnet = VND 60,000.00
Minyak tiger = VND 70,000.00
Mineral Water = VND 10,000.00
Fruit = VND 33,333.33
Entrance Ancient Town (VND 120,000.00 x 2 Person) = VND 240,000.00
Coconut  = VND 60,000.00
Mineral Water = VND 10,000.00
Saving = VND 5,000.00
TOTAL = VND 568,333.33 @ RM 111.96


Cash in USD
Transport = USD 10.00
T-Shirt = USD 10.00
Shoes = USD 80.00
Sandal = USD 26.00
TOTAL = USD 126.00 @ RM 551.88

GRAND TOTAL = RM 663.84



25 April 2017

Pay By Credit Card
Hotel (Pay by Credit Card USD 24.00 / 3 Person) = USD 8.00
TOTAL SS & HH = USD 16.00 @ RM 70.08

Cash in USD
Transport = USD 10.00 
TOTAL = USD 10.00 @ RM 43.80

Cash in VND
Shoes HH = VND 100,000.00
Pants HH = VND 60,000.00
Shoes HH = VND 160,000.00
Bag HH = VND 50,000.00
T-shirt SS = VND 50,000.00
Pants SS = VND 70,000.00
Pants SS = VND 30,000.00
Pants souvenir = VND 130,000.00
T-Shirt souvenir = VND 60,000.00
Fridge Magnet = VND 90,000.00
Coconut  = VND 70,000.00
100 plus (VND 10,000.00 x 2 bottle) = VND 13,333.33
Mineral Water = VND 6,666.67
TOTAL = VND 890,000.00 @ RM 175.33

GRAND TOTAL = RM 289.21



26 April 2017

Cash in VND
Vien Dong Guesthouse = VND 260,000.00
Transport to airport = VND 56,666.67
Teabit = VND 198,666.67
Keep for memories = VND 3,000.00 
Shortage (JM VND 94,333.00 + Currency VND 30,000.02) = VND 124,333.02
TOTAL VND 642,666.36 @ RM 126.61

Cash in USD
Shortage (Currency) = USD 10.00
TOTAL = USD 10.00 @ RM 43.80

GRAND TOTAL = RM 170.41


Jumlah balance yang aku bawak balik Malaysia adalah USD 218.00 dan VND 270,000.00... Aku tukar cuma VND 250,000.00 ngam ngam ke Ringgit Malaysia semula... Dapatlah RM 50.00... He He He... VND 20,000.00 aku still keep... 


Sekian...

39 comments:

  1. Danang tu apa ada ya....jauh ke sampai kena naik flight...emmm kena goggle ni.... Halong Bay memang cantik...janganle lama-lama perap gambar....nak tenguk keindahan Halong Bay

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jauh ah kak... kalu jalan kaki bulu ketiak semua tanggal... keh keh keh

      Delete
  2. tggu JM update tak tau la bila..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itew dah update awak tu je x baca..nak majuk laaaa

      Delete
    2. eh yeke.. x nampak pun kat list..

      Delete
    3. Nina ketinggalan ketapi... he he he

      Delete
  3. SS mmg bijak dlm bab budget..duit USD tu dah carry foward beberapa kali dah..tu sbb JM kena marah x reti budget 😬

    ReplyDelete
  4. Bab buat kira-kira HH jadi akauntan setiap sen dia catit baru tahu flow duit tu habis ke mana..brg byk dapat duit still ada baki..jgn jadi mcm JM..brg x byk duit licin 😜 SS pun dah pesan ikut cara HH..baik 😬

    ReplyDelete
    Replies
    1. barang x banyak katanya.. kasut je 5 pasang..

      Delete
  5. Kita nk rajin update la pasni sbb ramai reader dah 'lari' 😜

    ReplyDelete
  6. Nanti nak pergi kena tengok blog ss bab bajet ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Budget kecik je ekin... semekin makan sebekot... ha ha ha

      Delete
  7. detailnya..sampai dua titik perpuluhan...huhu..burung hantu mmg juling cam tu ke..nmpk seram jg..hihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu kedekot kena amik 4 titik... ha ha ha

      Delete
  8. Lama tak baca entri kat sini. Kena baca balik dari awal rasanya. Huhuu..

    Selamat berpuasa, SS. =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Belum mula pon lagi camne nak awal... ha ha ha

      Delete
  9. Replies
    1. Address apa ye Cik Bunga? He He He...

      Delete
  10. Teruja betul tengok cenderahati tu semua.. comel, cantik dan ohsem..

    ReplyDelete
  11. laju nya entry..berkeping2 dah.baru nak hadam..

    ReplyDelete
  12. cantiknya semua cenderahati tu.. tu dia kira sampai sen.. ok laa pandai kira belanja..

    ReplyDelete
  13. Kain pasang buat baju raya ke

    ReplyDelete
  14. lama tak bw.bila masa pulak SS gi Hanoi ni.aduh ketinggalan

    ReplyDelete
  15. Nak pi jenguk blog JM la... pi asyik takde entry je..hahaha larikkk

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...