Wednesday, 3 May 2017

Kembara Johor - Mersing

Tarik nafas... Hembus... Tarik... Hembus... Ha Ha Ha... Hadoiiiii... I cannot help myself right now... Rasa tak bernafas... 

Balik dari Vietnam... Aku cuma ada gap dua hari untuk rehat... Lepas tu sambung lagi aktiviti ukur jalan... Giler! Ha Ha Ha...

Kalu ikut perancangan awal... Aku suppose naik Putarjaya... Tapi disebabkan aku rasa mungkin aku tak larat... Jadi... Jay Emm lah kena turun Johor Bahru... So... Jay Emm beli flight tiket beberapa bulan sebelum ke Vietnam... 

Gitew je laa aktiviti aku hampir setiap bulan... Dan setiap bulan dah jadi aktiviti wajib untuk jumpa Jay Emm... Agak agak bila Jay Emm nak tuko kod IC kepada 01? Keh Keh Keh...

Tak seperti bulan bulan yang lalu.... Kali ni Jay Emm ke Johor Bahru diiringi dengan tangisan... Nape dia nangis? Itu kena tanya dia... Sape suruh buat aku merajuk! Ha Ha Ha...

Walaupun aku tengah merajuk... Provoke dia memacam ayat yang menyakitkan hati dia... Dia tetap tabah... Tetap nak turun Johor walau dia tahu aku masih hangin dingin dengan dia...

Masa kat pintu Arrival, Senai Airport... Aku saje duduk tepi pintu... Dia cuak bila hanya nampak HH aje kat depan pintu... Bila dia toleh belakang nampak aku ada... Terus airmata dia berjurai... Pelok aku tak lepas... Mati mati dia ingat aku tak akan datang... Ha Ha Ha...

Aku ni... Walau kadang hangin membara tak tentu hala... Tapi... Kalu kena gaya pujuk... Lepas aku dah luah pom pang pom pang.... Aku cepat sejuk... Dan memori kemarahan aku terpadam tak simpan lama... Tak caya? Tanya Jay Emm dan HH... Kah Kah Kah...
* Statement bakal kena kecam... He He He...

Well... Kawan yang baik... Dia tak heran dengan seribu macam perangai buruk kaw... Sebab... Dia cukup kenal kebaikan yang kaw ada... Tak gitew? Ha Ha Ha...

Disebabkan aku tahu yang Jay Emm akan datang walau macamana keadaan pon... Aku dan HH memang dah plan dari awal untuk buat surprise vacation untuk Jay Emm... Kalu last year aku surprisekan dia pi booking kat Lotus, Desaru... Kali ni... Aku bawak dia ke Mersing...

Apa ada kat Mersing tu? Ok... Aku beri quick review je dulu ye... Sebab... Aku tak larat nak citer detail setiap satu tempat... Aku masih penat... So.. Silalah scroll yang sempat aje laa ye... He He He...

Mersing...

Jay Emm memang tak tahu rancangan aku dengan HH untuk kenakan dia... Next daynya... Sebelum gerak ke Mersing... HH dah siap pack semua baju dan keperluan Jay Emm dalam satu bag yang lain... Sebab kebetulan memang Jay Emm ada tinggalkan baju bajan kat rumah aku... So HH bawak semua... Satu pon tak tinggal... Dan aku siap siap masukkan dalam bonet kereta...

Sepanjang perjalanan.... Jay Emm banyak tertanya tanya... Nak pi mana? Nak pi mana? Ha Ha Ha... Dan sepanjang jalan tu jugak aku biarkan soalan Jay Emm tak berjawap... Biarkan dia resah! Jahat tak aku? 

Banyak tempat yang We'Ouls singgah.. Dan... Dipendekkan cerita.... Bila sampai kat Reception Seri Mersing Resort... Jay Emm cakap gini dengan aku "I smell fishy lah"... Then aku tanya "Why?"... Jay Emm tanya "HH buat apa kat dalam tu?"... Aku jawap "Ohhh... Dia nak find out harga bilik untuk company event dia nanti"... Dalam hati dah nak pecah ketawa... Tapi aku buat buat muka serious.... He He He...

Then... Bila urusan amik kunci dan payment settle... Jay Emm terkejut... Aku bukak bonet kereta... Tengok banyak bag baju... Mata dia terbuntang luas tengok bag tetiba banyak dalam bonet... Kah Kah Kah... Aku "Surprise tak?"... Jay Emm "Ehhh! Kita tido sini ke? Ehhhh I tak bawak bajuuuuu taww!"... Aku dan HH kata "BOGEL laaaa!"... Gelak gelak jahat! Kah Kah Kah..

Bila kisai bag... Jay Emm happy tengok semua baju dia ada... Ha Ha Ha... Aku "Happy tak?"... Jay Emm "Giler tak happy! Terkejut!"... Ha Ha Ha....



*** Sri Mersing Resort ***

Bermalam kat sini...



*** Pantai Penyabong ***

Actually... Sebelum check-in Seri Mersing Resort... Aku temankan HH lepak kat Pantai Penyabong... HH teringin sangat nak mengamit kenangan waktu kecil dia kat situ... Aku nampak muka HH penuh kepuasan... Alhamdulilah... Hajat dia tercapai jugak... 

Lepak kat Pantai Penyabong...


*** Pantai Air Papan ***

Memang best mandi kat sini... Sebab... Air laut China Selatan... He He He... Bersih dan menyegarkan... Berhampiran dengan kepulauan yang lain...

Inilah Pantai Air Papan...


*** Brother Joe Ikan Bakar & Seafood***

Malam tu aku melantak seafood kat Brother Joe Ikan Bakar & Seafood... Tapi... Dari 10 bintang... Aku cuma boleh beri 1 bintang jek... Itu pon tahik bintang yang gugur dari langit... He He He... Sebab... Service agak teruk! 

Harap kedai je beso... Tapi yang amik order dan tukang hantar order seketul dua je... Lembab giler... Sampaikan orang yang tukang kipas ikan bako kata "Stop order! Stop order!" Haiyaaaaaaaaa... Kaw nak niaga ke tidak nih???? Kalu tak boleh nak buat ala carte baik kaw buat buffet tepi jalan jek...

Aku sampai awal... Orang tak ramai mana pon waktu tu... Aku nengok ada meja tak dapat order lagi.... Aku sabar lagi... 

Orang makin ramai... Berjam pulak nunggu order... Bila order dah sampai... Salah order pulak tu! Harga dah la mahal... Dan sikit pulak... Dan ada order tak lengkap... Dah habis makan pon tetap tak sampai sampai... Dah terjun laut agaknya... 


PLEASE IMPROVE YOUR RESTAURANT! Jangan gah pada nama saja!

Brother Joe Ikan Bakar & Seafood... Not recommended! 


 *** Hasil orang kampung ***

Kalu rasa nak makan atau dapatkan keropok lekor... Sata... Ikan kering... Dan macam macam lagi... Boleh dapatkan kat area Dataran Mersing.... Sepanjang jalan pantai tu penuh dengan jualan... 

Nak beli Sata ni kena beratur panjang!


 *** Bandar Mersing ***

Mersing ni... Bandarnya tak besar... Tapi... Boleh lah kalu setakat nak sight seeing... Jalan kaki pon boleh... 

Mahkota Mersing...

Oklah... Setakat ini dulu ye... Muahhh....

34 comments:

  1. Eh bila JM nak tempah batu nisan kat kod 01? jahat dak?? (mood dengki)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau lah JM tahu meninggal kat sana..kalau JM x sempat tempah..mak tlg tempah bg pihak JM boleh

      Delete
    2. Kalu mak nak batu nisan 01 pon SS boleh tempahkan... Sebelah menyebelah... Ok x mak?

      Delete
    3. Kihkih..buleh..kot kot tmj mai siram air mawar

      Delete
    4. JM jgn la buat ayat sedih tu tau...itu tanda sahabat sehati sejiwa tu..kali ni SS majuk dpt apa pulak?😛

      Delete
    5. Majuk dapat mesin urut ogawa jek mak... 😝

      Delete
  2. Ada yg berjoget seri mersing tak??

    ReplyDelete
  3. suka intro dia ... gempak beb !!!

    ReplyDelete
  4. lama tak lepak sini ... gindu nak baca bebelan SS ;)
    P/S: jangan kecam sis okew

    ReplyDelete
  5. bahagia bila baca entry ini ;) huhuhuuuuuuu

    ReplyDelete
  6. JM kalau nak jadi orang johor kena carik soulmate orang Johor barule ngam soi....

    ReplyDelete
  7. hilang stress jap ;) awal bulan kan stress nyer semcam

    ReplyDelete
  8. wish you all good healthy always and keep going travel ;)

    ReplyDelete
  9. Alang-alang dah sampai mersing pi le pulau tioman....dah dekat tu

    ReplyDelete
  10. Suasana pantai air papan sungguh mendamaikan. Tak nampak papan pun camno boleh dapat nama air papan ek

    ReplyDelete
  11. banyak utk diterokai kat Johor nun...seronok tgk the TRIO SS, JM dan HH..bersukaduka bersama..hehe

    ReplyDelete
  12. Itew mmg seprais gila!! Ada org tu ckp nak pegi mall...tp drive berjam2 x sampai2 lagi..ejut iteww

    ReplyDelete
  13. Part paling best tu dorang dua ni mmg pandai berlakon..mmg seprais beb 😬

    ReplyDelete
  14. Mmg happy sgt!!! Uols berdua like my family 💋

    ReplyDelete
  15. Brother joe ikan bakar mmg x recommend!

    ReplyDelete
  16. Makan ikan celup tepung sampai 2 ekor..sedap..manis jek x perlu pergi kedai pok nong kat terengganu

    ReplyDelete
  17. Kita dh cuak gile bila nampak HH dorang kat pintu arrival tu tp bila dia ckp tgk belakang rasa nk jerit..hoyeeeeee 😬

    ReplyDelete
  18. Bila bukak bonet kete penuh dgn bag pakaian makin terkejut sbb dok mikir waktu bila la dorang sumbat bag masuk bonet tu...siap laaa nanti JM buat seprais kat korang plak 😬

    ReplyDelete
  19. Macih SS dan HH bwk itew jln2 Mersing 💋💋💋💋😘

    ReplyDelete
  20. bestnye jenjalan...sata 2 singgit 2 singgit...kat sni 3, RM3.50 .... bestkan klu suprise berjaya....

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...