Tuesday, 30 May 2017

Kembara Singapore - Chinese Garden

Rasanya belum terlambat aku nak ucap selamat berpuasa buat semua yang sudi singgah Pondok Buruk aku yang dah semakin usang ni... Aku masih ada reader ke? He He He...

Sempena bulan puasa yang mulia ini... Aku ingin amik kesempatan untuk mohon ampun dan maaf di atas apa jua keterlanjuran kata di setiap baris ayat yang terkandung dalam blog aku ini sama ada sengaja atau tanpa sengaja telah mencucuk hati U'ouls ye... Sesungguhnya aku insan yang lemah dan hanya mampu berserah bak kata Zur Eda... Cewahhh! Ha Ha Ha...

Secara ringkas...

Aku, HH dan Jay Emm sempat travel ke Singapore sehari sebelum menjelangnya 1 Ramadhan... Dan Jay Emm lepak Johor sehingga 3 Ramadhan...

Destinasi Singapore kali ni... Jay Emm yang decide nak pegi Chinese Garden... Tak buat apa pon... Just saje lepak lepak jek... Nak ke Chinese Garden tu tak susah pon...


Directions :

1. Naik MRT East West Line warna Hijau menuju ke Joo Koon...
2. Stop di Chinese Garden Station...

Senang!


Turun jek dari Chinese Garden Station dah nampak lorong nak ke Garden... Jalan lah dalam 2-3 minit ke Entrance...

Chinese Garden ni... Memang luas berhektar U'Ouls... Tak larat der nak pusing habis... Nak masuk pon FREE jek...

Masa aku sampai... Ramai jugak pelancong... Terutama mat saleh... They'Ouls carry camera lens panjang giler ok... Memang ada tarikan tersendiri tempat ni untuk pencinta photography... 

Tapi malangnya... Aku tak boleh nak berlama kat sini... Sebab... Masa sampai elok jek cuaca... Tetiba... Hujan! Siap dengan angin ribut pulak... Hadoiiiii! Aku cuma sempat pegi sebahagian Chinese Garden jek... Sedih!

Pilihlah jalan mana kaw nak... Kiri pegi Japanese Garden... Kanan pegi Chinese Garden... Nak berak? Bersepah jamban dalam tu... Tak payah risau... Kaw tak kan berak bersepah ye Aci! Kah Kah Kah...

Kalu U'Ouls nak ke Japanese Garden... Waktu melawat adalah dari jam 06:00 hingga 19:00... Dan Chinese Garden dibuka dari jam 06:00 hingga 23:00... Huh! Sampai malam U'Ouls!

Jambatan merah...

HH dan macam sesumpah... Baju merah... Jambatan merah... Ha Ha Ha...

Mewefie kat sini... Hi Hi Hi...

Kalu larat boleh panjat sampai tingkat atas sekali...

Hang Jay Emm dan Lin Zexu... Keh Keh Keh...

Tengah syok syok jalan..Tetiba ribut... Hadoi...

Angin kuat giler kat sini... Sejuk pulak tu...
Sana jambatan....

Sini pon jambatan... He He He...

Berteduh kat sini...

Sambil kenduri kuaci... He He He...

Tenang je kat sini...

Air yang tenang jangan disangka tiada David Teoh... Opsss... Silap... Mat Over...  Ehhh... Biawak... Ha Ha Ha... 

Lepas bersantai kat sini... We'Ouls pegi mencekik kari ikan dan usha Bazaar Ramadhan di depan Masjid Sultan.... Well... Kat Singapore ni... Kalu kaw nak mencekik depan orang... Cekik ler... Tak ada Van Jenazah nak bawak kaw jalan jalan der... Ha Ha Ha...

Kari Ikan... Perghhh!

Bazaar Ramadhan Sultan Mosque 2017...

- XOXO -

52 comments:

  1. itew reader setia blog ni tau

    ReplyDelete
  2. JM pun nak minta maaf kat SS jugak..suka buat SS merajuk

    ReplyDelete
    Replies
    1. SS pon nak mintak maaf jugak kat Jay Emm... Sebab selalu paw Jay Emmm... Ha Ha Ha...

      Delete
  3. Nak repeat lagi tempat ni sbb belum habis explore..leh tak

    ReplyDelete
  4. keh keh keh..Mat Over dan David Teo eh

    ReplyDelete
  5. biawak tu besar gila! ada tangan dan kaki hehehe

    ReplyDelete
  6. ku sangka kan panas hingga ke petang rupanya hujan di tengahari hihih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah macam Nordin Ahmad... Kajang Pak malau kajang berlipat... ha ha ha...

      Delete
  7. Wah bestnya dah lama tak pegi Singapore... Baru tau adanya Chinese Garden..hehhee

    ReplyDelete
  8. Sori mummy still reader blog SS, tapi takdan nak komen.. busy nau.. Sori na

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye laaa Mommy kan dah jadi bisneswomen yang berjaya... ha ha ha...

      Delete
  9. Singapore dah mcm JB na...dok ulang alik ulang alik..hehhee Untung dok JB kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. bosan bosan seberang je lautan... ha ha ha...

      Delete
  10. wah pergi singapore je dah sampai jepun dengan china... kalau tak kerana hujan mesti lagi cantik pemandangan kedua-dua taman tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cantik gak... Bersih dan nyaman... Angin pon kuat... Taman dalam bandar...

      Delete
  11. selamat ramadan kareem... posa jgn tak posa tau..kehkeh

    ReplyDelete
  12. arghhhhh... rindunya singapore.. sobbsss

    ReplyDelete
  13. wah ke singapore ya.. lama tak singgah kat sini, baru ada peluang nak singgah blog kawan2.. selamat berpausa ya, jangan ponteng-ponteng..

    ReplyDelete
  14. Kita pun reader setia jgk tau

    ReplyDelete
  15. Sempat lagi jenjalan depa ni ye..buat lapaq tgk kari ikan tu

    ReplyDelete
  16. Selamat berpuasa SS, JM dan HH..semoga amalan diterima dan berkat

    ReplyDelete
  17. Jambatan kalo kt tasik memang kena merah ke mcm kt betnam??hehe

    ReplyDelete
  18. Seronok je biawak tu berenang-renang. berlagak buaya nampak gaya

    ReplyDelete
    Replies
    1. macam itik berlagak ayam... ha ha ha...

      Delete
  19. Singapore yang berjiran tu pun tak pernah jejak lagi. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Biasalah kuman seberang laut nampak kan... ha ha ha

      Delete
  20. selamat berpuasa SS..oklah Chinese Garden ni buat yang tak bereksempatan sampai China, boleh feeling2.

    ReplyDelete
  21. nampak entiti baju biru melarikan diri dari ribut..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Entah apa dia buat bawah pokok tu... sibuk jek photoboom kita...

      Delete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...