Monday, 5 June 2017

Kembara Gadget - Apple iWatch

Masih ingat jam gula gula yang aku beli bulan lepas? Yang harga RM 32.50 tu? Boleh baca kat SINI... 

Haaaa... Jam tu dah macam hampeh dah sekarang... Main ikut suka dia nak display time pagi ke petang ke malam... Sampai aku fobia takut salah time... Keh Keh Keh... Maka haruslah nasibnya ku buang melukut ke persisiran tong sampah kan... Ha Ha Ha... Kejam!

Setelah habis madu jam gula gula tu ku hisap... Aku pon mencurang pegi cari jam yang lagi kacak jelita... Ha Ha Ha... Hadoi lahhh... 

Nak memulakan misi mencari jam iWatch ni dah macam nak pegi pinang anak dara sunti... Mentang mentang laa jual mahal... Jadi... Kena cari yang sah daranya baru ku beli... Ha Ha Ha... Hadoilahhhh... Tepuk dahi!

Orang lain sibuk spend duit nak raya dengan misi kuih raya... Cat rumah... Langsir bagai... Aku? Aku tak raya! Raya aku bukan macam dulu lagi dah... Kalu dulu beribu riban habis duit nak sambut raya... Kekadang membazir pon ye... Kuih raya dalam balang masa raya Aidilfitri carry ke raya Aidiladha pon tak berusik... Sampaikan... Kadang aku tak tahu apa makna raya!

Sekarang... Duit tu aku lebur kat jam... Itulah ubat nak gembirakan hati sendiri... Hari hari pon aku raya... He He He...

Berbalik kepada kisah iWatch... Seperti biasa... Kalu nak beli gadget mahal... Aku akan study dan survey dulu... Sebenarnya aku dah lama idam nak pakai iWatch ni... Since iWatch ni keluar kat pasaran... 

Aku masih ingat lagi awal tahun lepas... Aku ke Kedai Mac kat Aeon Permas Jaya tanpa merujuk mana mana online info... Bukan nak beli pon.. Aku saje gatal try pakai iWatch tu kat tangan aku... Tapi... Tali jam tu panjang... Tangan aku pulak kecik... Then aku tanya sales person kat situ... Perempuan Melayu... Aku tanya gini "Tali jam ni memang panjang ke? Kalu saya nak tebuk lubang jam... Boleh ke?"... Masa tu aku tak tahu wujudnya tali spare size kecik... Yang sengal tu... Dia boleh jawap "Awak boleh tebuk kat kedai jam... Kat sini tak ada alat tebuk lubang"... Masa tu matikkkk matikk laaa aku percaya... Dan disebabkan tu... Aku mati nafsu nak pinang iWatch waktu tu... Sebab kes kena tebuk lubang... Ehhh... Lain macammm jek bunyinyaaa... Keh Keh Keh...

Selepas setahun berlalu... Aku saja gatal tangan riki riki balik iWatch ni... Aku refer youtube... Aku baca kat Apple official web... Tapi macam kurang jelas... Aku tak puas... Tengok dengan visual mesti tak sama kalu kita tengok depan mata kan... So... Aku pergilah kedai untuk merisik fizikal body iWatch tu... Inzal ke idok? Ha Ha Ha..

Aku pergi kedai Machines kat Aeon Tebrau... As usual... Penampilan aku memang serabai... Dengan berseluar pendek... Aku pon terus tengok iWatch dalam kedai tu... Aku perasan ada sales person sebelah aku... Lelaki Melayu... Tetiba berteriak pada customer lain yang datang selepas aku "Hi... Welcome... Welcome"... Ehhhh... Dengan aku tak cakap welcome pon!

Lepas tu... Dia bior aku buntang... Tak layan aku pon... Aku suruh HH tanya budak sales tu "Ada stock iwatch kaler putih tak?"... Haaaa time tu baru dia nak pandang aku atas bawah! Tadi kaw buat aku macam sengkek! Agaknya kat muka aku ada tampal barcode muka miskin kedana kot... Hello... Aku datang kedai kaw bukan nak mintak duit raya ok walau aku serabai! Ha Ha Ha...

Check punya Check... Tak ada stock kaler yang aku nak... Sebelum berambos dari kedai tu... Aku cakap gini "Tak pe saya boleh pegi branch lain!"... Nampak??? Bukan kedai kaw sorang je orang boleh pegi ok! Ingat! Kaw pon makan gaji je kat situ! Mata tuuu... Mata tu pandang elok skit!

Aku pergi kedai lain... Ada sorang sales person layan aku.... Lelaki Cina... Dia ni rajin skit nak melayan... Cuma... Satu soalan aku yang buat dia kantoi! Aku tanya "Dalam box iWatch tu ada extra tali jam kan?"... Dia jawap "Ada!"... Aku tanya lagi "Tak sama size kan? Satu pandek satu panjang betul?"... Dia tak pasti tapi dia tanya kawan dia... Dia pon bahalol ikut cakap kawan "Sama size!"... Aku cakap "Saya tengok Youtube tak sama size!"... Dia dah bahalol lagi nak tegak benang basah tanpa semak dulu "Dua dua sama size"... Aku sanggah "Kalu saya nak iWatch 42mm (sambil pegang jam sample) tali dia panjang... Tangan saya kecil mana muat"... Dia sengal jawap "Awak kena beli jam kecik 38mm baru muat"... Boleh gitu? Kaw ni tahu ke tidak pasal produk?????

Bila dah kecoh kecoh... Kawan kawan dia datang berlonggok kat aku... Dua perempuan Melayu... Wahhhh! Sama bangang kata "Dalam kotak dua dua memang sama size kak!".... Aku geram "Mana boleh sama size! Saya nak 42 mm skrin besar tapi tali pendek... Tak kan kerana nak tali pendek saya kena beli jam 38 mm skrin kecik... Awak pergi check!"... 

Dah malas nak layan sales bangang... Aku berambos dari kedai... Lagi pon bila suruh check stock... Stock kaler putih habis! Kalu satu habis jual... Dorang tak akan ada stock lain katanya... Langsung tak restock...

Kaw nampak tak Aci camne peragai pemalas jadi Sales? Pelik aku... Kaw hari hari keja tengok produk... Bukan jual barang pasar malam... Nilai produk kaw jual cecah ribu ok... Just apa ada dalam kotak pon kaw tak tahu... Dah tu bila tanya pasal produk pon hampeh je jawapan macam orang tak keja situ! Boleh tak aku kategorikan mereka ni makan gaji buta?

Lepas berbuka... Aku kembali ke kedai Mac kat Aeon Permas Jaya yang aku pegi tahun lepas... Sayangnya kes yang sama... Tak ada stock... Itu pon masa aku sampai... Sales person pompuan Cina  macam malas nak melayan... Siap main henphone muka kerut macam orang gado dengan pakwe... Ha Ha Ha... 

What the hell dengan semua orang ni! Aku ni kena pakai full dress macam orang keparat ehhh Corporate ke baru kaw nak layan???? Ehhh! Kalu aku ni kaya raya... Tak masuk der kedai kaw... Aku tak beli iWatch! Baik aku beli Rolex salut emas! Kah Kah Kah

Dalam kereta on way nak balik... Aku try contact seluruh reseller iWatch di Johor dan Singapura... Tapi ada yang tak angkat call... Mungkin sebab dah malam... So... Kena tunggu esok...

Aku amik masa untuk cooldown... Malas dah nak survey kat kedai... Aku dah fikir nak beli online kat Apple Store... Free shipping...

Tapi... Fikir fikir balik... Dan kebetulan... HH ajak ke Aeon Bukit Indah... So... Aku mintak HH call reseller iWatch kat situ... Alhamdulilah... iWatch yang aku nak ada kat kedai tu! Mintak dia reservekan dulu iWatch tu... So... Terus berdesup aku ke sana...

Kalu U'Ouls yang duduk sekitar Johor Bahru... Better pegi kedai Switch kat Aeon Bukit Indah... Masa aku sampai sana... Aku terus amik jam aku... Sales person tu nama dia Jessica... HH tanya dia "You orang apa eh?"... Dia jawap "I mix"... HH tanya "Cindia ke?"... Dia jawap "Bukan... Mak I orang Philippines dan ayah I India"...

Aku tanya Jessica "Dalam box ni ada tali dua size kan? Satu pendek satu panjang"... Jessica beri very solid answer yang aku suka nak dengar "Yes!" sambil angguk kepala sambil explain... Dia siap registerkan nama aku kat Apple untuk dapatkan diskaun 30 percent kalu nak nak beli accessories atau next gadget... Siap cakap pasal warranty boleh claim kat mana mana aje sama ada kat Johor atau Singapore... Dan dia offer untuk tolong setupkan sendiri jam tu... 

Nampak???? Itu baru betul jadi sales person... Dia tahu apa nak buat... Menguasai produk yang dijual... Bukan keja gaji buta... Dan aku katakan pada dia "Tak pe I boleh setup sendiri"... Dia senyum jek... Kang dia sentuh iWatch aku tu dah hilang dara pulak iWatch aku tu... Keh Keh Keh.... 

Ehhh... Panjang pulak aku membebel kisah misi aku nak mendapatkan iWatch ni... Kalah pinang Puteri Gunung Ledang pulak... Ha Ha Ha... 

Moh nengok... Cinta hati aku yang baru ni... He He He...

Apple Watch
Silver Aluminum Case with White Sport Band

Band Size
Band with 38mm case fits 130–200mm wrists.
Band with 42mm case fits 140–210mm wrists.

Series 1 Features
Silver aluminum case 
S1P dual-core processor 
Splash resistant*1 Ion-X glass 
OLED Retina display with Force Touch (450 nits) 
Composite back 
Digital Crown Heart rate sensor, accelerometer, and gyroscope 
Ambient light sensor Speaker and microphone 
Wi-Fi (802.11b/g/n 2.4GHz) 
Bluetooth 4.0 
Up to 18 hours of battery life3 
watchOS 3

Mari Unboxing... Kotak dia keras panjang... Ehhh semacam jek bunyi... Ha Ha Ha... Sebijik jam... Sebijik charger... Extra tali size S/M... Manual...

Nampak tu... Tali pendek dan panjang...

Ada tulis kat tali tu... S/M dan M/L

Bukan charger biasa ye... Ini Magnetic Charger.. Just lekat jek kat belakang jam... Tak perlu cucuk bagai dah... Senang! Cuma aku beli Series 1... So... Tak ada plug dibekalkan... Tapi boleh cucuk kat plug iPhone atau USB port plug...

Kacak jelita kan cinta hati aku ni... Ku pinang kaw dengan bismillah... He He He... Moh kita raikan cinta... Ha Ha Ha...

Moh setup! Connect iWatch dengan iPhone...

Aku hanya pinang iWatch 42 mm Series 1 je ye Aci... Hantarannya cuma RM 1,299.00... Inilah pon budget raya aku tiap tahun yang aku dah dump kat tangan... Hu Hu Hu....Tak mampu der aku nak pinang Series 2 or iWatch Nike or Hermes bagai yang cecah melampau riban... Asal ada sudah... Ha Ha Ha...


- XOXO -

43 comments:

  1. mmg layak masuk tong smapah pun..awal-awal beli lagi dah macam2 prob..no more SHOPEE heeeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ececeh... leh caya ke? Takut kang jay emm yg giler! Ha ha ha

      Delete
  2. ekekekek...bg tips sikit nak cari jam yg masih dara sunti tu...dalam kotak SEAL ke hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yang masih belum kena usik... he he he

      Delete
  3. bab serabai tu...ckp kat staff tu..dont judge a book by it cover....tak semestinya naik mercedes kaya raya..naik kapcai tak berduit..kan!!! JM lak rasa nak meroyan

    ReplyDelete
  4. fuhh..susah jgk nak dapat iWatch ni...sale person tu pun...kalau la x survey dan tahu pasal info iWatch ni betul2..mmg senang2 la kena tipu...sib baik SS ada ILMU..ha boleh serang balik

    ReplyDelete
  5. Wowww! harga pinangan iWatch tu..tak mampu der..mampu tgk je la..pinjam boyeh hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. SS ni sebenornya dah malas nak pegang phone lelama... Dok teraba raba hp dlm bag... SS dah malas!

      Delete
  6. yang pasti mmg SMART gila aaaa..lawo!!! produk Apple mmg puas hati berbaloi dgn harga..bila dah 'hanging' dengan Apple dah tak nak kwn dgn yg lain..nampak..nampak..hehehehe

    ReplyDelete
  7. wow..canggih, chinta hati..jam raya..lps ni kuis2, touch screen kt tangan...huhu..

    ReplyDelete
  8. Hubby murni pon teringin iWatch ni..

    ReplyDelete
  9. haha sakit hati je baca sales person yg camtu, acuh tak acuh je layan customer. mentang2 keje tempat mahal kenss

    lawa gila iwatch tu, saya ni iphone pun takdak so mmng tak retilah nk guna iwatch tu haha! kiranya boleh online socmed mcm biasa je kt iwatch tu? sorry noob sikit pasal apple ni

    ReplyDelete
  10. Raya2 pun boleh soping sakan..kaya raya le tu

    ReplyDelete
  11. JM dan mak ni hrp duit raya rm500 pak jib bg tu je..nk intai iwatch pun x mampu den

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ehh... Bukan 1k ke? Saje laa tu nak sorok duit... he he he...

      Delete
  12. Sales girl/man asik main hp je..mana ada masa nk study produk..buat sakit ati kn tnya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul mak... bukan nak kutuk bangsa... tapi ni lah sikap orang malaysia kita...

      Delete
  13. Once apple forever apple yek

    ReplyDelete
  14. Iwatch tu.. Lama dah ngidam, sampai dah jadi jeruk.. hahha

    ReplyDelete
  15. Kadang2 kat machines ka dll memang suka layan kita endah tak endah... Betui la mummy rasa dia nampak mumy sengkek.. kikikiki

    ReplyDelete
  16. Cun Iwatch tu.. meh sini belikan satu tuk mummy.. heheh

    ReplyDelete
  17. kacak kacak kacak....rietta pown klu nk beli brg mmg stdy dlu...senang nak bersoal jawap....

    ReplyDelete
  18. wah canggihla raya tahun ni hihi

    ReplyDelete
  19. First time tahu tentang iwatch tu.. nampak sangat saya tak update sangat tentang gadget ni..yelah bukan pengguna iphone lah katakan..hahaha.

    Macam best. Nak kena guna iphone ke kalau guna iwatch ni?

    ReplyDelete
  20. Saya ni peminat jam. Bukan pengompol. Tak cukup duit kalau nak kumpul jam.

    ReplyDelete
  21. jam tu menarik juga pernah beli tapi guna dua minggu ja...tak tahan nak caj setiap 2 hari

    ReplyDelete
    Replies
    1. Handphone pon charge hari2 Arz... He He He...

      Delete
  22. ribu riban jam tu kan? iwatch ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sesuai dengan fungsinya... Apps utk iWatch pon dah agak up to date dgn ios terbaru...

      Delete
  23. itulah dunia...suka memandang orang tanpa pandang wallet dia terlebih dahulu hehehe

    ReplyDelete
  24. nampak sangat diorang tak tahu sangat pasal produk yang diorang jual...

    ReplyDelete
  25. wow....1.2k....ngeeee tak jadi nak pinang...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada yang lagi mahal hampir jejak 4k... Tak mampu SS nak ke tahap tu...

      Delete
  26. Replies
    1. Nak buat camne kak... SS dah tak raya macam dulu... Jam je yg raya... Ha Ha Ha...

      Delete
  27. I really appreciate this post. I’ve been looking all over for this! Thank goodness I found it on Bing. You’ve made my day! Thanks again! “One never goes so far as when one doesn’t know where one is going.

    Action Camera Pakistan

    ReplyDelete
  28. Aduh mmg geram kalau sales person tgk kita pandang atas bawah macam kita nie tak mampu nak beli. If nadia pun bengang , sales person yg jual brg beribu riban harganya tapi tak tahu pasal product.

    iWatch bestnyaaaaa . In my wishlist tapi tak beli2 lagi smpai skang. Hahahha . Nadia suka color rose gold tue . <3

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...