Wednesday, 26 July 2017

Kembara Jakarta - Belanja Sakan

Akhirnya tamat sudah segala tok nenek entry kisah aku di Jakarta... Kalu nak follow aku cara backpacker silalah... Tak nak pon tak pe... Aku ke Jakarta tak appoint any Supir ye... Aku redah sendiri... Not to worry Public Transport banyak... Penjimatan berganda di situ...

Kalu U'Ouls tanya aku... Cemana aku buat budget sebelum pergi... Haaa.. Bolehlah refer kat bawah ni...


Untuk Jakarta ni... Aku bawak duit IDR 5,596,900.00 untuk berdua dengan HH... Aku tukar untuk top up tak banyak sebab masih ada balance dari Bandung... 

Kalu nak mudah... Jay Emm pon akan bawak jumlah yang sama macam aku dan HH bawak... Serious senang dan tak banyak kerenah! Bawak lebih tak pe tapi jangan kurang...

Biasanya HH dah collect siap siap untuk food, transport dan entrance... Cuma si Jay Emm ni kadang kadang... Shopping sampai lupa diri... HH selalu ingatkan dia untuk kira budget shopping... Jangan over...

Kalu U'Ouls tengok 'Others' kat atas tu... Itu adalah untuk kegunaan emergency sahaja... Seboleh mungkin tak usik duit tu masa awal awal perjalanan... Unless kalu dah nak hujung hujung waktu dah nak balik Malaysia then ok... Sekali sekala je kot kaw nak berbelanja... Especially barang murah yang tak ada kat Malaysia... Dan... Duit tu kalu tak guna... Boleh tukar balik ke RM untuk bayar hutang kad kredit... Atau tukar ke currency lain... Atau biar simpan untuk next trip... Pepandai kaw ler ye Aci... He He He...

Moh! Kita kira belanja sakan hangus sepanjang aku kat sana...


Berikut kunci kira kira aku dan HH :

Flight Ticket JB – KLIA2 (Luggage) = RM 300.16
Flight Ticket (Including Seat, Insurance and Luggage) = RM 497.00
Parking Senai Airport =  RM 120.00
CT M Hotel (pay by credit card) = IDR 100,000.00
07 October 2016 = IDR 1,586,833.34
08 October 2016 = IDR 1,150,666.66
09 October 2016 =  IDR 749,500.01
10 October 2016 = IDR 615,900.01

GRAND TOTAL = RM 2,209.57



7 October 2016

Taksi to CTM = IDR 100,000.00
Bajaj to CTM From Tanah Abang = IDR 33,333.34
Kasut HH = IDR 50,000.00
Beg HH = IDR 100,000.00
Kasut HH = IDR 130,000.00
Kasut HH = IDR 120,000.00
Tudung HH = IDR 210,000.00
Army Pants HH = IDR 70,000.00
T-Shirt HH = IDR 35,000.00
Kasut SS = IDR 120,000.00
T-Shirt SS = IDR 120,000.00
Telekung = IDR 50,000.00
Baju raya = IDR 150,000.00
Baju raya Bonda = IDR 80,000.00
Broodge = IDR 50,000.00
Lunch (IDR 73,000.00 + IDR 37,000.00) = IDR 73,333.33
Avocado = IDR 10,000.00
Coffee break = IDR 48,000.00
Lempeng = IDR 8,666.67
Dinner Minang = IDR 20,000.00
Indome (IDR 3,000 x 2 pax) = IDR 6,000.00 
Shampoo Rejoice = IDR 1,000.00 
Body Soap = IDR 1,500.00

TOTAL = IDR 1,586,833.34



8 October 2016

Bajaj to Gambir = IDR 16,666.67
KRL to Bogor (IDR 6,000.00 x 2 pax) = IDR 12,000.00
Angkotan Kebun Bogor (IDR 4,000.00 x 2 pax) = IDR 8,000.00
Angkotan Bogor Stasiun (IDR 4,000.00 x 2 pax) = IDR 8,000.00
KRL to Jakarta (IDR 6,000.00 x 2 pax) = IDR 12,000.00
Bajaj Planeturium = IDR 20,000.00
Bajaj to CTM = IDR 20,000.00
Entrance Kebun Bogor (IDR 15,000 x 2 pax) = IDR 30,000.00
Speda (IDR 15,000.00 x 2 pax x 2hr) = IDR 60,000.00
Coffee Break (IDR 7,000.00 x 2 cup) = IDR 9,333.33
Lunch Nasi Padang = IDR 57,333.33
Mangga = IDR 15,000.00
Dinner Pizza = IDR 121,333.33
Toilet Kebun Bogor = IDR 2,000.00
Toilet Kebun Topi = IDR 2,000.00
Toilet Planetirium = IDR 3,000.00
Inner SS (2 pcs) = IDR 129,000.00 
T-Shirt SS = IDR 30,000.00
Inner SS = IDR 275,000.00
Short Pants = IDR 135,000.00
T-Shirt HH = IDR 50,000.00
Short Pants = IDR 135,000

TOTAL = IDR 1,150,666.66



9 October 2016

Entrance MONAS (IDR 15,000.00 x 2 pax) = IDR 30,000.00
Kartu = IDR 6,666.67
Bajaj to Masjid Istiglal = IDR 16,666.67
Jabotabek to Duren Kalibata (IDR 3,000.00 x 2 pax) = IDR 6,000.00
Bajai to Condat Raya = IDR 16,666.67
Bas to Duren Kalibata (IDR 4,000 x 2 pax) = IDR 8,000.00
Jabotabek to Jakarta Kota (IDR 3,000.00 x 2 pax) = IDR 6,000.00
Bajai to Mangga Dua = IDR 16,666.67
Bajai to Jayakarta = IDR 16,666.67
Jabotabek to Juanda (IDR 3,000.00 x 2 pax) = IDR 6,000.00
Bajai to CTM = IDR 16,666.67
Parfurm SS = IDR 245,000.00
Parfurm HH = IDR 245,000.00
Nasi goreng Seafood = IDR 37,333.33
Drink (Fanta Cincau = IDR 15,000.00 + Cendol = IDR 15,000.00 + Sirsak = IDR 20,000.00) = IDR 33,333.33
Nasi Goreng Seafood = IDR 33,333.33
Poca = IDR 9,500.00

TOTAL = IDR 749,500.01



10 October 2016

Bajai to Tanah Abang = IDR 16,666.67
Bajai to Museum = IDR 16,666.67
Teksi to Airport = IDR 93,333.34
Handbag HH = IDR 50,000.00
Bag friend = IDR 50,000.00
Sepit Kuku = IDR 9,900.00
Bag SS = IDR 60,000.00
Bag kawan = IDR 50,000.00
Fridge Magnet (IDR 78,000 + IDR 35,000.00 + IDR 25,000.00) = IDR 138,000.00
Lunch = IDR 33,333.33
Caramel = IDR 39,333.33
Donut (IDR 11,000.00 x 2 pcs) = IDR 14,666.67.00
Karipap (IDR 17,000.00 x 3pcs) = IDR 34,000.00
Tea Guava = IDR 10,000.00

TOTAL = IDR 615,900.01

Ini antara jenis Fridge Magnet Jakarta yang menjadi pojaaan hati aku... Sudah tentu yang punya hasil seni dan cerita yang bagus... Bukan biasa biasa materialnya... 

Mana satu aku punya? He He He...

Surprise untuk Jay Emm... Bila dia dah sampai rumah... Baru dia tahu... Paris Hilton ikut dia balik... He He He...

Dari jumlah belanja sakan tersebut... Aku dan HH ada balance cash bundar lebih kurang IDR 1,493,900.00... 

Dengan balance yang ada... Aku tukar ke CNY skit... Dan tukar ke RM untuk bayar balik hutang Credit Card... Gedebak gedebuk tinggallah IDR 8,300.00 jek dalam peti besi... He He He... 

SEKIAN...

46 comments:

  1. Yeayyyy ada pembentangam budget 😬

    ReplyDelete
  2. Ahaks!! Sib baik ada SS dan HH..kalau x mmg shopping x tinggal se sen ..adeh!

    ReplyDelete
  3. SS dan HH Sangat bijak dlm buat budget..bwk x byk dpt beli mcm2 siap ada baki lagi tau

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wajib ada baki... roling modal... cam niaga lak... ha ha ha

      Delete
  4. Mmg terkejut tau! Balik umah bukak beg ada paris hilton dlm tu sib baik x lemas hihihi

    ReplyDelete
  5. Jom jakarta... minyak wangi aku dh nk habis.. ke nak aku tolong habiskan korang punye??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Part ni aku jeling jeling Jay Emm... Dia boleh jawap... 🤔

      Delete
  6. Waduh waduh shopping sakan ya buk...

    ReplyDelete
  7. Detail..hebat ampa na.. mummy kalo dah shopping lupa donia..hahha :P

    ReplyDelete
  8. wah mula-mula je HH dah shopping kasut sampai 3.... tunjuklah kasut macamana tu. Shopping sungguh HH

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dia nyopink cam org kaya mak... juta juta... rupiahhhhh! Ha ha ha

      Delete
  9. Kasut Puma warna purple ke SS punya? Biru takdak? cantiklah

    ReplyDelete
  10. Fanta cincau tu sedap tak airnya. Akak suka kalau minum air anti stress....sejuk dan nyaman tidak stress dengan macet Jakarta

    ReplyDelete
    Replies
    1. Entah... lupa dah rasanya... tapi air kat indo ni mmg sedap2

      Delete
  11. Tayang le gambar beg tu macam banyak jenis beg je yang di beli...*sibuk nak tau* hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ni hh dgn jay emm kena menayang.. he he he

      Delete
  12. Orang seni mcm SS mmg la pilih yg unik..x mcm kita tgk yg murah jeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masalahnya yg murah x de mak... nk beli utk org pon x mampu... jd beli lah seketul dua yg mahal utk diri sendiri... he he he

      Delete
  13. Byk jgk bwk rm2k++ tu gi Indon..puas la menyoping

    ReplyDelete
  14. betul la kan...perlu ada bajet...uiks, harga parking, mahalnye...ke normal rate mcm tu?

    ReplyDelete
  15. i pun ada Paris hilton tu jugak

    ReplyDelete
  16. salah satu koleksi paris hilton dah kena remabt dek adik i....wow..gigih tgok jumlah bajet kat atas tu

    ReplyDelete
  17. wah bagusnya, boleh refer kalau saya nak ke jakarta nanti

    ReplyDelete
  18. waduh3x jutawan kamu di sana ya!!

    ReplyDelete
  19. ok saya teka, kasut sis warna ungu?? nak hadiah hehe

    ReplyDelete
  20. Hai Embak Es Es,

    Byknya terlepas story-mory.
    Pelan-pelan kayuh baca smua.

    Rindu T______________T

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ke mana menghilang nih??? Ha Ha Ha... Miss u toooooo....

      Delete
  21. hmm banyak nombor di sini. naik juling mataku haha.

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...