Tuesday, 25 July 2017

Kembara Jakarta - Pelekat Lemari Es

Entry sebelum boleh sedut SINI...


Hari ni hari terakhir aku kat Jakarta... Rasa puas sebab aku tak appoint any supir... Jimat tak perlu bayar supir... Jalan sendiri jek... Masa pon kat tangan sendiri... Redah lah mana kaw nak redah... Transport awam pon banyak...

Malam tadi HH tanya aku "Nak ke Kota Tua semula tak cari Fridge Magnet?"... Aku "Entahlah macam malas... Why not kita ke Tanah Abang?"... Bijik mata HH dan Jay Emm terus membulat beso dengar perkataan Tanah Abang tu... Cehhh! Nak nyoping tak abis laa tuh... Adehhh lahhh...

So... Aktiviti pagi ni adalah aktiviti menghabiskan masa dan sisa duit yang ada sebelum balik ke Malaysia... He He He...

Pegi Tanah Abang naik Bajaj sebab malas nak tunggu free shuttle hotel...

Kaw dah kenapa bro? Dah bosan hidup ke? Keh Keh Keh...

I rasa I nak yang ni.. Ehhh.. Nak yang tu laaa... Ahhh... Yang ini.. Ituu.. Bungkos! He He He..

Dah puas ku ronda satu Tanah Abang... Dari tingkat ke tingkat... Namun sekeping fridge magnet pon aku gagal temui... Sedih...

Jom lah terjah museum area Hotel pulak... Museum Taman Prasasti... Mana tahu kot ada jual fridge magnet... 

Sampai museum... Museum tutup! Sedih lagi..

Pegi Museum... Museum tutup! Sedih...

Nak letopkan apa tu? Letopkan hati aku boleh? He He He...

Dah puas meronda... We'Ouls jalan kaki ke Restoran Nasi Padang... Mencekik nasi padang sebelum ke Airport..

Siap makan semua... Patah balik Hotel... Dan naik Teksi Blue Bird ke Airport yang dah di arrange lebih awal dengan pihak hotel... Harga tambang cuma IDR 140,000.00... Murah sikit dari waktu datang... Jimat IDR 10,000.00... Duit jugak kan... Kalu dah dasar kedekot satu sen rupiah pon berkira... Keh Keh Keh...

Dalam teksi menuju ke airport...

Terus ke terminal departure...

Nam Air tu pe?

Cari tempat nak lepak dulu... Sebab... Banyak lagi masa...

Tengok Bag tu... Dah macam nak lari rumah... Ha Ha Ha...

Si HH ni... Kalu lepak.. Tak boleh tangan kosong... Dia mesti nak hentak perut... He He He...

Dah drop bag semua... We'Ouls masuklah ke Departure Hall... Alhamdulilah senang jek melepasi kastam semua...

Dah masuk Departure Hall... Apa lagi... Moh lah shopping lagi... Ha Ha Ha... HH tolong riki kot ada Fridge Magnet kat sini...

Banyak kedai untuk cuci mata...

Kat Batik Keris ni ada jual Fridge Magnet Jakarta... Tapi agak mahal... Apa boleh buat beli aje lahh...

Bila jalan ke depan lagi... Rupanya ada lagi kedai souvenir... Melambak dan murah pulak tu fridge magnet kat sini... Adeiii...

Amekkkk kawwww... Berketul ketul...

Maka berakhirlah kembara mencari Fridge Magnet Jakarta.. Cehhhhh!

Jomlah kita ke Gate E4...

Aku pon beraturlah nak masuk ke Gates E4... Masa tengah beratur... Aku nampak ada mesin penimbang... Ntah si jakun mana depan aku ni agaknya tak pernah tengok penimbang... Dia pegi letak barang dia atas penimbang untuk tengok berat... Jadahhhh apa kawww nih???? Kang kalu lebih muatan tak ke memasal kena denda! Dah lah beg aku lebih muatan... Kaw lagi nak membodohkan diri pegi main mesin timbang kat situ... Kang tak masal sebab bodoh kaw sorang... Semua orang jadi mangsa... Bodoh ya amat! Nasib baik staff air asia tak suruh timbang... 

Dah sampai giliran nak masuk Gates... Tetiba tak dibenarkan masuk pulak... Kena tunggu kat luar... Padahal dah waktu nak boarding... Dia suruh tunggu announcement nanti...

Ada sorang Nyonya datang meluru... Kembang kuncup hidung sambil urut dada... He He He... Tak ingat dia naik flight apa... Rasanya bukan Air Asia... Dia bising bising kat situ... Sebelum ni dia dah beratur lama... sepatutnya dah time nak boarding... Pon tak dibenarkan masuk... Then... Dia tertunggu tunggu announcement tapi tak ada katanya... So... Dia tengok tiket... Dah menghampiri waktu untuk terbang dah pon... Nasib dia pergi sekali lagi kat Gates... Rupanya... Semua orang dah naik kapal terbang... So... Ngamok lah nyonya tu... Sebab... Tak ada apa apa anouncement like panggilan terakhir ke pe... Adehhhh...

Natijah dari kes Nyonya tadi tu... Terpaksalah lepak kat luar kejap tapi kena sentiasa aware... Then... Sementara menunggu... Tercari cari kat mana Musolah... Tengok tengok tak ada... Yang ada Bilik Zone Internet Free jek... Laaaa... Camne nak sembahyang ni?

Tanya orang keliling... Rupanya Musolah kat luar... Dah tak masal kena keluar ikut gate kecik sebelah scan... Then... Nak masuk semula kena scan barang dan body lagi... Adehhh lahhh... 

Lepak lepak luar lagi... Dapat tahu... Flight delay! Hadoiiiiiiiiiii... Aku paling benci flight delay... 

HH beli lagi kudapan... Lagi lama kat sini... Makin banyak si HH berbelanja sakan... Ohhhh... Tidakkkk...

Dalam sejam... Barulah ada announcement untuk masuk Gate E4... Adehhh lah... Beratur lagi... 

Lepak kat dalam pulak...

Tak lama lepas tu... Dipanggil masuk kapal terbang...

Masuk dalam sejuk ya amat... Terpaksa selubung apa yang ada... Dah lah baju sejuk aku campak luggage.. Adehhh...

Pocong ijau... Cer teka sape ni? He He He...
Jay Emm tido... Bila dia bangun... Aku buat surprise kat dia... Letakkan gift kat depan meja dia... He He He...

Masa dalam kapal terbang... Seperti biasa Flight Assistant akan distribute makanan... Masa ni... Aku terpandangkan satu adegan yang berlaku di depan mata... Waktu nak edarkan makanan... As usual makanan yang panas akan diletakkan dalam drawer...

So.. Ada sorang Flight Attendance ni... Perempuan... Dia dah tarik drawer keluarkan makanan panas dan edarkan kepada penumpang... Then... Masa nak tutup drawer... Dia tutup drawer tu sondol dengan pantat dia! Banyak kali pulak tuh... Makkkkk aihhhhhhh!!!! Bertenaga sungguh pantat kaw... Kot ye pon kaw sangap stim... Janganlah sampai kaw stimkan makanan pakai pantat kaw... Keji ahhhh!

Aku rasa pengotor giler kot... Tu kan makanan! Bukan drawer file! Ko dah tak ada tangan lagi ke nak tutup drawer makanan tu? Tarik drawer boleh pulak pakai tangan... Abisss lahhhh wap wap makanan tu dah berlaga dengan wap pantat kawwww... Geliiiii dowhhhhh! Nasib baik aku tak ada pre-order... Kalu tak.... Putus nafsu nak makan... 

Pihak Air Asia patut aware dan pantau lah soal etika pekerjanya... Sadis ler tutup drawer makanan pakai pantat...

Suka suka dia jek sondol drawer isi makanan pakai pantat dia... Tak sempat amik video... Boleh bayang tak cemana rupa yang ada dalam skirt merah tu?

Sampai KLIA2 dah lewat... Aku suruh Jay Emm balik tapi dia tak nak.. Nak teman tido jugak kat KLIA2 tu... Merabak lah mata... Bangun tido... Jay Emm hulur bungkusan... Tengok tengok ada souvenir untuk aku... Ada beberapa keping Fridge Magnet dia beri untuk aku dan HH... He He He...

Cekik Mc D jam 1 pagi... Lapar....

Bangun tido... Check-In bag balik ke Johor Bahru... Hantar Jay Emm balik... Then aku pon terus ke Domestic Departure Hall...

Selagi tak naik kapal terbang... Selagi tu HH akan hentak perut dia... Happy tummy happy me katanya... Adehhh...

Maka... Dengan ini... Berakhirlah kembara ku ke Jakarta...


Tiring? - Yes!
Regret? - No!
Experience? - Priceless!


- TAMAT -

37 comments:

  1. Yuhuu ada entri baru! SS mkn vitamin apa ni ajin angat 😬

    ReplyDelete
  2. Pelekat lemari es? Ingat kain pelikat la la la hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup...akak baca pun ingat palekat
      wajib beli kalu gi sana 1 kodi..haaahhaa

      Delete
  3. Tips..kalau nk cari pelekat lemari es x perlu nk pusing semua mall n tanah abang..cari kat eport melambak..pilih la kau hihihih

    ReplyDelete
  4. Part x boleh masuk awal utk boarding mmg geram la..sian nyonya tu...dia urut dada eh hihhi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jantung kat dalam kan? Dada luar kan? Ha ha ha

      Delete
  5. Mesti dah masak 'benda'dlm skirt merah tu ahahaah

    ReplyDelete
  6. Adeh! Pemalas betul kan...main sondol jek...isk

    ReplyDelete
  7. Dak kecik tu mkn byk badan x beso2..kalau Jay Emm mcm tu badan mcm kena pam lew eheeh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tapi kalau dia x dpt makan... terus berubah jadi hijau...

      Delete
  8. hahhaha... drawer tu tak panas ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dia memang nak panas agaknya... 🤣🤣🤣

      Delete
  9. Alahai shopping kat airport memang mahal sikit...pasrah lah =)

    ReplyDelete
  10. Pocong hijau tu Jm kan. pakai kain telekung ke? opss

    ReplyDelete
  11. Seronok tenguk HH asyik mengunyah je. Nasib baik makan banyak tak naik...steady je badan. kalau akak huh berkoyan koyan naik...huhuhu tapi kalau sejuk cepat lapar kalau panas cepat haus..huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Teman sejati HH adalah makanan... ha ha ha

      Delete
  12. kita pown xsuka flight delay....best jugak nyoping kt airport erk...

    ReplyDelete
  13. adoiii kelakar la tengok HH... banyak tank kosong kot dlm tu..hahhaa :P

    ReplyDelete
  14. Sakan SS pi Jakarta tuk FM..hhehhehe...

    ReplyDelete
  15. Tu nama nasi tolak p*ntat haha..ingt nasi kangkang je adoo

    ReplyDelete
  16. Mai aih JM..mcm panjat himalaya la punya bungkus!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bungkus mcm sup bunjut kot... ha ha ha

      Delete
  17. SS..agaknya nak excercise p*ntat kot?? wah glamer cerita p*ntat rini..kahkah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah lama x kena sondol kot mak... kah kah kah

      Delete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...