Thursday, 3 August 2017

Kembara Shanghai - Blue Mountain Youth Hostel

Entry sebelum boleh petik SINI...


Hello everyone.... Ni how maaaaaaaaa??? Wo ai niiiiiiii! Matikkkkkkkk laaaa... Lainnnn di tanya lain di jawap... Mahu kena hambat dengan nyonya jual itik gantung bau hapak tepi jalan tuh...

Haiiiiiyaaaaaa... Lamanya aku menyepi dari menulis entry Shanghai ni... Kalu ikutkan hati yang bagai dihiris hiris ni... Malas dah aku nak sambung... Namun... Demi sebuah kenangan... Ku gagahi jua... Cewahhhh!

Baiklah...

Sepanjang aku di Shanghai... Aku hanya menginap di sebuah hotel sahaja ye... Hotel yang diberi nama Blue Mountain Youth Hostel... Harga cuma CNY 840.00 untuk bertiga selama 4 malam... Mahal ke murah?

Sebelum ke sini... Sempatlah si HH tu call dari Malaysia... Bertanyakan macam macam kat staff situ... Termasuklah Subway station dan Exit paling hampir dengan Hotel ni... Not to worry... They Speak English well...

Dan... Selama aku berada di sini... Aku sangat puas hati dengan layanan staff yang peramah... Dan bilik yang tidaklah besar tapi selesa untuk bertiga...

Tak susah pon nak cari hotel ni...

Kedatangan We'Ouls disambut mesra oleh wall soket ini... Comel kan? Mana satu lebih sesuai jadi Jay Emm? Keh Keh Keh...

Kretif sungguh buat rak buku dari buluh...

Bang! Gang! Makkkkk ko ijau... Ram Rang... Ramlah Ram... Ramli Ms... Haaa kan dah melatah! 

Meriah U'Ouls.. Kalu malam.. Penuh orang lepak... Mat saleh ramai stay sini...

Kalu rasa nak tinggalkan kenangan... Sila cucuk paku...

Selesai urusan check-in... Staff kat sini tolong angkatkan bag bagak We'Ouls naik ke atas... Memang tak ada lift... Dah kata Mountain kannn... Menonggek nonggek lah bontot macam kerengga... Naik Tingkat 1 jek... He He He...

Meh masuk dalam...

Katil dua tingkat untuk bertiga... 

TV... Meja tulis... Kettle.. 

Jamban...

Sebenarnya... Nak ke Hotel ni tak susah... Hotel ini berdekatan dengan Beixinjing Subway Station... Hanya selang dua station sahaja dengan Hongqiao Railway Station...

Directions :
1. Naik Line 2..
2. Stop di Beixinjing Station..
3. Exit 5..

Ok?

Exit 5 adalah laluan paling dekat nak ke Blue Mountain Youth Hostel.. Jangan kaw menjajau ke pintu lain plak... 

Keluar je Exit 5 tu... Terus amik arah kiri... Jalan lebih kurang 500 Meter... Memula rasa jauh sebab heret bag bagak... Tapi dah lama lama rasa biasa... Banyak kedai kat bangunan bangunan yang kita lalu tu...

Jalan terus hingga ke laluan bawah jejantas ini... Kemudian lintas... Jalan ke kiri... Nampak deret bangunan... Carilah hotel...

Perlu aku ingatkan ye... Undang undang di China ni... Kereta atau sebarang kenderaan tidak boleh berhenti untuk pejalan kaki ye... Adalah satu kesalahan besar jika mereka berhenti! Mereka kena terus! Kalau berlaku accident... Dorang tak salah.. Kita yang salah...

Kita yang kena elak dari kereta... Jangan pulak kaw bawak perangai jalanraya kat Malaysia ke China ye... Main tahan tahan pakai kuasa tangan untuk suruh kereta berhenti untuk kaw???? Alamatnyaaa memang mati katak lah kaw kat atas jalanraya China tu... Ingat! Mereka tidak akan berhenti untuk kaw!

Pada awalnya... Aku pon pelik jugak taw... Sebab.. Lampu trafik dah merah... Suppose aku boleh melintas... Dan dorang nampak yang kita nak melintas... Tapi dorang tetap jalan untuk laluan yang membelok... Bermakna... Kenderaan lebih diutamakan... Berbanding pejalan kaki... Kenderaan boleh teruskan perjalanan jika tiada kenderaan lain... Orang lintas halal dilenyek macam kentang? Ha Ha Ha...

Mereka akan betul betul berhenti jika lampu isyarat betul betul merah untuk laluan terus... Waktu tu kita melintas... Sambil perhatikan tiada kenderaan yang membelok... Haaaaaa! Faham tak apa aku cuba nak jelaskan ni? Aku dah macam polis trafik pencen... Macam ni punya jelas... JPJ pon tak boleh carik makan... Ha Ha Ha...

OK... Sampai sini dulu... BERSAMBUNG...




28 comments:

  1. comel nya deko bilik hotel, eh takde gmbr bilik. comel deko hotel..hahaha

    lintas jalan kat china sesuatu sgt. kalau lampu merah pun keta jalan kiri kanan depan blkg atas bwh, dah tu mcm mn nak lintas..pejam mata lintas

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kita serahkan pada takdir waktu melintas... Keh Keh Keh...

      Delete
  2. No wonder a lot of pedestrians 'terkandas' juga di atas jalan raya. Memang undang-undang mereka pelik ya di sana.

    http://panphila.blogspot.my

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kena ada skill melintas... Skill berani matik... ha ha ha

      Delete
  3. Tulis jgn stop!!! JM leh refer sini utk kenanga sbb nak harap JM yg tulis..hanya tinggal kenangan laaa 😬

    ReplyDelete
  4. Ofcos laa yg kena cucuk hidung tu ehehe..SS baju biru..HH baju purple

    ReplyDelete
  5. Kah kah kah..statement tggu JM update entri paling lawak

    ReplyDelete
  6. Undang2 jalan raya kat China x macam di Jepun...kita yg kena elak bukan kenderaan tu nk elak..jdnya kalau ke china kena pandai mengelak kalau nk hidup lama ahaahah

    ReplyDelete
  7. Keh keh keh!! Sgt jelas..kalau x paham jgk lagi pergi ambil kursus memandu di china

    ReplyDelete
  8. chaiyok chaiyok entry menghiris kalbu ni mesti kena habiskan. Orang tu dah lapah hati kita lepas tu perasap dengan limau lagi huh memang entry banyak kenangan menguris hati ni. Teruskan sampai ke penamat tau. ahkak tunggu.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. hati kita ni di buatnya macam hati lembu... lapahhh tuuu.. ha ha ha

      Delete
  9. Cantik sangat accommodation! :D

    ReplyDelete
  10. kena lebih berhati2 la kalu macam tu...patut la budak kena lengek dengan kereta pun pemandu tak berhenti menolong

    ReplyDelete
  11. meriahnye wall dia...mcm mcm ada....comel plak soket tu...

    ReplyDelete
  12. hotel menarik...ceria ja rasa

    ReplyDelete
  13. undang-undang setiap negara lain kan?

    tapi pelik rasa undang-undang jalan diorang...nyawa macam tiada harga

    ReplyDelete
    Replies
    1. Undang2 negara kita pon pelik jugak... On lampu motor siang buta... ha ha ha....

      Delete
  14. Comel wall.soket tu.. Yang tengah tu sesuai dengan JM.. No 1 ss no 3 hh hihihi

    ReplyDelete
  15. Plug bertiga..pandai dia pasangkan mcm geng tuuuu

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...