Wednesday, 23 August 2017

Kembara Shanghai - The Bund

Entry sebelum boleh ngorat SINI...


Bangun pagi... Gosok mata... Gosok gigi... Gosok rambut... Gosok perut... Lawan kentut.. Keh Keh Keh... Gitu je lah rutin pagi antara aku... HH... Dan Jay Emm...

Biasanya... HH akan prepare food... Dan aku kena pastikan... HH amik breakfast pagi ni supaya muka dia sentiasa ceria sepanjang hari... Al-maklumlah mood kita untuk sampai ke malam bermula dari subuh hari... Kansss?

Lepas solat subuh... Angkat backpack... Jom... Kita jalan... Ke mana?

Ayuhhhhh! Kita ke The Bund... Yeahhhh...


Directions :
1. Naik Line 2
2. Stop di East Nanjing Rd.
3. Exit 7

Senang kan?


Sebelum nak naik train... Kenalah beli tiket dulu... Kalu nak jimat duit dan masa... Belilah tiket One Day Pass... Tapi... Rancanglah dulu perjalanan U'Ols untuk seharian tu... Supaya... U'Ouls rasa berbaloi amik tiket One Day Pass berbanding tiket Single... Ok?

Ticket One Day Pass ni boleh di beli kat Service Counter yang ada disetiap station... Harga tiket cuma RMB 18 aje sorang... Murah ke mahal? Jawapan bergantung kepada kekerapan kita naik turun train... Kalu U'Ouls naik train cuma sekali dua... Baik laa amik ticket Single jek... Adehhh... 

Inilah tiket One Day Pass... Gambor Kartun... He He He...

Dah sampai East Nanjing Rd. Station... Aku pilih untuk keluar dari Exit 7... Keluar je ikut jalan ke kiri.... Dah jumpa lah East Nanjing Rd. tu...

Jalan je lah terus hingga nampak bangunan Forever 21... 

Ngam ngam Bangunan Forever 21 tu sebelah kiri station jek... Susur je jalan East Nanjin Rd. hingga ke hujung... 

Ku susuri jalan ni... Di kejauhan dah nampak Shanghai Oriental Pearl Tower yang tersergam indah..

Bila dah sampai hujung East Nanjing Rd... Maka terbentanglah area The Bund... So.. Explorelah sepanjang jalan... Ke kiri laaahhh aaaa haiiii... Ke kanan laaa aaaa haiiii... Suka hatikkkk Nora! Ha Ha Ha...
Kedatangan We'Ouls di sambut oleh atuk ni... Ha Ha Ha... Atuk sape nih????? Kemain lagi cekak pinggang... Entahlah... Aku malas nak baca info kat tepi batu atuk ni diri.. Keh Keh Keh...
Memacam gaya... Bukit mana mari nih?

HH dengan baju baru beli kat Yuyuan Street semalam... Tak masal memasing kena beli baju baru untuk disesuaikan suhu panas berdenting kat sini... 

Aku pon tak tahu lah ni musim luruh ke musim bunga... Kompius seketika.. Yang penting... Aku masih mengekalkan tampan anggun kacak jelita di situ... He He He...

Inilah daun maple yang masih hijau... Belum nak kering... Silalah datang bulan November... Jangan jadi macam aku... Aku salah tengok tarikh anak bulan! Mencikkkk!

Pepagi dah banjir dengan orang... Adehhh

Perhatikan kasut Jay Emm... Kasut bulu Winter dipanas terik ok! Kaw rasa? Ni lah bahana salah musim..

Aku kagum tengok bangunan pencakar langit bersusun jek di seberang laut ni... Kadang terasa macam berada kat Hong Kong pulak... Waktu ni kabus menebal...

Sekali imbas macam berada di France pulak... 

Sekebun cinta nan berbunga. Teguh berdiri nan berduri. Aku yang asli di dalam mekar... Bila terbit mentari. Menguntumlah.. Cewahhhh!

Menguning bunga dengan Suparman di atas... Dan Rubiah di bawah... Jadilah Rubiah Suparman... Ehhhh...

HH dan bunga tahik ayam... Ha Ha Ha...

Pemandangan sekeliling... Tapi hati hati... Tak boleh buat suka hatik... Area sini ada orang jaga...

Bangunan kat sini... Semua nampak macam bangunan lama... Tapi... Masih kukuh binaannya...

Tak rasa macam berada di China pon...

Dah puas berjalan sekitar The Bund ni... Si Jay Emm ada ternampak signboard The Bund Sighseeing Tunnel... Ada penunjuk arah... We'Ouls follow... Tapi... Hujung hujung sampai jamban busuk jek... Tak kan Tunnel dalam lubang jamban pulak... Ha Ha Ha... Dua kali pusing mencari tapi tak jumpa... Jadah!

Malas nak cari lagi dah... We'Ouls pegi kencing dulu kat jamban sebelum tinggalkan The Bund... Bau jamban kat sini busuk nak mampos! Tahik bersepah! Uwekkkkksss! Tutup idung... Tahan nafas... Melepas! 
The Bund Sighseeing Tunnel gagal ditemui... Yang ada... Lubang jamban jek! Sedih!

BERSAMBUNG...

26 comments:

  1. Sape kentut paling kuat dan busok πŸ˜¬πŸ˜‚

    ReplyDelete
  2. Mencik!! Berat beg bek baju tebal kasut bulu..sampai sana hati berbulu adehh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak padankan dengan muka sape? he he he

      Delete
  3. Hancing!!!! Uwekkk! Berak kencing x basuh..adeh!

    ReplyDelete
  4. Wowww kacak si baju biru dan cute si baju merah 😬

    ReplyDelete
  5. Ala comel je HH.... tapi bunga taik ayam... huhuhu tadak bunga lain ke dik non...alahaiiiii... pose memang mengancam sungguh la

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tahik ayam baru mengancammm... ha ha ha

      Delete
  6. Nampak macam bersih je sepanjang tepi jalan tu... bangunan dia ohsem..ok juga lah kan pemandangan dia. Taman bunga yang ahkak tak leh tahan....rasa nak golek-golek peletum peletum ja hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu nak paletum paletum kena pakai sari... ha ha ha

      Delete
  7. landing baik punyaaaa HH dengan bunga tuu :D haha

    hanisamanina.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannnnnsss.. kat situ jugak dia nak gambo... ha ha ha

      Delete
  8. Antara moden dan klasik bangunannya. Toleh ke seberang sana bangunan pencakar langit, toleh sebelah sini bangunan klasik zaman dolu. emmm best-best.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haa ahh... Pertembungan budaya dan dua zaman...

      Delete
  9. Cantik sangat tempat ni. Kalau tengok waktu malam mesti lagi meriah sebab segala lampu mesti menyala.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Malam penuh dengan lampu rasanya.. Tapi SS tak sempat nak malam... Banyak tempat lain lagi nak terjah...

      Delete
  10. cantikla, bangunan dia pun macam bangunan lama tp masih terjaga rapi. klasik, teringat kat london

    ReplyDelete
  11. Amboi HH..bab posing tak hengat..meniarap semua ada

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...