Wednesday, 20 September 2017

Kembara Shanghai - Taobao Market

Entry sebelum boleh perah kat SINI...


Lepas dah puas menyoping kat AP Plaza, Xinyang & Gift Market... Memasing menung! Nak pegi mana lagi pasni? Fikir punya fikir... Malam masih muda... Dah alang alang ketiak basah... Biar sampai lencun terus... He He He... Jom kita terjah Taobao Market pulak...

Actually... Aku tak berapa pasti sangat direction sebenar nak ke Taobao Market tu... Aku main terjah jek ikut kaki... Tapi kalu ada yang nak pegi... Bolehlah ikut cara aku ni...


Directions :
1. Naik Line 2
2. Stop West Nanjing Road Station
3. Exit 2



Sesampai je aku kat Exit 2... Nak ke kiri ke ke kanan? Kiri ke kanan? Dah lah waktu tu malam gelap... Nama bangunan pon tak berapa nampak... Bukak map... Then... Decide untuk amik jalan ke kanan...

Jalan... Jalan... Jalan lurus... Setiap kali jumpa lorong... Double check dengan map... Ok betul... Jalan lagi... Tapi... Masih tak nampak mana satu bangunan Taobao Market tu... Most area sini macam banyak bangunan pejabat jek... Bior betul!

Jalan sampai hujung jalan... Ehhhhh... Apa nihhhh????? Macam dah jauh sangat aku berjalan ni... 

Nampak orang berpusu kat area sini... Aku pon jalan...

Monday, 18 September 2017

Kembara Shanghai - AP Plaza, Xinyang & Gift Market

Entry sebelum boleh selak kat SINI...


Bila dah lewat petang... Kita mesti dah tak larat lagi nak sightseeing lagi betul? Most entrance place pon dah nak tutup... Biarlah nyamuk je yang berterbangan... Ha Ha Ha... 

Namun itu cara aku lah... Orang lain aku tak tahu... Mungkin ada yang bermatian nak kejar semua tempat... Tapi... Tidak aku... Aku nak santai jek... Aku sedar diri semakin tua dan tenaga dah makin berkurang...

Moto aku dalam travel SIGHSEEING-EATING-SHOPPING atau singkatnya SES! Cara budget aku balance... Ada budget yang aku rendahkan... Ada budget yang aku tinggikan... Atau... Sama rata... Depend pada negara yang aku pegi...

Kalu aku pegi negara yang gunakan matawang rendah... Aku amiklah kesempatan untuk bershopping lebih untuk beli barang murah... Kalu aku pegi negara yang senang dapat makanan halal... Maka aku masukkanlah Jalan Jalan Cari Makan dalam itinerary... Ada faham kaaa Aci? He He He...

Friday, 15 September 2017

Kembara Shanghai - Shanghai Masjid Pudong

Entry sebelum boleh masuk SINI...


Terlebih dulu... Marilah kita tadah tangan doakan adik adik Tahfiz yang menjadi mangsa kebakaran di pusat tahfiz Darul Quran Ittifaqiyah, Dato Keramat... Semoga roh mereka dicucuri rahmat Allah dan di tempatkan di kalangan orang beriman... Al-fatihah... Takziah juga buat keluarga mangsa... Semoga tabah dan beroleh kekuatan...

Mungkin di saat ini... Roh mereka sedang berlari lari untuk memilih pintu syurga mana yang mereka ingin masuk... Renung renungkan diri kita... Adakah nasib kita sehebat mereka? Sedih...

Baiklah... Mari kita teruskan...

Sekarang masuklah waktu untuk solat... Aku, Jay Emm dan HH... Decide untuk solat jamak kat Shanghai Masjid Pudong...


Directions :
1. Naik Line 6.
2. Stop Yuanshen Stadium 
3. Exit 4


Tak susah pon... Dan tak jauh... Kurang lebih 200 meter...

Metro Station dekat dengan bangunan HF Bank ni...

Wednesday, 13 September 2017

Kembara Gadget - Tag La

Sejak semenjak usia dah makin menganjak dari remaja belia ke remaja purba ni... Maka... Tahap nyanyuk semakin menjadi jadi sawannya... Terkadang rasa tersampuk syaitonnn pulak... 

Iyelahhh kannn... Dah lah cari barang hilang pakai mulut! Terkadang pakai kepala lutut! Nasib tak pakai hidung suka suka kembang suka suka kuncup! Letak barang sini... Carinya kat sana... Cemana lah sel sel susu tak meroyan! Kannnnnn?

Kah Kah Kah.... 

Gelak laaa gelakkkk! Semua orang pon akan tua kebangka jugakkkk tawww! He He He...

Jadi... 

Untuk mengurangkan kadar tekanan darah menjadi tinggi dan elak orang keliling kaw jadi mangsa penderaan cari barang kaw yang hilang... Contohnya kunci kereta ke... Kunci rumah ke... Dompet ke... Maka... Tag La adalah penyelesaianya... Usahkan barang... Orang... Kucing... Tenuk... Tapir... Badak sumbu... Semua kaw boleh jumpa asalkan kaw sangkutkan Tag La ke leher dorang... Ha Ha Ha...

Kejadah apa Tag La ni? 
* Jangan jadi macam HH... Aku suruh HH search Tag La... Jadinya "Tekla"... Google pon pening nak cari! Ha Ha Ha Doiiiii...

Tag La ni adalah sejenis device atau kekdah alat yang paling pantas untuk detect di mana letaknya barang korang yang hilang... Bila dah dapat detect... Maka Tag La akan berbunyi "Tittt Tittt Tittt" sepanjang pencarian dengan menggunakan Apps Tag La yang di download menerusi Apps Store atau Google Play Store... 

Bila dah alarm tu berbunyi... Kaw boleh tahu kat mana tempatnya dia main sembunyi ibu... Dah tak boleh cari pakai mata kan... Kenalah cari pakai telinga... Sebab barang kaw tak ada kaki nak jalan sendiri menyembah kaw kan... Keh Keh Keh...

Selain dari berfungsi sebagai lost tracker... Tag La juga boleh dijadikan sebagai remote handphone camera... Senang!

Tag La akan gagal berfungsi atas tiga sebab... Pertama... Sebab telinga kaw tetiba pekak!... Kedua... Bateri Tag La kaw dah mampos... Ketiga... Rosak! Ha Ha Ha...

Special gift for special you katanya... He He He... Ada memacam warna... For sure aku pilih biru... Biar biru mata hitam ku... He He He...

Tuesday, 12 September 2017

Puncak Mount Huashan, Xi'an, China

Masih ingat lagi kisah kembara aku ke Mount Huashan, Xi'an, China? Kalu masih belum baca... Bolehlah ikuti kisah kembara aku tu bermula di SINI...

Entry ini aku create bukan untuk mengimbas kisah kembara aku ke Mount Huashan... Sebab... Pengalaman pertama kali aku jejak kaki ke sana bukan lah sehebat mana... Tapi... Aku rasa bangga jugaklah bila dapat buka minda orang lain untuk jejak Xi'an... Dah ramai berani jejak ke sana sejak aku up entry pasal Mount Huashan ni... Tahniah lah ye pada yang dah berjaya tu...

Baiklah... Jadi... Apa tujuan entry aku ni? Yeahhhh! Aku nak share pengalaman one of my family members yang study kat Xi'an dan dah berjaya mendaki Mount Huashan hingga ke puncak!

Masih ingat kisah aku merajuk dengan BB? Boleh baca di entry SINI...

Kadang kadang aku rasa... Ada hikmah jugak aku tak bawak BB ke Mount Huashan tahun 2015... Yeahh... BB jejak Mount Huashan pada tahun berikutnya... Nasib baik dia tak ikut aku atau aku ikut dia! Kalu tak? Jadilah aku seperti gambar di bawah ini... Tak sanggup der! Gigil kepala lutut... Nak tercabut ovari... Ha Ha Ha... 

Hanya satu perkataan yang mampu aku gambarkan dari pengalaman si BB ke Mount Huashan... NGERI!

Layannnnnnnnnnnnnnnn!

Ini BB... Dia main daki Mount Huashan tanpa any guide... Main terjah ikut suka hatik! Even nak gambo cenggini pon ikut suka hati laaa nak panjat cemana pon! Tak giler ke namanyaaa? Aku kata pasni boleh laa panjat gunung lain pulak! Dia kata KACANG! Aku? Buat muka Mr Bean nak kena lenyek kereta kebal! Kalu nak senang mendaki di negara 4 musim pegi lah waktu antara spring-summer... BB pegi awal bulan May...

Monday, 11 September 2017

Kembara Shanghai - Nanjing Road

Entry sebelum boleh gomol SINI...


Satu masalah besar bagi orang kita apabila berada di mana mana bumi China adalah jamban! Betul kan? Sebab... Most jamban kat China ni... Adehhh... Memang kotor giler... Kadang tu kalu dah terpaksa... Press pundi kencing laju laju sebab tak sanggup dengan bau hancing najis keji busok nak mampos tu...

Jadi...

Ini mungkin tips yang berguna pada U'Ouls laa... Kalu U'Ouls rasa nak terkucil... Silalah cari bangunan shopping mall yang nampak mewah... Atau bangunan pejabat yang most pekerjanya berpakaian smart ala ala korporat gitew... Confirm tandasnya bersih macam kat hotel berbanding kebanyakan tandas di luar sana... Kalu nasib baik... Dapatlah kepala paip tepi mangkok jamban untuk memudahkan kaw berinstinjak!

Ok?

Friday, 8 September 2017

Kembara Selangor - Paddy Selangor

Paddy? Cehhhh... Nakkk jugakkkk keinggerisannya... Macamlah tak boleh dieja dalam Bahasa Melayu... Muka dah laa Jawa... Kan senang sebut jek Padi... Tidak aku tertampi tampi... Kalu sudi katakan sudi... Tidak aku ternanti nantiii... Ehhhhh... Berpantun pulakkkk! 

Yeahhhh! Akhirnyaaaa... Keinginan aku nak meramas mesra dengan padi tercapai jugak di Selangor setelah aku gagal mendapatkannya di Kedah dan Perlis sebelum ini...

Ampehhh je kan... Punya lah jauh aku merantau sampai ke Utara... Sebutir padi pon aku tak boleh genggam... Last last tertebus jugak kat Selangor ni... Hilang dah merajuk aku bila boleh pelok padi... Kah Kah Kah...
* Jeling jeling Jay Emm dengan HH... He He He...

Kalu ada yang jakon macam aku ni... Boleh lah buat muka tak malu terjah sekitar Tanjung Karang, Sekinchan hingga ke sempadan Perak untuk bermesra dengan padi...

Entah sawah sape lah We'Ouls buat suka hatikkk... Ha Ha Ha... Jangan marah tok nek... Cucu numpang wefie jek... 

Thursday, 7 September 2017

Kembara Selangor - Bukit Jugra

Dok sambil menaip ni... Aku terkenangkan si Laudya Cynthia Bella yang baru je selesai majlis khatam Quran... Al-maklumlah dah nak nikah kan... Matikkkk lahhh Aci terlayan kisah artis... Ha Ha Ha...  Cuma... Aku tertanya... Nape kebanyakan majis Khatam Quran... Si perempuan jek yang kena khatam ek? Nape lelaki tak kena sekali? Ke sebab lelaki dah Khatan???? Keh Keh Keh... Ada sape leh jawap? Ha Ha Ha Doiiiiiiiiiiii...

Dah... Dah... Jangan nak merepek... Kang mende lain pulak yang aku terbayang... Adeiii... Jommm.... Citer pasal Selangor! Ha Ha Ha... 

Aku rasa... Rata rata orang Selangor mesti dah naik Bukit Jugra kan? Aku rasa lahhh... Ke orang Selangor macam aku? Tempat orang gigih nak terjah... Tempat sendiri sekangkang monyet pon tak terpegi? Keh Keh Keh....

Bukit Jugra ni... Bolehlah dibahagi kepada tiga subjek... Rumah Api Bukit Jugra... Paragliding Bukit Jugra.... Dan Balai Cerap Bukit Jugra... Cewahhhh! Dah macam Cikgu Geografi pulak aku berkata kata... Ha Ha Ha...

Rumah Api Bukit Jugra yang berdiri 146 Meter atas paras laut memainkan peranan yang penting kepada jurumudi dan nakhoda kapal di laut... Ia telah dibina di lokasi yang strategik memandang ke arah Selat Melaka... Menara konkrit putih ini yang telah dibina pada tahun 1976 mempunyai ketinggian 24 meter dan lengkap dengan sistem pencahayaan...

Tuesday, 5 September 2017

Kembara Selangor - Pantai Morib

Pejam celik pejam celik... Ehhh... Dah bulan September ke? Huaaaaa... Cepatnya masa berlalu... Nasib baik pejam celik... Kalu pejam tak celik celik cemana? Ha Ha Ha...

Sempena cuti Raya Aidiladha ni... Keja aku... Makan... Membuta... Bangun... Makan... Membuta balik! Ehhhh! Tak boleh jadik ni... Nanti makin membiaklah lemak menjadi tepu kat badan aku nih... Dah lah berat badan mencanak kurang exercise... Adehhhh... 

So... Sebelum susu menjadi keju... Ehhh... Aku paksa Jay Emm cari tempat untuk melepak sekitar Selangor... Usha usha google...  Maka terpancul lah idea nak jalan area Banting - Klang... Tak jauh pon... Hu Hu Hu...

Ehhhh... Ehhhh.... Dah sampai Pantai Morib ropernyaaa aku... 
* Mood jakun is on... He He He... Padahal tak ada mende pon kat sini... Ha Ha Ha...

Inilah Pantai Morib... He He He...