Friday, 8 September 2017

Kembara Selangor - Paddy Selangor

Paddy? Cehhhh... Nakkk jugakkkk keinggerisannya... Macamlah tak boleh dieja dalam Bahasa Melayu... Muka dah laa Jawa... Kan senang sebut jek Padi... Tidak aku tertampi tampi... Kalu sudi katakan sudi... Tidak aku ternanti nantiii... Ehhhhh... Berpantun pulakkkk! 

Yeahhhh! Akhirnyaaaa... Keinginan aku nak meramas mesra dengan padi tercapai jugak di Selangor setelah aku gagal mendapatkannya di Kedah dan Perlis sebelum ini...

Ampehhh je kan... Punya lah jauh aku merantau sampai ke Utara... Sebutir padi pon aku tak boleh genggam... Last last tertebus jugak kat Selangor ni... Hilang dah merajuk aku bila boleh pelok padi... Kah Kah Kah...
* Jeling jeling Jay Emm dengan HH... He He He...

Kalu ada yang jakon macam aku ni... Boleh lah buat muka tak malu terjah sekitar Tanjung Karang, Sekinchan hingga ke sempadan Perak untuk bermesra dengan padi...

Entah sawah sape lah We'Ouls buat suka hatikkk... Ha Ha Ha... Jangan marah tok nek... Cucu numpang wefie jek... 

Jalan Radin Mas, Tanjung Karang... Mas sukan SEA ke? He He He...

Aku gambo puas puas dengan padi... Bestnya kat sini... Sebab... Padinya berperingkat... Dari benih hinggalah tuai padi antara nampak... Esok jangan layu layuan... Intai kami antara nampak... Esok jangan rindu rinduan... Ehhhhh... Merepek apa nih? Ha Ha Ha...

Ni padi kian menguning... Wahhhhh!

Kesian kan... Kecik kecik tak pernah pegang langsung padi... Dah beso... Tahunya nak menghabihkan borehhh yooo... Ha Ha Ha... Matik lahh kena hina dengan Mak

Sementara tu HH dan Jay Emm buat muka tanam padi tumbuhnya lalang... Jaki jek dorang kena layan kerenah aku... He He He...

Jadilah macam padi... Makin tunduk makin berisi... Aku petik setangkai buat kenangan... Ha Ha Ha... 

Dah puas menonjeng kat sawah padi... Singgah Masjid Al-Raudhah, Pekan Tanjung Karang...

Masjid ini wujud sejak 1987...

Dah solat... Jom kita pegi Kilang Beras pulak... Cuma ada perasaan sayu hati skit bila on way ke Kilang Beras ni... Most area sini... Dah jatuh ke tangan bangsa lain... Sedih... Tanah tumpahnya dara ku... Ehhh... Darah ku... Akhirnya dimonopoli oleh orang Cina... Langsung tak nampak bayang bangsa ku... Salah sape? Renung lah sendiri...

Ikut je arah ke Kilang Padi...

On way...

Ini bukan laut eh... Ini sawah padi yang di naiki air sampai banjir macam ni...

Nak masuk Kilang ni pon kena bayo... 

Geng budak bag jeans ni menonjeng kat Kilang Padi... Tak masuk pon... Sebab tutup... Ramai pekerja asing pulak tu kat sini... Selamber je dorang kuar dari kilang dengan kain pelekat jek... Tinggal sini ke? Serammm nok! Kang dorang bukak kain tak cukup sawah pulak aku nak lari... He He He... Tak lama pon lepak sini...

Harapkan pagar! Pagar makan padi! Cehhh!

Baik berjagung jagung sementara padi belum masak... Keh Keh Keh...

S dapat P... Ha Ha Ha..

Sempat solat kat Masjid Pekan Sekinchan...

- XOXO - 

35 comments:

  1. wah samalah dengan akak masa pi bagan datuk perak, hanto pengantin nampak sawah padi macam nampak harta karun. Yang kelakor tu sangup belasak-belasak semak nak sampai ke petak padi. Petik setangkai buat oleh2 hahahahaha akak ingat akak dan adik2 akak yang jakun rupanya ada juga orang macam akak ye....kwang kwang kwang

    ReplyDelete
    Replies
    1. Keh Keh Keh... Ada ajekkkk yg jakon padi.. ha ha ha

      Delete
  2. Hari tu dari Teluk Intan ke sekinchan lalu jalan lama ingatkan sepanjang jalan ada sawah padi rupanya ke masuk jalan kampung baru nampak saujana mata memandang sawah bendang terbentang meluas.... semua geng sama-sama ternganga jatuh rahang sama-sama teruja.... hehehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup kena masuk kampung dalam baru nampak...

      Delete
  3. Teringat cerita remy sahak drama Nurkasih yang buat kat sekinchan entah manalah rumah dan pokok sebatang tengah sawah set pengambaran tersebut... boleh berangan lari-lari mengejar remy sahak.... hehehehehe adegan kuch kuch hota hei lah kunun adeiiii

    ReplyDelete
    Replies
    1. Area situ memang ada beberapa homestay yang betul2 tengah sawah... nak ke situ tapi tetiba hujan pulak... terus tak jadi...

      Delete
  4. Berani yo petik setangkai? Kang semangat paddy ikut baru tau

    ReplyDelete
  5. Mengabihkn boreh dan nasi je tau selama ni ye..patut kedah dok supply padi tak cukup2 kat uolls nih

    ReplyDelete
  6. Org klu ladang gandum yo lah bergambar mcm tu..ini...hemmppp..nk mrh satgi merajuk pulok..sian ye x penah pi bendang..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mak pernah pegi ladang sawit tak mak? ha ha ha

      Delete
  7. Selalu kalau lalu dekat area Tanjung Karang ni, tengok sawah padinya dari jauh je. Tak turun dari kereta pun. Tapi bila tengok gambar kak SS ni, buat saya rasa nak turun dari kereta dan pergi ke bendang tu.

    ReplyDelete
  8. kebun sawit bila nak terjah embak es es? hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sawit johor pon ada... cacing kerawit je belum... he he he

      Delete
  9. Bwk budak bucok masuk sawah padi...cian dia merajuk x dpt masuk sawah di Kedah

    ReplyDelete
  10. Sib baik p kuala selangor padi tgh masak menguning...

    ReplyDelete
  11. Sawah padi ni kami yg punya! Heaven! Eheeheh

    ReplyDelete
  12. Nak bergambar dlm kebun getah x πŸ˜‚

    ReplyDelete
  13. cantik Kilang Beras..nk gi jgk lepas ni..hihi..

    ReplyDelete
  14. comel plak tgk deco kilang padi....

    ReplyDelete
  15. lawa lah pulak anak patung depan tu

    ReplyDelete
  16. dulu dulu lalu jeww... tp pemandangan memang ohsem sebb Nampak pokok padiiii ....

    ReplyDelete
  17. kat tempat nie laaa , depa retiss selalu berlakon ...

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...