Monday, 18 September 2017

Kembara Shanghai - AP Plaza, Xinyang & Gift Market

Entry sebelum boleh selak kat SINI...


Bila dah lewat petang... Kita mesti dah tak larat lagi nak sightseeing lagi betul? Most entrance place pon dah nak tutup... Biarlah nyamuk je yang berterbangan... Ha Ha Ha... 

Namun itu cara aku lah... Orang lain aku tak tahu... Mungkin ada yang bermatian nak kejar semua tempat... Tapi... Tidak aku... Aku nak santai jek... Aku sedar diri semakin tua dan tenaga dah makin berkurang...

Moto aku dalam travel SIGHSEEING-EATING-SHOPPING atau singkatnya SES! Cara budget aku balance... Ada budget yang aku rendahkan... Ada budget yang aku tinggikan... Atau... Sama rata... Depend pada negara yang aku pegi...

Kalu aku pegi negara yang gunakan matawang rendah... Aku amiklah kesempatan untuk bershopping lebih untuk beli barang murah... Kalu aku pegi negara yang senang dapat makanan halal... Maka aku masukkanlah Jalan Jalan Cari Makan dalam itinerary... Ada faham kaaa Aci? He He He...

Sightseeing sudah... Eating sudah... Praying pon sudah... Jommm Shopping! Barulah segar sikit kepala otak dan kepala lutut aku ni... Ha Ha Ha...

Ok... Niat di hati nak ke AP Plaza... Dan beberapa tempat lain kalu sempat... Nak tengok apa yang menarik di sana...

Sorry lah tak banyak gambar aku amik sepanjang aku kat sana... Bila dah tengok banyak barang menarik... Terus simpan kamera... Kah Kah Kah... Lupa diri dah aku... Mana yang sempat jek aku amik...

We'Ouls banyak borong bag, tshirt, souvenir... Memacam lagi lahh... Nantilah aku kira budget aku dalam entry lain laa ye untuk rujukan U'Ouls... He He He...


Directions : 
1. Naik Line 2
2. Stop kat Shanghai Science & Technology Museum
3. Exit memana je kaw nak exit... Tetap tembus AP Plaza tu... Ha Ha Ha...


Masa aku tercangak cangak nak mencari pintu masuk AP Plaza... Aku ternampak Xinyang & Gift Market yang nampak lagi meriah dari AP Plaza... Jadi... Aku decide nak ke sana dulu...

Bila dah sampai Xinyang & Gift Market... Aku... HH... Jay Emm... Jadi meroyan lupa diri... Sebab... Barang kat Xinyang & Gift Market tu murahhhhh gilerrrr! Dah murah... Boleh tawar lagi harga! Adehhh! 

Part tawar harga tu yang best... HH lah jadi mangsa! Tapi seronok jugak tengok HH beger harga... Rasa macam satu kemenangan bila dapat harga tak masuk akal... Ha Ha Ha..

Boleh tahan besar jugak Xinyang & Gift Market ni...

Memacam hado... Baju... Bag... Kasut... Semuaaa lahhh! Ehhhh... Aku baru perasan dalam gambo ni ada DRONE! Arghhhh! Apsal aku tak masuk tengok ehhhh? Kemurungan 5 saat!

Jay Emm sampai terduduk pilih Fridge Magnet kat sini... Memang murah... Banyak pilihan... Kualiti lebih baik...

Kat Xinyang & Gift Market ni... Bersepah Fridge Magnet yang besar besar ok! Macam macam pattern... Boleh di beli dengan harga yang murah... Seketul Fridge Magnet besar tapak tangan aku tu berharga RMB 5.00 atau 3 hengget sebijik... Ceramic ke besi ke dia charge sama harga! Pilih laa kawwww.... Kaw nak murah mana lagi? Berbanding kat Yuyuan Market RMB 8.00 hingga RMB 10.00 sebijik... Adehhh...

Aku jalan jalan lagi... Jumpa satu kedai jual Winter Cloth... Jom masuk!

Aci lawo tak? Ha Ha Ha... Kemain lagi dua Aci ni melaram kat kedai orang... Ha Ha Ha...

Jay Emm dan HH dah kemarok pilih baju Ultra Thin... Maksud Ultra Thin ni dia bubble nipis tapi cukup berfungsi dengan baik untuk tahan sejuk... Siap dengan bekas bag sekali... Kalu pegi travel boleh lah bawak Ultra Thin ni sebagai baju sejuk kedua untuk kaw melaram Ramlah Ram di negara 4 musim... Tak de lah kaw larap satu baju sampai busuk kannnn... Kah Kah Kah... 

Kalu kat Malaysia ratusan dah harga... Sini? RMB 100.00 atau 60 hengget jek! Amekkkk kawww! Nak murah mana lagiiii nokkkk! Adehhhh... 

Masa kat kedai ni... Aku tak giler nak beli baju Ultra Thin macam HH dan Jay Emm... Walau hakikatnya... Aku nyesal jugak tak beli... Nanges! Sekali lagi aku kemurungan 5 saat! 

Masa tu... Ntah napa... Aku eager nak ada satu Winter Cloth Double Layer... Winter Cloth Double Layer ni portable... Boleh ditanggal tanggal... Bukan dipakai waktu suhu negatif jek... Suhu below 18 pon boleh... Yang penting tak nampak tebal sangat tapi material cukup panas... Susah nak dapat kalu kat Malaysia... Dulu aku pernah riki kat Universal Traveler tapi cecah riban jugak harga... 

Memula Amoi kedai tu nak demand harga cecah ribu Yuan jugak... Bila HH dok nego harga... Pujuk... Rayu... Gelak punya gelak akhirnya... Dapat RMB 220.00... Dah tak boleh rendah lagi dah katanya... Tak giler ke Winter Cloth Double Layer cuma 140 hengget jek after conversion? Hilang akal laaa... Seyes... Dah murah sangat dah tu.. Branded pulak tu... 

Dan paling aku suka beli Winter Cloth kat Oversea ni sebab pattern dia ngam ngam bodyfit... Tak nampak baju pinjam! Ha Ha Ha... 

Berdepan dengan Xinyang & Gift Market adalah AP Plaza...

Memacam jugak ada jual kat AP Plaza ni... Tapi... Sendu skit... Sebab... Penjual ramai lelaki...

Pada aku AP Plaza ni menarik juga... Tapi... Penjual dia macam sombong skit... Sebab... Mostnya lelaki... Susah nak tawar menawar... Dorang buat longoi jek... Best lagi kat Xinyang & Gift Market...

Salah satu part kat dalam AP Plaza... 

Masa aku tengah lepak kat AP Plaza... Tetiba ada sorang nyonya tengah terjerit jerit kejar sorang customer sambil maki hamun... Customer yang dia kejar tu macam India skit... Aku rasa nak gelak pon ye... Rasa seram pon ye... Takut si India keluarkan Silambam... Dan aku si nyonya tu keluarkan kungfu panda dia jek... Keh Keh Keh...

Memang kepantangan ok kalu orang kedai dah beri kaw harga murah macam yang kaw nak tapi tetiba kaw tak jadi beli pulak... Perasaannya macam cinta kaw dipermainkan buaya darat... Tak keparat ke jadinya? Keh Keh Keh... 

Kalu kaw dah niat nak beli dan dah dapat harga murah.. Kena lah beli... Kalu tak nak... Baik dari awal jangan tawar harga... Orang China ni senang aje korang nak tackle... Kalu dorang masih nak layan kita untuk tawar menawar... Tawar je harga sampai jadi! Murah cemana pon dorang akan beri jugak asal tak cecah rugi! Senang citer Win win situation laa... Ha Ha Ha...


BERSAMBUNG...

42 comments:

  1. Best wooo shopping kat sini..mcm nk borong semua 😬

    ReplyDelete
  2. Kalau dulu JM travel mesti lebih utamakan sigthseeing tp skrg mesti ada agenda shopping 😬 Sbb shopping kat obersea ni lebih murah nok!

    ReplyDelete
  3. Setuju cara SS tu..kaalu tempat tu byk shopping murah lebihkan budget utk shopping..kalau ada byk kedai halal..lebihkan budget sesekali mkn luar..kalau x ..mkn bekal pun boleh janji perut kenyang..bukan nya travel sampai berlapar..adeh! Mcm JM penah kena laa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jay Emm berlapar maggi sebungkos kongsi 10 orang eh? he he he

      Delete
  4. Niat nk pegi AP Plaza..sekali ada market lain lagi murah..mmg heaven la..senyum sampai ke telinga la i hihihi

    ReplyDelete
  5. Bab bargain mmg serah ke HH..skill tawar dia tu mmg mantop! Kena ada bakat tau..ingat senang ke org nak cair bila kita tawar..

    ReplyDelete
  6. Seronok p china ni barang2 winter coat ke stoking ke suar dlm ke eh semualahh harga jauh lebih murah dari msia tau

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amiklah kesempatan borong baju sejuk selagi boleh... Sebab.. Kat tempat lain jangan harap laa...

      Delete
  7. Ekeekekk..tgk FM murah..hambek ko sampai bersila atas lantai

    ReplyDelete
    Replies
    1. Murah sgt tu sampai bersila JM nak pilih πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

      Delete
  8. Ss tolong la pegi tiup sikit blog kita supaya tuan dia rajin update entry. Tuan dia pemalas bebenor. Jeles larr tgok SS rajin dok update blog dah la entry panjang2. Bg sikit semangat dkt ain :')

    ReplyDelete
    Replies
    1. Meh SS jentik jari tu.. Biasaaaa dia malasss nihhhh! ha ha ha

      Delete
  9. SS kita sama lah! Kalau jmpa benda best camera mesti simpan hahaha. Baru la feel nak soping! MashaAllah berzikir kita tgok hrga winter cloth. Apa hei murah nau. Tetiba gatai tgn nak check ticket huhuhu

    ReplyDelete
  10. Thanx for sharing.. Nak sangat ke sini..

    ReplyDelete
  11. bior menyesal beli jangan menyesal tak beli...nages bucu katil nanti bila teringat2. Sebab tu kalau dah berkenan rembat juga jangan fikir2 banyak2 sangat selagi benda tu takde di malaysia hah angkut...hehehehe selagi boleh angkut....hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu pon bag dah macam nak pecah... tak tahu nak sumbat mana lagi dah... ha ha ha...

      Delete
  12. Bila lah boleh pi shanghai niiii apa lagi tenguk SS, JM dan HH shupping....meroyan ahkak tenguk. hehehehehe part terapi minda yang paling ahkak suke walaupun lepas tu poket kempis hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. China ni paling heaven shopping... New arrival laa.. Banding kat Malaysia... Lambat beno... ha ha ha...

      Delete
  13. oh ada baju ultraman juga ke....baru tau...winter cloth double layer lah ultra thin lah...emm banyak ilmu ni akhkak belajar bila masuk rumah Ss. Toche ya diatas ilmu-ilmu menyuping yang diberikan. ilmu juga kan tu...ilmu kempiskan dompet aku...kwang kwang

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dulu SS ni pon... Buta buta tahu sejenis baju jek... Tiba sana rupanya memacam ada... Kejakunan.... Ha ha ha...

      Delete
  14. Murahnya winter jacket dia! Dekat sini rasa nak menangis masa nak beli.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak mampu dengan harga sini... Mahal giler... Baik simpan duit pi china... ha ha ha...

      Delete
  15. Kene la balance... takkan tak beli apa2 sah2 murah kot...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Apabila otai bargain berbicara... He He He...

      Delete
  16. Cisss baru okey leh komen..tepuk dahi

    ReplyDelete
  17. Tau bau dgn taobao sama bunyi x 😬

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ni komen mende ni? Salah entry laaa! 🀣🀣🀣

      Delete
  18. Mmg stress oo cari tempat ni..dah le gelap lampu jln pun malap je

    ReplyDelete
  19. Sib baik la instinct SS kuat dpt la membeli baju harga murah gila!!!

    ReplyDelete
  20. Comel bab jm duduk tu.. Hahahaha

    ReplyDelete
  21. Terbaik naluri hati SS boleh shopping sakan tu

    ReplyDelete
  22. Ekin kalau balik kampung hp xtaw duk mana hahahaha.. Balik kelate semua nak makan.. Hahahaha terlupa yg kita ni blogger

    ReplyDelete
  23. eh beli ke idok winter cloth double layer tu?

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...