Wednesday, 20 September 2017

Kembara Shanghai - Taobao Market

Entry sebelum boleh perah kat SINI...


Lepas dah puas menyoping kat AP Plaza, Xinyang & Gift Market... Memasing menung! Nak pegi mana lagi pasni? Fikir punya fikir... Malam masih muda... Dah alang alang ketiak basah... Biar sampai lencun terus... He He He... Jom kita terjah Taobao Market pulak...

Actually... Aku tak berapa pasti sangat direction sebenar nak ke Taobao Market tu... Aku main terjah jek ikut kaki... Tapi kalu ada yang nak pegi... Bolehlah ikut cara aku ni...


Directions :
1. Naik Line 2
2. Stop West Nanjing Road Station
3. Exit 2



Sesampai je aku kat Exit 2... Nak ke kiri ke ke kanan? Kiri ke kanan? Dah lah waktu tu malam gelap... Nama bangunan pon tak berapa nampak... Bukak map... Then... Decide untuk amik jalan ke kanan...

Jalan... Jalan... Jalan lurus... Setiap kali jumpa lorong... Double check dengan map... Ok betul... Jalan lagi... Tapi... Masih tak nampak mana satu bangunan Taobao Market tu... Most area sini macam banyak bangunan pejabat jek... Bior betul!

Jalan sampai hujung jalan... Ehhhhh... Apa nihhhh????? Macam dah jauh sangat aku berjalan ni... 

Nampak orang berpusu kat area sini... Aku pon jalan...

Sampai kat hujung... Aku macam anak hayam hilang mak hayammm... Lost! Ehhh... Ayam mana pulak diri tengah jalan tu? Seram aku dengan rambut gerbang gitu... He He He... 

HH tanya aku "Nak seberang ke sana ke?"... Aku jawap "Aku tak rasa sejauh ini Taobao Market... Cuba ko tanya Pak Guard kat bank tu"... Riki riki... Pak Guard pon tak faham apa... Last last.... Aku decide untuk patah balik ke station...

Masa aku nak patah balik tu... Instict aku macam terasa nak seberang jalan... Kat seberang jalan ada satu bangunan besar... Instinct aku kuat mengatakan mungkin itu bangunan Taobao Market tu... Walau bangunan tu tak nampak macam tempat shopping... Tapi... Aku still nak pegi... Sebab... Aku nampak beberapa mat saleh berkeliaran kat situ... Aku just nak puaskan hati aku... HH dan Jay Emm hanya menurut...

Tengah rimbun pokok camni... Memang susah nak cam.. Lagi pulak bangunan tu tak nampak macam shopping mall pon... Macam rupa hotel pon ada... Macam rupa pejabat pon ada... Adehhh...

Bersebelahan Burger King dan Bank Of China...

Jom masukkk... Naik escalator... Bila dah naik ke dalam baru lah nampak deretan kedai... HH tanya orang kedai... Betul ke sini Taobao Market... Orang kedai angguk anguk... Langsung tak geleng geleng... "Yes! Yes!" katanya... He He He... Maka berYes! Yes! jugak lah aku dan Jay Emm... Kah Kah Kah....

We'Ouls gerak dari satu tingkat ke satu tingkat... Cuma... Macam pelik... Ada kedai dah tutup.. Ada yang masih buka... Dan ada yang baru nak bukak kedai... Keliru Nurul Ajai aku kat sini... Aku tertanya Taobao Market ni baru nak bukak ke dah nak tutup? Adehhhh... 

Memang ramai mat saleh je yang datang sini... Aku rasa ramai orang luar tak tahu kewujudan tempat ni... Sebab... Aku sendiri pon main terjah jek... He He He...

Dah puas ronda satu round... Riki riki apa yang patut... Apa lagi... Mohhhhh laaa kita serangggggg! Memang lupa diri kejap nengok barang yang ada kat situ... Boleh tawar harga... Memacam souvenir dan Fridge Magnet pon di jual murah kat sini... Adehhh...

Silalah layan gambar yang ada ni jek... Sebab... Aku dah tak kuasa nak main camera... Lupa diri nak menyoping... Ha Ha Ha...

Ayuhhh! Mengorak langkah! Wajah wajah nak lupa diri kejap lagi... Ha Ha Ha...

Rasa nak pitam tengok Winter Cloth jenama North Face dijual dengan harga RMB 100.00 atau 60 hengget... Rambang mata... Adehhh...

Aku singgah kedai jual Winter Cloth sebab aku tengok murah giler... RMB 100.00 untuk bubble... Then aku tengok jacket hitam Brand North Face... Agak mahal... Then... Dok tawar harga... Last last apek tu kasi RMB 100.00... Sama harga dengan bubble... Mahu tak lonjak aku kat situ... He He He...

Masa aku dah nak blah... Apek tu saje hulur Windbreaker memacam kaler... Brand North Face... Dia bukak harga RMB 100.00... Pastu HH kata mana boleh RMB 100.00 sebab bubble tebal pon dah RMB 100.00... Windbreaker nipis jek... Then... Apek tu main cincai kata "Ok... Ok... For u RMB 50.00 only!"... Giler tak? Ha Ha Ha... Separuh harga hilang... Memacam kaler ada... Seyes menarik! Apek dok melayan... Siap campak campak je stock... 

Jay Emm tak beli apa kat sini... Dia dok perhati jek... 

Aku tanya Jay Emm "Yunk... U tak nak beli ke Windbreaker ni? Murah kot... Just RMB 50.00... Brand North Face... Mana nak dapat material dengan harga murah camni"... Sekali Jay Emm jawap "Nak pakai bila?"... Perghhhhh! Nak pakai bilaaaaaaaa???????????? Tak leh terima akal aku bila Jay Emm tanya aku camtu... Dia tetap tak beli... 

Got one time... On way ke Siem Riep kalu tak silap... Dia kesejukan... Time tu baru teringat nak beli... Nyesal tak beli Wind Breaker kat China katanya! Kah Kah Kah... Nak mengubat hati dia dapat beli jugak... Tapi kat Vietnam... Mampos kena ketuk harga mahal tak semurah China... Padan muka! Sape suruh degil! Sejak dari tu... Apa aku beli dia beli... Tak nak nyesal katanya... He He He...

Dah siap bayar... Nak keluar dari kedai... Apek tuu offer lagi beli seluar dalam brand Calvin Klein harga cincai RMB 5 sebijik... Ehhhh... Apekkk ni... Makin aku nak blah dari kedai dia... Makin dia tahan kasi cincai harga... Tapi... Aku tak beli... Aku terus blah...

Hakikatnya... Aku nyesal tak beli! Seyes menyesal... Nanti aku citer nape aku nyesal! Sedih U'Ouls! Kesat airmata... Ha Ha Ha...


Entah apa lah yang si Jay Emm dan HH borak dengan nyonya kedai tu...

Aku singgah sini... Kononnya nak cari kasut untuk Jay Emm... Si HH tu dok menerai... Pakai pakai tak beli pon... Dia lagi giler nak cari handbang banding kasut...

Lawo kan kasut aku? Ha Ha Ha... Brand Adidas... 

Aku dan Jay Emm terbekenan kat kasut yang sama... Kasut Adidas... Tapi... Kasut ni ada satu jek... Tak ada stock lain... Masa aku try... Kasut ni ngam dengan kaki aku... Sebab tengahnya agak sempit... Tak mungkin selesa kat Jay Emm... 

Tapi... Bagus jugak Jay Emm tak beli... Sebab... Tapak kasut ni tak sesuai untuk jalan basah... Entahlah! Kalu tengok material kasut ni nampak grip... Seolah ada break kat depan... Tapi... Kasut ni buat aku terjatuh kat jamban KLIA2 waktu nak ke Vietnam yang lepas... Tak pastilah sama ada kasut yang salah atau pekerja jamban KLIA2 tu yang bangang... Dia dok tabur sabun kat lantai tanpa bilas... Gampang betul! Pemalas giler... Pastu siap gelak pulak... Kurang ajar! Dasar anoookkk harommmmm! 

Jay Emm amik kasut Nike... Actually... Aku suka jugak kasut Nike Jay Emm tu sebab nampak lebih ranggi... Simple... Tapi... Malangnya cuma ada satu... Tak ada stock lain... Adehhh...

Masa aku dok sibuk pilih kasut dengan Jay Emm... Si HH tak beli apa apa... Tapi... Dia sibuk pegi kedai sebelah... Dok saje gatal tanya harga bag... Tak nak beli pon... Tawar nak murah tapi tak dapat... HH kata mahal... Terus blah...

Then... Nyonya dengan apek kedai tu... Dok kejar HH sampai kat kedai kasut... Siap acah acah kat tepi kedai kasut sambil kata "I wannna close shoppp... I wanna close shopp... U wanna buy or nottt?"... Si HH kata "No... No... I don't want!"... Nyonya tu acah acah lagi kekonon "I closeeee ok... I closeeee"... Nadanya macam "Aku tutuppp niiii... Aku tutupppp ni.. Kang ko tak boleh beliiiii"... Kah Kah Kah... Dah macam budak budak... Macam lah kita ni nak beli sangat barang mahal dia... Tak heran pon... Cara dia tu nak tunjuk ego seolah kita yang nak kena merayu... Padahal dia yang mengemis kat customer... Peniaga camni pon ada... Kalu ko nak consider harga aku nak tak pe gak... Ni ko nak jual mahal... Ko pakai laa sendiri! Keh Keh Keh...

Then HH cabar cabar "Cloosee... U can close!"... Ko nak tutup... Tutup je lah kedaiii.. Apa aku kesah kannn... Adehhhlah... Lawakkk betul! Then aku dengar nyonya apek tu carut carut... Pedulik! He He He... Aku tengok HH berani sangat... Aku jadi takut... Kang kena langsi dengan apek nyonya tu... Matikkkk aku... He He He...


Tengok tu... Dah macam orang tak cukup tangan... Dok mengapai je kejenyaaa... Ha Ha Ha..

Silaaa silaaa... Silaaa laaa beli... Mulaaahhhh Mulaahhhhh.... He He He...

RMB 10 hingga RMB 20 sebijik...

Congsam pon banyak kat sini...

Dok riki bag...

Dah puas menyoping... Dan kedai pon ada dah banyak tutup... Jom lah beredar... Aku cadangkan... Sape nak datang sini... Eloklah datang siang hari... Sebab... Banyak kedai lagi yang U'Ouls boleh explore...

Jomlah kita balik! Tapi... Sebelum balik... Ada nyonya jual pen kat luar bangunan Taobao Market... Beriya nak jual... Rupa macam pen mahal sebab siap berkotak semua... Memula ada rasa nak beli... Tapi.... Bila test... Tengok tak de dakwat... Jadah! Terus tak jadi beli... Blah...

Lalu bangunan SMG ni..

Ada arca macam ni... Unik kan?

Moh naik subway dari Exit 2 yang sama...

Sampai hotel beli nasi kat Restoran Muslim sebelah hotel... Dalam jam 9 malam pon restoran ni tak tutup lagi...

Makan nasi dengan lauk kari Brahim... Yang sedap tu... Makan dengan Sambal bilis dan ikan kering yang Jay Emm bawak dari Malaysia... Ya Allah nikmatnya makan malam aku! Tips dari Jay Emm... Kalu nak bawak sambal bilis tahan berhari... Jangan tumis dengan bawang merah... Cukup lada aje yang diblend dengan minyak... Garam secukup rasa.... Goreng kering kering... Betul tak Chef Jay Emm? He He He...


BERSAMBUNG...

36 comments:

  1. sama ke dgn taobao dalam lazada tu? hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Taobao Lazada tu mahal sebab kena charge shipping... kalu u boleh order taobao direct china... tapi kena faham bahasa cina laa... 🤣

      Delete
  2. Singgah sini,, bestnyaaa rupanya ada sungguh tao bak market ..dok dengar online jeee hiii

    ReplyDelete
    Replies
    1. Taobao Market bukan tao bak market... 'Bak' dalam bahasa China adalah 'Daging'... Ha Ha Ha...

      Delete
  3. Menarikla..taobao ni SA tau kat Lazada je..akhirnya sampai jugak eh korang kat situ..caya la...

    ReplyDelete
  4. wah memang rambang mata tengok macam2 barang ada. murah plak tu.

    ReplyDelete
  5. Bestlah kalau dpt pergi. Syoknya shopping.

    ReplyDelete
  6. Story pasal sopink terbuka bijik mato ai

    ReplyDelete
  7. Hahaha... puasla dicaruti... dimaki... sesuka hatik!!!

    ReplyDelete
  8. Dekat kedai yg korang beli kasut tu... ada kasut cam rope 2nd hand...

    ReplyDelete
  9. Kah kah kah salah komen entri lain..adehlaaa..baca entri ni p komen kat entri sblm adeh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ni laaa contoh org x baca entry terus komen...

      Delete
  10. Kalau x sabar mmg x jumpa dh market ni..mmg x de apa sign kat bangunan tu..lokasi betul2 depan bank

    ReplyDelete
    Replies
    1. Banyak bank situ... Tapi... Kalu duit abis dipanggil bankrupt... ha ha ha

      Delete
  11. Ahaahahah..part tgk je windbreaker tu x beli mmg menyesal gilak! Sejak tu..apa SS beli JM mesti beli sbb x nk menyesal lagi

    ReplyDelete
  12. Murah kot windbreaker rmb50...kaalu kat msia jg mimpi laaa hai

    ReplyDelete
  13. Mmg heaven kat taobao ni..sesape plan nk ke shanghai wajib singgah sini

    ReplyDelete
  14. Bils ingat balik si nyonya tu..lawak! Desperate sgt cara dia tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalu ko tak nak beli aku nak tutup kedai... keh keh keh

      Delete
  15. Ekeekke..chep SS pandai masak western meal 😬

    ReplyDelete
  16. Ni Taobao yang part of Alibaba tu ke? Murahnyaaaaaa harga dia!

    ReplyDelete
  17. Wow syoknya dapat g Taobao Market sama dengan webiste taobao gak ke.. Lazada pun ada..

    ReplyDelete
  18. Apek nyonya nak juga suruh HH beli hihihi.

    ReplyDelete
  19. Memang boleh lupa diri datang sini SS..tengok gambar je dh berpinar biji mata.

    ReplyDelete
  20. saya suka bagssssss..... nak juga....

    nnt anta dalam mimpi ye.

    eh baju haritu xsampai pun...

    salah alamat ea...

    hahaha

    ReplyDelete
  21. haa baru sempat nak jengah balik ;)

    ReplyDelete
  22. tengok baju manyak cantik cantik maaa

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...