Sunday, 24 September 2017

Kembara Suzhou - Kebodohan di Suzhou North Railways Station

Entry sebelum boleh usha kat SINI...


Hadamkan entry aku ni betul betul eh... Fahami apa yang aku sampaikan... Sebab... Ini ada kaitan dengan dunia blogger!

Sila Scroll....

Hari ni... Hari ke ketiga aku di bumi China... Aktiviti aku hari ni adalah untuk kembara ke Suzhou... Aku just nak spend sehari suntuk kat sana... Just balik hari... Tak tido sana pon... Sebab... Suzhou dan Shanghai tak jauh... Perjalanan cuma amik masa selama lebih kurang 25 minit sahaja...

Berkenaan dengan Suzhou... Tak perlulah kot aku nak citer pasal geografi dan sejarah tok nenek Suzhou ni... Sebab... U'Ouls boleh google sendiri...

Cuma...

Aku nak inform... Ada orang Malaysia nampak aku kat Suzhou... Ha Ha Ha... Yeahhh... Orang tu... Seorang blogger juga... Nak tahu sape? Bolehlah refer komen yang dia tinggalkan di entry Hangzhou aku yang lepas... Ha Ha Ha...

Punyalah keciknya Malaysia ni.... Kat China yang besar tu jugak orang jumpa aku... Dan ini bukan pertama kali orang terserempak dengan aku tapi dah beberapa kali... Even Jay Emm sendiri pon orang cam muka dia kat Korea... Muka We'Ouls ni dah macam muka pasar! Kah Kah Kah...

Maaflah kalu ada yang terserempak dengan aku atau Jay Emm kat memana pon... Bukan niat nak buat muka sombong ke pe... Kalu jumpa boleh lah tegur... Bagi nama dan ic... Ha Ha Ha... Just kidding ok...

Ok... Masih ingat entry panas aku pasal train ticket ke Suzhou??? Mari aku detailskan semula di bawah ini... Silalah hadamkan supaya jadi pengajaran bukan sahaja nak ke Suzhou tapi di mana juga U'Ouls mengembara...




*** Train Ticket Suzhou North Railways Station  ***

Untuk pengetahuan U'ouls... Ticket train aku beli melalui online ye... Sama macam trip Xi'an yang lepas... Sebab... Aku nak perjalanan aku smooth... Tak nak beli on spot... Sebab... Beli online pon banyak dah sold out... Dan aku asik dapat email tuko train jek... Inikan pulak kalu beli on spot di kaunter...

Aku salah booking tiket ke Suzhou... Which is aku bodoh giler pegi refer blog travel yang mengatakan kalu nak ke Tong Li dan Humble Administrator kena stop train di Suzhou North Railways Station... Adussss... Confident giler kaw menamakan Station tersebut... Padahal SALAH! SALAH! SALAH!

Mungkin nasib kaw baik... Sebab kaw beli tiket kat kaunter... Kaw main hembus je cakap kat orang kaunter nak ke Suzhou... Dan kebetulan tiket kaw dapat pun Suzhou... Tapi... Suzhou ada beberapa station ok! Jadi jangan silap beri info...

Yang menjadi pertikaian aku adalah... Kaw tunjuk gambar dah betul Suzhou Railways Station dalam blog kaw... Tapi... Kaw salah namakan station tersebut kepada Suzhou North Railways Station... Apa ke dehekkkkk?

Fikir logik.... As reader... Kaw nak refer mana dulu? Gambar atau nama station? Sudah tentulah Nama station come first! Dan kaw sebut berulang kali di blog kaw! Adehhh...

Arghhhh! Salah aku sebab main percaya je apa orang tulis dalam blog... Blog otai pulak tuh! Most orang kenal... Dan yang lagi bodoh tu... Ada satu lagi blog lain yang ikut cara otai yang sama... Then beri maklumat yang double bodoh salahnya! Dia pegi copy paste untuk mengukuhkan maklumat yang sama salah dari blog otai tersebut kemudian share! Yang jadi mangsanya reader bodoh macam aku! Kah Kah Kah... Matikkk lahhhh kalu dorang baca entry aku ni... Memang cari gado! Ha Ha Ha...

Pelik! Mana kaw dapat perkataan North tu? Setahu aku hanya ada papan tanda North Bus Station jek!  Kalu kaw nampak signboard jamban kat Suzhou Railways Station tu bernama NORKIAH Toilet... Adakah kaw akan namakan Suzhou Railways Station tersebut kepada Suzhou Norkiah Railways Station? Keh Keh Keh... Aku gelak jahat! Kah Kah Kah.... Garu garu ketiak tak gatal! Nak menangis aku gelak! Keh Keh Keh...

Itulah silapnya bila kaw tulis apa yang kaw nampak... Pastu kaw predict... Dan tak pastikan info yang kaw supply tu sahih ke tak... Adehhh...

Kalu nak ke Tongli dan Humble Administrator kena stop di Suzhou Railways Station sahaja! BUKAN Suzhou North Railways Station! BUKAN! BUKAN! BUKAN! SALAH ok! Suzhou North Railways Station memang ada station sendiri!


Kalu beli ticket train secara online... Berhati hati pilih Railways Station untuk Suzhou...


*** Suzhou North Railways Station ***

Pepagi buta aku, HH dah Jay Emm dah tercongok kat Shanghai Hongqiao Railways Station... Sementara nak tunggu train ke Suzhou North Railways Station... We'Ouls melepak dulu...

As usual HH akan cari breakfast... Mc Cafe...

Tiba masa... Naiklah We'ouls ke dalam train... Dalam train... Ya Allah... Memekak gila Cina Cengkuang kat belakang aku ni... Apek Nyonya sama naik murainyaaa... Kalah tongkeng ayammmm! Tak boleh ke ehhh ko cakap slow slow ehhh... Duduk sebelah sebelah je pon... Tapi berkokoknya tu macam dari bukit ke bukit bisingnya... Adehhhhhh!

Tak dapat tempat duduk sederet bertiga... Tapi still tak jauh dengan HH... He He He... Bertabahlah dengan Apek Nyonya yang memekak tak berhenti... Aku melaram dengan Windbreaker baru yang beli kat Taobao semalam... Kacak? Ha Ha Ha...

Sampai Suzhou North Railways Station tepat jam 8:28 pagi...

Nak kasi zoom signboard atas tu bahawa sa nya aku dah berada di Suzhou North Railways Station... Kah Kah Kah...

Memasing melaram dengan baju... Tudung... Kasut baru... Bau kedai! Ha Ha Ha...

Perhatikan betul betul ye... Ini rupa paras Suzhou North Railways Station which is station yang SALAH untuk ke Tong Li dan Humble Administrator! SALAH ok! SALAHHHHHHHHHH!

Waktu ni aku seakan tak sedap hati... Melihatkan rupa paras Suzhou North Railways Station yang langsung tak sama dengan blog yang aku refer! Tapi... Aku cuba nak sedapkan hati... Mungkin station ni besar kot... So aku kena cari bangunan yang sama macam dalam gambar...

Sementara aku riki riki sekitar station... As usual HH akan pegi tukar claim online tiket untuk balik ke Shanghai Hongqiao malam nanti...

Tukar claim ticket kat sini... Tak susah pon nak mencari...

Kena beratur panjang... Siapkan passport untuk claim tiket...

Sementara menunggu dan beratur... Bolehlah layan WIFI Free kat Station ni... High speed surfing ok even ramai pengguna... Tak melembab macam kat Malaysia...


*** Suzhou Bus Station ***

Lepas dah claim tiket untuk balik ke Shanghai... Aku, HH dan Jay Emm... Just follow laa cara cara untuk ke Tong Li dari blog yang aku baca... Kena naik bas kat bus station sebelah Suzhou Railways Station North katanyaaaa... Aku pon bodoh pegi lah cari sambil refer gambar station yang aku save dalam handphone!

Pencarian station bas bermula dari sini...

Hanya ini saja station bas yang ada disebelah Suzhou North Railways Station...

Masa aku sampai kat Bus Station terhampir dengan Suzhou North Railways Station... Aku dah mula rasa fishy... Makin dah rasa tak sedap hati... Ehhhh... Nape rupa paras sekitar station macam tak sama je seperti gambar yang aku nampak dalam blog yang aku refer tu? Mana peginya bumbung Suzhou North Railways Station yang bersegi segi tu????? Bapak besar katanya... Tak deeeeeeeeeeee!!!

Aku suruh HH masuk dalam kaunter tiket bas... Betul betul kat tepi station bas... Tapi malangnya... Amoi jaga kaunter tak reti cakap English... Bila HH sebut je nak beli tiket... Dia geleng kepala sambil tangan menidakkan... Seolah tiket ke Tongli tak dijual di situ... Dan We'Ouls predict sendiri... Mungkin ada kaunter bas lain... Or... Beli tiket kat dalam bas... Mana satu???


Cubaan aku nak mengesan perkataan Tong Li gagal di setiap board seperti ini di setiap lorong laluan bas... Tak tahu nombor bas apa yang patut aku naik...

Then... Riki sekitar Station Bas... Langsung tak da kaunter tiket lain... Puas pusing... Tetap tak ada... Dan aku tengok station bas tu macam tak meriah sangat... Bas pon tak banyak...

Nak puaskan hati... Aku tawaf sekeliling station! Sejenis kegigihan apakah aku nak tawaf kan? Namun apa pilihan yang aku ada? Tak deeeee!

Bila dah tawaf... Tetap tak jumpa landmark yang digambarkan dalam blog yang aku refer... Masuk semula ke dalam Suzhou North Railways Station... Kot ada clue yang boleh difaham... Tapi... Ada beberapa orang kat Suzhou North Railways Station yang suruh cari kat Subway Station! Dia kata bukan kat sini kalu nak ke Tongli... Kena naik subway... Jadahhhhhh???????????

So... Sekali lagi... Aku menapak ke subway station... Tapi... Mana ada tiket bas kat situ... Tiket subway je ada... Arghhhhh lagi mengaruttt!

Bayangkan berapa jauh aku tawaf hingga nak sampai ke Subway Station pulakkkk!


Dari subway station... Aku patah balik ke tiket kaunter bas tadi... Dan kebetulan... Ada pondok polis kat situ... Then... HH pon tunjuklah q-card yang bertulis Tongli... Then... Polis tu guide untuk tanya kat kaunter tiket yang sama... Tetap jugak si Amoi tiket tu menidakkan... Rasa nak cekik je leher Amoi tu... Kaww paham ke idok???? Adehhh...

Sementara si HH dan Jay Emm riki kat luar station... Kebetulan... Kitab Busuk aku ada kat tangan... Dan kebetulan ada sorang mamat China  berkaca mata tengah lepak kat kaunter tiket... Jadi aku pon pasrah mencemar duli cuba tanya mamat China tu cara nak ke Tongli... Aku berbahasa ayam itik ok... Sebut satu demi satu perkataan nak kasi dia faham... "I...." Sambil tunjal dada aku... Ha Ha Ha... "Want... go... here..." Sambil tunjuk perkataan Tongli dalam bahasa China... He He He...

Mamat China tu guide aku... Setelah gigih berbahasa ayam itik... Dapatlah aku rumuskan... Dia kata aku tak boleh naik dari sini... Nak senang... Naik subway ke Suzhou Railway Station yang satu lagi... Bukan Suzhou North Railways Station! Dia kata kat Suzhou Railway Station ada satu Bus Station yang boleh naik bas ke  Tongli... 

Jay Emm dan HH datang... Then sama sama interview mamat China tu... Aku tunjuk kat dia subway map Suzhou yang aku siap print... Sebab aku nak double confirm betul ke aku kena turun kat Suzhou Railway Station Subway... Then dia angguk sambil kata "Yeah Yeah!"... Seyes memang baik mamat China tu... Sikit pon tak garang ke pe... Dia senyum je... Aku... HH... Jay Emm "Xiexie ni"... Lega!
* Xiexie ni =  Terima kasih...

Patah balik ke Suzhou Subway tadi.. 

Sampai je kat dalam Suzhou Railway Subway Station... Terkial nak beli tiket... Masa nak beli tiket... Tetiba We'Ouls didatangi staf yang mengawal kat situ... Ha Ha Ha... Bukan sorang bukan dua... Tapi tiga orang tolong We'Ouls nak beli tiket tanpa diminta! Perghhhh! Memang baik lahhhh! Rasa kelakar pon ye... Bukan tak biasa pon beli tiket tapi dorang murah hati nak hulur bantuan... Ha Ha Ha...

Bantuan datang tanpa diminta... Alhamdulilah...

Harga sebuah kebodohan yang perlu dibayar... Ha Ha Ha... Tak masal invest beli tiket subway pulakkk!

Jay Emm ngada nak nangis pulak... Drama Queen... Ha Ha Ha...

Sepanjang perjalanan... Memang dalam hati ada rasa nak caci maki tak abis mengenangkan apa yang dah terjadi... Tak memasal hanya kerana salah info yang aku dapat dari blog yang aku baca... Semuanya jadi kucar kacir... Carca marba... Tara kuca... Kuch kuch hotak hang! Buang masa... Basah ketiak! Ha Ha Ha... 

Tak tahu lah sape yang bodoh... Aku ke yang bodoh atau dua blog yang aku baca tu yang nak memperbodohkan aku??? Ke berjemaah bodoh??? Gerammm polakkkkkkk hati... Sedih!
* Statement panas yang boleh buat aku dibenci sebab menyatakan kebenaran... Matikk laaaa... Kah Kah Kah...

Dan sejak dari tu.. Aku dah tak berani nak baca buta buta percaya blog orang... Haishhhhh! Aku patut kaji sendiri.. Jangan tiru aksi bodoh dan malas ku ini walau ke mana destinasi di dunia fana ini yang kaw jejaki! Cewah! He He He...

Dan sejak dari tu jugak... Aku dan Jay Emm checked every single entry yang We'Ouls tulis supaya tak tersalah beri info kepada orang lain! Dan aku warning Jay Emm supaya mentaliti pembaca tidak diuji! Sebab... Kadang Jay Emm ni suka hatikkk nak main teka teki... Hujung hujung lupa nak supply info yang tepat... Al-maklum... Update blog pon setahun sekali... Kisah tak bersambung... Info tergantung... Lama lama lupa... Ha Ha Ha... Matikkkk lahhhh Jay Emm kena perli... Memang carik pasal betul aku nih! Matikkk lahhh kalu dia majok... Keh Keh Keh...

Apakah yang berlaku sebaik tiba di Suzhou Railways Station



BERSAMBUNG...

57 comments:

  1. Kah kah kah entri ni paling win!! Terbaik!!!

    ReplyDelete
  2. Mmg sakit hati!!! Bodoh percaya dgn quide dari 2 blog tu..sbb 2 blog cakap direction yg sama..so percaya vavi buta..tp SALAH! Vongok!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bkn sng nk jd blogger yg credible..blog utk guide org mmg bagus tp bila blog bg info slh mmg menyusahkn org

      Delete
    2. Tepat sekali mak... jadi fobia... seyes nitemare!

      Delete
    3. Pas ni nak tulis blog kena ada disclaimer la..huhu

      P/s: baru balik travel ikut guide SS, Alhamdulillah tak sesat..

      Delete
  3. Nak je 2 orang blogger tu baca entri ni sbg pengajaran make sure bg info yg betul

    ReplyDelete
  4. Hoish!!!! Berjam kot buang masa dok tawaf situ patut awal pg dah sampai dah timing lari sbb salah station..adeh

    ReplyDelete
  5. Kebetilan sblh station tu pun ada bus ststion tp destinasi ke tempat lain bukan tongli..mmg cuak hoiiii dgn masing2 x faham bahasa inggeris..korang rasa boleh survive ke kalau x ada q card dan kitab busuk tu..SS mmg terbaik..love u!!!!!

    ReplyDelete
  6. Paragraph laatu mmg win ahahaah..si Jay Emm mmg gitew..lelama lupa..blog tu pun dah ‘mati’ . Jay Emm merajuk ok lagi jgn sesekali bagi SS merajok!! Ya allah! Takut! Im sorry yunk 💋💋💋

    ReplyDelete
  7. Hadoi...bopa jam buang masa kt north station tu?

    ReplyDelete
  8. Setuju!!klu dh blog hapdet setahun sekali mmg pyh la nk ingt balik direktion ms travel last year..tuan bdn pun hengat apatah yg refer sahih pening

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebab tu.. kena buat catatan masa travel supaya x lupa or... amik gambar byk2...

      Delete
  9. Jm nangis sb dh jumpa jln yg benar kee? Dah bersusah pyh kn terharu dpt plak local yg baik ati tlg

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu sesat pulanglah ke pangkal jalan! Ha ha ha

      Delete
  10. Ss walau ayat pedas bg tp kebenaran itu mmg pahit benerrr

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bior kita dibenci dengan menyatakan kebenaran jangan kita disayangi kerana pembohongan!

      Delete
  11. Replies
    1. Muka nak mintak kena ciom nihhh... ha ha ha

      Delete
  12. Aduh kesian kat ss,sj dan hh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Drama coffee prince pon kalah...
      Ha ha ha

      Delete
  13. Comel drama queen tu menangis hihihi..

    ReplyDelete
  14. yaa..byk masa terbuang..kesian kt uoll, letih tawaf bangunan..

    ReplyDelete
  15. wahhh , orang popular memang ade di mana-mana

    ReplyDelete
  16. banyak yang lom habis selongkar lagi kat sini

    ReplyDelete
  17. tak per ...nanti CB selongkar satu-satu

    ReplyDelete
  18. SS, HH & JM leh jadi duta pelancongan ;)

    ReplyDelete
  19. yang penting korang bertiga sihat & happy always together ok !!!

    ReplyDelete
  20. Alahaiiiii siannya dah banyak buang masa hanya kerana salah info. Kalau ahkak le ada juga yang hentak-hentak kaki sambil nanges dok atas lantai.....hahahahaha ya lah dah sesat barat kat tempat orang....*aku nak balik aku nak balik* hish hish hish

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ni bukan sesat barat lagi dah... tahap sesat keparat... kah kah kah

      Delete
  21. Satu penganjaran yang berguna pada blogger travelling supaya bagi info yang betul dan tepat. Seandainya data tepat pahala anda dapat sebab dah memudahkan urusan orang lain. Kalau tak tepat data hah camni senang-senang dapat caci maki orang yang geram sebab info dah silap. Tak memasal je dah tambah dosa hanya disebabkan kita bagi salah infomation. opsss

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mungkin internet data dia abis... ha ha ha

      Delete
  22. Naya naya.. Tak pasai2 kena invest beli tiket subway.. sabaq na

    ReplyDelete
  23. Tapi kalo sekali imbas nama station cam sama tapi tambah North dah lain rupanya..

    ReplyDelete
  24. Sebab tu kalo tulis info kena tulis betui2 , jgn ada seksa disitu.. Kalo tempat sendiri ok lgi..ni tempat orang oii...

    ReplyDelete
  25. Weii satu nak tanya ampa ni..tak reti dok diam ka.. Ole2 mummy mana hah!..hahaa :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak ole2? Boleh... ciom dulu! He he he...

      Delete
  26. Dah macam bujang lapok ampa tiga ni mummy tengok....Jangan mara na nanti kena juai!..hahaha :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bujang tu ye... lapok belum lagi... still vogeh the vass! Ha ha ha

      Delete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...