Monday, 30 October 2017

Kembara New Zealand - Transit Gold Coast

Penat! Itulah satu satunya perkataan yang mampu aku gambarkan tentang keadaan aku saat ni... Ye... Aku penat... Aku baru je sampai Malaysia beberapa hari yang lalu... Aku ke mana? 

Kalu nak tahu aku ke mana... Bertabahlah sehingga aku ada kerajinan untuk update entry... Ha Ha Ha...

Honestly... Aku dan Geng Kitab Busuk di mana ahlinya terdiri dari HH dan Jay Emm... He He He... We'Ouls telah terbang ke bumi Kiwi...  

Sebelum terbang... Memang banyaklah dugaannya... Rasa putus asa pon ada... Dugaan tidak terhenti di situ saja... Malah bersambung hingga ke bumi Kiwi... 

Nak tahu apakah dugaan hebat tersebut... Stay tunes lah hingga hujung rancangan... Kah Kah Kah... Nak sampai ke hujung rancangan pon terpaksalah hadap iklan iklan yang tak berbayar ini... Ha Ha Ha... Kisah travel aku yang sebelum ni pon tengah beratur tak berupdate... Time... Where got time?

Aku sendiri pon masih blur blur Kiwi ni nak start citer dari mana... Otak masih penat nak berkongsi... Insyallah... Kalu aku dah tenang skit... Kulit muka dah hilang sunburn... Aku akan cuba untuk citer secara details dari sudut kaca mata pengalaman aku sendiri dalam merempuh perjalanan aku ke bumi Kiwi ni yang mungkin tidak diceritakan di mana mana blog pon... Aku akan telus! No hidden story! Biar orang tahu apa yang orang patut tahu!

Aku sunburn ke? Sejuk pon sunburn ke? Spring pon sunburn ke? Ye... Aku sunburn di bumi Kiwi! Seumur hidup aku tak pernah sunburn seteruk ini... Muka aku ni dah macam orang asli Mouri... Kah Kah Kah... Adoiii lah... Kena tepek Quputeh laa camni...


*** ERL Putrajaya ***

20 October 2017... Aku naik ERL dari Putrajaya Central menuju ke KLIA2... Parking kereta berbumbung dan berbayar... Kebetulan pulak mesin parking rosak... So terpaksalah Pak Guard beri tiket parking manual... Harga parking sehari cuma RM 15.00... Waktu balik nanti baru bayar...

Jay Emm dropkan bag dulu kat pintu lift... Senang tak payah menapak jauh... Bag We'ouls memang banyak... 3 backpack... 4 luggage... Dah macam orang kena buang negara... Ha Ha Ha...

Naik ERL train... Tambang RM 9.40 seorang... Ni lah pertama kali aku naik ERL dari Putrajaya... Orang agak ramai waktu tu... 

Si HH tetiba macam nak naik hangin dengan aku... Dia suruh aku duduk dengan dia... Cemana aku nak duduk... Barang aku dan barang dia banyak... Orang pulak dah menyondol... Dan aku pilih untuk duduk depan sebab dekat dengan bag... Bukan tengah... 

Last last... Si HH bangun... Malas nak duduk... Dia berdiri kat pintu dengan Jay Emm... Pelik aku dengan si HH ni... Belum apa apa lagi dah nak mengamok... Aku malas nak layan... Aku teruskan dengan mood baik aku hari ni...

Perjalanan dengan ERL mengambil masa lebih kurang 25 minit... Train akan berhenti di beberapa station... Sebelum ke KLIA2... Train akan stop di KLIA dulu...



*** KLIA2 ***

Sampai kat KLIA2... Lepak kejap kat Auntie Anne's... Makan Churos dan hot chocolates... Kemudian gilir gilir solat dengan Jay Emm...

Masa tunggu Jay Emm habis solat... Aku tunggu kat kerusi depan pintu surau... Tetiba ada sorang makcik duduk kat sebelah aku... Dari pandangan tepi... Aku tengok... Wajah makcik tu sebijik macam arwah Bonda aku... Ya Allah! Terubat sikit rindu ni pada Bonda... 

Dalam surau... Aku tak tahulah... Sejenis sorang mak orang ni... Tak reti jaga anak... Anak dalam lingkungan umur 3 tahun.... Pada aku... Budak seusia itu... Sudah faham kalu kita menasihati... Dia dok melompat lompat tengah orang nak solat... Mak budak ni... Buat dungu... Macam surau tu umah dia! Umah ke Zoo? Haissshhh... Kalu anak aku ler... Dok terlompat macam beruk makyeh tu... Memang aku tangankan aje... Orang nak solat... Kaw kacau... Adehh laaa...

Lepas solat... Heret troli menuju ke Departure Hall... Timbang bag... Nasib baik berat ngam ngam jek... Aku booking berat maksimum bag total 45 Kg... 

Masa untuk drop bag 3 hours before fly... Panjang giler nak beratur... Macam ular kena palu... Bukak dua counter jek... Bila dan makin ramai... Sorang staff jaga barisan suruh aku ke counter lain which is bukan counter ke Auckland.... 

Bila check in... Nasib baik lah berat 4 luggage boleh digabung walau gunakan nama HH 25 KG dan nama aku 20 KG... Di sebabkan beli tiket guna satu nama booking atas nama HH... Jadi berat bag dikira sekali iaitu 45 KG...

Berat bag makanan 17 KG... Bag aku 10 KG... Bag Jay Emm 9 KG... Bag HH 9 KG...

Lepas drop bag... Si HH ajak makan kat Puffy Fluffy... Pusing pusing... Cari cari tapi tak jumpa... Last last... HH pegi tanya Information Counter... Budak info kata Puffy Fluffy tu dah tutup... Banyak jugaklah restoran kena tutup  sebab renovation... 

Dalam dok meramah dengan budak Infomation Counter... Si HH amik kesempatan mengecek gula gula airport ni... He He He...

Dah tak tahu nak lepak mana... Then decide nak makan kat Mc Donald Cafe jek... Order 3 ketul Ayam... Sorang seketul pon dah kenyang ya amat... Tak nak terlalu kenyang sebab nanti dalam kapal terbang pon nak makan lagi...

Lepas makan... Terus menuju ke Gate K19... Jauh jugak laa menapak... Agak lama jugak aku tak ke Gates K yang merempuh perjalanan lebih 5 jam ni.... 



 *** Gold Coast Airport ***

Flight aku ke Auckland, New Zealand akan transit di Gold Coast, Australia... Jadual flight aku suppose jam 11:15... Tapi agak delay sikit...

Jay Emm dah standby nak membuta... Paling tak boleh blah... Siap bawak selimut! Ha Ha Ha...

Dalam perjalanan... Aku lanyak Nasi Lemak Pak Nasser... Dah rasa tak lalu nak makan sebenornya... Ayam Mc D masih berenang renang dalam perut.... Tapi... Sebab dah buat pre order dan takut lapar balik... Jadi... Telan jek lah.... Makan lah aku dengan mata separuh tertutup sebab dah mengantuk...

Perlu di ingatkan eh... Kalu transit di Gold Coast... Tak perlu Visa... Tak perlu isi Arrival Form... Sebab kita cuma buat transit jek... Bukan Arrival! Dan... Jangan lupa bawa semua barang yang kita bawa masuk ke Cabin untuk dibawa turun sekali waktu transit... Jangan pulak tinggalkan barang dalam kapal terbang... 

Walaupun kaw akan naik kapal terbang yang sama dan seat yang sama... Kaw tetap tak boleh tinggalkan barang dalam kapal terbang waktu transit! Dan... Terus menuju ke ruang International Transit Passenger ok... Bukan Arrival! Jangan pegi claim baggage pulak! Ingat!

Dan... Semua makanan dalam kapal terbang tak di benarkan di bawa masuk Airport! Kalu nak bawak botol kosong boleh! Tapi... Make sure dah tak ada air ek dalam botol tu...

International transit passenger....

Memacam hado kat International Transit Hall ni...

Masa aku sampai di Gold Coast Airport... Suhu cecah 15 darjah celcius... Hujan pulak turun agak lebat... Dah laa lebat... Turun dari kapal terbang tak pakai sky bridge... Gold Coast Airport sebijik macam zaman LCCT... Adehh... Dan lagi malang... Tak ada payung disediakan... Mak aihhh... Memang basahlah semua orang... 


Masa beratur untuk scan bag dan body... Tetiba sorang kastam Minah Saleh ni panggil aku untuk masuk ke special body scanner... Dia pilih random je... Nasib nasib laa sape terkena... Dan aku lah insan terpilih dapat special scan... Adehhh...

Angkat tangan... Mesin pon imbas laaa badan kaw... Special scanner ni... Memang boleh nampak semua ok... Kalu kaw pakai pad ke... Kondom ke... Coli cawat besi ke... Semua boleh nampak dalam scan! Kah Kah Kah.... Minah Saleh yang check aku tu... Gelak gelak je tengok scan aku... Cissss!

Dah habis scan... Sorang Mat Saleh pulak check bag aku... Dia scan guna tongkat sakti... Ha Ha Ha... Suruh aku bukak bag dan scan...

Tak amik masa lama pon... Kejap jek... Dan kastam Ausie ni tak garang atau sombong macam tempat lain... Mostnya cakap elok jek... Senyum...

Alhamdulilah... Tak ada perkara tak diingini berlaku... Everything smooth jek... Aku toleh belakang... Jenguk HH dan Jay Emm... Dorang masih lagi kena beratur untuk scan... He He He...

Selesai semua scan... Aku lelepak kat Transit Hall... Memacam ada jual kat situ... Kebetulan aku masih ada balance duit AUD masa travel ke Perth beberapa tahun dulu... 

Aku rembat 3 ketul fridge magnet Gold Coast kat Out Of Australia... 

Dan HH beli Hot Chocolate... Relax... Unwind... Enjoy...

Boarding time aku adalah jam 09:45... Departure time aku adalah jam 10:30... Waktu Gold Coast dengan Malaysia beza 2 jam... Kalu Kat Gold Coast dah jam 10:30... Di Malaysia pulak baru jam 08:30... Time transit aku cuma 75 minit aje... Memang terlalu rushing...

Dalam menghampiri jam 10:30... We'Ouls pon check-in di Gates 9... Masa check-in tiket... Minah Saleh check tiket ni cakap kat HH "Selemet Jelen"... Kah Kah Kah.... Memula susah jugak nak faham si Minah Saleh ni merepek mende... Lelama baru perasan... Dia kata selamat jalan.... Tapi... Pelat! Ha Ha Ha... 

Jom naik kapal terbang semula...

Aku naik kapal terbang yang sama... Aku duduk di seat yang sama... Seat nombor 16J adalah yang terbaik untuk tengok view di luar sana... Wajah wajah Flight Attendance pon dah bertukar orang lain... 

Cuma... Si Jay Emm ni... Dia tinggalkan roti kat pocket seat... Dia takut kalu bawak turun flight nanti kena rampas dengan kastam.... Dia expect bila naik kapal terbang semula... Roti tu masih setia tunggu dia... Harammmm tak de! Amekkk kena campak jugak! Nasib baik roti... Kalu barang penting? Hadoiiiiii!

Tepat jam 10:30... Ayuhhhh! Kita teruskan perjalanan terbang ke Bumi Kiwi! Penguinnnnnnnnnnn! Aku datang!!!!!!!!!!!!!! Ha Ha Ha...

Bye Bye Gold Coast!

Dua warna ini menemani ku sepanjang jalan....

BERSAMBUNG...

55 comments:

  1. waaahhhhh.. pls update cepat.. tgh planning nak ke bumi kiwi jugak next year

    ReplyDelete
    Replies
    1. perhhh g kiwi time winter.... nina please take a lot lot lot lottttttt of beuatiful pictures k. then superimpose me in there.

      hihihi...

      Delete
  2. Tak sabar nak baca posts yang seterusnya. Musim apa masa pergi NZ ni? Kalau tengok video kat Instagram, macam agak sejuk tapi kalau baru pergi, bukan NZ tengah spring ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cer baca entry ni dari atas... 😬

      Delete
  3. Muka i pun sunburn..huhhuh! Semua terkejut tgk pastu tanya..’kenapa ngan muka tu..kena campak ke’ erk!

    ReplyDelete
  4. Rajin nya! Awak dah update intro!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Awk bila nak update... umah awk dah jadi utan rimba 🀣

      Delete
  5. Betul!! Byk blog share pengalaman dorang tp byk lagi sebenarnya dorang x share..so pls! Baca entri SS kalau nak perjalanan korang smooth

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul.. cepat la update ss.. hahahahhaah

      Delete
    2. Dah rempuh pengalaman sendiri... amek kaww

      Delete
  6. Patutlaa HH berdiri kat pintu masuk tren..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiter ni... hold that place for her.. sbb tau... among us... dia paling perlukan duduk.. dh dia lak hegeh2 dh kena sailang ngan kak cik mana tah... tu yg panas jek rasa...

      Delete
  7. Mencekik di mcD..SS dan HH ngelat..dorang mkn sikit JM yg kena habiskan 😬 dorang dua ni pemurah..semoga murah rezeki mereka berdua dan sihat selalu aminn

    ReplyDelete
  8. Sayang tul! Roti itew kena buang huhuhu

    ReplyDelete
  9. Jom!! Pasni kita ke gold coast lak 😬

    ReplyDelete
  10. Si Jay Emm tu mmg..asyik nak membuta jek..pantang letak kepala 😬

    ReplyDelete
  11. Lekas update mummy nak baca nextnya apa citer... hehehe

    ReplyDelete
  12. Kalo tak sengeh mummy baca entry SS bukan blog SS la jawabnya.. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haip haipp... nanti org pandang mummy sengih sensorang... he he he

      Delete
  13. Bila lah mummy nak jejak ke Bumi Kiwi..Balik balik makan buah kiwi je mummy ni tau.. buat smoothie pun sodap!

    ReplyDelete
  14. Nasib transit..klu x mau kematu bontot

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ni pon jetlag smpi skrg x abis... asar magrib dah ngantuk mak... rengsa dah ni

      Delete
  15. Jm over sgt..tu dh berapa lama tak tidor tu??

    ReplyDelete
  16. Perlu ke visa aussie jika transit gold coast?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Arrival form pon tak payah isi.. Jadi... Visa pon tak perlu...

      Delete
  17. Assalamualaikum...
    hello ss...
    wah sampai sudah.


    hihihi...

    ingat lagi masa saya nak p dulu... dok ty ss.

    malangnya masa tu ss blom g lagi ... hihihi

    terpaksa lah daku usaha sendiri

    ReplyDelete
  18. cepatlah sambung nk tau korang tuko2 berapa kereta. hihihi ...

    ReplyDelete
  19. wah landing Auckland... best nya kira abes dah lah dari utara ke selatan ye

    ReplyDelete
  20. hahaha ... me sunburn teruk masa g sydney and melbourne... panas ya ampun

    ReplyDelete
  21. tapi masa saya p NZ hari tu - summer gak.. tapi tak panas langsung... sejukkkkkk ... tp sy p December and southern je lah... hihihi...

    ReplyDelete
  22. yg scan tu mesti malu semua nampak la hahahahha...

    ReplyDelete
  23. owh kena khatam ni kalau trasit xleh tinggal barang hihihi.. tq for sharing ss

    ReplyDelete
  24. SS, kalau yg transit flight tu kannnn, kita kan akan naik plane yg sama. Gate nak naik balik tu sama dgn gate kita keluar tadi kee? Hehe first time baru taw pasal naik plane yg sama, seat yg sama

    hanisamanina.com

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...