Sunday, 15 October 2017

Kembara Suzhou - Chongben Hall Tongli

Entry sebelum boleh hirup SINI...


Menapak lagi... Maka... Sampailah aku di Chongben Hall... Moh laa kita beraya di sini... He He He... Layannnnnnnnnnnnnnn....

HH dan Jay Emm riki apa tu?

Antara perabot lama yang ada...

HH dalam bingkai... He He He...

Apa yang menarik perhatian aku di Chongben Hall ni adalah pintu dan tingkapnya... Unik kan?

Unik dan halus ukiran pada pintu kayu ini... Serious kagum!

Tinggalkan jejak... Unikkan Naga ni...

Munge yang tumbuh meliar di sekitar...

Aku tak berada lama di Chongben Hall ni... Sebab... Most tempat lebih kurang aje viewnya... Jadi... Aku malas nak berlama... 

Moh la layan sekitar Tongli Water Town ini sebelum tinggalkan Tongli Water Town ini selamanya... Ha Ha Ha... Aku tak ada hati nak merepeat... Malas dah...

Apek photoboom gambar aku... Adehhh...

Layan bangunan lusuh... Tapi bumbung dia nampak teguh...

Lorong lorong yang U'Ouls boleh explore...

Tinggal lagi azab saya yang tanggung lebih... Dia orang duduk atas tilam... Saya duduk atas papan... Sampai naik kematu punggung saya Wak... Lain kali letak tilam saya kasi 10 sen... He He He...

Wak Be Cha bukan nama sebenar.... He He He... approch aku dan HH naik beca dia... Aku tunjuk 3 jari kat dia... Aku cakap bertiga mana muat... Dia seboleh mungkin kata muat... Mungkin dia tak nampak Jay Emm kat belakang... Atau mungkin dia ingat Jay Emm tu orang lain... Sebab tu dia kata muat... Sekali Jay Emm datang... Wak Be Cha terus blah... Sah sah mana muat naik beca bertiga... Bontot Jay Emm pon dah sepenuh kerusi... Abis aku dengan HH nak duduk mana? Tayar? Kah Kah Kah...


Nyesal beli kat Apek Gampang ni...

Si HH dan Jay Emm dok usha shawl kat sini... Memula dorang ni macam tak nak beli sangat... Tapi... Aku paksa... Aku cakap beli lah lebih sebab murah kot... Sehelai RMB 5.00 jek... Material shawl tu pulak jenis ringan dan tak payah gosok... Sesuai dibawak pegi travel... Last last amik jugak beberapa helai... 

Tapi... Masa nak bayar... Si Apek Gampang ni... Ucap terima kasih pon tak... Senyum pon tak... Amik duit kita macam petik daun... Dah laa tak sunat! Lagi nak buat muka sombong! Macam kita ni datang mintak sedekah kat kedai dia! Hoiiiii! Aku bayarrrr laaaa hoiiiii! Nak je aku meludahkan muka dia yang cam harammm tuh... Gampang!

Lagi celah lorong nan berliku... Tak masuk pon... Tak cukup masa...

Hari pon dah petang... Agak suram dan seram... Aku terasa Tongli Water Town ni macam tempat jin dan setan bertendang laa... Tak ada nur kasih langsung kat sini... Rasa bad mood lagi ada... 

Jadi... Pelan pelan kaki ini melangkah tinggalkan Tongli Water Town... Naik Pedicab dan terus ke Tongli Bus Station... Waktu balik... Pedicab ikut laluan lain tak sama macam waktu datang... Perjalanannya agak jauh skit... Tapi tak lah mengambil masa yang lama....

Sebenarnya... Aku plan nak berlama kat Tongli ni... Beli tiket bas balik ke Suzhou pon lewat... Tapi... Disebabkan aku dah bosan sangat.. Sampai je Tongli Bus Station... As usual... HH try luck tukar tiket bas yang ada ni kat kaunter tiket... Cuba nasib mintak waktu lebih awal dari sepatutnya... Dan... Alhamdulilah... Tiket boleh tukar tanpa dikenakan sebarang bayaran tambahan... He He He...

Nunggulah kaw bas...

Sementara tunggu bas... Aku ajak HH pegi beli limau kat Nyonya ni... Bila makan... Agak masam... Tapi... Fresh... Bila makan... Bau mulut seharum kasturi... Keh Keh Keh...

Aci ni.. Kalu kaw tak nak bagi dia meroyan... Kaw sumbat mulut dia dengan jajan... Sure aman hidup kaw... Happy Tummy Happy Me katanya... Muruku Jay Emm bawak dari Malaysia jadi mangsa... He He He...


BERSAMBUNG...

21 comments:

  1. Sedut pulak! Ekekekek mcm siput sedut tu ek

    ReplyDelete
  2. Ehh salah..hirup ahaahah..sedut tu kat entri lepas ..adehh

    ReplyDelete
  3. Pasal ape beca tu..paling lawak..dia x tahu yg sorang lagi tu anak gajah ahaahah..

    ReplyDelete
  4. Shawl tu mmg murah gila..selesa pakai mmg x rugi la beli..gasak betul2 tp x best tu penjual tu..terlebih minum cuka agaknya

    ReplyDelete
  5. Tong li water town dlm kenangan..nak repeat? X kot pegi tempat lain lak..tempat leh hopping ekeekkek

    ReplyDelete
  6. Kurus JM waktu ni kan..skrg? Shhhhh hehehe

    ReplyDelete
  7. Kalau perut dia kosong... dia berkicau tanpa henti

    ReplyDelete
  8. Bila nmpk gambar JM dr blkng baji biru tu baru ku paham SS kata bontot JM dah penuh beca..haha JM jgn marah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jay emm yg dulu bukan lah yg sekarang mak... kah kah kah

      Delete
    2. Mak!! Mencik tau πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

      Delete
  9. Antik semuanya kat sini..ada roh-roh purba nih..sb tu mood tak remaja hehe

    ReplyDelete
  10. Menyampah kalo seller yang sombong..mcm kita hadap sgt..bakor kedai baru tau

    ReplyDelete
  11. Kalau ketiga-tiga naik beca si ahpek tu entah2 si ahpek tu terus terangkat naik sebab kat belakang lebih berat dari depan...opsss

    ReplyDelete
  12. pintu dan tingkap yang klasik...open air je ke takde penutup pintu dan tingkap... ni buat kat malaysia gerenti kena masuk pencuri hati ku ehh

    ReplyDelete
  13. Tongli ni kaki posing n suka bandar lama syok lah kot nk stay lama2

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...