Sunday, 22 October 2017

Kembara Suzhou - Taipingfang Mosque

Entry sebelum boleh ramas SINI...


Masa ronda ronda di Shilu Pedestrian Street... Mata si HH sibuk memandang tempat tempat shopping... Aku tahu si HH ni tak habis habis nak menyoping... Semalam aku dah bawak dia pegi Shopping tak cukup lagi ke? 

Hari ni hari aku lah pulak kan... Tak kan asyik nak shopping jek... Tapi... Aku still give and take jugak lah... Aku cakap kat dia "Nanti kalu ada masa... Sebelum balik kita masuk kat shooping Mall tu eh"... Dia senyum lebor dengan muka tak penyabor... 

Aku ni pulak sibuk nak cari Masjid... Dan aku nak makan... Perut dah lapar... Lapar tu satu hal laa... Paling penting aku dah rasa nak terkencing... Memang boleh jadi gado kalu orang suruh aku tahan kencing... Seyes!

Aku mencari cari Masjid... Sebab aku tahu kat Masjid mesti ada jamban yang bersih... Cari punya cari tak jumpa! Tanya orang kat Pasar Malam pon orang tak tahu... Pelik! Kaw dah biasa niaga kat situ tak kan tak tahu ehhh...

Jalan punya jalan... Aku nampak ada Restoran Muslim... Ingatkan nak makan situ dan tumpang kencing sekali... Tapi... Fikir balik... Rasa tak cukup masa kalu nak lepak lama kat sini... Si HH pulak macam tak beriya... Nampak shopping mall terus lupa lapar... Padahal dia paling macam singa kalu berlapar... Aku lapar dia buat tak pedulik jek! Bila dah decide tak nak makan kat situ... Tak kan aku nak tumpang jamban kat situ pulak kan....

Restoran Muslim... Tapi aku tak masuk...

Aku suruh HH tanya orang restoran kat mana masjid... Dan depan restoran tu ada orang jual satay kambing... HH nak beli satay kambing kat situ... Tapi aku tak nak... Aku nak satay kambing kat Masjid jugak! Sebab aku fikir... Sementara aku pegi kencing kat Masjid boleh juga tunggu satay siap... Kan tak buang masa...

Ikut Jalan Taiping Fang!

Cari punya cari... Akhirnya jumpa jugak Masjid Taipingfang tu... Huh! Jauh jugak menapak! Pundi aku ni dah sakit... Tengok jenguk dari luar... Pintu Masjid macam bertutup...

Ada beberapa Restoran Halal...



Setelah puas tanya orang kiri dan kanan... Akhirnya jumpa Taipingfang Mosque ni...


Masjidnya tak lah besar mana...

Sampai kat Masjid... Si HH sibuk tengok tengok area situ untuk lepak makan... Aku dah cakap aku ni tak nak makan kat sini... Aku nak order satay depan masjid tu jek... Dia pon buat bodoh je... Tak de ke rasa nak teman aku ke Majid ke pe... Sebab aku tengok Masjid tu dah sunyi... Kalu aku pegi sendiri dan apa apa jadi kan ke susah... Si Jay Emm pon sama... Semua tak dulik aku dah...

Aku dah start nak naik hangin... Aku ni jenis cakap sekali dan aku nak orang faham aku sekali... Kalu cakap banyak kali aku jadi penat... Dah macam nak mengemis! Mood aku terus jahanam....

Bersusun Satay Kambing...

Perhatikan Amoi satay ni... Dia pakai tudung pesen tedung... He He He...

Si Amoi tudung tedung ni... Dok menyapa aku dan HH... Tapi dalam bahasa China... Mana lah aku nak faham... Hanya mampu tayang sebaris gigi dan gusi je lah... Sambil kata "Wa pu ce tawww!"... Ha Ha Ha....

Satay Kambing siap... Tetiba aku tak ada nafsu nak makan... Tengok perangai HH dan Jay Emm yang langsung tak pedulik aku... Membuatkan aku tak ada rasa nak pedulik dorang... 

Bila muka aku dah mencuka... Si HH jadi takut... Jay Emm pon dah tak keruan... Aku hembus dua dua kat situ... Lepaskan marah! Barulah dorang hegeh nak teman aku pegi masjid... Tapi aku dah tak nak! Aku dah geram! Aku tahan kencing sampai ke sudah! Dah nak jadi batu dah kencing aku nih! Emosi aku huru hara... Ditambah pulak aku dah lapar... Lapar nak makan orang...

Aku jalan menonong menuju ke Shilu Station... Dah tak hiraukan keadaan kiri dan kanan... Dan aku tak peduli Si HH cuba nak tekan minyak... Aku cuma fokus kat pundi kencing aku yang dah nak terburai ni jek... Terus masuk jamban kat Shilu Station... Make my own business... Tekan air kencing tanpa menarik break... He He He...

Selesai urusan business...  Aku keluar jamban... HH cuba pujuk aku... Aku tak tahu waktu bila dia sempat lagi pegi beli Travel Notes untuk aku... Mungkin waktu aku pegi kencing kot... Sambil nanges dia kata "I'm sorry... This is for u"... Seyes aku terkejut... Ikutkan hati... Aku suka giler tengok Travel Notes tu... Seyes lawo... Kulit kaler biru pulak tu... Tebal... Kertas berkualiti... Memang taste aku ler...

Tapi... Waktu tu ego aku tebal giler... Setebal Travel Notes tu... Aku tak tahu apa yang merasuk aku... Aku tak amik pon Travel Notes tu dari tangan HH... Aku merajuk giler...

HH cuba pujuk lagi... Ajak singgah kedai kat tepi... Cuba amik hati... Pada aku dah terlambat! Dan... Aku tak tunaikan janji aku pada HH nak pegi shopping mall pun... Perlu ke? Aku membentak "Aku nak balik!"

Sepanjang jalan menuju ke Suzhou North Railways Station... Jay Emm cuba pujuk aku... Tapi... Aku tak layan dia... Aku buat perangai aku... Aku diam membatu... Pekakkan telinga... Aku nampak Jay Emm menangis dalam subway... Dia tak dapat tahan airmata... Tapi... Aku langsung tak pedulik... Itulah aku... Sekali aku terasa orang tak pedulikan aku... Aku akan treat yang sama! Salah aku ke?

Sampai kat Suzhou North Railways Station... Terus ke gates...

Masa tengah duduk tunggu waktu train untuk balik ke Hongqiao Shanghai... HH still pujuk aku... Dia hulur satay kambing... Waktu ni aku dah cool skit... Aku dah boleh makan... Sekali dengan portion dia aku tala secukup rasa... Ha Ha Ha... HH tak suka makan satay yang dah sejuk...

Dalam masa yang sama... Aku dengar si Jay Emm dan HH borak tentang aku... HH "Dahhh laa jangan nanges"... Jay Emm masih tak henti menangis... Jay Emm kata gini pada HH "I sedihlah... I pujuk dia... Nak kasi dia makan... Dia tak nak... U kasi dia nak pulak"... HH "Ye lahh... Dia merajuk kat I... Bukan dengan U... So I lah yang kena pujuk... Dah jangan nanges lagi"...

Jay Emm "Biar dia datang kat I..."... HH kata "Dia tak akan pujuk U lahh... Kalu pujuk tu bonus!"... Terus Jay Emm melalak kuat... Orang kiri kanan perhati Jay Emm menangis... Aku duduk kat tepi tak ada perasaan... Sambil mendoakan... Harap harap tak ada orang Malaysia rakam aksi We'Ouls kat situ... Kalu tak matik muka aku viral semalaya... Keh Keh Keh...

Saat Jay Emm melalak hiba... Aku dengan muka pelik... Tapi... Aku buat tak reti... Buat buat tak kenal Jay Emm! Jahat tak aku? Kah Kah Kah... Aku memang tak akan pujuk dia... Sebab... Kalu aku datang menyembah dia waktu tu... For sure dia teriak lagi kuat... So.... Better HH aje yang handle... Masa hati aku sakit... Tak sape pedulik... So... Hambekkk laaa obat... Rasaain... He He He... Bak kata P Ramlee "Kena tunjuk action sikit sama dia... Tapi dalam hati... Sayang woooo"... Adehhhh...

Train pon sampai... Perjalanan amik masa agak lama skit berbanding waktu datang... Banyak berhenti di beberapa station... Train sarat dengan orang naik turun... Tak ada seat kosong pon... Aku... Jay Emm... Dan HH duduk bersepah... Tak duduk sebaris... 

Sampai kat Suzhou North Railways Station... Aku masih buat hal aku... We'Ouls naik subway balik ke hotel... 

Dalam perjalanan... Sekali sekala aku curik pandang Jay Emm yang sedang berdiri dicelah orang ramai... Dari ekor mata... Aku lihat dia mengesat airmata yang gugur di hujung tudung... Airmata yang gugur kerana ego aku yang menebal... 

Sambil mengenggam tiang train berpaut dari dihimpit... Aku menghela nafas yang panjang... Aku rasa bersalah... Saat aku tersedar... Aku memaksa diri menjawap soalan yang berlegar legar bermain di fikiran ku... Ya Allah! Inikah perjalanan yang aku inginkan bersamanya? Bukankah kembara dengannya selama ini menjadi doa ku yang telah kaw makbulkan? Nape lah aku jadi manusia yang sering alpa dan tak reti bersyukur? Aku terdiam... Menung... Mengimbas detik salah silap yang telah aku lakukan sepanjang perjalanan ini... Tapi... Apa patut aku buat saat ni? Lemah ku dalam memujuk! Tebalnya dinding dinding keegoan yang sukar aku runtuhkan... 

Turun dari subway... Tetiba... Aku terasa lengan aku dipegang erat... Aku toleh kiri... Jay Emm tengah merangkul aku sambil kata "I'm sorry"... Eratnya kasih seorang sahabat dengan titisan hujan airmatanya yang tak tertahan... Aku lemah melihat dia...

HH dah sengih siput... Alhamdulilah... Segalanya kembali normal... Malah jadi lebih baik... Saling memahami... Perbaiki silap... Mengelak dari ulangi salah yang sama...

Kalu tak gado tak trill laa hidup ni kan? Ha Ha Ha... Trilll konon.. Aku dah rasa tak bernafas! Sesak dada Sheila Hamzah... Ha Ha Ha....

By the way... Aku tidak mencari sahabat yang terlalu sempurna... Cukuplah sahabat yang mahu belajar tentang aku... Proses belajar itu adalah sepanjang hayat... Pasti ada jatuh dan bangun... Jika dia sempurna... Cukup lah sempurna untuk tontonan mata aku sahaja... Tak perlu jadi sempurna di mata orang lain pun...

Antara aku... HH... Dan Jay Emm... We'Ouls ni diibarat Tom And Jerry... Bercakar macamana pon... Akhirnya tetap bersama... Insyallah... Sehingga perjalanan kami dihentikan olehNYA...


BERSAMBUNG...

14 comments:

  1. rugi ooo..merajuk tak nak makan sate kambing..hehe..pandai HH pujuk, belikan travel notes..

    ReplyDelete
  2. Travel x drama x sahlah kan. Hehe. Lembut hati rupanya JM tu. Kalau saya, orang buat kering, saya lagi naik angin. Dah kak JM jangan nangis. Sob sob

    ReplyDelete
  3. Masing-masing tgh excited nak soping! tu yg x pedulik pasal pundi kencing SS hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tepat sekali... ss pun tunda la majuk tu dulu.. dh soping sambung la balik..

      Delete
  4. Amoi dr blkng nampak mcm lawa..

    ReplyDelete
  5. Drama di Taiping kahkahkah..JM ni cengeng jgk yek?

    ReplyDelete
  6. Alalalalala, drama sangat semua. Tapi, best la baca cerita macam ni. Jujur sangat.

    Kak SS sama macam kita la, jenis yang cakap sekali je orang kena faham sebab memang tak nak rasa macam mengemis :/

    ReplyDelete
  7. Ayat ni" Tekan air kencing tanpa menarik break.." mau bersepai la jawap nya.. isk ... sememeh!!!!

    ReplyDelete
  8. Wahhhh!! drama sungguh ye..
    sedap tak sate kambing depa ni ?

    ReplyDelete
  9. Alololo siannya SS semua tak dulik...kesian juga kat JM, tak baik tau buat JM keluar ayaq mata... sian kat HH tak dapat shupping hehehehe . alahaiiii drama luar alam sungguh. Kesian kat ahkak...tunggu sambungan seterusnya...*lepak sambil pekena kopi O layan dengan ubi rebus cecah sambal tumis*

    ReplyDelete
  10. Ahaksss..mmg drama air mata..akhirnya bila kenang kembali ia satu kenangan manis..si Jay Emm tu tgk cite sedih pun boleh meraung..adeh!

    ReplyDelete
  11. Baca entri ni x sedar air mata bergenang adehh

    ReplyDelete
  12. Pe pun terjadi..Jay Emm tetap sayang SS dan HH

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...