Friday, 24 November 2017

Kembara Christchurch - YMCA Christchurch

Entry sebelum boleh jenguk SINI...


Kalau nak diikutkan... Hari ni aku tak stay di YMCA Christchurch... Aku sepatutnya check-in kat Cosy Courtyard yang terletak kurang 5 KM dari Christchurch Airport...

Harga 1 malam di Cosy Courtyard cuma NZD 68.00 je... Tapi... Last minutes.. Aku cancel... Aku rasa tak sedap hati... Dari review yang aku baca... Mostnya beri bad review... Pada aku tak selamat... Jay Emm dan HH pon setuju kalu cancel... Tak nak amik risiko...

Bila dah cancel Cosy Courtyard... Kena laa cepat cepat replace dengan yang lain... So... Riki punya riki... Aku decide nak stay kat YMCA Christchurch... Agak jauh skit dari Christchurch Airport... Tapi... Lebih selamat dari  Cosy Courtyard... Lagi pon nama YMCA Christchurch ni dah terkenal seantero dunia... So.. Dah well known laa rupa paras penginapannya cemana kan...

Harga satu malam stay di YMCA Christchurch adalah NZD 95.00 untuk Standard Triple Room... Agak mahal... Tapi.. Safety come first lah...

Malam tu... Si Beberuk Bebal guide We'Ouls sampai ke YMCA Christchurch ni... Memula berpusing jugaklah nak cari parking... Al-maklum malam gelap... So... Susah skit nak membaca signboard...

Sampai je kat YMCA Christchurch... Terus parking kat tempat khas yang disediakan... Dan terus check-in... Percayalah... Malam tu sejuk giler ok... Terketar ketar tangan aku nak keluarkan luggage semua dari kereta.... Tangan pon dah beku... Awat sejuk beno nih? Bukan musim salji pon... Adehhh...

Bila masuk dalam... Dah senyap sunyi... Ada sorang staff jaga... Jantan rasanya berbangsa India... Tapi... Sombong nak mampos! Muka tak manis langsung... Mencuka jek... Macamlah kita datang sini nak mengemis kat dia... Hoiiiiiii keling pariaaaaaaaaaaaaaaa! Gaji kaw pon aku yang bayoooo laaaaaaaaaaa! Ko cekik kari hari hari pon dari duit satu malam aku stay ini ok! Gampang je perangai camtu... Tunggulah skit ari lagi aku nak maki dia kat review booking.com... Cam hanat nada suara kaw kalu bercakap dengan customer...

Kalu dia mencuka sebab aku lambat check-in lewat malam... Aku dah pre-inform dalam booking.com ok! Aku beri range estimate waktu antara 11:00 hingga 12:00 malam... Dan aku sampai tepat jam 11:30 malam! Dan bukan aku sorang yang lewat check-in pada jam tu... Salah aku ke? Dasar!

Tu haa jantan hanat... Gay agaknya sebab tak senyum langsung nampak pompuan... Keh Keh Keh...

Ok... Parking kat YMCA Christchurch ni adalah percuma untuk customer YMCA Christchurch sahaja ek... Tapi... Kena pamer kupon parking letak dalam kereta... Kalu tak letak kupon parking tu nanti kena denda bayar parking sebanyak NZD 75 ok... Mana nak dapatkan kupon tu... Mintak lah dengan jantan paria tu... Ha Ha Ha...

Selesai check-in... Terus naik bilik... Then terkejar nak masak maggi sebab pintu kitchen nak tutup...  Tapi tempat lepak nak makan tak tutup... Masa tu around nak jam 12 malam...

Kalut cari air panas... Tanya bebudak yang kebetulan tengah lepak makan... Dia pon tak reti guna air panas kat situ... Last last... Aku memandai sendiri.. Dah laa letak air panas betul betul atas sinki... Adehhh laa... So... Cecepat amik air panas... Kembangkan Maggi Tomyam... Cekik!


Bilik selesa... Ada tiga katil... We'ouls guna 2 katil je gabungkan... Satu katil buat letak barang... 

Ada towel bersih disediakan...

Shared Bathroom ... Kat luar.. Tak jauh pon... Betul betul kat luar pintu bilik tidur... Senang... Ada dua Shared Bathroom pulak tu... Sebelah kiri dan kanan... Tak perlu berebut pon...

Mari mengecas gadget... Aku dah tak kuasa nak bangun tukar gilir pakai plug biasa dah... Nak senang kaw bawak laa hub...  Kecik ringan senang bawak... Ramai ramai boleh charge... 

Mencekik Maggi Tomyam... Ruang makan yang besar dan selesa... Kat kitchen pon ada meja makan kalu nak..

Bangun pagi... Packing semua barang... Dan check-out jam 7:00 pagi... Ayuhhh!
Inilah bangunan YMCA Christchurch... Parking kereta kat belakang....

Ada cafe untuk melepak...

Sekitar luar cafe...

Lepas lepak kat luar... Tengok tengok cafe... Try nak masuk balik ke dalam semula... Tetiba... Pintu nak masuk dalam tak boleh bukak... Keluar boleh masuk tak boleh.. Ahhh! Sudah... Memasing semua dah panik sebab depan tu semua berpagar... Tak kan nak panjat pagar pulak... Ha Ha Ha... Memang kelakar seram waktu tu... Keh Keh Keh...

Tengok tengok pagar... Ada satu pintu pagar... Nasib baik pintu pagar tu tak berkunci... Keluar ikut pintu pagar tu... Tapi kena berpusing tembus tempat parking... Perghh selamat! Kalu tak... Matikkk lahh kena jerit jerit kejutkan semua orang bangun pagi... He He He...

Wow! Est 1862....

Ada locker...

Boleh amik info kat sini...

Depan hotel dah nampk pokok daun warna warni.. He He He...


BERSAMBUNG...

12 comments:

  1. Jantan lahanat! Memang sesuai sgt..dia x patut jaga kat reception tau..dia lebih sesuai jadi guard..muka mcm &$@ adeh

    ReplyDelete
  2. Seram wooo bila baca review cosy courtyard tu..camne nk tdo kalau bilik pun x leh kunci

    ReplyDelete
  3. Jantan paria? Ahahah..padahal datang menumpang keje kat negara org tp sombong..isk!

    ReplyDelete
  4. Mmg selesa stay kat YMCA ni..recommend!

    ReplyDelete
  5. Kap lam... biasa la... kerek kene lebih... keje kat overseas.... level dh rasa langit ke7..

    ReplyDelete
  6. aiyaaa dh sampai NZ ni... Kena baca sampai habis semua entry SS ni bagi hilang rindu.

    JM bila nak hapdettt???? :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Khayze... Si Jay Emm tu... Dia update Langkawi jek laa... Kah Kah Kah...

      Delete
  7. Tak faham kenapa orang muka ketat boleh kerja as receptionist :/

    Btw, selesanya bilik dia! :D

    ReplyDelete

  8. Bad review yg macam mana tuu SS?

    Sana pin plug macam msia?



    hanisamanina.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bad review Cosy Courtyard...

      Plug bawak converter..

      Delete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...