Friday, 3 November 2017

Kembara New Zealand - Item List

Aku tak tahu cara orang lain travel ke New Zealand cemana... Mungkin ada yang simple... Mungkin ada yang renyah... Aku? Aku cuba untuk travel sempoi untuk trip New Zealand ni... Tapi... Aku tak mampu... Sebab...

Suka tak suka... Aku terpaksa buat keje lebih... Study macam macam... Termasuklah study tentang barangan yang boleh dan tak boleh di bawa masuk ke New Zealand ni... Sebab... New Zealand ni bukan negara yang kaw boleh amik mudah... Silap sikit... Duit melayang terbang... Ohhhh! Tidakkkk!

Jadi... Kalu nak selamat... Buanglah ego mu... Keh Keh Keh... Meh! Usha barang yang aku bawak ni...

Aku sediakan satu bag yang hanya berisi bahan makanan dan peralatan ek... Tak campur dengan bag baju... Separuh bag... Aku sumbat kotak yang berisi bahan makanan... Separuh lagi untuk ruang peralatan... Faham?

Aku masukkan barang makanan dalam kotak! Sebab... Senang kastam nak check... Senang nak bukak tutup... Lepas check... Seal je balik... Senang jugak di bawa masuk keluar bag or kereta sepanjang jalan... Al-maklum kaw akan jadi kaum nomad berpindah randah dari satu tempat ke satu tempat lain... 

Setiap barang... Aku seal dengan plastik... Sebab... Masa checking kat Airport.... Kalu lah ada anjing hidu ke pe... Makanan yang aku bawak still beralas plastik! Elak tumpah...

Ini antara barang makanan yang aku bawak... Semua berseal plastik... Di susun elok dalam kotak... Sikit pon tak rosak... Tin pon tak kemik... Kotak tu bukan kotak baru pon... Tibai je laa masuk apa kotak pon... Janji bersih...

Ini senarai makanan aku... Menu pon aku dah siap susun ikut hari... Senang! Tapi... Dah nak last minute sebelum terbang... Aku curik beberapa paket sos kat Fast Food... Aku bawak ke New Zealand tanpa masuk dalam list.. Keh Keh Keh...

Kalu U'ouls nak mudahkan urusan di Airport... Nak percepatkan proses declaration... Buatlah List Food dan Ingredient... Jika ditanya apakah bahan yang terdapat di dalam makanan U'Ouls? Maka... Jawap lah dengan sedia tenang tanpa gentar.... Ehhh... Debornya dah macam soklan Malaikat Munkar Nakir di alam barzakh pulak... Kah Kah Kah....

Something yang aku rasa... Aku perlu ingatkan ek... Even U'Ouls ada buat list barang guna font dan format yang cantik cantik pon... Pihak kastam tetap akan amik kira declaration kita melalui lisan... 

Apa yang kita cakap saja yang dorang catat! Tapi... Kalu nak bagus... Kaw prepare lah dua dua sekali... Sebab... Kaw bukan ingat pon semua barang kaw bawak... He He He... Lagi pun bukan semua orang rajin nak list barang macam U'ouls... So... Sape yang dah buat list tu... Bacakan je kat kastam tu... Kalu dia pekak... Kaw ulang laa baca sampai dia dengar... Ha Ha Ha...

Ada sorang passenger tu... Dia just explain sambil tunjuk gambar dalam handphone jek... Pon senang jugak... 

Actually... Aku tak guna habis pon semua barang yang aku bawak ni... Dah last day... Ada beberapa item seperti beras dan Macaroni yang aku sedekahkan pada orang asli Mouri yang jadi maid kat hotel... Keh Keh Keh...



Ini equipment untuk memasak... 

Inilah Equipment dapur yang aku bawak dari Malaysia...

Aku tak bawak pisau dari Malaysia ek... Aku memang plan nak beli kat Pak'NSave jek... Dan... Aku tak perlukan pembuka tin... Sebab... Aku bawak tin yang senang di buka dengan tangan....

Rice cooker aku kecik jek... 0.6 liter... Non stick... Tak kose der nak sental piuk all the time... So... Cari yang non stick ok... Semua lauk aku masak guna rice cooker ek... Dan semua yang aku masak tak guna minyak! Ehhh... Abis tak guna minyak... Guna apa pulak? Ye... Soalan yang bagus ye murid murid... Jawapnya... Kita guna OTAK! Kah Kah Kah...

Plates atau pinggan... Aku pakai pinggan plastik yang boleh tahan panas dan sejuk... Boleh beli kat Daiso...

Aku bawak Towel Kitchen tapi si Jay Emm dan HH tak pakai pon... Most pakai tisu jek... Kalu nak jimat space bawak Magic Towel...

Plastic Wrapping tu penting... Sebab... Tak nak makanan tumpah dalam kereta... Kalu kaw kotorkan kereta sewa... Wajib kaw dikenakan denda... Matikklahh... Sikit sikit denda... So... Untuk elak kereta kotor sebab makanan... Gunalah Plastic Wrapping... Seyes sangat berguna plastic Wrapping tu... Aku buat balut tupperware... Dan guna untuk balut penutup periuk nasi dari bergegar dalam kereta... Ada lebih... Aku guna buat bungkus souvenir yang mudah pecah... Hu Hu Hu...

Chopping board... Jay Emm beli kat Daiso... Materialnya plastik bersaiz A4... Nipis macam kertas...  Bukan tebal gedabak macam kat dapor korang tu ek... Yang Jay Emm punya tu memang khas untuk travel... Boleh guna banyak kali...

Periuk yang berjasa... He He He...

Senarai ubatan yang aku bawak... Kalu boleh... Ubatan ini biarlah dalam original paket... Bukan dialih ke bekas yang lain...

Biasanya setiap kali travel memang aku akan carry satu bag ubat... Bag ubat tu kecik je... Aku beli kat Ikea... Memang tahan lasak... Boleh asingkan compartment ubat makan dengan ubat sapu... Much better... Biasanya aku bawak ubat contohnya Paracetamol 4 hingga 5 bijik jek... Aku letak asing dalam compartment plastik... Tapi untuk trip New Zealand ni... Aku bawak 1 tablet terus... Sama jugak dengan ubat yang lain... Nak lagi bagus... Ko letaklah dalam plastik ubat klinik... Janji ada nama kaw... 

Macamana pulak dengan Toiletries? Ok... Memula aku agak particular juga part toiletries ni... Sebab... Semua berliquid kan... So... Nak selamat... Aku tak bawak sabun, shampoo atau apa pon jenis pencuci yang guna botol refill... Aku beli yang original bottle yang ada senarai bahan... Tapi tak lebih 100 ml laaa... Contoh : Lux Shower Cream dan Head and Shoulders shampoo...

Kalu U'ouls pergi in group... Better share je laa keperluan toilet... Sape nak ke jamban... Angkut satu bag toiletries... Even 100 ml setiap botol di share bertiga sepanjang 7 hari agak larap jugak...

Pencuci pinggan pulak kaw bawak lah paket pencuci Joy... Senang... Tak payah sental... Setitik je dah boleh nampak Singapore... Kalu Joy Hafiz Hamidun cuma nampak cerai jek... Tak pernah having sex katanya... Ehhhhh... Aku merepek apa nih... Keh Keh Keh...

Sebenarnya... Bila dah kat sana... Pihak kastam tak check pon part barang Toiletries ni... Toiletries ni jatuh kategori personel used... So... Tak kisah U'ouls nak bawak refill or tak... Ubat pon kastam tak check... Dia cuma tanya jek... 

Lain lain... Apa lagi ek?

Rasanya tak perlulah aku membebel barang apa yang boleh dengan tak boleh di bawa ke New Zealand ek.. Sebab.... Aku tak berminat nak jawap soalan pada barang yang aku tak bawak! Aku just nak share barang yang aku bawak jek! 

So... Jangan tanya aku soalan... Boleh tak bawak sambal hitam? Boleh tak bawak sambal iblis wal syaitonnnn? Boleh tak bawak Durian Musang King tak King Kong? Kah Kah Kah... Sorry! Aku tak kan jawap!

Nanti kang ada je manusia poyo kata "Aku bawak tempoyak pon lepas... Bawak ni lepas jek... Bawak tu lepas"... So... No point aku nak cakap lebih... Kasi lah kaw menang...

Ada beza ek... Antara nasib dan hakikat.... Nasib tu... Bila kaw tak jangka boleh terlepas... Dan kaw boleh sengih dan bangga... Tapi.... Apa jadi kalu kaw tak lepas? Boleh ke kaw nak riak? Takut senget jek muka tu! Dan... Hakikat pula ada rules yang kaw kena patuhi dan ikut! So... Terpulang sama ada kaw nak perjudikan nasib atau kaw nak follow the flow... Faham? 

Pada aku yang penting... U'Ouls kena tahu kategori barang yang U'ouls bawa... Aku dah beri contoh cara nak isi New Zealand Passenger Arrival Card di SINI... 

Cuma... Untuk lebih jelas... Kategori barang apa yang U'Ouls tidak boleh bawa masuk ke New Zealand... Bolehlah semak info terkini di SINI...

55 comments:

  1. Wash SS ...lengkap sungguh, senarai makanan

    ReplyDelete
  2. Jauh merantau 3 sekawan๐Ÿ˜๐Ÿ˜

    ReplyDelete
  3. list terbaik dari ladang anggur.. ^_^

    ReplyDelete
  4. periuk nasik kita sama la.. heheheh..

    ReplyDelete
  5. zyrtec tu sesuai tak untuk allergic cuaca sejuk?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zyrtec tu... More pada skin... Bila sejuk... Hidung berair selesema dan kering... Kulit kering kadang jadi gatal... Yes... Sesuai! Doktor pakar SS memang suggest amik ubat tu... Since 2007 I guna ubat tu kalu ada masalah allergy...

      Delete
    2. bagus jugak tu.. sbb nina pun selalu hidung berair bila sejuk.. thanks ss sbb sudi n rajin share ilmu..

      Delete
  6. Terbaiklahhh...biar susah dulu senang kemudian n alhmdulillah..bila well preapared like SS buat ni..kastam pun x byk soal

    ReplyDelete
  7. Alhamdulillah..my dream come true..tq SS dan HH bring me together ๐Ÿ˜˜

    ReplyDelete
  8. Tip yg patut di ikut..pack barang makanan dlm beg yg berasingan..sbb nak x nak luggage yg ada makanan akan di bukak untuk check n inspection

    ReplyDelete
  9. Entri yg sgt bermanfaat..x dpt dari blog lain..so Nina..get ready eh ๐Ÿ˜ฌ

    ReplyDelete
  10. X penah having sex? Kuat betul iman dia eh ๐Ÿ˜ฌ

    ReplyDelete
  11. Nasib atau hakikat.... suratan atau kebetulan... coklat tu aku punye...

    ReplyDelete
  12. Tips berguna.bestnya g mkn angin

    ReplyDelete
  13. hihihi details nye list... saya tulis tangan je.
    lipat letak dalam handbag...

    #selekeh.

    tapi baguslah buat list tu. walaupun sekadar tulis tangan... memudahkan utk melepasi kastam.

    oh tapi nya saya masuk Ausie tak kena pun isi arrival form tu.

    makanan apa semua tak yah pun inspect.

    mungkin dia treat kiteorang as local australian kot sebab flight masuk dari ausie.

    so me - noted dis procedure in case nak me repeat.

    hihihihi ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hopes for the best and prepare for the worse...

      Delete
  14. errr ikan tu ikan solmon ke?


    soalan ni blh tanya tak?

    ReplyDelete
  15. errr ... entri NZ kita tak bermanfaat ke? hahahaha

    ReplyDelete
  16. tapi tu lah...


    lain orang lain pengalamanya...

    NZ banyak mengajar saya tentang banyak benda...

    huhuhu...

    ReplyDelete
  17. takkan ku lupa ... kejadian tak boleh landing tu and diversion of the flight route ... bukan calang2 ... divert 400km... and im not prepared for that.

    on that time tak ramai lagi malaysian yang share ttg pengalaman ke NZ...

    huhuhuhu... tercalar hati teringat peristiwa tu... hahaha... sebab rugi 1 hari journey

    ReplyDelete
  18. dan takkan ku lupai juga ... peristiwa pisau ... masihkah kau ingat ceritanya ss? hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masa kat Queenstown... i terpandang pisau kat DFO... yes! I still ingat kisah pisau yg en abah bawak tu...

      Delete
  19. Detailed nya perancangan. Kagum sangat!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terpaksa! Sebab x sanggup nak bayo denda NZD 400!

      Delete
  20. periuk tu sebjik mcm periuk ajaib mak!

    ReplyDelete
    Replies
    1. SS belajar dari Mak laaaa nihhh... He He He...

      Delete
  21. wah..makan salmon kat sana..rajin masak hehe (cam tak cayee je)

    ReplyDelete
    Replies
    1. SS tak pandai masak... Pandai makan jek... Ha Ha Ha..

      Delete
  22. SS memang jenis cermat dan kemas la pack mcm tu...rajin nih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Just tak nak terburai jek mak... Dah laa tu jek yg ada.. he he he

      Delete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...