Tuesday, 7 November 2017

Kembara New Zealand - Memandu di New Zealand

Ehhhh... Plat kereta Johor dah sampai New Zealand lahhhh! Ha Ha Ha... Luaskan kuasa mu! Yeahhhhh! 

Dah nama pon road trip kan... Kena lah naik 4 roda kan... Tak kisahlah kereta ke... Van ke... Campervan ke... Ikutlah kemampuan dan keupayaan memasing... Untuk aku... Aku lebih selesa berkereta jek...

Terlebih dahulu... Aku nak ucap tahniah pada diri sendiri, Jay Emm dan HH... Sebab... Dah berjaya memandu di New Zealand! Tepuk tepuk tangan... Standing ovation untuk diri memasing... He He He... 

Dan... Aku nak ucap jutaan terima kasih pada HH... Sebab... 90% pejalanan ini dipandu oleh HH... Yeahhh! HH yang banyak pandu... Dia pegang stering... Tekan minyak... Tekan break... Tapi yang banyak fikirnya aku dan Jay Emm... Sebab... Keja Co-pilot lagi penat dari pilot... Ha Ha Ha... 

HH memang buta map... Kiri kanan pon kadang terabur... Jadi... Aku yang banyak guide dia... Dan biarlah dia yang pandu tanpa banyak fikir... He He He... Cuma kadang stress dia lebih sebab kena hati hati sepanjang jalan... Aku yakin dengan HH... Sebab dia pernah catat rekod memandu dari Johor ke Thailand seorang diri...

HH banyak memandu sebab dia tak pegang camera... Tak macam aku dan Jay Emm yang giler amik gambar... Itu pon HH willing hampir 100% nak pandu sendiri... Tapi... Aku larang... On certain part yang tak ada sangat attractions dan tak perlukan camera... Memang aku yang drive... 

Jay Emm ada jugak laa merajuk sebab ada tempat yang dia nak drive tapi HH tak kasi sebab tak melepasi bandar... Kalu nak test drive kena jalan kat jalan lurus dulu... Jangan drive kat bandar yang sibuk... Tapi bila si HH beri peluang Jay Emm drive kat jalan lurus... Tetiba dia malas pulak... Sebab nak amik gambar katanya... Dan beri alasan kalu dia yang pandu nanti jadi lambat... He He He... Bukan lambat tapi hegeh... Terkemut kemut macam siput... Keh Keh Keh... Jay Emm hanya sempat drive sekitar Timaru...

Honestly... Aku debar sebenarnya nak drive di New Zealand... Dan aku memang kurang nak praktis had kelajuan sebelum ke New Zealand ni... Dah sampai New Zealand baru lah aku berhati dan perhati had laju... Kadang terlajak jugak lebih had limit... Cepat cepat aku slowkan pemanduan... Takut kena saman... He He He...

Jay Emm yang most time duduk belakang... Pada awalnya rengsa kena pakai seat belt... Seyes aku nampak dia rasa tak tahan dan mencuka... Peyut boroi kena ikat... Ha Ha Ha... Tapi... Bila dah balik Malaysia... Percaya lah... Dia terus suka dan tak nak lepas pakai seat belt tu... Dah terbiasa katanya... Kah Kah Kah...


*** Routes Trip ***

Secara kasarnya... Inilah routes perjalanan aku...

Kalu U'Ouls tengok routes map aku ni... Aku sampai Queenstown je kan? Yes... Aku tak lajak sampai Milford Sound... Why?

Last minutes aku cancel Milford Sound... Cancel sekali dengan penginapan di Milford Sound.... Sebab... Aku rasa tak berbaloi kalu aku berpenat lelah terkejar masa...

Dalam setahun sebelum tibanya hari aku ke New Zealand.. Aku dah naik cruise di Vietnam... Dan aku dah naik cruise di China... U'Ouls rasa perlu ke lagi aku naik cruise di Mildford Sound dan hadap moment rupa paras yang seakan sama?

Aku tak kata aku menolak terus Milford Sound... Tapi... Not for this trip laa... May be kalu ada rezeki... Aku akan jejak semula bumi kiwi ni... Dan cover tempat tempat yang aku belum sampai... Who knows kan? Hu Hu Hu...

Lagi pon... Bila aku fikir fikir balik... Aku nak betul betul menikmati view kat New Zealand ni... Aku nak rehat... Tak nak berpenat... Aku tak nak terkejar waktu... Tak cukup tidur dan rehat... Aku tak nak just touch and go suatu tempat... Kemudian amik amik gambar... Pastu balik Malaysia berkongsi dengan orang... Poyo beritahu orang bahawa semua tempat aku dah jejak dalam masa 7 hari gitu???? Apa benefit aku dapat kalu aku buat gitu? Hakikat aku yang akan penat sebab terkejar! Hakikat aku sendiri pon tak tahu bila waktunya aku bernafas! Ohhh tidakkk! Aku tak nak jadi macam tu!

New Zealand lebih sesuai untuk berehat dan tenangkan fikiran... Aku bukan muda lagi... Aku dah semakin tua... Aku nak rehat... Aku nak nikmati sepuasnya... Aku nak duduk kat satu tempat... Dan aku spend masa berjam jam nikmati view yang cantik sampai aku puas... Bila aku menutup mata... Celik semula... Aku tak lupa moment indah itu...

Jangan tanya aku... Nape aku tak pegi sini... Nape aku tak sampai sana... Ada negara yang aku boleh pulun abis abis... Ada yang tidak... Aku tak peduli orang lain cemana pon... Kalu kaw boleh cover seantero New Zealand dalam masa kurang 7 hari pon apa aku kesah... Duit kaw kan...



*** Driving Licence ***

Kalu nak memandu di New Zealand... Kita perlukan lesen... Just bawa lesen memandu Malaysia terkini jek... Yang ada tulis "Driving Licence"... Bukan lesen laminate zaman Leman langgor bas ek... Keh Keh Keh... Dan... Tak perlu tukar ke International Driving Licence...



*** Undang-Undang Jalanraya ***

Speed limit paling laju kat New Zealand ni 100 jek... Setakat hari ni... Alhamdulilah... Aku tak terima notis saman... Tak sedap hati jugak sebenarnya... Sebab ada jugak tanpa sedar tertekan minyak tak hengat... Harapnya tak ada lah saman... Kalu tak... Bocor lah poket... Serammmm...

Wajib kaw beri laluan pada pejalan kaki... Terutamanya di kawasan sekolah dan bandar...

Sesetengah Trafic Light... Even dah bertukar Hijau... Belum tentu kaw boleh jalan ye Aci... Kalu kaw jalan jugak... Memang Mak Kaw Ijauuuu! Ha Ha Ha... Kaw tetap kena tengok kenderaan dari arah bertentangan... Kalau tak ada kenderaan baru kaw boleh jalan ke kiri atau ke kanan even lampu kaw tengah terpacak hijau! Pelik kan? Undang undang jalanraya kat New Zealand ni memang pelik...  Dah macam nak mencurik kaw tahu tak... Nanti aku explain pada entry yang lain...

Memandulah dengan berhemah... Fokuslah pada pemanduan... Makan atau minum pon tak boleh semasa memandu... Apatah lagi bergayut dengan handphone... No! No! No! No Handphone!

Parking pulak... Ada Parking berbayar... Ada parking free tak kisah berapa lama pon... Ada parking free tapi limit masa... So... Belajarlah cara nak mengenali sign parking ni... Refer SINI  untuk tengok jenis sign parking...

Sentiasalah memandu sebelah kiri... Kalau U'Ouls slow... Berilah laluan kepada yang laju... Sebenarnya... We'Ouls sendiri pon banyak kali jugak lah kena horn... Kena tunjuk center jari pon ada... Bukan dengan pemandu... Tapi anak pemandu yang dok belakang... Cam gampang tak ajar anak macam tu?

Kadang kita dah jaga speed limit... Dah ke tepi... Tak buat salah pon... Tapi... Percayalah... Mat Saleh kat New Zealand ni especially kat South Island memang cam celaka perangai bawak kereta... Tapi aku tak rasa dorang tu orang asal New Zealand... Sebab aku rasa orang asal New Zealand mesti lebih maklum dengan undang undang negara sendiri... Aku rasa tu mesti orang luar yang bawak perangai pembuli jalanraya di New Zealand... Just hati hati lah...

Part yang aku rasa paling debar bila berada kat tengah bandar di Christchurch... Got one day aku terpaksa lalu kat atas laluan tram which is tak ada jalan lain... Dan paling horror siap berselisih dan beri laluan pada tram di jalan yang sempit... Memang panic time tu sebab tak biasa... Ahhh... Nantilah aku citer...

Selebihnya... Rasanya lebih kurang macam kat Malaysia jek... Untuk belajar dan uji kemampuan memandu U'Ouls... Bolehlah dapatkan info Di SINI...



*** Shoestring Rentals ***

Setelah usha banyak syarikat car rental... Aku dapati... Shoestring Rentals lebih kacak berbanding yang lain... 

Kenapa Shoestring Rentals lebih kacak?
  • Free 24/7 pick up service...
  • Shoestring Rentals tu dekat dengan Airport... Boleh jalan kaki...
  • Kaw boleh pulangkan kereta bebila jam pon tanpa sebarang charge...
  • Kereta yang disewakan dijamin berada dalam keadaan baik... No breakdown Guarantee... Kalau ada kerosakan dalam perjalanan... Shoestring Rentals akan settlekan masalah... Atau berikan kereta gantian dalam masa 24 jam... Atau kalau kita tak puas hati... Shoestring Rentals akan bayar balik duit kita sepenuhnya!

Amacam kacak tak? Ha Ha Ha... Tak payah suka sangat... Baca dulu sampai habis... Then decide... Lain orang lain pandangan...
OK... Sepanjang urusan booking... Aku lebih banyak berurusan dengan Cameron... Sape Cameron tu? Adik beradik Genting ke? Bukan! Bukan! He He He... Nama panjang Cameron McKenzie... Dia Owner dan jugak Operator Shoestring Rentals tu... Baik, peramah dan kelakar jugak orangnya... Memang senang berurusan dengan dia... Kaw tanya lah apa soalan pon... Cepat je dia feedback...

Kalau nak info lebih jelas... Terkini... Nak quotation harga... Nak booking... Boleh lah petik SINI...



*** Cost Rental ***

1. Nissan 1.8 Ltr (NZD 49.00 x 5 hari) = NZD 245.00
2. GPS (NZD 8.00 x 5 hari) = NZD 40.00
3. Insurance (NZD 10.00 x 5 hari) = NZD 50.00

Total : NZD 335.00


Murah ke mahal?

Kaw nak murah mana lagi Aci???? Kalu tak convert... Even kat Malaysia pon tak dapat harga gini... Viva bangang pon jejak RM 80.00 sehari... Ini Nissan ok! Adehhh...

Payment boleh dibuat secara tunai atau credit card...

Paling penting... Kereta Nissan ni... Bonet dia besar! Seyes besar! Even dah sumbat 4 luggage besar... 2 bagpack besar... Still banyak lagi ruang.... Berbaloi!



*** Insurance ***

Kalu U'Ouls nak jimat... Boleh je take out Insurance kereta... Insurance yang ditawarkan ada 2... Standard  Insurance dan Special Insurance...

Standard  Insurance ni... Which is free... Tak payah bayar... Dan memang dah include dalam perjanjian sewa kereta... Tapi... Ada Excess ok... Kalau berlaku accident... Excess yang kena bayar akan jejak NZD 1,500.00... Banyak tu...

Special Insurance pulak... Kita kena bayar NZD 10.00 sehari... Tapi... Excess yang kena bayar sikit jek... Kalu accident... Bayaran excess limit hingga NZD 250.00 jek... Maksudnya.. Tak kisah apa jenis accident pon... Maksimum yang kita kena bayar cuma NZD 250.00 je compare dengan NZD 1,500.00... Faham?


*** GPS ***
Mari aku perkenalkan pada U'Ouls... Inilah Barbara nama sebenar... He He He... GPS yang bertugas sepanjang jalan... Tapi... Disebabkan Barbara ini culas dalam kerjayanya sebagai penunjuk jalan! Terkadang mengular... Ha Ha Ha... Jadi... Aku tak panggil nama sebenar... Aku panggil dia Beberuk Bebal! Kejenya penyesat jalan! Dia takut aku buli dia lah tuuuu...
Seyes... Tiap hari... Aku bercakor dengan si Beberuk ni... Bebal nak mampos... Lain aku suruh... Lain peginyaaaa... Asik nak calculating reroutes jek... Ngok! Kaw bayangkan lah... Jalan suppose dah ada trafic lite... Dia still maintain zaman roundabout... Tak ketinggalan zaman ke namanya?
Kalau GPS aku ni... Dah lama arwah kena lempor atas jalan! Memang menguji kesabaran... Adehhhh! GPS tak berupdate... Zaman Pak Pandir punya! Tak masal aku jadi Lebai Malang...
Kalu aku amik internet line kang takut tak berbaloi pulak... Sah sah mahal giler kot internet kat New Zealand ni... Susu tetek lembu je yang murah... Ha Ha Ha...
Ni lah Beberuk Bebal yang aku hanginkan sangat tu... Tapi... Bila dah berjauhan terasa rindu.. Chiaaaa Chiaaaa Chiaaa...

GPS Beberuk Bebal ni... Ada info pasal speed kita dan speed limit... Tapi... Kaw kena alert speed limit atas jalanraya ye Aci... Kalu speed limit yang terpapar kat GPS adalah 50... Sedangkan kat jalanraya 30... Maka kaw kena ikut speed limit yang kat jalan raya! Kang tak masal kaw kena saman pulak...

Nasihat aku... Untuk elakkan GPS dicuri... Simpanlah GPS ni setiap kali kita keluar dari kereta... Usahkan GPS... Apa apa barang peribadi pon jangan simply tinggalkan dalam kereta... Elakkan kereta kita kena pecah... Ok?



*** Manual Map ***

Kalau U'Ouls rasa... U'Ouls dah terror... Kalu U'Ouls rasa tak perlu travel guna KERTAS... Nak bergantung hidup sampai mati pada internet atau GPS... Sila abaikan Manual Map ini...

Ini cara aku laahh... Even aku dan Jay Emm punya IT background sudah puluhan tahun... Well... Sudah mencipta system yang pelbagai... We'Ouls masih perlukan Manual Map atau Peta tradisi ni ye... We'Ouls masih tengok signboard kat tepi jalan... We'Ouls tak abaikan!

Ada GPS... Ada Internet sekali pon... Ia cuma bonus! Bukan media untuk We'Ouls bergantung harap sepenuhnya! Ngertik??? Bayangkan... If let say U'Ouls punya GPS lebih teruk dari si Beberuk Bebal tu cemana? Kaw jawap laa sendiri ek!

Kalu U'Ouls nak dapatkan Map New Zealand ni secara percuma... Boleh request map di SINI... Dalam beberapa hari atau minggu... Map tersebut akan sampai ke pintu alamat U'Ouls...

Kalu U'Ouls zoom map aku ni... Dah serupa belacan... Sebab... Pada map tersebut ada aku tampalkan sticker jarak kilometer dari satu bandar ke satu bandar lain... So tak ada lah kaw mencangak nak estimate berapa jauh lagi perjalanan kaw ye Aci... 



*** Petrol ***

Aku ada tanya Cameron tentang Petrol... Kos full tank... Dan berapa KM kereta ni boleh pecut... Cameron anggarkan :

Kos Full Tank : NZD 85.00
Capacity : 40 Liter
Jarak : 500 KM
Jenis Petrol : 91 (Hijau)

Shoestring ni mengamalkan... Amik kereta Full Tank... Pulang kereta pun Full Tank... Jangan kaw dapat full tank... Kaw pulangkan kereta sampai kering tank pulak...

Ini cara aku lah kalu nak isi minyak... Setiap kali tank aku dah cecah setengah... Aku akan isi semula hingga penuh... Aku tak biar tank aku nak menghampiri kosong baru nak isi... Itu cari nahas namanya...

Setiap bandar ada Petrol Station... Tapi kaw kena pilih Petrol Station yang boleh guna cash atau accept credit card... Ada setengah Petrol Station yang guna kad New Zealand aje... Dan harga minyak adalah berbeza ikut lokasi...

Harga petrol 2.069 seliter...

Ini contoh plan petrol aku sepanjang perjalanan aku... Dari plan Summary Petrol Distance Journey... Aku dah boleh buat anggaran jarak dan masa... Dan aku dah boleh agak budget petrol yang aku kena sediakan...

Dari plan Details Petrol Distance Journey... Aku boleh tahu bandar apa yang aku akan lalu... Aku tahu kat mana Petrol station yang patut aku berhenti... Mostnya aku pilih Petrol Station yang besar besar jek...

Boleh refer SINI  untuk calculate distance... Dan petik SINI  untuk info harga petrol terkini...

Alhamdulilah... Segalanya berjalan lancar seperti yang aku anggarkan... Insyallah... Aku akan sharekan actual details budget aku di hujung rancangan.... Tunggulah... Ha Ha Ha...




*** Car Wash ***

Satu perkara yang aku nak ingatkan ek... Macamana U'Ouls amik kereta sewa ini dalam keadaan seperti asalnya... Maka... Pulangkanlah dalam keadaan yang sama... Jangan kaw dapat kereta bersih tapi kaw pulangkan kotor...

Cameron ada pesan... Bahagian dalam kereta kena bersih... Kalu kotor teruk... Dia akan kenakan penalty sebanyak NZD 150.00! Amekkk... Part penalty tu dah sampai sana baru aku tahu... Hu Hu Hu... Luar kereta pon kalu takat habuk skit tak pe... Dia cuma titik beratkan sebelah dalam je...

So... Aku cadangkan... Untuk elak penalty... Kita invest skit lah cuci kereta dan vacuum sekali...

Kos Cuci kereta : NZD 12.00
Kos vacuum : NZD 2.00 (6 minit)

Kat mana nak cuci?

Sebelum sampai Airport... Ada satu BP Station di Memorial Ave... Lebih kurang 5.2 KM dari Airport... Kat BP Station tu ada self service car wash... Bayar kat kaunter... Dan beratur untuk cuci kereta...

Nak cuci kereta pon ada jenis cucian jugak... Mak aihhh... Orang kaunter siap mention... Agaknya dah biasa kot traveler cuci kereta kat situ... Dia kata... Kalu kaw takat bawak kereta sewa jek... Cucian biasa dah memadai... Paling murah memang cucian biasa jek... Tapi bukan cuci bersih pon... Sabun pon kedekot... Part tayar still kotor jugak... Janji body bersih...

Pada aku... Paling penting... Aku nak murah... Janji tak nampak kotor sangat... Ha Ha Ha... Sebab kat Malaysia pon aku cuci sendiri hoiiii... Tak de nye aku nak membazir... Tapi sebab kereta orang.. Tutup mata jek laa hulur 12 dollar tu... 12 dollar tu boleh dapat 4 papan Cadbury yang besau dabak taw tak! Adehhh...

Beratur laa kaw...

Kemain kilat lagi... Vacuum laa kaw selama 6 minit je dia kasi... Bayar NZD 2.00...


*** Amik dan pulang kereta ***

Ok... Si Cameron ni... Akan guide cara nak amik dan pulangkan kereta... Dia akan kasi info Door yang mana yang dia akan tunggu kita... Siap dia kasi gambar kereta dan gambar muka dia sekali... Memang senang kaw nak cam dia...

Sebaik aje jejak kaki di Airport... Kita kena call si Cameron ni... Kat Arrivall Hall tu... Ada satu public phone... Call lah si Cameron... Free jek... Inform lah yang kita dah sampai Airport...

Kadang Door reference yang dia beri tak sama dalam email... Berkemungkinan terpaksa bertukar lokasi... Al-maklumlah.... Kena tengok parking space yang available waktu tu... Apa apa hal... Call dulu ek...

HH tengah call Cameron... He He He...

Jumpa je Cameron... Dan dia akan guide dan explain pada kita macam macam pasal kereta... Dia akan tunjukkan jalan dan cara nak pulangkan kereta... "Easy Peasy" katanya... Ha Ha Ha... Banyakkk laa kaww punya easy peasy... Aku dah berderau darah nak pegang stereng keta kaww ni... Ha Ha Ha...

Cameron akan bawak ke tempat pulang kereta nanti... Tak amik masa yang lama pon nak explain satu satu... Sebab... Dia pon tahu kita rushing nak check-in hotel... Setelah segalanya jelas.. Silalah turunkan tanda tangan... 

Kalu boleh... Amiklah gambar kereta dan meter kereta... Atau setidaknya... Check fizikal kereta... Kot ada part yang dah memang calar atau kemik...

Di hari terakhir... Hari di mana kaw nak kena pulangkan kunci kereta... Hari di mana kaw akan sedih sedu sedan sebab terpaksa berpisah dengan Beberuk Bebal sambil lambai lambai tangan... Ha Ha Ha...

Meh aku tunjuk cara nak pulangkan kereta... Sama je macam kaw amik kereta eh...

Park kereta kat sini...

Ehhh... 'S' laaa.. He He He.. Masukkan kunci kat sini...

Actually... Kalu U'ouls pulangkan kunci waktu office hour... Dapatlah orang Shoestring hantarkan U'Ouls ke airport... If not... Bak kata Cameron "Lucky Person" terpaksa pulangkan kereta... Dan menapaklah ke Airport... Hu Hu Hu....

Menapak laa kaw... Tak jauh pon...

Boleh refer map ini...

Dah pulangkan kereta... Email lah si Cameron... Maklumkan kereta sudah dipulangkan... Dia akan feedback dan mintak kita review... Pe lagi... Pi lahhh hentam pasal Beberuk Bebal tu... Keh Keh Keh...


Rasanya dah cukup details dah aku terangkan... Ini saja yang aku dapat bantu... GOOD LUCK yeahhh!

56 comments:

  1. nina pun jenis tak suka rushing2.. suka rilek2 je kalau travel.. so kadang2 kalau ada travel mate yg jenis pulun nak pi semua tempat, i kata kat depa.. hangpa pi la, aku nak lepak sini.. hahahhahah.. tak suka penat2.. nnt tak enjoy the moment..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bukan kuantiti... But kualiti... kannn...

      Delete
    2. betul.. kalau dok rushing2 sana sini nnt mood pun hilang..

      Delete
  2. rindu ngan cameron.. hahahhaa... memandu di NZ mmg lain dari yang lain.. secara automatik kite terpaksa menjadi pemandu berhemah.. hahaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. berhemah ek... bukan berkhemah kan? he he he

      Delete
  3. barbara memang selalu bikin kacau. entah mana-mana jalan dia bawa kita orang hari tu. nasib baik sampai juga destinasi. hehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setakat ni alhamdulilah laaa... sesat sesat pon bukan sesat sampai ke paris pon.. kah kah kah

      Delete
  4. Fuh lengkap sungguh rasa macam dah jenjalan kat NZ je. Chayalah...part beruk bebal tu hahahahha memang ahkak gelak besor opsss

    ReplyDelete
    Replies
    1. haippp haippp... gelak tu tutup skit mulot... kang masuk lalat... ha ha ha...

      Delete
  5. Part pengangkutan awam kat ausie dan nz memang tabik spring lah. Pengalaman naik bas kat ausie 2 minggu buat ahkak jadi sopan melayu terakhir sebab driver dia walaupun dah berumur tapi sopan tahap tip top punya orang sampaikan kita yang muda ni rasa malu dengan kesopanan dan kesusilaan driver bas.

    ReplyDelete
    Replies
    1. SS suka Ausie... NZ pulak... SS suka Auckland... Orangnya ramah!

      Delete
  6. Part menikmati keindahan alam ahkak setuju kalau lama-lama berkubang kat NZ pun takpe eh bertapa...sebab alam sekitar dia memang cantik dan indah. Rasa bagai nak landing kuak lentang je kat tepi-tepi tasik dia sambil melihat langit biru melatari keindahan alam...chewah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup... NZ ni sesuai untuk santai lepak jek... Nikmati view... Tak perlu nak rushing kejar tempat...

      Delete
  7. haishhh...bestnyee..next time ley join skli kalo ade next trip korng wat...hehe

    ReplyDelete
  8. JWY! Cantik no tu..lagi cantik kalau JMY! Eheeheh

    ReplyDelete
  9. Ekeekekek..mengata titiew eh! Itew pemandu berhemah eheeheh

    ReplyDelete
  10. X boleh bg HH tgk map! I pun kadang salah gak tgk map tu..So JM ni pembantu SS laaaa 😬

    ReplyDelete
  11. Sib baik la HH ni x gemo sgt ambik gambo tp bila dia dah petik punat kamera tu..lawo jgk hasilnya..kalau semua minat nk mabik gambo sape nk mandi ehh mandu 😬

    ReplyDelete
  12. Ekeekek..peyut itew dah dh boyoi dah..itew kurangkan mkn nasik πŸ˜› betul laaa alah biasa tegal biasa..sedap lak dok belakang pakai seat belt bila blk msia..x pakai rasa kekok πŸ˜…

    ReplyDelete
    Replies
    1. Elehhh... memula majok... ha ha ha

      Delete
    2. Ekekekek memula rengsa peyut tersepit

      Delete
  13. Ye setuju! Bukan takat tgk view ambik gambo but feel it..bukan bilangan tempat yg d kejo tp nikmati suasana yg ada..hirup udara segar dan sejuk..basahi mata dgn view yg cantik chee waah 😬

    ReplyDelete
    Replies
    1. Agak agak bila jay emm nak share entry... ha ha ha...

      Delete
    2. Itew link je ke sini leh..complete..mana ada org share complete camni..i like unlimited 😬

      Delete
  14. Cameron mmg peramah! Bg explanation detail..cara nk start enjin, nak bukak bonet kete, nk on aircond ehh semua laa mmg puas hati..tanya je apa x faham

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tapi.. Dia ajor laju... Cakap pon laju... Kalu lembab nak faham baik naik bas alex je laa... kah kah kah...

      Delete
    2. Dh last day baru aku tau nk off kan radio dia...

      Delete
  15. X boleh ikut sgt atau percaya sgt cakap beberuk tu..kena bijak guna otak sendiri jgk bak kata SS..kalau tak sesatlah nko sampai kehabisan minyak..ada ke tempat yg patut sampai jarak dlm 3km dia pegi tunjuk arah ntah ke mana 20km pastu bwk lalu jln x berturap..adeh!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha Ha Ha.... Itu sebab kena ada jugak Manual Map tu... Tak laa terpedaya dengan ajaran sesat si Beberuk tu... kah kah kah...

      Delete
  16. easy peasy manjang ayat drp cameron.
    suka sembang dgn dia. peramah dan bersemangat betul.
    sampai terbawa-bawa style cakap kat sini.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha Ha Ha... Pada dia semua easy pisang... ehhh... Peasy... Ha Ha Ha...

      Delete
  17. Pjg berjela ..info lengkap.terbaikla Ss

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu pendek sangat kang tak paham pulak... ha ha ha

      Delete
  18. reasonable sangat kan sewanya.. nnt kalau jadi ke sana boleh akak refer sini. anyway, drive belah kanan gak.. kira best lah tu.. kat Jeju dulu kena belah kiri.. mmg nervous lah first time.
    thanks for the info. nice sharing.

    ReplyDelete
  19. wah..SS, HH dan JM dah sampai NZ dan drive sendiri. Tahniah! Ni mesti planning baik punya. Tak sabar nak korek entry lain

    ReplyDelete
  20. Good tips!!!
    Cepat2 laa abiskan entry ehh.. xsabor dah nii...
    152 days to go :)

    ReplyDelete
  21. Wow..tabik lah HH, SS dan JM..drive sendiri tuu..bkn sng kalau mak cuak nak mampus dah..takut mati katak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak yah takut mak... Sama jek macam jalan kita... lagi best sebab tak de lobang... ha ha ha

      Delete
  22. Masa ni semua ilmu kembara dan paln detail sgt berguna ye dak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul mak... dan timba pengalaman baru... cewahhh...

      Delete
  23. JDT tu jgk dia nak tunjuk..iskkk

    ReplyDelete
  24. Kita travel ikut suka kita la kan..duit kita..org len jgn dok query plak

    ReplyDelete
    Replies
    1. taw x pe mak.. kalu banyak duit pi laa amik agent kan... sibuk jek...

      Delete
  25. kereta yg sama sy pakai mase travel ke nz. plat jwy299..rindu pulak kereta tu best je bawak

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...