Tuesday, 21 November 2017

Kembara New Zealand - My Menu

Entry sebelum boleh petik SINI...


Can I take your order please? Banyak lahhh kaw punya ngoder... Aku basah ketiak nak masak masak... Hari hari kenduri... He He He... 

Mesti Mak Mak orang kat luar sana tak percaya aku boleh masak kan? Mesti orang ingat aku cuma tahu masak air liur jek! Ha Ha Ha... Well... Don't judge the kuali from the top... Look at the back... See the bontot kuali first... Black or White... Matikkk lahhh... Keh Keh Keh...

Sepanjang aku di New Zealand... Aku and the geng of Kitab Busuk... He He He... Bergotong royong masak sendiri... Pelbagai menu yang simple di susun atur supaya tak berkecah... Takut benor kebulur kat negara orang kan... Ha Ha Ha... Actually... Aku masak apa yang ada jek... Dan budget yang sangat ciput... 

Most barang makanan di bawa dari Malaysia... Dan selebihnya dibeli di Pak'N Save dan Countdown...

Satu tips yang mungkin berguna untuk U'ouls ye... Most penginapan yang berjenis Holiday Park dan Lodge... Yang menyediakan dapur untuk masak masak... Ada limit masa ek... Biasanya dapur akan dikunci pada waktu malam antara jam 9:00 hingga 10:00 malam... 

Reason mungkin tak nak ganggu orang lain nak membuta... Dan memudahkan pekerja dorang nak membersihkan dapur pada waktu closing... 

Bila tak boleh guna dapur tu... Jangan pulak U'Ouls masak kat bilik... Takat masak nasi tu ok lah... Kalu lauk nanti berbau lak...

Seperkara lagi yang aku rasa nak ingatkan... Most dapur... Ada CCTV ek... Jadi... Silalah behave... Gunalah peralatan yang ada sebaiknya... For sure kalu jahanam... Kena ganti... Jagalah kebersihan... Senang citer... Tinggalkan lah mentaliti kelas yang ke sepuluh juta dalam diri tu eh... Bawaklah mentaliti kelas pertama aje ke negara orang...

Jadi... Kalu U'Ouls jenis yang kena masak... Pepandai U'Ouls lah nak rancang perjalanan agar tak terlalu lewat malam untuk sampai ke penginapan.. Apa apa pon... Find out terlebih dahulu dan bawaklah berbincang dengan pihak penginapan memasing... Ok?



21 October 2017

Aku mencekik maggi Tomyam jek... Sebab... Sampai dah lewat malam di YMCA Christchurch... Lagipun dalam flight dah makan memacam... He He He...

Garfu yang dicurik dari Air Asia... Ha Ha Ha...



22 October 2017

Suppose breakfast dengan Campbells... Tapi... Aku rush nak keluar ke Pak'N Save... So... Pagi tu aku breakfast roti, cookies dan air chocolate yang di beli kat Pak'N Save... He He He...

Nasi Lemak Sambal Ikan Bilis Brahim tu untuk makan tengahari...

Untuk dinner... We'Ouls masak nasi putih... Lauk sayur campur, Salmon Sweet Sour dan ulam timun... Dinner We'Ouls adalah di Twizel Holiday Park...

Brahim jek...

Buah Kiwi segar... Manis wooo... Tak masam macam kat Malaysia... Tiap tiap malam aku cekik buah kiwi sepanjang kat New Zealand...

Sayur campur campak campak namanya... Ha Ha Ha...

Salmon Sweet Sour...



22 October 2017

Pagi ni breakfast roti, cookies dan air chocholate yang berbaki... He He He...

Sempat masak Nasi putih dan satu lauk jek... Sambal tumis telur... Aku picnic kat Bendigo Picnic Area... Best tempat tu... Privasi jek... Tak de orang kacau...

Menu dinner aku di Butterfli Lodge... Makan Spagetti Pastamade Tomyam... He He He...

Masak 3 ketul telur jek... Kuah kasi lebih... Ha Ha Ha...

Minum petang aku di Patagonia, Arrowtown... Yummy...

Pastu aku mencekik ice cream kat Patagonia Queenstown pulak... Sedap wehhh... Padu dan banyak lak tu... Puas aku makan... He He He...

Rupa Spagetti Pastamade Tomyam aku ni agak hodoh... Tapi... Rasa dia padu beb... Suppose Spagetti Pastamade Tomyam ni berkuah... Tapi Jay Emm kurangkan kuah... Lagi pon dah lewat malam... Dah malas sebenornya... Janji telan jek... He He He...


23 October 2017

Breakfast aku hari ni adalah Nasi Goreng... Tapi... Aku makan skit jek... Sebab... Si HH masak terlebih masin... Adehhh lahhh...

Tengahari... Lepak minum hot chocolates kat Market Kitchen...

Petang... Mencekik Turkish Kebabs kat Queenstown Mall...

Malam pulak... Mencekik Nasi Putih dengan Sardin di Leith Valey Holiday Park, Dunedin...

Nasi goreng terlebih masin...

Lepak minum kat Market Kitchen... Memang dahaga giler lepas main Luge... Hu Hu Hu...

Sedap dan pedas! Daging freshhh! Kat Turkish Kebabs...

Menu Ikan Sardin aku untuk dinner di Leith Valey Holiday Park... Ha Ha Ha...


24 October 2017

Aku masak makaroni untuk breakfast hingga lunch... Memang masak banyak... Dah macam nak kenduri... He He He...

Macaroni goreng... Terpaksa masak dua kali sebab tak cukup space.. He He He..

Minum petang kat Octagon Street, Dunedin...

Menu diner aku di Elizabeth Court Guest House adalah Nasi Putih... Repeat lauk Sardin dan berulam timun... Ni je lah yang sempat... Sebab... Sampai pon dah lewat malam... Masa pon ada sejam je lagi untuk memasak sebelum dapur tutup jam 9:15 malam... Menu simple... Tapi kenyang ya amat... He He He... 



25 October 2017

Mulakan pagi dengan breakfast pelbagai jenis bijirin dan air susu fresh yang ditaja oleh Elizabeth Court Guest House... Best giler wehh... Dekat 10 jenis bijirin disediakan... Pilih laa mana kaw nak...

Lunch pulak... Aku masak Spagetti jek... Habiskan bahan masak yang ada... Dan picnic kat Ashburton... Ada lebih aku mencekik sampai ke Airport...

Minum petang kat Catheral Square...

Sampai kat Kiwi International Hotel... Jay Emm dan HH mencekik Maggi Tomyam... Aku mencekik Sup Campbells...

Meh sarapan gaya minah saleh... He He He...



Dok masak kuah spagetti... Meriah kan isi didalamnya? Ada cendawan... Capsicum... Carrot... Tomato... Bawang Holland yang manis... Perghhh!

Lepak minum kat Catheral Square...

Jay Emm dengan HH dok mencekik spagetti... Ada kisah di sebalik spaggeti tu... Nanti aku citer... Keh Keh Keh...


26 October 2017


Breakfast dengan balance Sup Campbells yang ada...

Lunch kat kat Kebab Time di Victoria Street, Auckland...

Sebelum ke Auckland International Airport... Aku mencekik lagi kat Celine Mediterranean Cruisine di Darby Street, Auckland...

Aku mencekik Fish and Chip dengan sos campuran BBQ dan hot chilli... Mantap!

Kenyang ya amat makan kat Celine Mediterranean Cruisine... Daging dia lembut... 

Ini namanya Falafel... Jay Emm teringin sangat nak rasa...


BERSAMBUNG...

21 comments:

  1. Hamboi.. Meriah betul menunya walaupun simple.. kikiki.. Lapar dibuatnya..

    ReplyDelete
  2. Wow tabik lah abg kachak masak! meal nmpk sgt yummy

    ReplyDelete
    Replies
    1. Meal orang travel mak... Garam pon tak hado... Minyak pon tak hado... ha ha ha...

      Delete
  3. Replies
    1. Gehtar tu... Budak Pink yang kasi Mak... He He He...

      Delete
  4. Sweet sour salmon tu nmpk menggoda sgt..mesti JM yg masak

    ReplyDelete
  5. Termasin plak HH masak..ke masuk air hidung dia tu?? jgn mrh naaa

    ReplyDelete
  6. meriah!! sedap2 nmpknya korang masak..

    ReplyDelete
  7. Fuh, macam macam jenis makanan. Meriah sungguh! Kiwi tu kan warna dia pun lain sikit dari warna kiwi yang saya selalu nampak :D

    ReplyDelete
  8. Jgn tertipu ye..SS mmg pandai masak..byk resipi JM belajar dari dia..asam bendi, nasi lemak, asam pedas, sup sayo, sup ikan..eh byk laa..walaupun dia x rajin masak tp bila dia masuk dapo siaplaa...JM mkn bertambah

    ReplyDelete
  9. Megi tom yam tu antara menu wajib..sedap gila mkn time travel

    ReplyDelete
  10. SS yg tetapkan menu..hari ni nk mkn pe esok mkn pe..perfect! Kekenyangan setiap hari..she is a well planner

    ReplyDelete
  11. Salmon sweet sour mmg win! Ikan salmon tu rasa fresh

    ReplyDelete
  12. Sempat curik garfu airasia ye ha ha haaaa....

    ReplyDelete
  13. Pembaziran nasi goreng... sob.. sob...

    ReplyDelete
  14. fuh cerita pasal makan...terliur ni....jap nak lap air liur hehehe

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...