Sunday, 19 November 2017

Kembara Shanghai - Yuyuan Garden

Entry sebelum boleh serang SINI...


Sedar tak sedar... Eh... Dah masuk hari ke lima rupanyaaa aku berada kat Shanghai ni... Dan merupakan hari terakhir aku di sini... Terasa dah lama benor aku bercuti... Hati dah mula rasa gelisah nak balik Malaysia... Bosan! Mungkin sebab beberapa pengalaman dan cuaca buruk menyebabkan aku rasa tak seronok berada lama kat Shanghai ni... Adehhh lahhh...

Aku harap... Rasa bosan ini... Terhenti kat sini jek... Aku just doa semoga perjalanan ini dapat di teruskan hingga ke akhirnya...

Aktiviti aku hari ni adalah terjah Yuyuan Garden... Sebab... Aku tak sempat nak ke sini pada hari pertama... Jadi... Aku tangguhkan sehingga hari terakhir aku di Shanghai ni...

Nak ke Yuyuan Garden sama je caranya nak ke Yuyuan Street... Boleh refer Entry SINI... Ok?

Pepagi dah tercongok kat Yuyuan Garden Subway...

Ticket Counter berada di luar Yuyuan Garden ek... 


Harga Entrance Yuyuan Garden cuma RMB 40.00 seorang... Pada aku agak mahal laa... Sebab.... Pada harga tu... Aku boleh dapat 8 helai seluar dalam Calvin Klein kat Taobao Market... Kah Kah Kah... Begitu sekali kannnnn perbandingan aku tu... Melampau! Ha Ha Ha... 

Itu harga kat Taobao Market ok... Kalu harga kat Yuyuan Market... Dia ketuk RMB 10.00 sehelai... Lagi harommmm... Disebabkan aku tak nak menyesal.... Aku beli jugak lahhh sehelai kat Yuyuan Market tu sambil kesat hingus sedih sebab terpaksa bayar extra RMB 5.00 banding Taobao Market.... Adehhh....

Boleh lah bakor duit kat sini... Memacam jualan ada...

Jambaran Ziz Zag untuk ke Yuyuan Garden...

Ikan Koi menyambut kedatangan... 

Batuan yang unik... Memang banyak batu gini macam cave...

Kopok Koya yang aku beli semalam... Halal... Tak ada bahan yang meragukan...

Hiasan batu dinding yang cantik dan seninya agak halus... Punya cerita cereka yang bagus...

Lagi taman kat sini...

Atas bumbung tu ada ukiran Naga dan patung orang...

Bangunan klasik...

Apa sengih sengih situ... Kaw ingat ensem buat muka gitu? Ciss...

Ni bukan patung... Ni aku... Kacak jelita skit dari patung sengih tu... He He He...

Entah tak tahu apa ditulis kat batu ni...

Sibuk jek nyonya belakang tu photoboom aku... Cisss...

Sebelum tinggalkan area Yuyuan ni... Sempatlah si HH dan Jay Emm merembat beberapa helai baju brand Polo dan beberapa item lain... Aku dah tak larat nak tengok tengokkan dorang... Aku lepak luar kedai jek... Dan si HH dan Jay Emm akan bergilir keluar kedai tanya aku "Ok tak baju ni? Ok tak yang ini?"... Aku just angguk angguk geleng geleng... Setiap kali nak beli apa apa... Aku jadi reference... He He He...


BERSAMBUNG...

33 comments:

  1. Wah sangat menarik sekali..ya.terima kasih sudi kongsikan pengalaman di rantau

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pengalaman yang tak seberapa jek cikgu... He He He...

      Delete
  2. SS memang kacak macho lah bergambo cekak pinggang gitu hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Posing ala ala chef wan pegang senduk kat dapor gitew... ha ha ha...

      Delete
  3. Kesian patung singa yg sampai patah leher nk posing..dia kata tak hensem

    ReplyDelete
  4. Batu belah batu bertangkupkah itu..? hhheehe :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yang berdiri sebelah batu belah tu lah Pekan... ha ha ha..

      Delete
  5. Suka tengok bangunan2 kat China.. Ohsem giloss!

    ReplyDelete
  6. Satu lg suka tgk pokok2 dia.. Semua jenis bonsai.. Perghhh! lawoo lawoo

    ReplyDelete
  7. cantik bangun yang ada zigzag ngan tasik tu, nmpak damai je....pokok dia pown menarik, suka bonzai ngn pokok yang menjurai/berjurai....

    ReplyDelete
  8. Awak publish entri..pesal kita x pasan ni 😬

    ReplyDelete
  9. Replies
    1. Jap lg Cambodiaa jap lg hanoi... ha ha ha

      Delete
  10. Biasa org akan share kalau nk beli souviner cari kat sini padahal kat taobao market lagi murah! Murah gila tau

    ReplyDelete
    Replies
    1. kat tabao tak yah tawar lg dah harga... harga dah memang manis.. he he he..

      Delete
  11. Sobiner kat yuyuan street mahal

    ReplyDelete
  12. SS nampak kuyus la time ni 😬

    ReplyDelete
  13. Replies
    1. mendung tak bererti hujan... yakin lah itu suatu cobaan.. ehh... nyanyi.... he he he

      Delete
  14. SS jadi tempat rujuk..kalau dia ckp cantik baru beli

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye laa tu... bukan jay emm borong berbakol ke? he he he

      Delete
  15. kat gambar keropok tu aksi ambil gambar hebat hehehe

    ReplyDelete
  16. kat gambar jambatan zig zag ada typo skit.."jambaran" ke memang sebutan camtu hehehe

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...