Sunday, 12 November 2017

Kembara Wuxi - The Three Kingdom Park

Entry sebelum boleh jentik SINI...


Dah puas melenjan kat The Water Margin Park... Aku pon gigihlah menapak dalam kehujanan menuju ke The Three Kingdom Park pulak....

Nampaknya... Hujan yang turun ni seakan akan tak mahu berhenti... Memang melecehkan jalan dalam hujan ni... Susah nak amik gambar... Kadang mood nak bergambar pon ke laut... Mana taknya... Sebelah tangan kena pegang payung... Sebelah lagi pegang camera berat... Kesabaran memang amat diperlukan sepanjang masa... Adehhh...
Nak masuk ke The Three Kingdom Park ni kena scan tiket ek... Jangan pulak U'Ouls buang tiket combo yang dah dibeli tu... Simpan sampai waktu balik ok!

Jay Emm dan HH gigih dok memahamkan info kat sini...

U'Ouls boleh naik binatang sewa ni kalu nak ke mana mana... He He He...

Kehujanan...

Semua berpayung...

Antara bangunan yang ada...

Masuk pintu terus tangga... Erkkk?

Ada kopitiam kat sini...

Lagi bangunan sekitar...

Kemain garang lagi Atuk ni nak kapakkan aku... He He He...

Kawan yang baik adalah kawan yang nak kongsikan payung... He He He...

Ehhh... Harry Potter ke tu? 

Di celah celah daunan basah... Cewahhh...

Posing manja kat sini...

Inilah dayang dan gundik beta... Keh Keh Keh...

Keluar aje dari The Three Kingdom Park... Tup Tup... Bas Nombor 29 pon sampai... Perghhh! Ngam ngam... Tepat pulak pada waktu... Harga tambang cuma RMB 1.00 seorang...

Naik je dalam bas... Aku duduk sebelah Jay Emm... HH duduk kat belakang... Masa kat dalam bas... Tetiba si HH ni... Terlebih memandai... Dia tak discuss dengan aku apa pon... Terus dia cakap kat driver bas yang dia nak berhenti kat "Wuxi subway Station"... Erkkk... Aku keliru Nurul Ajai kat situ... Bukan ke kita patut lepak je dalam bas sehingga bas berhenti sendiri kat Wuxi Bus Station? Adehhhh...

Seperti yang aku jangka... Driver bas ni mesti akan berhenti kat memana subway station yang terhampir... Si HH ni sebenarnya keliru menyebabkan driver bas turut keliru... Mungkin driver bas ingat dia nak pegi Wuxi Station naik subway... Suppose HH tak perlu cakap apa apa kat driver bas tu... Sah sah lah Bas Nombor 29 ni akan direct sampai Wuxi Bas Station... Hadoiiii... 

HH try jugak nak jelaskan semula kat driver bas... Tapi driver bas tu tak faham... Dia tunjuk sinilah subwaynya... Dan dia suruh turun... Ye laa kan... Dah si HH terlebih peramah... So... Dengan berat ponggong terpaksalah aku turun... 

Driver bas pon kemas jek... Dah macam pilot...

Turun dari bas... Aku tak kuasa nak marah... Cuma... Aku rasa geram skit jek... Dan disebabkan si HH tak nak timbulkan pergaduhan... Dia kata "All I pay! My fault"... Adehhh lahhh... Bukan sebab rugi harga tiket ke pe.... Tapi... Kalu nak buat sesuatu tu... Bincang dulu... Jangan main lompat jek... Si HH ni pulak jenis kalu dia nak tutup salah... Dia nak tanggung sorang... Hadoiii laaaa... Mana boleh macam tu...

As group traveler... Everything kenalah share... Sorang buat silap... Semua kena tanggungjawap... Bukan biarkan orang yang terbuat salah tu tanggung susah sorang sorang... Sedangkan dia dah berusaha untuk buat yang terbaik... Cuma caranya aje tak kena... Tak ada orang kat dunia ni sengaja nak terjebak dalam kesalahan... Betul tak? Untung rugi... Risiko... Pegi sama sama... Balik pon kena sama sama... Ketawa bersama... Menangis bersama... Ku bersumpah... Harap kita mati pun bersama... Ehhhh! Dah macam lagu... He He He... Bak kata Dato Boy Iman "Apa apa hal mengadap... Tu jek!".... Kah Kah Kah... 

Kalu rasa tak sanggup kongsi risiko... Kaw merambulah sensorang... Hidup mampos kaw kat negara orang tak sape pedulik! Seronok ke jenjalan sensorang? Atau apa apa jadi... Kaw lagi rela menyusahkan orang yang kaw tak kenali? Shame on u! Macam loser benor aku rasa hidup kat dunia... Sorang sahabat peneman pon tak boleh nak cari ke? Aku ada ramai stock traveler... Kaw nak tak? Kah Kah Kah...
* Jeling sambil jelir lidah pada sejenis 'Solo Traveler yang menongkat langit nak mampos'... Uwekkkk!

Tapi... Aku rasa ada hikmah jugak lah si HH buat silap... Sebab... Jalanraya waktu tu agak slow dan jem... Kang lambat pulak aku sampai... Aku pon ada rasa nak termuntah... So... Aku rasa... Elok jugak naik subway... Sebab... Sah sah direct dan tak perlu tercanggak lagi dalam bas meneka dalam kesamaran di mana Wuxi Station... Cehhh! Ayat nak sedapkan hati... He He He...

Tak masal kena naik subway... Jay Emm dok korek map depan subway... He He He...

BERSAMBUNG...

14 comments:

  1. Kehujanan..sejok! Mood nak bergambar ke laut

    ReplyDelete
  2. Kongsi payung eh? Sanggup basah dan kering bersama eheheh

    ReplyDelete
  3. Time travel mmg menguji kesabaran..dan kita tahu kawan sebenar...kalau dia boleh terima kurang kita time tu..syukur..she’s the one..sanggup harung susah senang bersama

    ReplyDelete
  4. Setuju!!! Share! Everything share x kira la share prob ke share mkn ke..everything..share suka duka dan gembira bersama..

    ReplyDelete
  5. Masa traveling berjemaah ni lah baru nampak sikap seseorang bagaimana....adakah dia fikir diri dia je ke ataupun fikir untuk semua. Kalau dia fikir kehendak diri dia je tak fikir kehendak orang lain emmm memang kelaut lah sampai sudah.

    ReplyDelete
  6. Travelmate yang sesuai ialah susah senang bersama sehingga ke sudah. Baru lah enjoy berjalan meluaskan kawasan jajahan eh opss

    ReplyDelete
  7. cantiknye...mcm dlm movie...hehehe...marry poppin tu kang d terbang dek angin...betul, kwn yg baik adalah yang kongsikan payung tatkala hujan....kihkihkih...

    ReplyDelete
  8. Isskk sapa solo traveller tu?? bkn mak kan?

    ReplyDelete
  9. Haa bak mai stok traveler nk tgk dan pilih..ada hensem ka, kacak ka, muda dan kaya ka?

    ReplyDelete
  10. Kembara ni memang stok pergi taman-taman ke nih? byk taman uolls terjah ni

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...