Wednesday, 1 November 2017

Kembara Wuxi - The Three Kingdoms Cruise

Entry sebelum boleh serang SINI...


Setelah merempuh perjalanan hampir sejam... Dan banyak pulak tempat bas singgah untuk turunkan orang... Akhirnya sampailah aku di pintu entrance The Three Kingdoms City...

Waktu aku sampai tu... Hujan renyai tetiba membasahi bumi... Adesss... Cemana ni? Boleh pulak aku tinggalkan 2 bijik payung kat Hotel... Adoi laa...

Tiket entrance pulak tak ada lagi kat tangan aku... Tour guide yang pegang... HH dah mula rengsa... Sebab... Tak kan We'Ouls nak membontot Tour Guide tu sampai ke sudah... Aku nak kan kebebasan jenjalan sekitar sini... Tak nak ikut Tour Guide...

HH tanya Tour Guide untuk dapatkan tiket... So tak perlukan kita ikut dia... Tapi... Tour guide kata nanti dia akan beri... Tapi kena ikut dia dulu... Sebab dia nak explain sesuatu....

Sampai kat pintu Entrance... Gerimis pon mengundang... Uwaaaaa...

Tour Guide explain pasal sekitar yang ada di The Three Kingdoms City ni... Dia cong ceng cong ceng.. Aku mana lah faham... Adehhhh... 

Aku dok layan bunga pink ni kat sini... Lawa pulak...

Hujan yang gerimis seakan nak lebat pulak... Matiklahhh kebasahan... Payung pulak tak de... Dan si Tour Guide ni pulak... Sibuk nak kumpulkan semua orang yang bertempiaran... Ada ke jamban... Ada sibuk bergambar... Kesian pulak aku nengok Tour Guide bila ada pelancong yang buat suka hatik...

Aku sebenarnya tak tahu si Tour Guide ni nak bawak We'Ouls ke mana... Tapi... Jauh jugak lah menapak... Dan dalam perjalanan... Ada deretan kedai... Aku cakap kat HH "Kita kena beli payung lah"...

HH sepantas kilat riki payung... Dah tak masal kena invest duit pulak beli payung... Rasa sia sia jek bawak payung dari Malaysia tapi tak guna... Tertinggal kat hotel... Nak sedapkan hati... HH kata "Tak pe... At least payung ni kita beli kat China... Nanti aku nak bawak pi opis... Mengkunun dengan budak opis... Pi kantin pon nak pakai payung".... Hina betul perangai si HH ni... Kawan sape lah ni? Ha Ha Ha...

Ini entrance untuk naik Cruise...

Tour Guide guna translator kat handphone... Cuba nak memahamkan We'Ouls... He He He...

Berkumpul agak lama kat depan Cruise Entrance... Akhirnya si Tour Guide datang kat We'Ouls dan explain... Dia siap guna translator dalam handphone ok... Gigih taw nak memahamkan We'Ouls yang tak reti cakap China ni...

Dia berikan semua tiket Combo... Nak masuk kebanyakan entrance kena tiket... Disebabkan We'Ouls dah ada tiket Combo so senang lah sikit... Just tunjuk tiket jek... Dia suruh naik Cruise dulu... Sebab... Takut nanti ramai orang... Lepas dah naik Cruise terpulang nak ke mana pon...

Wahhhh! Betul jugak cakap si Tour Guide tu.. Sebab... Orang tak putus putus naik Cruise ni... Ramai ya ampun... Kalu makin lambat naik... Lagi ramai orang berbaris... Mujur waktu sekarang ni masih awal pagi lagi...


Semua beratur nak naik Cruise...

Inilah Cruise klasik tiga tingkat ok... Unik!

Ya Allah... Impian aku nak naik Cruise kayu klasik ala ala zaman dinasti macam ni jadi kenyataan akhirnya... Aku teringin sangat nak naik... Dulu pernah lah plan nak naik cruise gini masa kat Hong Kong... Tapi... Disebabkan kekangan masa... So tak ada lagi rezeki....

Ngeri jugak sebenarnya naik Cruise kayu ni... Orang dah lah ramai giler... Boleh muat ke nih? Takut karam jek... Matikkk laa masuk Nanyang Siang Pau esok.... Ha Ha Ha...

Oh ye... Dalam Cruise ni ada toilet eh... Tak perlu risau kalu terkucil pon... Ada beberapa toilet disediakan setiap deck...

Masuk je Cruise... Ehhh nape kosong jek? Over tak We'Ouls yang pertama masuk kat deck bawah... Deck atas dah penuh... He He He..

Cruise gerak jek... Dapatlah aku nikmati pemandangan sekeliling... Tapi... Malangnya... Pemandangan yang cantik itu di lindungi kabus yang tebal... Hadoi... 

Pemandangan bukit bukau yang mempersonakan... 

Pemandangan yang mendamaikan...

Disebabkan berkabus tebal... Satu apa pon tak nampak... Aku jadi lebih teruja untuk bermain di atas cruise... Senang citer aku lagi jakon tengok cruise banding pemandangan luar... Ha Ha Ha...

Aku gilir gilir dengan Jay Emm dan HH untuk pusing keliling Cruise sambil amik gambar....


Posing kat tangga yang tinggi.. Hati hati sebab basah licin...

Memang luas cruise ni... HH posing dengan payung biru... He He He....

Ada replika meriamm... Nak tembak sape tu?

Aci Jay Emm posing... Payung Pink awak mana? He He He...

Berselisih dengan cruise lain... 

HH layan blues... He He He...

Hujan hujan gini.. Lagi sedap membuta kan? Ha Ha Ha...

Cruise ini just pusing keliling tasik je eh... Tak singgah ke mana mana pon... Tapi dapatlah sighseeing dari atas air... Tak amik masa lama pon... Lebih kurang 30 hingga 40 minit... Aku rasa tak puas... Isskksss... Cruise ini akan patah balik ke Port tadi... 



BERSAMBUNG...

28 comments:

  1. Syiok naik cruise ni..x best tu sbb hujan!

    ReplyDelete
  2. Pesal JM nampak kurus waktu ni..adeh! Comei jek! Skrg? Hahaahha dh mcm gajoh

    ReplyDelete
  3. Cruise ni di bina guna kayu apa la kan..tak lekang dek panans x lusuh dek hujan 😬

    ReplyDelete
  4. Langit seputih salju..cuaca x menyebelahi tp gambo tetap cun sbb semua model dlm tu comel dan encem 😬

    ReplyDelete
  5. Jadilah lepas kempunan naik cruise

    ReplyDelete
  6. masyaallah, cantiknya cruise 3 tingkat!!

    ReplyDelete
  7. meriam tu nak tembak ke hati HH hehe

    ReplyDelete
  8. eh, silap, meriam nak tembak ke hati SS

    ReplyDelete
  9. Adoii teruja mummy tengok Cruise.. Cruise Kayu lak tu.. Lawo2!

    ReplyDelete
  10. Dulu belajaq jugak sejarah China ...pening nak ingat nama

    ReplyDelete
  11. China adalah salah satu mywishlist to tour

    ReplyDelete
  12. Bace kat sini pon mcm dah pi jugak kan

    ReplyDelete
  13. Seksa sikit la part begambo ngan payung bagai...

    ReplyDelete
  14. Seronoknyaaaaaa! Cruise tu mengingatkan saya kepada drama-drama China yang saya pernah tengok.

    ReplyDelete
  15. Berapa suhu tu?nampak sejuk sgt

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...