Tuesday, 12 December 2017

Kembara Cambodia - The Siem Reap Backpackers Restaurant And Bakery

Entry sebelum boleh usha SINI...


Tunggu tunggu Salim... Salim tak muncul muncul... Ehhh! Mana dia nih? Mana Remork? Aku dah tak sabar nak naik Remork... Kang hati aku pulak yang remok! Ha Ha Ha...

Tunggu dalam lima minit... Haaaa... Muncul pon dia... Ehhhh! Betul ke Salim ni? Awat muka hang copy paste Dato Jamal Yunus? Kah Kah Kah... Terperanjat aku... Matik matik aku ingatkan saka Dato Jamal Yunos jemput aku kat airport... He He He... Nak tahu rupa paras Salim... Boleh petik entry SINI...

Lepas si Salim jemput We'Ouls kat Airport... Dia terus gerak bawak We'Ouls jalan... Most itinery aku kat Siem Reap ni... Salim yang plan... Aku just ikut jek... Cuma ada beberapa lokasi yang aku skip... 

Untuk lokasi pertama... Aku request untuk pegi makan dulu sebelum perjalanan diteruskan ke lokasi yang lain... Bila perut kenyang baru otak rasa fresh skit nak berjalan...

Si Salim hulur mask penutup hidung... Dia memang stock up banyak mask tu... Kaw boleh pakai buang suka hatik... Free... He He He...

Sepanjang jalan... Dapatlah aku merasa naik kenderaan yang bernama Remork... Masa nak naik Remork... Si HH mengomel sendirian "Sepanjang aku travel dah macam macam mende aku naik"... He He He...

Jalan kat Siem Riep ni... Adehh... Berdebu... Debu debu di jalanan... Menjadi teman setia... Tiada lain tujuanku... Hati emas yang ku cari... Kisahnya di hujung dunia... Mengapa tak ku temui... Oh! Terdengar suara halus... Bagai dengar dan menghilang... Katanya pulanglah oh! anakku... Ia tiada di sini... Kembara... Puas sudah ku mengembara... Ehhhhh... M. Nasir nyanyi ke tu? He He He... 

Waktu pagi memang nyaman... Tengahari tak lah panas terik sangat... Pada aku... Very pleasant lah jugak... 

Salim bawak We'Ouls ke The Siem Reap Backpackers Restaurant And Bakery... Restoran abang dia katanya... Nama abang dia Nasir... Ehhh! Bukan M. Nasir taw... Ha Ha Ha... 

Mentang mentang restaurant abang dia... Jadi... Dia bawak We'Ouls ke sini siang dan malam... Adehhhh...

Restoran ni terletak tidak jauh pon dengan Masjid An Neakmah... Boleh jalan kaki jek pon... Memang sederet dengan Masjid... Hanya selang beberapa bangunan...

Sampai jek restoran ni... Ada lah dua ketul pelanggan perempuan yang tengah makan... Kebetulan dia pon dari Malaysia... Beborak jugak lah... Dok tanya tanya pengalaman sepanjang kat Cambodia ni... 

Inilah restorannya... Agak besar... Luas... Dan bersih...

Restoran ni baru bukak... Buku Menu pon nampak baru jek...

Pilihan menu dalam Bahasa Melayu... Harga dalam USD... Tapi tak ada masalah kalu nak bayar dalam Riels... Balance pon dalam Riels...

Aku pilih dua lauk jek... Sambal ikan... Dengan sayur kangkung... Pada aku lah... Masakan orang Kemboja ni... Lebih kurang sama jek macam kat Malaysia... Cuma... Cara masakan kat restoran ni... Pada aku... Tahap biasa biasa aje lah.... Cuma ada beberapa menu yang menarik perhatian....

Sambal ikan yang aku order tu... Ikannya tak berapa fresh... Adehhh... Sayur kangkung dia not bad lah... Dia siang kangkung pon batangnya potong tengah... Cuma... Rasa masakannya biasa aje...

Tapi... Yang bagusnya... Kalu We'Ouls nak tambah nasi dan refill air sirap sebanyak mana pon... Tak perlu bayar... Free jek... He He He... 

Sambal ikan...

Kangkung agak banyak jugak...

Total makan tengahari kat sini untuk bertiga adalah USD 6.50... Murah ke mahal? He He He...

Waktu malam pulak... Salim bawak lagi We'Ouls ke sini... Dan untuk hidangan makan malam... Aku pilih nak rasa masakan menu Lembu Naik Bukit...

Aku sebenornya tak tahu rupa sebenor Lembu Naik Bukit tu... Dan... Aku top up satu lagi lauk sayur terung... Sekali sampai... Makkkk aihhh... Melimpah limpah pulak sayur dan dagingnya... Dagingnya freshhh wooo...

Cuma... Pada aku laa... Lembu Naik Bukitnya walau banyak bahan... Tapi... Kurang rasa pada supnya... Kalu diperisakan lagi... Mungkin lagi kick!

Sayur terung dia sedap... Kuah pekat dan cukup rasa... Highly recommended!

Pertama kali aku makan Sup Peria ... Aku tak order taw... Si Salim yang order... Free U'Ouls... Besau gilak Peria tu... Seketul besau letak gitu je dalam mangkok yang dipenuhi sup.... Bukan masakan Peria biasa taw... Dalam Peria tu disumbat daging fresh dan diperisakan... Pada aku sedap... Tapi HH tak berapa suka sebab Peria kan pahit... Aku dan Jay Emm je yang makan.... He He He...

Jay Emm amik video pembikinan Lembu Naik Bukit... He He He...

Taraaaa... Lembu Naik Bukit... 

Pertama kali aku makan Sup Peria ni... Sedap!

Sayur terung hijau ni pon sedap!

Makan malam ni... Jay Emm yang belanja... Harga? Tanya Jay Emm... He He He...


BERSAMBUNG...

30 comments:

  1. wau..Lembu naik bukit. unik betul nama. Rasanya ni second time JM ngan Salim kan?

    ReplyDelete
  2. Menu pun dalam bahasa melayu...huhu. Rasa macam kat tanah air sendiri je

    ReplyDelete
  3. Tu pasal Salim spare bebanyak face mask.. jalan yang berdebu, bagus service dia

    ReplyDelete
  4. Alaaa ingatkan first komentar tadi 😬

    ReplyDelete
  5. Package makan sekali ea.. sebab bisnes family πŸ˜ƒπŸ˜ƒπŸ˜ƒ

    ReplyDelete
  6. Awak pun suka naik remork eh ihihiih..angin fuh fuh sana sini

    ReplyDelete
  7. Kenapa lembu nakk bukit ? Cer cote.. cer citeee

    ReplyDelete
  8. Ekekek..Salim tu kembar Dato Jamal Yunos..kalau dia tahu ni mesti senyum sampai telinga

    ReplyDelete
  9. Awak ternyanyi lagu M nasir hehehe

    ReplyDelete
  10. Wowww terbaikla SS review makanan kat sini mmg betul cam SS ckp..masakan dia biasa2 je yg pasti apa SS ckp tu betul..tekak dia ngan JM sama..kalau dia ckp sedap mmg sedap la bila JM mkn

    ReplyDelete
  11. Sbb apa tau..JM pernah kena tau..kw. Ckp mkn kat sini sedap tau so pegi la mkn sekali masuk mulut x leh nk telan..adeh! Kat mana yg sedapnya..itulah kan tekan orang x sama lidah rasa pun x sama..jom mkn sup lidah 😬

    ReplyDelete
  12. Lembu naik bukit tu mmg antara menu femes kat siem reap ni so sape tg pergi sana mesti order tau

    ReplyDelete
  13. Wah sayur terung...kita suke...kita suke...awat ada menu lembu naik bukit...nanti lembu jadi tonggek tau.. hehehe

    ReplyDelete
  14. Femes sungguh si salim ni ye...agaknya semua orang malaysia yang ke sana mesti kenal salim ni kan

    ReplyDelete
  15. Uniknya nama makanan dia. Lembu Naik Bukit. Hehehehe :D

    ReplyDelete
  16. So better amik darat... bkn makanan laut...

    ReplyDelete
  17. trade mark cambodia ..lembu naik bukit

    ReplyDelete
  18. haishhh bilalah saya dapat jejak kemboja nih

    ReplyDelete
  19. saya pun tak minat peria, pahit ooo

    ReplyDelete
  20. mana lebih maju ek? vietnam ke kemboja?

    ReplyDelete
  21. Nama drama sgt..haha..klu mak letak lembu naik mountain haha

    ReplyDelete
  22. Nmpk sedap sambal tu..x fresh plak

    ReplyDelete
  23. JM mcm nk masak je lembu bukit tu balik malaysia nnti..

    ReplyDelete
  24. peliknya nama... nasib baik lembu naik bukit.. klau lembu naik minyak ka

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...