Thursday, 14 December 2017

Kembara Hangzhou - Middle Zhongshan Road

Entry sebelum boleh jentik SINI...


Dalam entry yang lepas... Aku ada inform yang aku nak cari tempat makan kat Middle Zhongshan Road kan? Ok... Waktu tu dah agak petang jugak sebenarnya... Even hujan memang merajuk tak nak berhenti... So... Cuaca agak gelap aje sepanjang jalan...

Nak ke Middle Zhongshan Road ni... Senang je...


Directions :
1. Naik Line 1
2. Stop Ding'an Road Station
3. Exit D


Masa aku jenjalan kat Middle Zhongshan Road ni... Tetiba... Aku ditegur oleh segerombolan orang Malaysia... Aku nampak dalam group tu semua pakai tag... Datang guna travel agent lah kot... 

Salah sorang mamat tanya  "Orang Malaysia ke? Dari mana?"... Aku pon toleh sambil senyum sambil jawap "Ye Ye"... 

Dalam gerombolan tu... Semua lelaki kecuali sorang Makcik Bawang yang agak sombong... Yang rajin sembang yang lelaki jek... Memula Makcik Bawang tu ada jugak laa bersuara... Tapi tak cakap dengan aku... Dia borak dengan segerombolan dia jek... Aku tak ingat dia cakap apa... Cuma bila aku jawap aku "dari Johor"... Terus si Makcik Bawang ni tarik muka! Ehhhh... Ko dah kenapa? Ohhhh... Aku lupa... Sape aje lah yang tak dengki dengan JDT dan Bangsa J kan? Kah Kah Kah... Well... Angkat kening.... Ha Ha Ha...

We'Ouls sempatlah borak kosong... Ada sorang pakcik ni baiklah... Even aku tak tanya apa apa pon... Dia siap kongsi info nak cari tempat makan kat area sini... Banyak jugak tempat makan dia dah try... Aku mengiyakan aje lah bermanis muka... 

Lepas dah say bye bye kat segerombolan orang Malaysia tu... Aku terserempak lagi dengan beberapa orang Malaysia yang sibuk heret bag bagak kat Middle Zhongshan Road tu... Tapi... Dorang buat muka ketat... Tak menegur... So... Aku pon... Buat tak reti! Aku kan Bangsa J kan? Bangsa Jahanam katanya... Dah lah jahanam... Introvert pulak tu... Kah Kah Kah...

Honestly... Aku ni... Kalu ada orang Malaysia tegur masa aku kat luar negara... Aku agak excited! Ye laa kan... Bila dah berada kat perantauan... Even pergi as traveler... Kalu orang sebangsa kita  menegur... For sure laa kita tak rasa sendirian sangat kan... Rasa teruja juga nak tahu perjalanan orang lain... Tapi... Itu aku ler... Orang lain aku tak tahu... Kalu orang tegur aku cara baik... Insyallah aku tegur cara baik... 

Tak panjang mana pon jalan ni... Tapi deretan bangunan kat sini... Menarik perhatian aku...

Ini jalan ke Phoenix Mosque...

Bangunan yang agak klasik...

Kiri dan kanan  Middle Zhongshan Road 

Memerhatikan tali air...

Lalu pintu gerbang ini untuk ke jalan lain pulak...

Kalu terus akan ke Hefang Road...

Sepanjang kat  Middle Zhongshan Road ni... Tak adalah apa yang menarik perhatian sangat... Cuma ada restoran Halal... Phoenix Mosque... Dan booth jual souvenir... Tapi... Luckly aku dah sambar fridge magnet Hangzhou masa aku kat Shanghai.... Sebab... Kebanyakan souvenir dijual pada kadar harga yang agak mahal...

Bumbung atas tu dah macam kat Holland pulak...

Kalu dari awal aku tahu nak stay bertiga... Memang aku pilih nak stay sini... Tapi aku terlambat! Once TR tarik diri dari travel ni... Bukan je harga jadi mahal... Tapi... Most dah sold out...

Unik kan? Daun dia warna merah... Cantik...

Amik angin malam sambil hirup Susu Pisang... He He He...

BERSAMBUNG...

23 comments:

  1. Cantik2 nya bangunan dia..
    Org Johor ke? sekapal kita ye.. Selalunya kalau jenjalan keluar, akak ni kepoh suka tanya dari mana. Org kata org Johor mmg kepoh.. heeeeeee. ramah sebenarnya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ni mesti kenalan dah berderet nih.... he he he...

      Delete
  2. Kita pun excited kalau jumpa orang Malaysia dekat overseas. Tapi ramai gak yang buat muka sombong bila bertembung ni. Kadang sampai malas nak tegur dah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masa pi NZ... Bertembung kat sana.. Most ok...

      Delete
  3. silap la x ambil no phone org bandung yg jumpa masa umrah.2 x jumpa di madinah, di mekah pun jumpa.depan kaabah lagi.....memang sakan bersembang ...tapi x tukar no phone....ehhh. serumpun kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Orang Bandung memang peramah... Most yang SS jumpa baik bangat... Dan cantik ganteng semuanya...

      Delete
  4. Based on experienced... masa jumpa indon kat amsterdam.. lps aku ckp dr malaysia dia terus kekwat.. mungkin sbb tu kg dia... cet... aku pun ada darah belanda la... but the one aku jumpa kat hk dlm tramp yg tu baik pulak.. siap takut aku takde duit nk bayokan duit tram aku... tu la kan... it depends..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Depend on hati laaa... Hati kalu dah kotor tak boleh buat apa...

      Delete
  5. Makcik bwg tu jgn kata org kedah naa..mak gulaikn dia nnti

    ReplyDelete
    Replies
    1. Entah lahh.. Tak tahu laa dah planet mana... ha ha ha...

      Delete
  6. Lawanya area tu..cantik dgn pokok dan ala bistro

    ReplyDelete
  7. SS sama dgn mak..klu org tegur baru senyum..mls jgk la nk mesra alam kt obersi nih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yang rajin mesra alam tu HH jek... Ha Ha Ha...

      Delete
  8. Bangsa J ke..K ke..pedulik..haha yg penting hati mau baik maaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Taw x pe mak... Jay Emm bukan senegeri dengan SS pon... Tapi.. Boleh travel sama sama... Its not about state laa... Kolot benor ler nak nilai kenegerian... adehhhh...

      Delete
  9. Susu pisang tu ada rs yg mcm kt korea tak??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada kelainan skit... Tapi tak jauh beza... dua dua sedap...

      Delete
  10. cantiknya Zhongshan Road tu, bangunan klasik pengaruh Eropah

    ReplyDelete
  11. Mak cik bawang x sedo diri..pegi ikut rombongan je pun tu pun nk bangga..x perlu la nk sombong dgn org..x de untung pun

    ReplyDelete
  12. Ntahla nk ckp mcm mana..dulu JM pegi seoul mmg terserempak dgm ramai la org msia..ya ampun..menyombong..susah na nk senyum..mcm hebat sgt leh pegi luar negeri..senyum je apa salah nya bukan duit ko abis pun..emo jap

    ReplyDelete
  13. Minum susu pisang leh kurangkan rasa rindu kat Seoul 😂

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...