Monday, 11 December 2017

Kembara Hangzhou - Restoran Halal Middle Zhongshan Road

Entry sebelum boleh usha SINI...


Turun je dari Cruise... Perut dah keroncong dah... Nak isi perut kenalah cari Restoran Halal kan? Tapi kat mana?

Aku ada lah jugak print beberapa info restoran halal kat sekitar West Lake... Punya lah jauh aku berpusing.... Tapi... Jalan punya jalan... Alamat dah betul... Tetiba aku rasa was was...

Aku nampak satu restoran warna hijau semuanya... Setahu aku kalu hijau means restoran tu halal... Cuma... Yang menjadi kemuskilan aku... Sebab... Restoran tu tak ada tanda logo halal! Cemana?

Tak kan aku nak main redah jek... Buatnya restoran asal berpindah dan bertukar owner bukan muslim... Dan signboard dan warna cat masih tak bertukar camne? Logo halal hilang camne?

Ahhh! Tak kan aku nak tanya orang kedai... Ehhh kedai ko ni halal ke tak? Ha Ha Ha... Nampak beno bongoknya... Bior sombong jangan bodoh kan? Kah Kah Kah...

Inilah restoran yang menjadi tanda tanya... Warna dah hijau... Tapi.... Halal ke tidak... Puas cari sign logo halal... Tapi tak de... Tak kan nak cari sign logo halal sampai celah kain orang pulak kan... Tak ke macam haram perangai? Ha Ha Ha...

End up... Aku decide nak ke Middle Zhongshan Road... Sah sah kat situ banyak restoran halal... Ayuh! Kita ke sana... Perut dah makin lapar...

Cara nak ke Middle Zhongshan Road aku akan kongsikan next entry laa ye... Tak larat nak sumbat semua dalam satu entry... He He He...

Sesampai je aku di Middle Zhongshan Road... Sekali lagi... Aku refer map restoran halal yang menjadi pojaan hati aku... Jalan punya jalan... Ehhhh! Mana restoran tu? Alamat dah betul... Direction dah betul... Yang ada cuma food court aje! Bahabi panggang je banyak! Ha Ha Ha...

Pusing pusing... Tanya tanya orang... Semua tunjuk arah ke food court! Aku bukan nak food court! Aku nak restoran! Tak de pon restoran aku nak cari tu????? Ke dah tutup! Haiyakkkkkk! Kempunan nak cekik cendawan!

Tak pe lah... Tak ada rezeki... Dan aku berjalan tanpa arah... Riki kiri kanan... Kot ada restoran halal yang lain... Aku fikir... Fikir... Kalu dah tak ada pilihan sangat... Aku decide nak ke Masjid jek... Kat situ memang confirm ada...

On way nak menuju masjid... Tetiba aku jumpa satu restoran halal... Apa lagi... Moh laaa terjah! Esok atau lusa lah baru aku try makan kat Restoran sebelah masjid tu... Untuk hari ni... Kita makan kat sini dulu...

Tu dia logo halal! Restoran ini sejak 1976... Wow! Sapa lahir tahun 1976? Haa korang sebaya lah dengan restoran ni... Keh Keh Keh...

Besau jugak restorannya... Selesa...

Ya Allah... Nikmatnya dapat kuih ni... Aku tak tahu apa namanya... Inti daging kat dalam.. Sedap! Makan panas panas... Dua bijik ni je dapat order... Dah last kopek katanya... Aku plan nak beli lagi kalu ada kat tempat lain nanti... He He He....

Sup dia ni pelik sikit... Tepung bergentel dalam sup... Kenyal... Bukan mee taw... Daging dia lembut... Siap ada bawang putih dan sambal...

Jom hentak perut! Jemput tengok... He He He...


BERSAMBUNG...

19 comments:

  1. Mak oiii mee semangkuk gedabak..haa dh alang menapak puaa ati

    ReplyDelete
    Replies
    1. Portion memang banyak... Tak payah risau...

      Delete
  2. Ss pi kul berapa tu yg kuih pojaan tu last kopek?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Baru jam 3 jek mak... Dah last kopek... Adehh...

      Delete
  3. Bersih mcm kantin restorennya..oo restoren ni tua 10 tahun la dari mak hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kejap nak amik sempoa nak kira baki umur mak skrg... ha ha ha...

      Delete
    2. Ekekeeke..Mak ni muda lagi la ehhh

      Delete
    3. Ya.. muda bergetah lagik tau..age is just a number haha kan kan

      Delete
  4. Lah tu je ke buat hentak perut....mana cukup opss

    ReplyDelete
    Replies
    1. Apa nak buat... SS pi luar negara kenalah makan macam orang miskin... Keh Keh Keh...

      Delete
  5. dan dan habis..apsal pendek sgt tak puas baca.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ni namanya entry pemalas... Ha Ha Ha...

      Delete
  6. Susah gak woo nak cari restoran ni menapak pusing sana sini alhamdulillah rezeki kita kan

    ReplyDelete
  7. Kuih tu mmg sedap..tu sbb cepat abis

    ReplyDelete
  8. Makanan dorang mmg portion besar kan..satu mangkuk leh mkn berdua baru erat kasih sayang 😘

    ReplyDelete
  9. Ada jugak restoran halal yang kaler tak hijau ye, macam yang SS pergi ni.Nasib baik ada signboard

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...