Friday, 8 December 2017

Kembara Hangzhou - Three Pools Mirroring The Moon

Entry sebelum boleh jentik SINI...


Perjalanan dengan Cruise mengambil masa lebih kurang dalam 20 minit untuk sampai ke Jeti Three Pools Mirroring The Moon...

Sampai je kat Three Pools Mirroring The Moon... Menapaklah We'Ouls bersiar siar di sekitar... Tengok tengok apa yang menariknya kat sini...

Actually... The best time nak ke sini adalah pertengahan Autumn... Tapi nasib aku tak berapa baik... Aku sampai sini awal Autumn... Hujan dan berkabus jek... Adehh....

Limau bali bergayut gayut kat pokok... Geram aku tengok... Banyak pulak tu...

Airnya jernih... Mari kita redah...

Tu dia terbuntang dahhh... Tasek cermin yang awesome ini... 

HH posing berlatar berlakangkan tasek...

Atuk nengok apa tu? Ikan jerung ada? He He He...

Comel kannn? Inilah Ikan yang renang gaya bebas dalam tasek secara berjemaah... He He He...

Atas boleh jadi bawah... Bawah jadi atas... Ehhh...

Dalam air ku terpandang wajah... Adik yang ku pujaaaa....Tenteram semula hati gundah... Dapat mambang indah... Ehhh.. Ternyanyi... He He He...

Wa Kha Cak... Keh Keh Keh...

Munge pink... 

Aku tidak sudi melihat dia lagi... Walau dalam mimpi pun tidak ku ingini... Aku rela menjadi teratai yang layu... Daripada mekar di dalamnya tasik madu... Biarkanlah ku begini... Dan tak mungkin ku kembali... Bersamamu... Nyanyi ke tu? He He He...

Berkabus tebal... 

Wa Kha Cak dengan pokok beropol...

Cuba teka sape nih? 

Dah kenapa si HH berkerut dahi kat situ?  Bag bekal Doraemon dia mesti ada kat lengan... Dah macam mak kangaroo dah aku nengok... He He He...

Perhatikan objek yang kelihatan atas air tu...

Objek yang nampak segitiga atas air tu adalah Pagoda... Unik kan? Selalunya Pagoda dibina di atas tanah... Tapi... Pagoda kat sini dibina di atas air... Setinggi lebih kurang 2 meter... Dibina sekitar tahun 1089 di zaman Dinasti Song... Lama giler kan? Sikit pon tak terhakis air... Elok jek...

Sekitar Three Pools Mirroring The Moon ni... Ada lah disediakan beberapa restoran... Kedai souvenir... Tapi... Aku jenguk lebih kurang jek... Sebab... Hujan dah nak lebat... So... Aku terus ke jeti... Balik semula ke West Lake...

Nak naik Cruise kena beratur panjang ok... Kalu kaw lambat... Makin panjang laa kaw beratur... Masa tengah beratur... We'Ouls doklah mengumpat umpat orang China dalam bahasa Melayu... Bukan orang faham pon... 

Dok sedap mengumpat... Tetiba... Ada orang Cina Malaysia tegur HH... Alamakkkk! Matikkk! For sure lah dia faham apa yang We'Ouls borak... Kah Kah Kah... Nasib baiklah dia sporting dan numpang sekaki pulak kutuk orang China! He He He... Cina Malaysia ni orang Penang... Peramah jugak... 

Selamat tinggal Three Pools Mirroring The Moon...

Gasak dok bertiga... Agak sempit...

Waktu balik... Aku dapat Cruise yang agak kecik skit dari waktu datang... Itu pon... Mamat Cina Penang tu yang baik hati beralih tempat duduk... Berikan tempat duduk dia pada We'Ouls... Sebab We'Ouls bertiga... 

See... Lelaki Cina Malaysia lagi gentleman dari jantan China... Walau tak semua... He He He... Alhamdulilah... We'Ouls jumpa yang baik budi...


BERSAMBUNG...

28 comments:

  1. Ada entri bayu..nak lepak sini jap 😬

    ReplyDelete
  2. seyes lawo pic kat mirror moon tu..kalau cuaca cerah langit biru perghh menyerlah

    ReplyDelete
  3. Wa kha cak eh 😬 mmg ka chak laaaa

    ReplyDelete
  4. Waktu ni itew kuyus lagi satu seat 3 org still muat..skrg? Bontot besar tong drum 😬

    ReplyDelete
  5. Kan! Sib baik cina msia tu sporting keh keh keh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu cina china... mahu bergado dalam tasek... ha ha ha

      Delete
  6. Memang Wa Kha Cak tu kacaklah dgn bj purple berhud

    ReplyDelete
  7. Lawa tasik ni..kalau waktu mlm atau senja ada bulan lg cun.moon nya mana hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Full moon ada kat kedai kek... he he he

      Delete
  8. Bestnyaaaaa jalan jalan sana, cantikk sangattt kat sana...

    ReplyDelete
  9. Walaupun berkabus, reflection kat air tu jelas eh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masih jelas... ehhh macam lagu jek.., he he he

      Delete
  10. Aku pun x tau tengah pikior apa.. tapi cam rengsa la time hujan...

    ReplyDelete
  11. mmg mcm cermin taseknye....cantik la pokok beropol tu....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu x de cermin boleh tgk tasek... ha ha ha

      Delete
  12. JM ke yang peace tu...kalaulah tak berkabus mesti lagi cantik gambar kan... wa Kha chak tu mana orang lain boleh celen

    ReplyDelete
  13. Hebatnya traval ..syukur nikmat melancong..tumpang tengok gambar2 nan indah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insyallah... One fine day cikgu pon boleh jejak...

      Delete
  14. Kacaknya SS tepi tasik cermin tu. kalau cuaca cerah confirm lagi lawa kan

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...