Sunday, 3 December 2017

Kembara Hangzhou - West Lake Cruise

Entry sebelum boleh gomol SINI...


Hadoiiilah... Bilalah nak habis citer Hangzhou aku ni... Dah nak muntahlah... Ha Ha Ha... Aku rasa macam dah malas nak menaip... Mood nak tengok blog pon dah ke laut China Selatan... Nak blogwalking? Lagilah aku malas! Ikut hati aku nak bior aje dunia blogging aku ni berkubur sampai sini jek... Boleh? Ha Ha Ha...

Apa apa pon... Aku cuba jugaklah... Habiskan apa yang aku terdaya... Mari aku sambung... Harap ada reader yang masih tak bosan ikut journey aku ni... He He He...

Bila dah berada di Hangzhou... Tempat wajib U'Ouls kunjungi adalah West Lake... Boleh lepak West Lake waktu siang atau pon malam... Tapi... Nasib aku tak berapa baik sebab hujan non stop! So... Aku tak ada pilihan kecuali berpayung all the time...

Cemana nak ke West Lake?


Directions :
1. Naik Line 1
2. Stop Longxiangqiao Station
3. Exit B

Senang?


Dua Aci ni jarang dapat tempat duduk... Kalu ada pon... Dorang akan beri aku yang duduk... Sebab... Aku tak boleh berdiri dalam tempoh yang lama... U'Ouls kena cari Travel Buddies yang macam dua Aci tu... Jangan macam dua mangkok jantan China tu... Tak gentelmen langsung... Mentel jek main henpon... 

Sampai Longxiangqiao Station... Cari pintu Exit... Dia tulis Exit B... So aku ikut jek...

Bersiar siarlah aku di tepian West Lake ini... 

Nengok beburung Merpati...

Beli tiket Cruise kat sini... Yeahhh... Aku nak naik Cruise...

Harga Ticket combo adalah RMB 70 seorang... Harga tiket adalah termasuk Cruise RMB 50 dan Three Pools Mirroring The Mood RMB 20...

Ada banyak Cruise kat sini... 

Moh naik Cruise...

Jay Emm gali apa tu? Harta karun bawah kayu ke? He He He...

Dalam Cruise... Tak banyak aktiviti yang boleh dibuat... Just nikmati pemandangan dalam dan luar Cruise sambil mencekik bekalan...

Sepanjang perjalanan... Dapatlah aku menyaksikan Wayang Pekji live depan mata... Tak payah tiket wayang U'Ouls! Ha Ha Ha... Barisan pelakonnya pon semua tangkap muat Bidan terjun laut... Pajura dengan Patah pon tak mampu melakonkan wayang spontan gini... Kah Kah Kah...

Perhatikan Jantan China yang pakai baju kot coklat tu... Dengan Awek dia pakai skrit hijau tu... Waktu ni muka memasing atakkk senyummm bahagiaaa woooo... Belum angkat bendelaaaa lagi... He He He...

Jantan China dengan Awek dia pakai skrit hijau tu... Duduk depan aku... Jantan tu gayanya aje macam orang muda... Tapi bermuka tua... Atau singkatannya BERMUTU... He He He... Awek dia pulak muda lagi... Dah macam bapak jalan dengan anak pon ada kekdahnya... He He He...

Memula si Jantan tu dok mesra mesra dengan Awek dia... Gaya berbulan madu di tasek madu gitew... Tetiba... Si Jantan ni bangun pegi luar Cruise... Si Awek buat muka kerinduan... Ha Ha Ha... Kekonon si Jantan nak menikmati pemandangan luar laa tuh... Al-maklum... Sayangkan awek di tinggal tinggalkan... He He He... Yang si awek pulak sibuk nak amik gambar Jantannya kat luar... Adehhh...

Perhatikan Nyonya pakai baju hijau berpayung tu... Tetiba duduk kat tempat si Jantan...

Cruise dah makin nak penuh dengan orang... Tetiba... Datang si Nyonya baju hijau duduk sebelah si Awek skrit hijau... Sape si Nyonya baju hijau tu? Mak pada si Awek skrit hijau ke? Tak! Bukan! Langsung tak ada kena mengena... Dia pegang watak Antagonis! Kah Kah Kah...

Time ni... Si Jantan yang tengah melepak kat luar... Muka dah berkerut masam... Sebab... Tempat duduk dia dah kena rampas dengan si Nyonya tanpa rasa bersalah... Keh Keh Keh... Dari luar... Dia suruh si Awek  halau Nyonya tu... Memula si Awek tak perasan... Sekali toleh rupyanya Nyonya tu ada kat sebelah...

Si Awek sound Nyonya tu... Dalam bahasa China tapi aku tak faham lah... Cuma... Aku dapat agak yang si Awek tu kata itu Jantan punya tempat duduk... Mata melilau tengok kerusi lain... Dia suruh si Nyonya cari kerusi lain laa tu...

Si Nyonya tu... Punyalah degil tak nak move... Dia beri alasan cong ceng cong ceng sambil urut urut kaki... Alasan sakit kaki laa kot... He He He.... Muka si Awek dah bengang... Bertambah bengang bila dia tengok muka Jantan yang masih kat luar dah mencuka...

Si Jantan tak tahan then masuk dalam Cruise... Nak merampas kembali kerusi yang diduduki oleh Nyonya... Kah Kah Kah... Skemanya ayat aku 'Diduduki oleh' ok! He He He...

Sampai kat kerusi... Si Nyonya dok melayan cucu... Si Jantan bebel cong ceng cong ceng kat Nyonya tu... Berbalas lawan cakap... Makin lama... Suara jantan makin meninggi sebab si Nyonya degil nak mampos tak mo beralih tempat... Dia tetap beri alasan sambil urut kaki... Si Jantan pulak beri alasan sambil urut pinggang...  Si Nyonya nampak si Jantan urut pinggang... Dia pon tambah alasan sambil urut pinggang jugak! Nasib baik sama sama tak urut tutttttttttttttt... Kah Kah Kah... Kalu sama sama urut tuttttt... Memang aku campak dua dua kat tasek... Memekakkk je tak berhabis!

Kalu dah tahu sama sama sakit nak mampos... Dok umah! Sape suruh ko berjalan! Patutnya si Jantan tu couple dengan Nyonya tu lah... Bergu sakit menyakiti... Ko urut aku... Aku urut ko... Pencen je laa! Bukak umah urut! Kah Kah Kah...

Kadang aku terfikir... Ni baru kes kerusi kena rampas... Kalu Nyonya tu rampas Jantan si Awek tu cemana agaknya si Awek tu nak fight eh? Ha Ha Ha... Mahu karammm kot Cruise ni... Kalu nak karam... Siaplah! Aku hagolkan kepala bana tiga tiga ekor bahabi ni... Aku susun buat rakit... Berakit rakit ke tepian... Ha Ha Ha...

Nampak tu? Apa dah jadi? Nenek kena tumbuk terajang dengan cucu!

Drama berakhir... Apabila... Si Jantan memaksa si Nyonya tadi untuk cari kerusi lain! Mendengarkan si Nenek kena halau... Maka si Cucu tak puas hati... Dia nak jugak duduk situ... Bila tak dapat... Dia tumbuk terajangnya Nenek dia... U'Ouls rasa?

Si Nenek dengan berat punggong terpaksalah pindah... Tempat duduk ada je kat belakang... Ok je pon... Siap gelak gelak dengan kaum kerabat dia... Cuma... Sengaja dengki tak mo pindah... Malas mungkin... Dah selesa nak lagi selesa...

Moral of the story dari kisah wayang sebabak ni? Tak ada moral! Ha Ha Ha... Perangai orang China memang hancur giler! Dari kecik sampai ke tua bangka... Sama jek! Kurang ajar! Biadap!

Ok... Wayang dah abis... Sila tepuk tangan... He He He...

Jom lepak luar pulak...

Ramai yang malas nak duduk dalam pon... Just nikmati pemandangan luar... Tapi... Berkabus! Haiiiyaaaakkk...

Cruise di sana...

Pemandangan terbatas sebab kabus tebal... Adehhh...

BERSAMBUNG...

9 comments:

  1. jangan!! jangan stop berblogging..banyak info leh korek dari blog ni..itew baru semangat nak tulis blog ni heeee

    ReplyDelete
  2. nasib badan....berhujan kat West Lake

    ReplyDelete
  3. drama drama..sama-sama urut tuutttt!! kah kah kah ..kalau mcm tu kena halau pegi masuk bilik..

    ReplyDelete
  4. cantiknyaa.. Hai SS, lama tak singgah sini..")

    ReplyDelete
  5. Hahaha... seyes kelako la drama sebabak ni... mmg dasar makan bahabi... perangai mmg cam hanat...

    ReplyDelete
  6. cruise semua lawa-lawa mcm kapal dedolu

    ReplyDelete
  7. Mak pun rasa nk berenti blogging! tp syg plak

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...