Friday, 15 December 2017

Kembara New Zealand Inland Scenic Routes 72 - Rangitata River And Orari River

Entry sebelum boleh refer SINI...


Masa aku kecik kecik dulu... Aku selalu pegi rumah atuk aku... Tak jauh pon... Seberang jalan jek... Tapi jalan tu besar... Kalu nak pegi... Aku kena berteman... Tak boleh pegi sesorang...

Pernah got one time sorang budak kecik lintas jalan besar tu sensorang... Budak kecik tu hampir hampir dilanggar lori... Nasib baik ada orang perasan... Kalu tak dah arwah dah budak tu kena lenyek lori... Kecoh seantero kampung... Sape budak kecik tu? Aku ler tu... Keh Keh Keh...

Dan setiap kali aku ke rumah atuk aku... Aku suka belek belek calendar yang tergantung kat dinding... Gambar gunung nan indah di New Zealand menjadi penghias calendar... Dalam hati aku selalu terdetik... Bestnya lah kalu aku dapat masuk dalam calendar ni... Masuk calendar nak tengok gunung ek... Bukan masuk nak jadi 'model calendar tayang gunung' ek... He He He...

Hari ini... Gunung gunung nan indah seperti yang ku lihat dalam calendar waktu kecil ku... Sudah  terbuntang luas depan mata... Ye... Aku dah betul betul masuk dalam calendar... He He He...

Tips untuk U'Ouls... Kalu nak merancang kembara ke South Island... Mulakanlah perjalanan ikut Inland Scenic Routes 72... Lebih indah... Lebih luas pemandangannya...

Mari teruskan perjalanan ikut jalan Inland Scenic Routes 72 ni menuju ke Geraldine... Tak banyak nak citer... Just layan view eh... Ha Ha Ha...

Gunung yang diselaputi salju menemani perjalanan ku... Cewahhh!

Umpama hamparan baldu... Ecececehhh...

Ehhhhhh! Lembuuuuuuuu! Lembuuuuuuuu! Lembuuuuuuuu! Moooooooooooooooooooooo!!!

Pertama kali aku tengok lembu di New Zealand... Ehhh... Memang beza bebeno ler dengan Lembu kat Malaysia... Lembu New Zealand gemok gemok... Tinggi tinggi... Kaler badan pon beza... Ada hitam... Ada putih.... Ada coklat... Ada tompok...

Tapi... Ada sejenis lembu... Lembu belang! Kepala dan bontot itam... Tengah badan putih... Dari jauh... Matik matik aku ingatkan Tapir... Ok la tu aku kata Tapir... Jangan jadi macam Jay Emm... Dia kata lembu tu Singa! Jauh benor tu lembu dengan singa... Ha Ha Ha...

Kadang pelik nengok lembu gemok gemok kat sini... Makan rumput jek pon boleh gemok... Si Jay Emm tu... Tak makan rumput pon gemok jugak... Ehhhhh... Perumpaan apa yang aku nak sampaikan nihhhh? Matikkkkk laaaa Jay Emm kena bahan... Kah Kah Kah...

Kat New Zealand tak ada peragut macam kat Malaysia... Yang jadi peragut cuma lembu jek... Jadi bolehlah kita samakan peragut kat Malaysia macam lembu kat New Zealand... He He He...

Tu diaaaa... Lambakan kambing meragut rumput kat sini... Semua dalam pagar... Tak tahu lah aku sape punya... Ha Ha Ha... Kambing New Zealand pon memacam kaler jugak... 

Tiba kat satu sungai... Aku kata gini "Ehhh... Benti benti... Lawa laaa sungai ni"... Nasib baiklah tak ada kereta kat belakang... Dapatlah si HH berhenti kat tepi jalan...

Subhanallah! Cantiknya laa haiiii Rangitata River ni... Air sungainya biru... Diapit dengan bungaan warna kuning...

Inilah Rangitata River... Airnya agak deras...

HH parking kereta betul betul kat tepi bunga kuning... Wangi semacam je masa turun kereta... Bau wangi tu datangnya dari bunga kuning tu laa... Seyes! Wangi macam minyak wangi... Kuat betul bau wangi dia...

Bunga kuning ni namanya Gorse - Ulex Europaeus...

HH dan Gorse - Ulex Europaeus... He He He...

Di balik tabir... He He He...

Sungai biruuuu.... Biru mata hitam ku... He He He...

Di satu jambatan yang tidak jauh dari Rangitata River... HH tanya "Nak stop tak? Ni ada tempat stop ni"... Aku "Haaa... Kalu boleh stop... cuba stop"... HH pon berhenti atas jambatan... Memang ada parking space untuk berhenti sekejap...

Rupanya... Jambatan yang aku sedang berada ketika ini adalah Orari Bridge! Orari eh... Bukan Ovari... Ovari tu sejenis buah yang bergetar bila dirangsang... He He He...

Inilah Orari River... Tapi.... Airnya sikit.... Macam nak kering kontang gitu... Tapi airnya still nampak kebiru biruan..

Aku tengok jam kat tangan... Ehhh... Dah jam 12:05 tengahari waktu tempatan... Ngam ngam aku sampai kat Geraldine Town... Once kaw dah jejak Geraldine... Maka tamatlah juga Inland Scenic Routes 72 ye...

Bila dah melewati kawasan bandar... Automatik kadar kelajuan dari 100 km/j turun ke angka 70 dan 50 jek... Slow ya amat... Rasa macam tak bergerak kereta... Adehhh...
* Begitu sastera bafuck perkataan "melewati" yang aku gunakan itu... Kah Kah Kah...

Aku tak stop kat Geraldine Town ek... Sebab... Tangki minyak aku belum mintak diisi lagi... Jadi... Aku decide untuk teruskan perjalanan...

Inilah Geraldine Town... Pekannya kecik jek...


BERSAMBUNG...

46 comments:

  1. panjang umur budak tu ..dah sampai NZ

    ReplyDelete
  2. Tak makan rumput pun gemuk jugak? Haha..statement kejam tu SS

    ReplyDelete
  3. teringat bunga kuning cerita hindustan..

    ReplyDelete
  4. Cantiknya sungai tu..geram nk mandi rasa

    ReplyDelete
  5. Memang lawa sgt view NZ ni..bils nk jejak nih

    ReplyDelete
  6. Replies
    1. matikk laaa kena cubitt jap lagi... ha ha ha...

      Delete
  7. Setuju dgn SS..dulu mak pun dok belek jgk kalender gunung fuji..salji..mmg tu penyebab nk travel

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu kalendar mount fuji... Bermakna... SS dah boleh agak berapa umur mak! Ha Ha Ha...

      Delete
  8. Budak tecik ni kan...nasib masih selamat

    ReplyDelete
  9. MasyaAllah cantiknya pemandangan gunung tu, nampak seperti hamparan yang indah

    ReplyDelete
  10. Orari ingat ovari tadi keh keh keh

    ReplyDelete
  11. Lor ingat budak kecik mana? 😬

    ReplyDelete
  12. Angan2 jadi kenyataan..dasyat tul angan2 SS waktu kecik dulu..pastu dah tahu gunung tu kat new zealand..mmg bijak dak SS ni..kalau JM..new zealand tu kat mana pun tak tahu..berangan ke sana pun bila dah terleh matang 😬

    ReplyDelete
  13. Lembu sana tinggi sbb duduk negara mat saleh...semua gen tggi makan rumput segar 😬

    ReplyDelete
  14. Adeh!! Kisah lembu nampak mcm singa tu mmg lawak! Gila tul..mcm mana leh leh tgk lembu dalam sawah pegi ckp singa tgh duduk..adeh! Rabun kot si JM tu

    ReplyDelete
  15. JM gemok? Kah kah kah..mcm mana la x gemok..dok abiskan makanan SSdan HH..adeh! Kuar dgn dorang ni x sempat nak lapo

    ReplyDelete
  16. Ovari tu agak kering sbb kurang kasih sayang ehh 😜

    ReplyDelete
  17. Eh hello... apa pendek beno entri ni... cepat sambung

    ReplyDelete
  18. Kalo ss masuk kalendar...

    Kita rasa macam masuk TV.

    YA ALLAH betul2 tak percaya dapat g NZ.

    Lebih bersyukur sebab dapat bawak en abah n puan ibu ke sana...

    X sure lh ss ingat ke tak mcm mn kita kaco ss dari drama tiket flight dulu ... bagai masalah nya... huhu

    ReplyDelete
  19. Subhanallah...cantiknya...rasa nak berlari-larian ala-ala citer hindustan he... Ya Allah beri aku rezeki dan panjangkan usia agar dapat melihat keindahan ciptaanMu ini Ya Allah. Aamiin

    ReplyDelete
  20. klau dh arwah budak kecik tu..mmg xwujud la blog ni kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu tak cik zarul pon tak mengkomen di sini... he he he...

      Delete
  21. lembu dan singa... apa persamaan dua binatang ni ya.... jauh beza gak la

    ReplyDelete
  22. Ya Allah JM! Camne boleh nampak singa kat lembu tuuuuu? HAHAHA


    hanisamanina.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jay Emm sorang jek boleh buat magic... he he he...

      Delete
  23. kalau diberi hak mengundi kepada kambing biri-biri, nescaya, Perdana Menteri NZ adalah kambing..... sebab populasi kambing biri-biri lebih byk drpd manusia

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...