Sunday, 17 December 2017

Kembara New Zealand State Highway 79 Routes - Fairlie

Entry sebelum boleh jentik SINI...


Perjalanan aku diteruskan... Kali ni... Aku ikut Routes State Highway 79 pulak... Routes State Highway 79 ni bermula di Geraldine dan berakhir di Fairlie...

Mari aku kongsikan... Beberapa keping gambar pemandangan indah guna Routes State Highway 79 ni...

HH steady jek drive.... Chaiyokkkk! Chaiyokkkk! 

Di kiri dan kanan jalan ku... Dah tak nampak langit... Ehhh... Nak hujan ke? Adehhh...

Nasib baiklah perjalanan aku setakat ni tak hujan... Risau jugak.... Melepasi Geraldine... Tetiba nampak awan memutih jek... Tak nampak dah langit biru....

Tiba di suatu kawasan... Huh! Barulah nampak kepolan awan... Dan langit cerah sepanjang jalan... Urut dada Khatijah Ibrahim... Selamat tak hujan! Ha Ha Ha...

Rasa geram pulak nengok bukit yang ditumbuhi bunga kuning Gorse - Ulex Europaeus ni...

Dah macam padang golf kan... 

Aku dah tak tahan tengok bunga Gorse - Ulex Europaeus ni tumbuh cantik di atas bukit... Jadi... Aku "Ehhh... Berenti... Berenti sini... Aku nak amik gambar kat sini"... Aku mintak HH hentikan kereta... Aku nak bergambar... Kebetulan... Tak banyak kereta lalu... So... Selamat sikit nak letak kereta kat bahu jalan.... Tapi simpang yang aku berhenti tu namanya Gudex Rd... 

Yeahhhhhh! Marilah posing atas jalan! Ha Ha Ha...

Tak penat ke ek lembu lembu ni... Asyikkkk meragut rumput jek kejenyaaaa... Tak kena penjara pulak tu sebab meragut... Keh Keh Keh... Kalu kat Malaysia... Peragut kena pijak henyak dengan orang ramai dulu sebelum merengkok dalam penjara... Ha Ha Ha...

Aku nikmati pemandangan indah di Geraldine-Fairlie Highway Look Up ni...

Seluas mata memandang...

Perjalanan aku diteruskan... Aku dok jengah paras meter minyak... Dah hampir menyusut... Check Kitab Busuk berapa jauh lagi nak sampai Fairlie... Bayangkan dari aku amik kereta kat Christchurch Airport sampai sekarang tak isi minyak...

Jalan punya jalan... Maka sampailah aku di Fairlie... Pekannya kecik jek... Aku tak menyinggah memana pon... Just stop untuk isi minyak jek...


Aku isi minyak kat sini... 

Ok... Ini cara aku eh... Setiap kali tangki minyak aku dah cecah setengah... Aku akan isi! Isi kasi penuh semula... Aku tak boleh nak buat perangai aku kat Malaysia di sini ek... Jangan nak tunggu lampu minyak blink blink merah kedarah baru kaw nak isi...

Aku tak tahu condition kereta sewa ni... Kereta orang kan... Somemore kereta sewa aku ni type 1.8l... Pepaham je laa... Cepat surut minyaknya.... Tapi... Stabil dan laju...

Waktu aku isi minyak tu... Harga minyak adalah NZD 2.069 seliter... Dan aku isi setengah tangki.... 19.910 liter... Total harga NZD 41.20...

Dah alang isi minyak... Tetiba aku rasa nak terkencing pulak... So... Tumpang kencing kat station minyak tu jek... 

Sebelah Caltex tempat aku isi minyak ni... Ada BP di hujung sana... So... Terpulang nak isi kat mana... Harga minyak pon sama...

Serumpun bunga pink... 

Nun jauh di sana... Gunung menghijau...

Awan berkepol memayungi langkah ku... Cewahhh.... Awan dengan gunung salji dah seakan nak bersatu....

Waktu ni... Dah petang... Sepanjang jalan rasa mengantuk jek duduk dalam kereta lama sangat... Sebab... Kereta aku ni.. On heater... Tak on aircond... Udara kat luar dah sejuk giler... Setiap kali aku terserempak pemandangan indah... Aku mintak HH berhenti...

HH pon amik kesempatan untuk luruskan pinggang dan kaki... Kesian jugak aku tengok dia... Aku nak sambung drive dia tak kasi pulak...

Dan setiap kali keluar kereta... Segala mengantuk hilang tiba tiba... Sebab... Udara kat luar teramat menyegarkan.... Angin bertiup kencang... Rambut aku pon jadi kusut masai... Ha Ha Ha....

Tapi... Percayalah... Bila dah kat luar... Tak sanggup pulak nak berlama... Tangan jadi kebas menahan sejuk... Cecepat masuk kereta dapatkan heater... 

Tu diaaaaa... Posing merecekkkk hawauuuuuuuuuu kawww kat situ... Ha Ha Ha... 

Jangan risau ye kat mana pon kaw nak posing kat New Zealand ni... Bumi New Zealand ni tak ada ular pon... Ulor tak melengkor atas pagor... Ulor duduk kat Zoo jek... Jadi... Peribahasa Ular menyusur akar takkan hilang bisa tidak dipraktikkan di New Zealand ni... Keh Keh Keh...


BERSAMBUNG...

29 comments:

  1. Repeat pls. This time kalau benti isi minyak... aku nk cari withakers..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Org pi NZ kurus... Ko jadi gemok.. Ha Ha Ha...

      Delete
  2. ajin nya awak update entri..itew jelessss

    ReplyDelete
  3. excited ooo tgk bunga kuning tu..sepanjang jalan kot..tumbuh liar jek..wangi lak tu..macm nak petik wak balik wat perfume

    ReplyDelete
    Replies
    1. cer blender bunga tu... wat mandi pon leh... he he he

      Delete
  4. seronok memandu di NZ sebab kereta kita jek atas jalan..lengang..JEM? jauh sekali..sesekali je ada kereta limpas

    ReplyDelete
  5. ehehehe..mmg betul laaa....duduk lama dlm kereta memang mengantuk..tip nak kasi ilang mengantuk..berhenti..keluar ambik gambar..kena angin sejuk..segar terus

    ReplyDelete
    Replies
    1. tapi nak kuar keta tengok kiri kanan... takut dengan kita kita sekali ilang... ha ha ha...

      Delete
  6. sweater biyu..kasut biyu...topi biyu..awak mmg suka biyu hihihih

    ReplyDelete
    Replies
    1. itew ske biyu... biyu buat itew selalu nak berada kat atas... he he he...

      Delete
  7. Love your jacket, kak SS! Warna biru dia cantik & masuk sangat dengan segala view tu :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. thank you for your compliment... he he he...

      Delete
  8. Merecikk hawauuu dgn topi sedondon hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak nampak kaler lain dah... ha ha ha...

      Delete
  9. Steady la HH..driver profesional tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. she drive me like crazy sometimes... ha ha ha

      Delete
  10. NZ ni view memanglah ohsem sgt..geram jeee tgk

    ReplyDelete
  11. Best drive klu lengang mcm ni..takde kena hon kan HH

    ReplyDelete
    Replies
    1. hon tak pernah... kena jeling... fucking center jari... yes!

      Delete
  12. omg bestnyeeee. i wish i could also go on a trip like this

    ReplyDelete
    Replies
    1. may your wish come true... insyallah...

      Delete
  13. memang cantik..dapat pulak driver steady.Jalan macam ni laju sangat dah tak best

    ReplyDelete
  14. Replies
    1. JM mungkin terlelap kat seat belakang agaknyaa hehehe

      Delete

  15. Jalan mesti tak banyak sgt kete kannn? Awat tak posing baring je atas jalan tuu hehehe

    Tandas kat petrol station sana jenis yg dalam station ke kat luar eh?



    hanisamanina.com

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...