Thursday, 28 December 2017

Kembara New Zealand State Highway 8 Routes - Lake Pukaki

Entry sebelum boleh jengah SINI...


Lepas aku tinggalkan Lake Tekapo... Aku teruskan lagi perjalanan... Terus... Terus... Terus... Sampailah aku nampak Tekapo Canal... Wahhhhhhhhhhh! Aku pon suruh lah HH berhenti kat tepi...

Aku dan Jay Emm je turun... HH tunggu dalam kereta... Dia malas nak matikan enjin... Dia nak rehat... Dan tak tahan sejuk luar...

Berdirilah aku di tengah jalan raya... Tak ada orang... Nak guling guling pon boleh... He He He...

Jauh lagi nak ke Twizel... Moh rehat dulu kat sini...

Tu dia Tekapo Canal... Membiru jek airnya...

Masih gunung kiri dan kanan jalan...

Perjalanan ke Lake Pukaki langit tak berapa cantik sangat...

Aku tiba kat Lake Pukaki... Ehhh... Jangan salah sebut ek... Lake Pukaki taw... Bukan Lake Puki... Tapi kalu kat sebut Puki kat sini pon bukan orang faham... Kaw dan aku jek faham... Keh Keh Keh... 

Aku stop betul betul kat tempat parking Lake Pukaki... Aku tengok sekeliling... Ada lah seketul dua yang parking kereta... Jalan nak parking pulak menurun bukit... Jejak jugak lah bumper kereta...

Dah turun dari kereta... Si HH ni seakan risau dengan kereta... Kejap kejap tengok kereta... Dah kenapa??? Dia takut orang pecah kereta kot... Tapi... Aku tetap ajak dia lepak sini kejap... Just nak amik gambar jek... 

Tapi... Bila dah amik gambar... Ehhh... Apsal gelap semacam gambar kat sini... Jay Emm pakai handphone pon gelap jugak... Aku keluarkan GoPro pon sama jugak gelap... Padahal tempat ni... Nak kata gelap sangat pon tak jugak... Pelik! 

Cuma... Aku terasa... Suasana kat sini macam suram semacammm... Ok... Simpan lah camera... Jangan toleh lagi tempat ni... Patutlah tak ramai orang... Cecepat blah... Aku "Why not kita ke depan lagi... Nampak area belah depan sana macam cerah"... HH dah berlari ke kereta....

Most gambar aku yang gelap... Terpaksa aku photoshopkan supaya terang seperti kat bawah ni... Kalu tak... Memang kurang cahaya... Nanti tak nampak pulak lubang idung aku yang kacak jelita tu... He He He...

Aku lepak kat sini... Tempat parking Lake Pukaki... Tapi tak lama... Sebab pemandangan agak suram kat sini... 

Kat sana cerah semacam... Tempat aku diri gelap suram.. Pelik!

Dah amik amik gambar lebih kurang... Aku teruskan lagi perjalanan menuju ke sepanjang Lake Pukaki... Lake Pukaki ni memang luas sangat...

Aku stop kat satu area berdekatan Mount Cook Alpine Salmon... Wow! Pemandangan Lake Pukaki lebih jelas kat area sini tak macam tempat tadi...

Layan....

Sekali imbas... Lake Pukaki ni ada seiras sikit dengan Lake Tekapo... Adik beradik laa kot... He He He....

Tenang bila berada di sini...

Muka puas dapat nikmati keindahan alam kat sini...

Masa tengah amik amik gambar kat sini... Ada lah minah dari China ke mana ntah... Mata sepet sepet skit... Suruh aku amik gambar dia... Dia pon nak jugak amik gambar tempat aku amik ni... Adehhh... Letih nak melayan...

Aku suka tengok Campervan bersusun gini...

Syoknya laa kembara dengan motor besau... Tapi aku tak berani...

Ayuh teruskan lagi perjalanan... Nikmati pemandangan di luar sana sepuasnya... Dalam perjalanan... Aku cuba untuk suruh HH stop di tepian jalan... Sebab... Ada beberapa spot yang aku rasa agak cantik... Tapi... HH tak dapat nak berhenti... Kereta belakang asik nak mencucuk... 

HH dalam kereta "Aku tak tahu laa apa salah aku dah buat... Aku rasa aku ikut speed limit... Aku dah ke kiri sekali... Tak masuk jalan orang pon... Aku slow pon orang tak motong aku... Camne aku nak berhenti?"...

Tiba kat satu jalan... Tetiba ada kereta motong HH... Sambil motong tu... Si anak kat belakang tunjuk jari tengah fuck! Cam sial perangai kawww... 

Aku tak rasa pembuli jalanraya macam ni... Orang tempatan sini... Dia memang saja nak provoke kita atas jalan... Nasihat aku... Pedulikkan spesis ni... Kadang dorang ni rasis... Tengok orang pakai tudung drive... Mula nak cari pasal...

To be honest... Dari mula... Aku tak suka sebahagian bangsa Omputih kat South Island ni... Sombong ya amat... Pandang kita pon semacam jek... 

Sepanjang jalan... Akan ada orang tahan kereta mintak tumpang... Nasihat aku... Tak payah lah kaw pedulik! Kaw jalan je... Bior sesama bangsa kulit dorang je tolong tumpangkan... 

Kadang aku terkejut jugak... Ada sorang minah saleh ni... Ehhh... Tadi kaw tahan kereta aku kat sini... Aku tak berhenti... Aku terus... Aku ke depan lagi... Tetiba... Ehhh... Minah saleh yang sama tetiba tahan aku kat depan... Bila masa orang tumpangkan kaw sampai ke depan aku pulak ni? Ke aku yang hilang perasan? Kaw dah macam hantu jalan pulak aku rasa... Ha Ha Ha... Serammmm wehhh...

Ingat eh... Kalu ada orang tahan nak tumpang... Buat bodoh sudah!

BERSAMBUNG...

38 comments:

  1. Lake pukaki..sib baik bukan lake putangan 😬

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nasib bukan lake pudada... keh keh keh

      Delete
    2. Lake pupeha.. lake puperut... lake pugendut..

      Delete
  2. Org nz tak tahu ‘Puki’ tu apa ahaahah

    ReplyDelete
  3. View kat NZ mmg lawo gile!! Pastu tgk la sape yg snap pic 😬

    ReplyDelete
  4. Samseng jalanan tu mmg geram tul..dlm kita x kaco org pun kena gak ‘fuck’ tu..geram tul..adeh

    ReplyDelete
  5. Minah saleh tu mmg misteri..kita dah melepasi dia..ntah kete mana dia naik...dah menunggu nk menumpang di depan..adeh! Nk melancong tp x nk sewa transport

    ReplyDelete
  6. Sebab ada awan hitam tu ikut SS hehe.nmpk hitamnya kt gmbr tekapo canal tu

    ReplyDelete
  7. Replies
    1. Untung laa saka x yah beli tiket... kih kih kih

      Delete
  8. Negara dah lawa..warga perangai huduh..iskk tampo kang

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang hanat mak omputih kat South ni... Seyes hanat...

      Delete
  9. Ikut ati aku nk gak tunjuk balik fuck.. kot dia benti... pitam...

    ReplyDelete
  10. hahahaha comel lah korang

    ReplyDelete
  11. suram sebab awan tebal kat atas tu kot ...

    ReplyDelete
  12. apa2 pun NZ sangat best ... #iloveNZ

    ReplyDelete
  13. diskriminasi orang bertudung - alhamdulillah saya tidak berhadapan dengan situasi ni ... semua orang di nz layan sy dgn baik kecuali kapal terbang ...
    hahahaha... takkan ku maafkan... 8 jam weih 8 jam...

    bengkak mata

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ikut nasib kan... But alhamdulilah flight x touch down tempat lain...

      Delete
  14. Happy new year ss.

    semoga sihat selalu dan melangkah lebih jauh terbang lebih tinggi dengan penuh rahmah kasih sayang Ilahi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Happy new year Cik Manisah Lesing! Ha ha ha...

      Same to you yeahh... aminn

      Delete
  15. Cantinya pemandangan itu.. Breathtaking..

    ReplyDelete
  16. Memang kalau tak tengok bebetul nampak macam Lake Tuutttttt hahahaha

    Ramai ke yang mintak nak tumpang sepanjang jalan? Kang tumpang2 tgk bukan orang seramnyaaa hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu kat Malaysia... Dipanggil Pontianak... Kat Indon Kuntilanak... NZ? Rambut dia panjang panjang... Blonde lagik... Nak panggil apa? Pornmatiklanak! Kah Kah Kah...

      Delete
  17. Orang nak hitch hike la tuuu. Kalau orang takpee lagi... kalau bukan orang tu yg scary. T_T

    hanisamanina.com

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...