Saturday, 27 January 2018

Kembara Queenstown - Queenstown Area

Entry sebelum boleh ngorat SINI...


Actually... Lepas check-in kat Butterfli Lodge... Aku plan... Nak ke Glenorchy... Tapi... Hati aku berbelah bagi... Sebab... Cuaca macam redup nak mendung... Kalu hujan for sure nak amik gambar pon susah... Payung pon tak de...

Ehhhh... Mana entry Butterfli Lodge? He He He... Entry tu sama nasib dengan Lakes Tekapo... Aku nak peram dulu sehingga satu masa yang sesuai... Baru aku publish... He He He... Rajin rajin lah check updatenya hingga ke hujung kembara aku ni...

Jarak dari Queenstown nak ke Glenorchy pulak around 30 Kilometer... Agak jauh jugak tu... Kalu patah balik dah jadi 60 Kilometer...

Dah puas fikir... Akhirnya... Aku terpaksa korbankan Glenorchy... Tak pe lah... Dari Queenstown pon aku still boleh nampak jugak Lakes Wakatipu tu... Cehhh! Sedapkan hati... Padahal rasa nak meraung... Adehhh...

Friday, 26 January 2018

Kembara Arrowtown - Lakes District Museum

Entry sebelum boleh usha SINI...


Adehhh... Lately aku kebusyian... Tak sempat nak memblog pon... Kat umah busy bebeno mendeco bilik wardrobe aku tu... Ha Ha Ha... Aku terpaksa jugak lah buat bilik wardrobe ni... Kalu tak... Tak tahu lah mana aku nak campak baju bajan yang semakin menimbun tu...

Mana taknya... Setiap kali travel jek beli baju baru... Baju lama pulak... Ada setengahnya yang masih elok... Aku dah packing siap siap untuk distribute ke badan kebajikan tertentu... Hopes boleh dimanfaatkan kepada orang lain pulak...

Ok... Aku up satu entry ringkas jek ek... Sebab... Aku nak sambung buat koje... He He He...

Aku singgah Lakes District Museum ni just nak tengok apa ada kat dalam... Aku usha usha galery kat luar je ek... Tak masuk dalam dalam pon... Sebab... Aku kesuntukan masa... Lagi pon tak dibenarkan amik gambar kat dalam tu... So.. Aku jadi malas... 

Dapatlah beberapa keping gambar jek yang aku dapat amik... Layannnn...

Monday, 22 January 2018

Kembara Arrowtown - Patagonia

Entry sebelum boleh baca SINI...


Salah satu tujuan aku ke Arrowtown ni sebab nak merasa Hot Chocolate dan Churos kat Patagonia... Nak ke PatagoniaArrowtown ni tak susah pon... Terletak area belakang sederet dengan Lakes District And Art Museum Arrowtown...

Jommmm... Masuk!

Nice place...

Friday, 19 January 2018

Kembara Cambodia - The Season Square Villa

Entry sebelum boleh semak SINI...


Setiap kali nak mulakan entry Cambodia ni... Adehhh... Mood aku mesti jahanam... Emosi aku terganggu ke paksi menjunam... Agaknya perasaan ini lah yang Farid Kamil rasa kot...  Dia tak tengok anak 2 hari dah rindu...

Aku? Dah setahun tak jumpa Bonda... Kaw rasa? Tertanggung ke rindu ni? Rindu yang paling azab adalah rindu pada orang yang dah tak ada... Yang kaw dah tak boleh sentuh dan lihat wajahnya walau ke hujung dunia pon kecuali mati!
* Airmata berkaca tetiba...

Adehhh.... Memacam cabaran nak siapkan entry ini... Sakit hati... Sedih... Perasaan yang bercampur baur... Entah lah... Terkadang rasa tekanan...

Walau sudah setahun berlalu... Aku masih belum cukup kuat nak mengimas kembali detik aku di Cambodia ini... Tapi... Aku merangkak rangkak cuba lah eh...

Kepada yang baru singgah baca setiap entry perjalanan aku... Terima kasihlah kerana sudi singgah... Tujuan blog Pondok Buruk aku ni diwujudkan sebab aku nak bersedekah info... Sila abaikan bahasa yang aku gunakan... Amik ilmu yang bermanfaat sahaja... Gaya penulisan aku mememang tak bertapis... Sesetengah Anonymous anggap aku SAMPAH! Sesiapa yang offended... Boleh petik button pangkah untuk blog ini... Tak sape paksa kaw baca! Bukan kaw yang bayar bil aku pon!

Thursday, 18 January 2018

Kembara Arrowtown - Arrowtown Area

Entry sebelum boleh jentik SINI...


Aku masih lagi ikut State Highway 6 Routes... Dan... Aku exit di Arrow Junction... Kemudian... Terus menuju ke Arrowtown... Tapi... Dalam perjalanan... Aku nampak laluan dari Wanaka... Boleh nampak laa laluannya mencerun dan berliku...

Untuk pengetahuan... Trip aku kali ni... Tak ikut Wanaka ek... Jadi jangan tanya aku apa ada kat Wanaka tu... Sebab aku tak ke sana... Dan aku tak tengok dengan mata sendiri... But... Insyallah... May be one fine day laa...

Cuma... Aku pernah lah study jugak pasal Wanaka ni.. Dari pembacaan aku... On the way Wanaka tu ada view yang menarik jugak... Antaranya... Lake Wanaka... Puzzling World... Cardrona Bra Fence... He He He....

Pada pandangan aku laa... Kalu korang takat touch and go je... Pada aku tak berbaloi... Sebab... Jalannya dah lah berliku... Mahu termuntah hijau kaw kang... So better spend masa betul betul nikmati view kat sana...

Kalu ke Puzzling World tu... Seeloknya biarlah masuk sampai ke dalam.. Cuma... Cardrona Bra Fence tu... Tak pegi pon tak pe... Sebab... Kat umah kaw pon banyak bra bersidai! Tak termasuk jiran kaw punya bra... Kah Kah Kah... Tapi kalu dah alang alang sampai... Bolehlah kaw gambar dengan bra size tetek orang asli Mouri untuk dibuat kenangan... Ha Ha Ha...

Jalan masuk ke Arrowtown...

Tuesday, 16 January 2018

Kembara New Zealand State Highway 6 Routes - Kawarau Bungy Centre

Entry sebelum boleh toleh SINI...


Aku stop kat Kawarau Bungy Centre sebab si HH dah tak tahan nak terkencing... Merayau cari sampai ke hujung di luar... Rupanya jamban ada kat dalam bangunan Kawarau Bungy Centre... Ciss! Penat jek jalan peluh ketiak...

Kat  Kawarau Bungy Centre ni... Bolehlah buat aktiviti Bungy... Tapi... Aku tak buat lah... Sebab... Aku tak nak dalam Sijil Mati aku tertulis sebab kematian adalah kerana terjun Bungy... He He He... Tapi... Kalu U'Ouls rasa nak terjun Bungy... Sila lah... Nyawa kaw kan... Bukannya kaw terjun guna nyawa aku... He He He...

Pada aku lah... Mati tu boleh terjadi pada sesape pun... Walau di mana juga pon... Even dalam tidur pon... Tak kira masa... Kalu aku masih muda... Saat terlebih kalsium... Mungkin lah aku akan buat keja giler...

Cuma... Bila dah sedor diri dah makin tua... Umor pon dah makin sikit... Tulang pon dah nak mereput... Minum pon tak ada gula... He He He... Ditambah pulak kita dah dikurniakan akal yang berlebih garam ni... Selagi kita bernafas... Selagi kita boleh isi usia yang singkat ni... Selagi boleh elak penyebab mudahnya mati... Nape nak saje saje mencari mampos betul tak? Elok elok boleh hidup 30 tahun lagi... Tetiba termampos di usia 30 tahun... Kah Kah Kah...

Tanya diri... Amalan kaw dah cukup ke? Kaw dah tak sabor benor nak pegang title arwah ke? Dah rindu sangat dengan Tok Adi tanah kubur eh? Ehhhh... Apa aku merepek ni? He He He... Kesimpulan... Banyak menda berfaedah yang kita boleh buat untuk cabar diri... Pandang laa pada orang terapat dengan kaw yang banyak berjasa tu...

Monday, 15 January 2018

Kembara New Zealand State Highway 6 Routes - Brennan Wines

Entry sebelum boleh tenung SINI...


Sepanjang jalan dari Roaring Meg ANZAC Memorial menuju ke Kawarau Gorge Suspension Bridge... Lebih kurang 22 Kilometer jaraknya... Kita akan nampak view ladang anggur kiri dan kanan jalan... 

Haaa... Kalau bernasib baik... Dapatlah jumpa anggur anggur yang bergayut kat pokok.. Kalu tak bernasib baik... Menganggur la kaw kat situ... Ha Ha Ha... Batang anggur je yang ada... Anggur nya tak deeeee...

Biasanya yang aku jumpa... Setiap ladang anggur ada kilang arak... Tapi.. Aku tak pegi lah kilang arak tu... Aku just amik angin kat ladang anggur jek...

Dalam banyak banyak Ladang Anggur tu... Aku pilih untuk ceroboh masuk Brennan Wines... Nasib baik lah tak kena cekop... Lagi pon aku cuma nak tumpang amik gambor jek... He He He... Ampunkan patik wahai Brennan... He He He...

Jommm.... Layannnn...

Friday, 12 January 2018

Kembara New Zealand State Highway 6 Routes - Roaring Meg ANZAC Memorial

Entry sebelum boleh jenguk SINI...


Lebih kurang 6.2 Kilometer atau 5 minit perjalanan dari Goldfields Mining Center... Maka sampailah aku di Roaring Meg ANZAC Memorial...

Aku tak puas tengok sungai membiru kehijauan kat Goldfields Mining Center tadi... Kaler sungai tu memang asli ek... Memang membiru kehijauan gitu... Bukan pakai pewarna masakan Star Brand atau water color Buncho... He He He..

Tapi... Sebab... Kekangan hujan... Dan kebetulan waktu aku sampai kat Roaring Meg ANZAC Memorial ni... Cuaca agak baik sekali... Alhamdulilah...

Kat Roaring Meg ANZAC Memorial ni... U'Ouls boleh buat activiti berkayak... Memang exreme ler berkayak kat sini... Air sungainya deras giler... Bahaya wooo... Kena orang yang betul pandai berkayak je mampu...

Kalu aku yang berkayak? Tak jadi kayak... Jadi Dayak! Ha Ha Ha... Renang kuak lentang pon tak reti... Kuak kangkang je yang aku tahu... Ha Ha Ha...

Thursday, 11 January 2018

Kembara New Zealand State Highway 6 Routes - Gold Fields Mining Centre

Entry sebelum boleh petik SINI...


Soalan Jay Emm kat aku "Lembu kambing bersepah sepanjang jalan... Pelik tu asik ragut jek dia tak dahaga ke eh?"... He He He... Lorrr... Kalu lembu kambing tu dahaga... Apa susah... Isap laa tetek lembu kambing sebelah... Kah Kah Kah...

Abis kalu orang yang dahaga? Isap tetek orang sebelah jugak ke? He He He... Kalu kaw rasa kaw tu lembu... Try laa isap tetek orang sebelah... Silap ari bulan bukan tetek yang kaw dapat... Batang paip yang hinggap ke mulut kaw! Minumlah kaw guna tiub hospital! Ha Ha Ha...

Actually... Aku perhatikan... Most ladang ternakan lembu kambing ni... Ada alat pancuran air dari atas... Mesin tu pakai roda... Just bergerak dari hujung ke hujung... Lembu kambing tu bukan takat minum... Mandi sekali! Ha Ha Ha...

Dah Dah Dah... Jangan nak merepek dengan bayangan gurauan Rahmat Mega pulak kat sini.... Ayuh kita teruskan perjalanan... He He He...

Wednesday, 10 January 2018

Kembara New Zealand State Highway 8 Routes - Bendigo Picnic Area

Entry sebelum boleh semak SINI...


Setelah beransur gerak dari Lindis Pass Scenic Lookup... Cuaca kembali seakan mendung... Tapi mendung tak bererti hujan... Yakinlah itu satu cobaan... Masih ada waktu dan kesempatan tuk meraih cinta... Ehhhhh... Dah kenapa lagu si Deddy Dores duet dengan Ella masuk dalam OST citer aku nih? Ha Ha Ha...

Hadoiii lahhh... Aku sebenornya risau kalu sepanjang jalan akan ditimpa hujan! Sebab bila hujan... Hapeeeeeeeeeeee pon tak bolehhhh! Al-maklum hujan emas di negeri orang... Hujan batu di negeri sendiri... Baik lagi negeri sendiri... Jadahhhhh apa pulakkk aku nak berperibahasa pulakk nih! Aku tengah susah hatikkk niiiii.. Adehhhh...

Kalu kaw nampak sign GIVE WAY cenggini... Bermakna kaw kena berhenti sebelum garisan ye Aci... Beri laluan kat orang seberang sana jalan dulu... Dah tak ada kenderaan baru kaw jalan... Haaaa panjang panjangkan laa leher kaw macam Zifarah... Jenguk laluan sebelah sana.. Ha Ha Ha... Kat New Zealand memang banyak jalan yang cenggini...

Tuesday, 9 January 2018

Kembara New Zealand State Highway 8 Routes - Lindis Pass Scenic Lookup

Entry sebelum boleh usha SINI...


Aku teruskan lagi perjalanan... Ikut highway Tarras-Cromwell... Dalam kereta... Semua senyap sunyi... Krik... Krikk... Krikkk... 

Sesekali... Aku bukak cermin kereta... Amik gambar gunung ganang di tepi jalan.... Sekali sekala...  Aku cuba memecahkan kesunyian.... Aku pon pekik "Hoiiii... Kambinggg!!! Hoiiii.... Lembu!!!"... Tunjuk kambing dan lembu yang tengah melantak ria rumput di luar sana... Tapi... Suasana dalam kereta tetap kriikkkk... krikkkk... krikkk... 

Aku toleh Jay Emm kat belakang... Tengok dia tengah lap airmata guna tisu... Ahhhh! Sudahhhh.... Kebetulan langit macam mendung.... Dalam kereta pulak yang hujan... Apa kesss lagi nihh??? Tak habis habis lagi ke drama masa kat Twizel Holiday Park nih???? Hadoiii lahhh... Membawakkkk!!

Monday, 8 January 2018

Kembara New Zealand State Highway 8 Routes - High Country Salmon

Entry sebelum boleh check SINI...


Mula mula mula ku yepiii... Tiba tiba dia sakitkan hati ku... Tak yapaaa laa... Terima kacihhh laa.. Jadik kekacihhh kuuuu... La La La La... Ehhhhh... Dahh pagi! He He He...

Bangun pagi... Aku pon la la la nyanyi senang hati... Siap siapkan diri... Aku ler paling awal bangun... Jay Emm dan HH... Kalu aku tak kejut... Memang memasing liat nak bangun...

Pagi ni... Jay Emm yang dok sibuk masak masak kat dapur... HH pulak masak nasi dalam bilik jek.... Kemudian dia keluar ke dapur... Sementara aku kemas bag... Tetiba... HH masuk bilik semula... Muka mencuka... Dia tanya "Mana plug converter lagi satu?"... Aku pon amik kasi dia... Muka dia mencuka lagi...

Lepas hantar plug kat dapur... Dia masuk semula dalam bilik... Muka mencuka lagi... Aku tanya dia "Napa ni? Masam jek muka tu... Wut happen?"... Dia jawap "Meluat!"... Aku "Erk... Meluat apa pulak ni? Ko marah aku ke?"... HH "Tak lah... Tak de apa lah"...

Lepas dah siap siap... Lepak kat meja makan... Tetiba HH duduk atas katil... Kemurungan... Aku tanya HH lagi "Cer cakap nape nih?"... Jay Emm "Ni mesti tak puas hati dengan I kan? I tahu laaaa"... HH "Haaa tahu pulakkk!!"... Jay Emm "I tahu laaa... Mesti ada yang U terasa"... Aku sampuk "Ehhh... Ada apa apa yg I tak tahu ke? Apa jadi kat dapur tadi?"... HH "Tak de pe laaa"...

Sunday, 7 January 2018

Kembara New Zealand State Highway 8 Routes - Twizel Holiday Park

Entry sebelum boleh petik SINI...


Aku set si GPS beruk ni... Alamat ke Twizel Holiday Park... Dia menyesat ntah ke mana mana... Last last... Guna mata jek laa... Dok jenguk kiri kanan... Pusing pusing... Cari signboard... Akhirnya jumpa! Huh!

Waktu sampai Twizel Holiday Park ni... Masih awal... Jam 6:15 petang... Memang aku ada inform yang aku akan sampai jam 06:30 petang... Tak nak lewat sangat... Takut tak ada receptionist jaga pon susah jugak...

If let say lah... U'Ouls memang rancang untuk check-in lambat... Kena inform pihak tempat U'Ouls stay tu ek... Kang U'Ouls tak tahu cara nak amik kunci pulak! 

Aku stay Twizel Holiday Park untuk satu malam... Aku pilih Ensuite Cabin... Harga cuma NZD 107.00... Kalu nak booking atau dapatkan info boleh refer SINI...

Moh kita nilai NZD 107.00 tu berbaloi tak? Scrollllllllllll...

Pintu masuk ke Twizel Holiday Park...

Saturday, 6 January 2018

Kembara Hangzhou-Shanghai-Suzhou-Wuxi - Budget

Let me tell U'Ouls laa eh... Part budget ni adalah subjektif... Tapi paling penting dalam apa jugak travel... Tak kisahlah U'Ouls just travel dalam Malaysia jek ke or ke luar negara... Pepandailah nak adjust budget sendiri cemana...

Meh aku ajar skit cara aku memula congak buat budget sebelum aku decide nak travel ke sesuatu destinasi...  Ikut kemampuan maksimum eh... PERTAMA sekali... Kaw kena tahu anggaran maksimum harga flight...  KEDUA... Anggaran maksimum harga hotel... Kemudian... Kaw totalkan harga maksimum PERTAMA dengan KEDUA... Haa... Amik kalkulator kira... Jumlah duit CASH belanja kena sedia tidak boleh kurang dari total tersebut... Guna atau tak guna sepenuhnya cash tu lain citer... Yang penting kaw sedia... Haaa faham?

Bila kaw dah congak congak budget maksimum... Tanya diri sendiri mampu ke idok? Tak mampu... Menabung lah lagi... Macam aku ni pulak... Aku jenis yang kalu rasa tak mampu nak bayar entrance memahal... Aku pegi jek laa free sightseeing.... Dan... Jimat makan dengan bawak bento sendiri... Janji kaw sampai dengan budget yang kaw mampu... Ok?

Untuk travel ke  Hangzhou-Shanghai-Suzhou-Wuxi ni... Aku dan HH bawak duit cash sebanyak RMB 6,037.00... Last travel balance aku still ada RMB 1,428.00... So... Aku just tukar RMB 4,609.00 jek...

Gedebak gedebuk... Dari jumlah cash RMB 6,037.00... Aku dah HH cuma belanjakan sebanyak RMB 4,051.28... Dan We'Ouls ada balance kembali sebanyak lebih kurang RMB 1,985.70... Duit tu We'Ouls tukar ke currency USD!

Secara ringkasnya... Berikut adalah total belanjasawan aku dan HH sepanjang di Hangzhou-Shanghai-Suzhou-Wuxi...

Friday, 5 January 2018

Kembara Kedah - 3D Interactive Art Museum Langkawi

Orang lain dah pegi 4D... 5D... 6D... Juta juta D... Aku mampu 3D jek... Tu pon baru pertama kali lah jejak 3D ni... Kah Kah Kah... Betapa ketinggalan zamannya aku... Itu pon nak cekik tiket aku dengan harga tak masuk akal...

Moh ler kita panjat 3D Art Museum Langkawi ni...

Hadoiii lahhh Langkawi ohhh Langkawi... Tak ada yang murah dah Langkawi sekarang ni... Makin mahal... Nasi Lemak pon ada yang jejak 20 henget sepinggan... Padahal... Tahap food court jek pon... Bukan hotel jula juli bintang 7! Giler tak?

Disebabkan aku dah tak reti mana lagi dah nak terjah kat Langkawi ni... Dan ini kali kedua aku jejak Langkawi... Jadi... Aku decide nak membuang masa pegi Oriental Village... Sebab ada tempat yang aku tak pegi lagi... Almaklum... Kali pertama jejak Langkawi tahun 2010... Lain beno dah rupa Oriental Village dulu dengan sekarang...

Dulu... Parking free... Kedai pon tak banyak... Tiket nak naik cable car pon murah... Tak ada orang paksa aku bergambar... Buta buta tengok pemandangan then turun... Tak ada package bagai nih... Nak bawak bekal sendiri pon boleh...

Thursday, 4 January 2018

Kembara Hangzhou - Bye Bye Hangzhou

Entry sebelum boleh baca SINI...


Ya Allah! Akhirnyaaaaaa... Sampai jugak kisah aku di Hangzhou ni ke penghujungnya... Huh! Lap peluh bacin! Hampir setahun aku nak menyudahkan pengalaman aku ni... Pengalaman pahit... Manis... Semua ada... 

Well... Kepada kaw ye TR... Kaw mungkin dapat elak satu musibah... Tapi... Aku... HH... Dan Jay Emm... Dapat berjuta juta juta hikmah! 

Ehhh! Dah lama aku tak petik nama TR... Ha Ha Ha... Aku percaya TR baca entry perjalanan aku...  Kalu tak dia... Stalker merangkap balaci anonymous dia akan bacakan dan sampaikan pada dia... Kah Kah Kah... Kaw nak baca kaw baca laa... Aku memang tak hide apa apa...

Cuma satu je la... Aku pernah berdoa kepada Allah sebelum aku travel ke Hangzhou... Jika benar aku tak salah... Aku mintak Allah pertemukan aku dengan orang yang menikam ku... Tak kira lambat atau cepat... Tak kira di mana jua pun... Sebab... Aku nak berdepan dengan orang yang mengkhianti aku... Yes! Allah makbulkan doa aku... 

Well... Untuk pengetahuan U'Ouls... Aku ada terserempak dengan TR kat IKEA Cheras... Jay Emm yang nampak dulu... Dan aku tak amik pusing pon hal dia... Dan aku tak pedulik! Even dia pernah travel dengan Jay Emm pon... Dia tunduk tak berani nak angkat muka pada Jay Emm pon... Apatah lagi tegur... Boleh gitew perangai kaw?

Tuesday, 2 January 2018

Kembara Hangzhou - Halal Restaurant Phoenix Mosque

Entry sebelum boleh petik SINI...


Actually... Aku ke Halal Restaurant Middle Zhongshan Road sebelah Phoenix Mosque sebanyak dua kali... Hari pertama waktu lewat petang... Dan hari kedua waktu sebelum balik ke Malaysia... 

Kalu U'ouls nak makan kat sini... Elakkan pegi lepas waktu solat... Memang berebut orang nak masuk makan... Terutama orang Masjid... Kalu nak pegi jugak... Tunggulah dah surut skit...

Beratur orang...

Monday, 1 January 2018

Kembara Gadget - Fujifilm Instax Mini 9

Cuti Christmas yang lepas... Aku lepak kat Putarjaya jek... Memang everymonth... Aku mesti jumpa Jay Emm... Kalu dia tak turun Johor... Aku naik ke Putarjaya... 

Masa kat sana... Jay Emm buat surprise... Dia bagi aku hadiah... Dah macam Santa Claus lak bagi hadiah time Chrismas ni... Ha Ha Ha... Tapi bukan hadiah sempena Christmas... "Advance Birthday Present" katanya... Ha Ha Ha... Sebab... Aku tanya "Besday aku lambat lagi... Nape bagi sekarang?"... 

Walaupun besday aku lagi 7 bulan menjelangnya tahun depan... Bila aku dapat advance... Bermakna sepanjang 7 bulan tu aku kena senyum jek... Tak boleh nak membaran sangat... Adehhh laaa... Pandai tak Jay Emm beli jiwa aku? Sape ngajor nih? Ha Ha Ha... 

Mehhh... Aku share apa aku dapat dari Jay Emm... Fujifilm Instax Mini 9 kawwww! Giler kentang!  Aku tahu memang mahal camera ni... Antara hobby camera paling mahal setakat ni... Al-maklum satu pack yang ada 10 keping film tu pon dah cekik kaw 20 henget lebih... Adehhh....